Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wszystkie monitory odsluchowe to kolumy podstawkowe?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czemu jakos od dluzszego czasu tkwiłem w takim przekonaniu ze hi-fi to kolumny podlogowe, a monitory odsluchowe podstawkowe (oczywiscie nie jako definicja tylko taki skutek uboczny ze hi-fi koniecznie musi byc podlogowe a monitory koniecznie podstawkowe). Natomiast zauwazylem szczegolnie w mocno audiofilksich :P zestawach ze czesto do hi-fi tez sie uzywa kolumn podstawkowych. Stad przyszlo mi na mysl pytanie:

Dlaczego wszystkie monitory odsluchowe to raczej kolumny podstawkowe, a z hi-fi jest roznie?

Czy kolumny podstawkowe maja jakies lepsze wlasciwosci akustyczne niz podlogowe czy to kwestia wygody i tego ze monitory raczej stosuje sie do komputera wiec podstawkowe sa zwyczajnie wygodniejsze w rozmieszczeniu?

w głownej mierze uzaleznione to jest od powierzchni odsluchowej

rezyserki dzwiekowe w studiach mają zwykle ok 10m2 a salony w domach mogą mieć po 50m2 - podstawki nie nagłośnią takch powierzchni z odpowiednia jakością basu

Z tego co mi wiadomo, najbardziej wierny przekaz uzyskujesz słuchając w bliskim polu głośników (trafia wtedy do uszu mniej odbić i pogłosów, niż słuchając dalej)

Dlatego w dużej większości monitory studyjne określane są jako "monitor bliskiego pola"

Słuchając w ten sposób tracisz na efekcie szerokości sceny i przestrzeni, ale tu chodzi o jak najwierniejszy dźwięk i wgląd w nagranie, a nie o jak najprzyjemniejsze doznania odsłuchowe :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

rezyserki dzwiekowe w studiach mają zwykle ok 10m2

Są studia i studyjka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- tutaj mają 3 pomieszczenia: 75m2 , 40m2 i najmniejsze 30m2. Raczej studyjny standard (tak mi się wydaje z tego co zauważyłem) to znacznie więcej niż 10m2.

W studiach zwykle mają minimum 2 pary odsłuchów - bliskie pole i druga para dalekiego pola, z całkiem sporymi monitorami mającymi np. 2x kilkanaście cali głośniki basowe (na jedną sztukę).

Ukryta Zawartość

studio ma 75m2 dla muzyków i sprzętu a ile ma sama reżyserka?

byłeś kiedyś czy wyszukałes w necie i postanowiles tu wkleic na pałe bez zastanowienia?

Tak se lubię wklejać na pałę:

Ukryta Zawartość

Powierzchnia studia: 118 m2/10m2

Powierzchnia reżyserki: 32 m2

Ukryta Zawartość

to jedno na 100 studiów zreszta jakie to ma znaczenia jak rezyerski są w pełni wytłumione i nie gra akustyka bo stosuje się monitory bliskiego pola a powierzchnia pracy rezysera to niecale 5m2

ja nigdy nie bylem w studiu ktore by miało zaadatpowana reżyserkę i korzystało z akustyki pomieszczenia wiec ze względów oczywistych nie robi się ich dużych

pojedź do kilku pogadaj z ludzmi i nie wypisuj bzdur

nie wypisuj bzdur

To znaczy, jakie bzdury wypisuję? Że reżyserki w studiach nagraniowych są większe niż 10m2?

ja nigdy nie bylem w studiu ktore by miało zaadatpowana reżyserkę i korzystało z akustyki pomieszczenia

Ja nie wiedziałem, że istnieje studio, z reżyserką bez adaptacji akustycznej. Natomiast w przypadku akustyki w reżyserce, to ona tam po prostu jakaś zawsze jest.

ps. prawda jest taka, że pytanie w tym wątku zostało niewłaściwie zadane ... bo nie wszystkie "monitory" (jeśli chodzi o odsłuchy w studiu) to kolumny podstawkowe. Widziałem jak używają gdzieniegdzie wielkich B&W 801 jako odsłuchy.

wypisujesz o powierzchniach 75m2 co moze być zrozumiane jakos powierzchnia do nagłośnienia

faktyczna powierzchnia do nagłośnienia to 5m2 i te monitory nie mają związku z kolumnami podstawkowymi do przeznaczenia domowego

wypisujesz o powierzchniach 75m2 co moze być zrozumiane jakos powierzchnia do nagłośnienia

Te 75m2 to był faktycznie mój błąd, bo to nie była powierzchnia samej reżyserki.

faktyczna powierzchnia do nagłośnienia to 5m2 i te monitory nie mają związku z kolumnami podstawkowymi do przeznaczenia domowego

W domu słucham muzyki dla przyjemności, a konkretnie monitorów w bliskim polu (może trochę ponad metr odległości między monitorem a uchem), by zminimalizować wpływ akustyki. Do niedawna były to "niekonsumenckie" ADAM A7X z resztą. Pomieszczenie ponad 16m2. ... to że zależy mi na nagłośnieniu przestrzeni nawet nie 5m2 tylko może z 3m2, nie zmienia faktu, że siedzę w pomieszczeniu ponad 16m2.

I dobrze z resztą, bo ściany są daleko od "ośrodka odsłuchowego". Często ludzie przyklejają nie tylko kolumny do ścian, ale też miejsce odsłuchowe (przykładowo kanapę gdzie siedzą) - w takim przypadku nie wiem, czy bardziej grają kolumny, czy już pomieszczenie ;)

50m2 - podstawki nie nagłośnią takch powierzchni z odpowiednia jakością basu

Żeby było jasne - z tym się absolutnie zgadzam (jeśli mówimy o typowych podstawkowych z wooferem do okolic 6,5", bo jakimś wielkim monitorem z kilkunasto-calowym basem i 4 drogami już nagłośnimy tak dużą przestrzeń ;) )

Na potwierdzenie:

Ukryta Zawartość

Zdjęcia TADów nie znalazłem, ale pisali o tym chyba w Audio-Video

Ukryta Zawartość

Witam

Nie wiem czemu jakos od dluzszego czasu tkwiłem w takim przekonaniu ze hi-fi to kolumny podlogowe, a monitory odsluchowe podstawkowe (oczywiscie nie jako definicja tylko taki skutek uboczny ze hi-fi koniecznie musi byc podlogowe a monitory koniecznie podstawkowe). Natomiast zauwazylem szczegolnie w mocno audiofilksich :P zestawach ze czesto do hi-fi tez sie uzywa kolumn podstawkowych. Stad przyszlo mi na mysl pytanie:

Dlaczego wszystkie monitory odsluchowe to raczej kolumny podstawkowe, a z hi-fi jest roznie?

Czy kolumny podstawkowe maja jakies lepsze wlasciwosci akustyczne niz podlogowe czy to kwestia wygody i tego ze monitory raczej stosuje sie do komputera wiec podstawkowe sa zwyczajnie wygodniejsze w rozmieszczeniu?

Dziwny temat i dziwne wnioski

Monitory odsłuchowe główne mogą mieć wielkość komody i czesto są wbudowywane w scianę.

Odsłuchy główne w Studio PR Łódż to kolumny podłogowe PMA z oddzielnym amplingiem i zwrotnicami.

Podstawkowe są monitory bliskiego i średniego pola. Takie które stawia się na parapecie konsoli do jednego metra od realizatora dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.