Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Przemak i co to dało. Zrób ślepy test odsłuchowy , dopiero wtedy zrozumiesz że te Twoje pomiary są do bani :)

Dakar, powiedz, co kupiłeś? Co sprzedajesz?

Sound, to niestety (albo stety) twoja głowa. Bezpiecznik, czy porządne przewody połączeniowe nie zaburzają prądu elektrycznego. Może masz słaby sprzęt, nie wiem, lecz w końcu zaśpiewałeś to Hey Jude. To chyba jednak sprzęt, nie słuch

Sam widzisz, że jesteś całkowicie niekompetentny, a udajesz znafcę.

Na proste pytania laika nie potrafisz odpowiedzieć. Twoje wpisy to stek bzdur pełny wzajemnych sprzeczności.

Raz piszesz, że źle skonstruowany kabel wprowadza zmiany, innym razem, że nadajnik, a idealny kabel przesyła zakłócenia z tego nadajnika.

Ale nie potrafisz powiedzieć skąd wziąć taki idealny kabel i jak rozpoznać, czy to on wprowadza zakłócenia, czy nadajnik.

Czy już jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie które Ci zadałem ?

Nie widzisz z kim masz do czynienia?

Nawet taki laik jak ja to widzi. ;-)

Nie rozumiem. Nic nie kupuję.

Czy już jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie które Ci zadałem ?

Panowie Dakar i Sound. Idealny przewód przesyła wszelkie niuanse prądu, które otrzymuje na swoim początku (u nadajnika). Więc jesli wasze kable cokolwiek zmieniają (brzmienie ?!) to niestety, macie słabe kable. One nie robia tego, do czego je wpieliście.

Nie widzisz z kim masz do czynienia?

Nawet taki laik jak ja to widzi. ;-)

Sound, ty niestety walczysz i nie wiesz o co, tak ja to widzę.

Edytowane przez Bunk

Przemak i co to dało. Zrób ślepy test odsłuchowy , dopiero wtedy zrozumiesz że te Twoje pomiary są do bani :)

To jest najbardziej ślepy test odsłuchowy. W teście oczywiście nie słyszę różnic, ale ja swoim uszom za bardzo nie ufam, za dużo rzeczy których nie było słyszałem ;)

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

To jest najbardziej ślepy test odsłuchowy. W teście oczywiście nie słyszę różnic, ale ja swoim uszom za bardzo nie ufam, za dużo rzeczy których nie było słyszałem ;)

Muzyk, który nie ufa swoim uszom to jak snajper który nie ufa swoim oczom :)

Panowie Dakar i Sound. Idealny przewód przesyła wszelkie niuanse prądu, które otrzymuje na swoim początku (u nadajnika). Więc jesli wasze kable cokolwiek zmieniają (brzmienie ?!) to niestety, macie słabe kable. One nie robia tego, do czego je wpieliście.

No i super. A sprzęt który podałem Tobie do diagnozy jest "słaby" czy "mocny" technicznie ? :)

Powiedz mi czemu transformatory głośnikowe , które mają idealne pasmo przenoszenia w paśmie akustycznym brzmią rożnie ?

Raczej jak snajper, który uwierzy, że otulina na lufie sprawi, że strzał będzie precyzyjny. Truizmem jest oczywiście to, że to głupie.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Raczej jak snajper, który uwierzy, że otulina na lufie sprawi, że strzał będzie precyzyjny. Truizmem jest oczywiście to, że to głupie.

Ok. Ok. Przeanalizujesz urządzenia ? Tak czy nie . Nie będę już pytał się jak odpowiesz.

swoim uszom za bardzo nie ufam, za dużo rzeczy których nie było słyszałem ;)

Tak, np. klejenie taśmy zamiast pomyłki S. Howe w pamiętnym koncertowym utworze Long Distance Runaround. ;-)

No i super. A sprzęt który podałem Tobie do diagnozy jest "słaby" czy "mocny" technicznie ? :)

Powiedz mi czemu transformatory głośnikowe , które mają idealne pasmo przenoszenia w paśmie akustycznym brzmią rożnie ?

Nie, kończcie porównania do innych zmysłów, to jest nieporównywalne.

Ok. Ok. Przeanalizujesz urządzenia ? Tak czy nie . Nie będę już pytał się jak odpowiesz.

No dobrze dawaj schematy.

Tak, np. klejenie taśmy zamiast pomyłki S. Howe w pamiętnym koncertowym utworze Long Distance Runaround. ;-)

IMO to był błąd montażowy. Za dużo takich kwiatków słyszałem. Oczywiście, mogę się mylić, ale na pewno nie jest to pomyłka jednego muzyka, przeskoczyła tam całość nagrania.

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

No dobrze dawaj schematy.

Wzmacniacz Struss:

Dane techniczne (wg producenta)

Moc sinusoidalna: 2x105 W/8 Ω, 2x195 W/4 Ω

Moc muzyczna: 2x125 W/8 Ω, 2x210 W/4 Ω

Pasmo przenoszenia:10 Hz-150 kHz (+/- 0,1 dB)

Czułość wejść: 325 mV - wejścia liniowe (4), 2,5 mV - wejście "phono" MM

Impedancja wejść: 100 kΩ liniowe, 47 kΩ "phono"

Impedancja wyjściowa: 0,05 Ω

Zniekształcenia - THD: <0,1% (1 W/8 Ω)

Zakłócenia na wyjściu głośnikowym: max 60 μV - pomiar szerokopasmowy

Dynamika: 130 dB

Wydajność prądowa: 50 A/1 ms

Bezpieczna praca przy dopuszczalnej temperaturze otoczenia: do 50 °C

Stream Magic

https://drive.google.com/file/d/0B5ZVBKsqVQ_7Sk1jb1NLVTVxbms/view

tu masz serwisówkę .

Chyba dasz radę :)

A dlaczego uważasz, że mój test pokazuje tylko różnice w paśmie przenoszenia?

Co tam ze mnie za muzyk, ja tylko lubię grać ;)

nagrywamy.com

Więc jesli wasze kable cokolwiek zmieniają (brzmienie ?!) to niestety, macie słabe kable.

Kable do tego między innymi służą - aby zmieniać brzmienie.

Jak ktoś skonfigurował sobie tor audio, z którego jest zadowolony, to może sobie kosmetycznie zmieniać brzmienie kablami.

Do tego są. Dla takiego użytkownika idealny kabel to taki, który zmienia mu brzmienie najbardziej odpowiadające jego preferencji słuchowej.

Ale bywa i tak, że inny kabel nie zmienia mu wcale brzmienia i to wcale nie znaczy, że jest on idealny, tylko neutralny.

Ot - cała filozofia kablowa Kolego Bunk. ;-)

Wzmacniacz Struss:

Dane techniczne (wg producenta)

Moc sinusoidalna: 2x105 W/8 Ω, 2x195 W/4 Ω

Moc muzyczna: 2x125 W/8 Ω, 2x210 W/4 Ω

Pasmo przenoszenia:10 Hz-150 kHz (+/- 0,1 dB)

Czułość wejść: 325 mV - wejścia liniowe (4), 2,5 mV - wejście "phono" MM

Impedancja wejść: 100 kΩ liniowe, 47 kΩ "phono"

Impedancja wyjściowa: 0,05 Ω

Zniekształcenia - THD: <0,1% (1 W/8 Ω)

Zakłócenia na wyjściu głośnikowym: max 60 μV - pomiar szerokopasmowy

Dynamika: 130 dB

Wydajność prądowa: 50 A/1 ms

Bezpieczna praca przy dopuszczalnej temperaturze otoczenia: do 50 °C

Stream Magic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu masz serwisówkę .

Chyba dasz radę :)

Chętnie przejrzę serwisówkę. Nie oczekuj odpowiedzi za godzinę. Ok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość dakar

(Konto usunięte)

Co tam ze mnie za muzyk, ja tylko lubię grać ;)

Nie bądź taki skromny :)

Chętnie przejrzę serwisówkę. Nie oczekuj odpowiedzi za godzinę. Ok?

Dobrze. Może być jutro. Pozdrawiam

Kable do tego między innymi służą - aby zmieniać brzmienie.

Jak ktoś skonfigurował sobie tor audio, z którego jest zadowolony, to może sobie kosmetycznie zmieniać brzmienie kablami.

Do tego są. Dla takiego użytkownika idealny kabel to taki, który zmienia mu brzmienie najbardziej odpowiadające jego preferencji słuchowej.

Ale bywa i tak, że inny kabel nie zmienia mu wcale brzmienia i to wcale nie znaczy, że jest on idealny, tylko neutralny.

Ot - cała filozofia kablowa Kolego Bunk. ;-)

Nie, kolego.Idealny kabel nie zmienia nic. Wasze słabe sprzęty być może reagują na kable. I tyle.

Przypomnij linka do youtuba i czas, w jakim to było, bo nie mogę znaleźć.

nagrywamy.com

przeskoczyła tam całość nagrania.

Coś Ty...gdyby tak było to byłbym skłonny w to uwierzyć, ale z drugiej strony nie wypuściliby na rynek takiego knota.

Tam była kosmetyczna, aczkolwiek słyszalna pomyłka. Przesłuchaj sobie na spokojnie jeszcze raz.

To było pytanie bez nawiązania do Twoich pomiarów.

A, to w takim razie charakterystyka częstotliwościowa jest najważniejszym parametrem, ale nie jedynym.

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

Nie, kolego.Idealny kabel nie zmienia nic. Wasze słabe sprzęty być może reagują na kable. I tyle.

Dobrze , że te nasze "słabe" sprzęty wydają w ogóle dźwięki :) :)

A, to w takim razie charakterystyka częstotliwościowa jest najważniejszym parametrem, ale nie jedynym.

To wiem ale nie jest możliwa pełna kontrola transformatora na etapie jego projektowania. Wiesz o tym ?

Nie rozumiesz po prostu, boś sceptyk.

Nazywasz taki kabel idealnym, a słyszący nazwie - neutralnym - nie zmieniającym brzmienia.

Ty kabel zmieniający brzmienie nazwiesz słabym, albo źle zrobionym,

a słyszący takim, który poprawia, albo pogarsza brzmienie.

JEDNO JEST PEWNE I ZOSTAŁO TU WŁAŚNIE STWIERDZONE PRZEZ CIEBIE - KABLE MAJĄ WPŁYW NA BRZMIENIE.

To wiem ale nie jest możliwa pełna kontrola transformatora na etapie jego projektowania. Wiesz o tym ?

No możliwe, ale o co chodzi, bo nie rozumiem?

nagrywamy.com

Dobrze , że te nasze "słabe" sprzęty wydają w ogóle dźwięki :) :)

Jakiego trafoka? Przecież wy tylko o przewodach zasilających i połączeniowych... no i o bezpiecznikach, wiadomo. No i o kuwetach, wiadomo.

Gość dakar

(Konto usunięte)

No możliwe, ale o co chodzi, bo nie rozumiem?

To już wszystko, tak informacyjnie dla rozluźnienia klimatu :)

Jakiego trafoka? Przecież wy tylko o przewodach zasilających i połączeniowych... no i o bezpiecznikach, wiadomo. No i o kuwetach, wiadomo.

Jacy Wy ? Uspokój się :)

Nie rozumiesz po prostu, boś sceptyk.

Nazywasz taki kabel idealnym, a słyszący nazwie - neutralnym - nie zmieniającym brzmienia.

Ty kabel zmieniający brzmienie nazwiesz słabym, albo źle zrobionym,

a słyszący takim, który poprawia, albo pogarsza brzmienie.

JEDNO JEST PEWNE I ZOSTAŁO TU WŁAŚNIE STWIERDZONE PRZEZ CIEBIE - KABLE MAJĄ WPŁYW NA BRZMIENIE.

No, mają. jak Słyszysz kosiarkę sąsiada to mają, Jak słyszysz ciszę, pomimo lodówki i kosiarki sąsiada, to nie mają.

• Pokaż nowe odpowiedzi