Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-2000R vs Yamaha A-S2000

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe, Yamaha też gra świetnie pomimo że ze była taka droga jako nowa.

Ogolnie trochę dziś słuchałem i będę szukał chyba innego DACa. Hegel jest dość krzykliwy na średnicy, wokalu. O ile Denon jeszcze to jakoś tolerował to na yamaszce jakoś to się trochę potęnguje. Kiedyś, przed wyborem Hegla oglądałem DACki Audio-Gd. Przykuła mnie ich budowa (resztą podobnie jak Yamahy) i mnóstwo info na jej temat na stronie dystrybutora. Tj żadnej sciemy, sale gołe fakty, dane techniczne, mnośtwo zdjęć środka. Widzę że z nowych do 2tys można mieć w pełni zbalansowany DAC na PCM, Sabre czy Wolfsonie. Patrząc na konkurencję w tej cenie to dostajemy tylko jakies pudełko z zasilaczem od głośników komputerowych. Poważnie zastanawiam się czy nie wziąć jakiegoś na porównanie. Priorytet to bardziej stonowana średnica.

?👈

Możliwe, Yamaha też gra świetnie pomimo że ze była taka droga jako nowa.

Ogolnie trochę dziś słuchałem i będę szukał chyba innego DACa. Hegel jest dość krzykliwy na średnicy, wokalu. O ile Denon jeszcze to jakoś tolerował to na yamaszce jakoś to się trochę potęnguje. Kiedyś, przed wyborem Hegla oglądałem DACki Audio-Gd. Przykuła mnie ich budowa (resztą podobnie jak Yamahy) i mnóstwo info na jej temat na stronie dystrybutora. Tj żadnej sciemy, sale gołe fakty, dane techniczne, mnośtwo zdjęć środka. Widzę że z nowych do 2tys można mieć w pełni zbalansowany DAC na PCM, Sabre czy Wolfsonie. Patrząc na konkurencję w tej cenie to dostajemy tylko jakies pudełko z zasilaczem od głośników komputerowych. Poważnie zastanawiam się czy nie wziąć jakiegoś na porównanie. Priorytet to bardziej stonowana średnica.

Może Yamaha nie gra równo i stąd krzykliwość ? Nie wiem, dokładnie o jaką krzykliwośc chodzi ale jeśli o takie efekciarstwo, to celowałbym we wzmacniacz. Ja miałem takie coś z pm8005 marantza. Po podłączeniu wzmaka grającego naturalnie miałem punkt odniesienia i czarno na białym było widać, co jest mankamentem marantza.

Może w tej kwestii nie wiele się zmieniło, ale dziś byłem u kumpla na małym odsłuchu i spodobała mi się jego sygnatura średnicy. Potem u siebie zapiełem Denona DCD-755AR, ale po analogu, fakt że w ogole bas, wysokie to inna liga niż puszczone przez Helga, średnica zresztą też, wszystno na duży minus, ale nia było tendencji to raptownych skoków na wokalu etc.

?👈

Wydaje mi sie ze Yamaha sama z siebie ma nieco do przodu wypchnięte wokale.

Jestem ciekaw czy nie zacznie Cię męczyć.

Na początku u mnie było wielkie wow a potem zauważyłem ze np Marantz ma fajniejszą scenę i potrafi bardziej wciągać.

Był to jednak o wiele słabszy model Yamahy.

A-S21000 z Pm8005 porównywałem już w sklepie na CM9 i tu Yama pokazała klase.

Ale to jak wcześniej pisałem cena x2.

Sama średnica nie wiele się zmienila, napisalem w pierwszym poscie. Hegel miał takie nalecialosci od początku o czym też pisałem, ale chciałbym trochę ją teraz wyciszyć. O ile można tak to nazwać. Yamaha stonowala bas, ucywilizowala górę, a średnica została po staremu. Hegel zawsze dawał dużo średnicy.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Sama średnica nie wiele się zmienila, napisalem w pierwszym poscie. Hegel miał takie nalecialosci od początku o czym też pisałem, ale chciałbym trochę ją teraz wyciszyć. O ile można tak to nazwać. Yamaha stonowala bas, ucywilizowala górę, a średnica została po staremu. Hegel zawseze dawał dużo średnicy.

Rafał...audiofilem się stajesz... ;-)

Pozdrawiam :-)

na zachodzie to sprzet kultowy do dzis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Według jego opinii to wszystkie wzmacniacze Yamahy grają tak samo. Przepraszam ale ja się z tym nie zgodzę, miałem A-S501, potem przesiadka na A-S1000 a teraz mam A-S2000. Player Oppo105D, głośniki B&W683 S2, jak dla mnie to model 501 a 1000 to przepaść, w przypadku modelu 2000 a 1000 już takiej dużej różnicy nie ma. Oczywiście as2000 gra lepiej od modelu as1000 ale nie za wiele.

Na tych kolumnach mega różnicy miedzy as1000 a as2000 być nie może, bo to one ograniczają ten system. Spróbuj coś z wyższej półki.

Dobrze ny było teraz zapiąć baltlaba Epoca 3 i miałbyś punkt odniesienia. W porównaniu z pm8005 pokazał mi, co to subtelność i równe granie. Wokale nie darly mordy. Jeszcze lepiej było po wpięciu lampy tri.

Podobno cayin ma za 4000 zł nowa lampę w ofercie która gra jak mój tri(tak twierdzi Grzegorz z studio16hz) bo konstrukcyjnie to praktycznie ma być to samo. Zatem warto podbić do niego i zagadać o wypożyczenie. Nie ma co się sugerować cena bo jeśli tak jak mówi Grzegorz gra na poziomie Trv 35se to jest to klasą, która ostro miesza w przedziale ponad 10tys. Po upgreadzie lamp jest znowu przeskok przerastajacy oczekiwania.

To teraz powieś ze dwa panele na ścianę i już powinno być dobrze ;)

Tyle to ja wiem, ale nie mam takiej możliwości więc utemperuje je może inaczej :)

?👈

rafal735r Tyle to ja wiem, ale nie mam takiej możliwości więc utemperuje je może inaczej :)

Z pewnością odpowiednie kabelki załatwią sprawę ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Ustawilem dziś z nudów kolumny na krótszej ścianie aby sprawdzić bas. Myslalem że rożnica będzie większa, ale nie było aż tak lepiej. Rzeczywiście bas był naturalniejszy, tj mniej podbity i schodzil nieco niżej, ale ogolnie bez rewelacji. Bylo go na pewno za mało jak dla mnie. Poza tym wiadomo, dalej się siedziało od kolumn to scena, przestrzeń było na plus.

?👈

Co do odległości od kolumn fakt Yamahy z tej serii grają przed kolumny, brak mi nieco sceny wszerz. Co do basu hmm a jak było z innymi wzmacniaczami bo ja właśnie Yahahę wybrałem ze względu na bas i jego potęgę a jestem basolubem no i jak zmiana kabli bo wszyscy mówią, że przynosi efekty?

Dziś pol dnia spędziłem u kumpla na słuchaniu muzyki. Były moje KEFy, jego KIT Dynaudio, Yamaha 2000, Krell KAV400 oraz KAV280CD. Troche szkoda że nie wziąłem Hegla. Mieszaliśmy trochę piecami i kolumnami. Ogóllnie ciekawe doświadczenie. Posłuchałem KEFow w normalnym ustawieniu, potrafią na prawde nisko zejść i porządnie dać basem jak trzeba. KAV 400 wyciąga z nich na prawde sporo basu. Z Yamahą już nieco mniej zejścia, ale nie ma się czego czepnąć. Wysokie bardziej wyeksponowane niż na Krelu. Natomiast Yamaha z jego Dynaudio trochę ciężko miała, nieco ubogo w bas (jak dla mnie).

?👈

Mozliwe ze kogos zaintesuje to ogloszenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat kumpel wychaczyl okazje i kupil w dobrej cenie.

od disco kupił ?;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dziś pol dnia spędziłem u kumpla na słuchaniu muzyki. Były moje KEFy, jego KIT Dynaudio, Yamaha 2000, Krell KAV400 oraz KAV280CD. Troche szkoda że nie wziąłem Hegla. Mieszaliśmy trochę piecami i kolumnami. Ogóllnie ciekawe doświadczenie. Posłuchałem KEFow w normalnym ustawieniu, potrafią na prawde nisko zejść i porządnie dać basem jak trzeba. KAV 400 wyciąga z nich na prawde sporo basu. Z Yamahą już nieco mniej zejścia, ale nie ma się czego czepnąć. Wysokie bardziej wyeksponowane niż na Krelu. Natomiast Yamaha z jego Dynaudio trochę ciężko miała, nieco ubogo w bas (jak dla mnie).

400xi to nie 300i. Niestety.

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych, trochę starej lektury, dla zabicia czasu. -:))

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Czytalem zanim w ogole doszła Yamaha. Jedynie zdanie o mocnym, silnym dole trzymala mnie w nadziei ze będzie bobrze. Między czasie chwycił mnie wirus sraczkowo wymiotny więc mialem dwie doby na przemyslenia między posiedzeniem na sedesie i gorączce.

?👈

Rafał obserwuje Twoje wpisy od jakiegoś czasu, jestem zachwycony tym co robisz te porównania i opisy. Lepiej się to czyta niż magazyny zapchane artykułami za pieniądze dystrybutorów. Chodzą za mną bardzo Twoje Kefy, jak przyjdzie czas na zmianę możesz pisać :D .

Pozdrawiam i mam nadzieje że to nie ostatni temat tego typu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.