Skocz do zawartości
IGNORED

Kef LS50 czy B&W 685 S2

Paweł89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem prosić o pomoc w doborze sprzętu audio do komputera teraz mam jakieś kilkuletnie kolumienki logitecha ,podobają mi sie te Kef albo BW tylko co jeszcze bym musiał kupic do takich kolumn jakiś dac ? wystarczy tak do 2k zl jeśli by dało rade jaki model by był warty uwagi ?

https://www.audiostereo.pl/topic/125961-kef-ls50-czy-bw-685-s2/

WItaj,

podaj proszę więcej informacji, przede wszystkim czy czy kolumny będą wykorzystywane jaki monitory bliskiego pola (postawione po bokach monitora w bliskiej odległości bezpośrednio w stronę słuchacza), jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Oprócz dobrego przetwornika, potrzebujesz jeszcze wzmacniacz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam ponownie przepraszam ze nie odpisywałem długo ale miałem problem z internetem ,odpowiadając na pytanie tak kolumny będą stały po bokach monitora tak +- 120cm w odległości odemnie ,jeśli chodzi o gatunki to country muzyka z lat 50/60 czasami klasyczna i trance na pewno nic nie leci z tych ciężkich metale i tym podobne a co do brzemienia to nie mam pojęcia jak wyżej pisałem teraz mam jakiś podstawowy zestaw 2.1 logitech także jaką zmianę przeprowadzę to i tak uszy powinny być wniebowzięte :) co do kolumn to te o które pytam podobają mi się wizualnie chodź zdaje sobie sprawę ze na tym forum wygląd jest na dalszym planie.

zdaje sobie sprawę ze na tym forum wygląd jest na dalszym planie

Wręcz przeciwnie :D

Tutaj przede wszystkim słucha się oczami, wybiera po wyglądzie i ocenia dźwięk sugerując się jakością wykonania urządzenia w zestawieniu z ceną.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Witam,

przede wszystkim przy tak bliskim ustawieniu mogą być problemy z jakością grania, sceną i przestrzennością. Do obu wymienionych głośników potrzebny jest wzmacniacz. B&W 685s2 napędzi większość wzmacniaczy, a KEF LS50 są wymagającymi głośnikami i grają bardzo dobrze jak mają dobry wzmacniacz za sobą. Brzmieniowo bez dwóch zdań wybrałbym LS50 może dla tego, że je mam (ale słuchałem tez i 685). Z B&W tylko CM5 jeszcze rozważałem do swojego zestawu ale wybrałem LS50 za średnie tony i muzykalność, barwę. Nie wiem jak te głośniki zagrają postawione na biurku, KEF-y należałoby umieścić dalej od ściany (u mnie stały na podstawkach) z B&W 685 byłoby łatwiej.

685 to już spore monitory, nie wiem czy nadają się do postawienia przed sobą na biurku... KEFy za to faktycznie potrzebują porządnego wzmaka, ale to super kolumienki. Tylko znowu, jak na upgrade do komputerowego Logitecha to kolega chyba trochę zaszalał.

685 to już spore monitory, nie wiem czy nadają się do postawienia przed sobą na biurku.

Mam podobnej wielkości monitory na biurku i problemu nie ma. Spore monitory to są B&W 602 (49cm wysokości)

Masz na myśli że wystarczy na sam dac do takiej kwoty i nie trzeba by było wzmacniacza ? bo nie bardzo siedzę w dziedzinie i nie wiem czy to masz na myśli

Tak, za 2 tys miałem na myśli sam DAC, ale gdybyś wybrał kolumny pasywne, to są też wzmacniacze z wbudowanym DAC i cyfrową kontrolą głośności. Tak naciskam na tą cyfrową głośność, bo często przy analogowych potencjometrach, przy mocnym tłumieniu, miałem problemy z balansem ... i to nawet w nie takich tanich urządzeniach. Natomiast w cyfrowo sterowanych potencjometrach balans jest idealny w całej skali.

OK to słucham waszych propozycji odnośnie DACa co to kolumn to się uparłem na te dwie ,pewnie oby dwa modele są bardzo dobre to które byście radzili jeśli jest duża różnica na korzyść kef to je wezmę a jeśli nie warto bo i tak moje ucho nie wychwyci różnic to wezmę te tańsze i czy bez wzmacniacza się nie obejdę w tym zestawie ?

Witam, bez wzmacniacza się nie obejdzie i jeżeli nie chcesz dużego wzmacniacza to jest coś takiego jak Polk Audio Omni A1, bardzo mały i ma w sobie dac-a i odtwarzacz strumieniowy i z B&W 685 na pewno da sobie radę, tylko karta dźwiękowa jest potrzebna z wyjściem cyfrowym lub jakiś przetwornik usb na spdif.

Ja mogę polecić Nubert Nu-Pro A300 - nic równie dobrego w porównywalnej cenie nie znalazłem. Ma wbudowany DAC i wzmacniacze. Bowersy startu nie mają ... a i w porównaniu do LS50 są równiejsze i niżej schodzą bez podbić.

Kef LS50 to bardzo dobra kolumna a w kategorii cena/jakość wręcz wybitna /subiektywnie - ma swój charakter więc bez odsłuchu ani rusz/ spójrz jak jest pozycjonowana na stronie Kef a.

Zwróć także uwagę na jej parametry techniczne a zwłaszcza na skuteczność... nie zagra z piecykiem za 2k. Wg mnie takim rozsądnym minimum jest Roksan Kandy :) czy coś od Hegla czyli cenowo znacznie wyżej niż same maluszki :)

Zwróć także uwagę na jej parametry techniczne a zwłaszcza na skuteczność... nie zagra z piecykiem za 2k. Wg mnie takim rozsądnym minimum jest Roksan Kandy :)

Brak DAC w tym wzmaku spowoduje, że kolega będzie musiał kupować sporo tych pudełek. Kolejna sprawa tani ten wzmacniacz nie jest (~4000PLN) a poza nieobecnością DAC, nie ma też sterowania cyfrowego głośnością (no chyba, że się mylę) - nawet w droższych urządzeniach z tymi analogowymi potencjometrami jest różnie (rozjazd balansu przy bardzo cichym słuchaniu). Teraz policzmy - KEF LS50 5000 para, wzmacniacz 4000, DAC 1000-2000 (?) ... to już w sumie 10K+

Ale i tak najważniejsze, to posłuchać; są wątki, gdzie kolumny nawet z dobrej klasy

kopułką tekstylną nie dają rady przy bliskim polu odsłuchu.

I to posłuchać z odległości 1 m, sprawdzając w takiej konfiguracji ich równowagę

tonalną i czy nie katują uszu górą pasma; szkoda byłoby je od razu wystawiać, wiadomo, gdzie...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 tygodnie później...

dziękuje wszystkim za pomoc zdecydowałem się na kolumny które wymienił kolega Kyle Nubert Nu-Pro A300 ,trochę mnie przeraziła wizja kupowania i dac i wzmacniacza do kolumn z tematu no i ten koszt tego.

Przed zakupem polecam przeczytać temat od tego miejsca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeszcze mały błąd w oprogramowaniu głośników, który odkryłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.