Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Domyślam się co sie stanie

jeżeli wykształcony elektronik pisze ze srebro czy miedz nie ma znaczenia, wiedz dlaczego nie zastosuje aluminium, w końcu to metal i nie powinien się stopić

Jakies urządzenie elektroniczne stworzone przez producenta na końcu ma parametry techniczne

każda ingerencja wewnątrz urządzenia powinna zmienić te dane,

teoretycznie kabek zewnętrzny w praktyce należy do urządzenia

oczywiście tylko gdybam ;-)

Zmiany elementów w torze audio też wpływają na parametry : opampy, kondensatory. Tu jest właśnie zabawa.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Zmiany elementów w torze audio też wpływają na parametry : opampy, kondensatory. Tu jest właśnie zabawa.

gdyby wymienić kabelki i luty o bezpieczniku nie wspomnę ;-)

I pod źródło i PRE, pojedynczo tez słychać zmianę, mniejsza ale słychać, poszedłem do kolegi i u niego po CD i po wzmacniacz,

podpięliśmy jego rodowany to otwarcie co srebro wprowadzało w muzyce znikło

Wcześniej podpinałem posrebrzane i tu raczej była psychika niż słuch

Wiesz, to nie ma dyskusji co my żeśmy z kolega słyszeli, nawet jak mi ktoś zacznie wpierać ze mam omamy to nie ma znaczenia,

obaj potwierdzamy różnice ale drapiemy się po głowie jak to możliwe,? w koncu to nie jest kabel sygnałowy.

lece spac

Pozdrawiam

Edytowane przez .:Gerard:.

To wszystko nie ma najmniejszego znaczenia, bo poza kolumnami wszystko gra tak samo. Odezwę się jak miniecie 500-tną stronę.

'Mrok', jak masz się odzywać tak jak w/w zdaniu to lepiej nic nie mów ;-). To chyba już jakaś obsesja z tym stwierdzeniem że "wszystko gra tak samo". Ciekawe że to zdanie prezentuje tylko jedna grupa i to nie ta którą się o to podejrzewa.

Tak, możesz to sprawdzić samemu. Zastosuj zamiast miedzi aluminium

W głośnikach najwyższej klasy cewki napędowe nawijane są często drutem aluminiowym miedziowanym. Takie głośniki są najdroższe zwłaszcza jak jeszcze jest to drut o przekroju prostokątnym.

W sumie nigdy nie testowałem alu :) Ciekawe jak zagra.

Zapewniam że świetnie. Oczywiście trzeba włączyć świetnie nagraną płytę. Już wcześniej zwracałem uwagę na kable węglowe, które są nie najlepszym przewodnikiem a u niektórych hobbystów wzbudzają wyjątkowe emocje.

moim zdaniem jest to tak naiwne stwierdzenie,że aż śmieszne.

Możliwe, u Lutka jakoś audiofile nie mieli powodów do śmiechu.

No normalnie podłączam np. marantza cd 42 mk2 i marantza cd17 mk2 i graja całkiem inaczej :) Mogę wymienić dalej ....

Pytałem o prezentację praktyczną taką jak np. u Lutka a nie co masz do napisania w tym temacie.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pytałem o prezentację praktyczną taką jak np. u Lutka a nie co masz do napisania w tym temacie.

Lechu nie rozumiem ? Praktycznie to sprawdzałem kilka razy.

Lechu nie rozumiem ? Praktycznie to sprawdzałem kilka razy.

O.K. wierzę Tobie ;-). Czas na pokaz u Lutka.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A co, znowu jest u Niego test ?

Nie wiem, ale można mu to zaproponować. Lutek jest chyba też ciekawy kiedy ktoś zaprezentuje swoje opisywane na forum zdolności słyszenia różnic i ma do takich testów potrzebny osprzęt.

Przyjedziesz ?

Nie chcę zajmować miejsca ludziom którym takie testy są bardziej potrzebne. Ja z prawidłowym technicznie przeprowadzeniem testu porównawczego nie mam problemu.

Gość

(Konto usunięte)

W głośnikach najwyższej klasy cewki napędowe nawijane są często drutem aluminiowym miedziowanym. Takie głośniki są najdroższe zwłaszcza jak jeszcze jest to drut o przekroju prostokątnym.

pomyśl o tym ,ze im większy przekrój drutu jakim nawijana jest cewka tym większy jej ciężar zastosowanie aluminium

może byc spowodowane potrzebą obniżenia ciężaru konstrukcji .

Edytowane przez slawek.xm

Panowie, czemu testy muszą być tylko i wyłącznie na tych samych głośnikach? Spróbujcie z innymi. Z góry zakładacie, że jest tylko jeden punkt odniesienia, co jest błędem metodologicznym. Trzeba zrobić testy na większej populacji aby coś właściwie wnioskować.

Gość

(Konto usunięte)

Panowie, czemu testy muszą być tylko i wyłącznie na tych samych głośnikach? Spróbujcie z innymi. Z góry zakładacie, że jest tylko jeden punkt odniesienia, co jest błędem metodologicznym. Trzeba zrobić testy na większej populacji aby coś właściwie wnioskować.

To co piszesz jest logiczne, ale nie przekreślaj testów jednego głosnika w róznych aplikacjach , bo zapewniam Cię ,że brzmienie moze się róznic diametralnie w zależności od samej aplikacji

Tak się składa, że znam te głośniki u Lutka, bo grałem na nich 2 lata więc wiem co piszę. I prawdą jest, że są mało wrażliwe na zmianę reszty toru, choć ja słyszałem różnice w dociążeniu i tzw. "gęstości" średnicy. Ale są inne głośniki, które inaczej reagują na zmiany klocków.

Edytowane przez Undziak

pomyśl o tym ,ze im większy przekrój drutu jakim nawijana jest cewka tym większy jej ciężar zastosowanie aluminium

może byc spowodowane potrzebą obniżenia ciężaru konstrukcji .

Tak właśnie jest. Obniżenie masy drgającej membrany.

Tak się składa, że znam te głośniki u Lutka, bo grałem na nich 2 lata więc wiem co piszę. I prawdą jest, że są mało wrażliwe na zmianę reszty toru, choć ja słyszałem różnice w dociążeniu i tzw. "gęstości" średnicy. Ale są inne głośniki, które inaczej reagują na zmiany klocków.

Test Kolegi 'biniek' opisany wcześniej i przedstawiony w formie nagrania, pokazał że różnice są słyszalne nawet na głośnikach z monitora komputerowego. Oczywiście o ile słyszalne różnice występują.

Gość

(Konto usunięte)

Tak właśnie jest. Obniżenie masy drgającej membrany.

Wcale nie Twierdzę ,ze możesz nie mieć racji w jakimś konkretnym przypadku tylko uogólnianie nie jest najlepszym sposobem na rozpatrywanie tego problemu , ponieważ nie zawsze obniżanie ciężaru membrany jest właściwe

Edytowane przez slawek.xm
Domyślam się co sie stanie

jeżeli wykształcony elektronik pisze ze srebro czy miedz nie ma znaczenia, wiedz dlaczego nie zastosuje aluminium, w końcu to metal i nie powinien się stopić

Oczywiście. Nie ma to znaczenia dla kabla sieciowego o długości 1,5 metra.

9293321b15b8d19332d638fb7365920b.jpg

Wczoraj napisałem parę błędów ortograficznych, wybaczcie

Sobota noc . Kto by się tym przejmował :)

Dla interkonekta już ma na pewno.

Daleko macie to spotkanie ?

Na razie nie ma zdanego spotkania.

Edytowane przez daris666

Problem jest, ze nie ma na to definicji i z punktu widzenia naukowego masz racje

ze ta sama długość o tym samym przekroju kabel z punktu A do B prześle "bez stratne"

ale ze o innej wadze i składzie będzie dawał "ten sam wynik", to daje do myślenia, czy nasza wiedza nie jest narzucona i ograniczona.

Na razie nie ma zdanego spotkania.

Okay dzieki, jak bedzie gdzies przy granicy zachodniej to chętnie bym coś zwiędłouszym zaprezentował

Edytowane przez .:Gerard:.

'Mrok', jak masz się odzywać tak jak w/w zdaniu to lepiej nic nie mów ;-). To chyba już jakaś obsesja z tym stwierdzeniem że "wszystko gra tak samo". Ciekawe że to zdanie prezentuje tylko jedna grupa i to nie ta którą się o to podejrzewa.

O rany... nie pisz tego na forum co by się nie kompromitować, ale weź kartę papieru i na spokojnie wypisz na niej urządzenia i osprzęt, w których (przy spełnionych warunkach analizy porównawczej, które według Ciebie są niezbędne) udało Ci się wychwycić jakąkolwiek różnicę. Jak skończysz, podlicz ile tego było. ;)

Edytowane przez Mrok

O rany... nie pisz tego na forum co by się nie kompromitować, ale weź kartę papieru i na spokojnie wypisz na niej urządzenia i osprzęt, w których (przy spełnionych warunkach analizy porównawczej, które według Ciebie są niezbędne) udało Ci się wychwycić jakąkolwiek różnicę. Jak skończysz, podlicz ile tego było. ;)

Kompromitują się co najwyżej ci co nie umieją przeprowadzić prawidłowo technicznie odsłuchowego testu porównawczego, ale to ich zmartwienie. Mi to nie przeszkadza.

Wcale nie Twierdzę ,ze możesz nie mieć racji w jakimś konkretnym przypadku tylko uogólnianie nie jest najlepszym sposobem na rozpatrywanie tego problemu , ponieważ nie zawsze obniżanie ciężaru membrany jest właściwe

Elektrostaty to bardzo dobre kolumny. Mają bardzo lekkie układy drgające.

Edytowane przez Lech36

• Pokaż nowe odpowiedzi