Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego są strzałki na kablach, żeby nie dać odwrotnie. Jacyś jajogłowi widocznie zbadali różnice, że lepiej prwao lub lewo w kierunku źródła. Tylko, że jak się odwróci to chyba nie ma różnicy heh 

Teraz jest drugi problem, choć nas nedotyczy... Czy na drugiej półkuli musi być już na odwrót 😅

W jednym kablu spotkałem się też z tym, że w jednym miejscu był bardziej skręcony a w drugi mniej (większe i mniejsze odcinki na kilku metrach jednego kabla) 

Edytowane przez raiwan
44 minuty temu, raiwan napisał:

Jeszcze raz zapytam po co skręcać?

Nie jest to takie nieuzasadnione. Wzmacniacze mają sprzężenie zwrotne i kablami do ZG może coś tam włazić. 

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
Dopisek

Skrętki to chyba głównie do połączeń symetrycznych w połączeniach RCA raczej nie powinno się ich stosować, chyba że wewnątrz obudowy która stanowi całościowy ekran, ale możliwe że nie do końca się orientuję w zasadach działania takiej skrętki. U mnie skrętki RCA są tylko wewnątrz obudowy, zewnętrzne połączenia w systemie niesymetrycznym tylko przewodami ekranowanymi.

Godzinę temu, raiwan napisał:

Jeszcze raz zapytam po co skręcać?

Np. żeby dwa luźne przewody nie latały swobodnie względem siebie tworząc artystyczny nieład 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

fakt

A coś bliżej?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Skrętki to chyba głównie do połączeń symetrycznych w połączeniach RCA raczej nie powinno się ich stosować, chyba że wewnątrz obudowy która stanowi całościowy ekran, ale możliwe że nie do końca się orientuję w zasadach działania takiej skrętki. U mnie skrętki RCA są tylko wewnątrz obudowy, zewnętrzne połączenia w systemie niesymetrycznym tylko przewodami ekranowanymi.

Np. żeby dwa luźne przewody nie latały swobodnie względem siebie tworząc artystyczny nieład 😉.

Można się samemu przekonać. Kabelek RCA z nieekranowanych równoległych kabelków porównać ze skręconymi kabelkami. Na jednych i drugich próbować zakłócić sygnał np. lutownicą transformatorową. 
Może nawet telefonem komórkowym, tylko nie wiem czy tam już długość fali nie jest za mała by skręcenie pomogło🤔(?).

I właśnie w połączeniach symetrycznych nie trzeba skręcać, bo jeśli jakieś pole jest na tyle silne by coś "wyindukować" to zrobi to na wszystkich przewodach tego kabla. "Wpadnie" i na "dodatnie" i "ujemne" wejście znosząc się wzajemnie.  

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

I właśnie w połączeniach symetrycznych nie trzeba skręcać,

Zgadza się nie trzeba, ale można.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Lech36 napisał:

sygnał audio to napięcie przemienne

wytwarza ono zmienne pole magnetyczne

podobnie jak napięcie przemienne zasilające

skręcanie dwóch kabli powoduje wzajemne anulowanie pół wytwarzanych przez płynący prąd

czasem jest to wystarczające działanie i nie trzeba stosować ekranu

dobrym pomysłem jest skręcanie przewodów głośnikowych jaki kabli idących od zwrotnicy do głośników

Godzinę temu, Wojtek 1959 napisał:

U mnie stara pralka zakłócała pracę dekodera cyfrowego i fajne jaja były . Ekran robi się ciemny i urządzenie potrafi się zwiesić + kwadraciki na ekranie i czkawka dźwięku. 

No właśnie.

Gdy zakłócenia przekroczą czasem normalny, dopuszczalny poziom, nie objawia się to "poluzowaniem basu, zanikiem czarnego tła, czy utratą holografii 3D", jak niektórzy twierdzą, tylko czkawką, trzaskami, przerwami dźwięku, zakłóconego audio, i to obojętne cyfrowego czy analogowego. 

51 minut temu, raiwan napisał:

na drugiej półkuli musi być już na odwrót 😅

W jednym kablu spotkałem się też z tym, że w jednym miejscu był bardziej skręcony a w drugi mniej (większe i mniejsze odcinki na kilku metrach jednego kabla) 

Garażowa robota, wiertarka użyta do skręcania, nie do końca sprawna była...😆

Apropos "kierunkowosci" kabelkow.

Ja nie jestem "kablarzem" ale...

Jesli mowa o interkonektach i to o ekranowanych, to (podobno) ewentualnie moze to miec sens.

Jesli ekran jest podlaczony tylko z jednej strony, a jest taka hipoteza, ze wszystkie ekrany z wszystkich klockow powinny sie spotkac w jednym punkcie (np. wzmacniaczu), to wtedy mialo by to sens wiedziec ktora strona jest ktora.

Ale czy ta hipoteza sie sprawdza i czy te kierunkowe kable (ekrany) sa tak laczone itd. tego nie wiem

8 minut temu, slawek.xm napisał:

czasem jest to wystarczające działanie i nie trzeba stosować ekranu

Zgadza się gdyby nie to określenie "czasem". W audio to słabe rozwiązanie w przypadku połączeń niesymetrycznych, może w komputerach jest wystarczające, ale w audio wydaje mi się że tylko pełna symetria połączenia daje dobre wyniki bo nawet ekran stosowany na kablach niesymetrycznych jest w pewnych warunkach słabo skuteczny z różnych względów. 

Edytowane przez Lech36

2 minuty temu, xajas napisał:

Apropos "kierunkowosci" kabelkow.

Ja nie jestem "kablarzem" ale...

Jesli mowa o interkonektach i to o ekranowanych, to (podobno) ewentualnie moze to miec sens.

Jesli ekran jest podlaczony tylko z jednej strony, a jest taka hipoteza, ze wszystkie ekrany z wszystkich klockow powinny sie spotkac w jednym punkcie (np. wzmacniaczu), to wtedy mialo by to sens wiedziec ktora strona jest ktora.

Ale czy ta hipoteza sie sprawdza i czy te kierunkowe kable (ekrany) sa tak laczone itd. tego nie wiem

Są kable z dwoma żyłami w ekranie, wtedy można podłączyć ekran tylko z jednej strony. W takim przypadku ekran nie jest przewodem roboczym. I czasami może mieć znaczenie z której strony ekran bedzie podłączony. 
Jednak tylko jeśli chodzi o zakłócenia a nie np. scenę, bas, itp. 

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Zgadza się gdyby nie to określenie "czasem". W audio to słabe rozwiązanie w przypadku połączeń niesymetrycznych, może w komputerach jest wystarczające, ale w audio wydaje mi się że tylko pełna symetria połączenia daje dobre wyniki bo nawet ekran stosowany na kablach niesymetrycznych jest w pewnych warunkach słabo skuteczny z różnych względów. 

A co powiecie panowie na taki kabelek: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Pomijam absurdalną cenę 😉 

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
8 minut temu, xajas napisał:

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Są kable z dwoma żyłami w ekranie, wtedy można podłączyć ekran tylko z jednej strony. W takim przypadku ekran nie jest przewodem roboczym. I czasami może mieć znaczenie z której strony ekran bedzie podłączony. 
Jednak tylko jeśli chodzi o zakłócenia a nie np. scenę, bas, itp. 

Ja mam takie interkonekty. Kolega mi kiedyś polutował i zaznaczył jeden koniec krótkim odcinkiem białej koszulki termokurcz. Tym końcem wpinam się od strony źródła dźwięku. Czy jest różnica gdy dam odwrotnie? Nie wiem, bo nie próbowałem.

Generalnie jestem zadowolony z dźwięku.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 minutę temu, kangie napisał:

Ja mam takie interkonekty. Kolega mi kiedyś polutował i zaznaczył jeden koniec krótkim odcinkiem białej koszulki termokurcz. Tym końcem wpinam się od strony źródła dźwięku. Czy jest różnica gdy dam odwrotnie? Nie wiem, bo nie próbowałem.

Generalnie jestem zadowolony z dźwięku.

Myślę że, to bardziej znaczenie przy małych sygnałach albo długich przewodach. W naszym domowym audio to chyba nie. 

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Lech36 napisał:

myśl szerzej

nie zatrzymuj się na własnych ograniczonych wyobrażeniach

np

jedna z moich konstrukcji kabla głośnikowego

obraz.thumb.png.32d06882c23adfcdf2ecba9506305052.png

Edytowane przez slawek.xm
23 minuty temu, iro III napisał:

No właśnie.

Gdy zakłócenia przekroczą czasem normalny, dopuszczalny poziom, nie objawia się to "poluzowaniem basu, zanikiem czarnego tła, czy utratą holografii 3D", jak niektórzy twierdzą, tylko czkawką, trzaskami, przerwami dźwięku, zakłóconego audio, i to obojętne cyfrowego czy analogowego. 

Garażowa robota, wiertarka użyta do skręcania, nie do końca sprawna była...😆

Falowały obroty 😁.

22 minuty temu, xajas napisał:

Nie wiem czy w handlu  znajdą się kable RCA z ekranem podłączonym z jednej strony w DIY można rozważać takie rozwiązania, zwłaszcza przy układach aktywnych z zasilaniem zewnętrznym opartym na elektronice standardowej. Niedawno miałem taki problemik bo przy wyjściu ze zwrotnicy DSP kilku kanałów w układzie RCA tworzą się pętle masowe. Można je zlikwidować stosując np. kable pomiędzy zwrotnicą a końcówką wielokanałową gdzie kable sygnałowe mają masę podłączoną tylko z jednej strony a masę łączymy oddzielnym przewodem lub pozostawiamy jeden przewód RCA z masą podłączoną z obu stron, ale to rozwiązanie niestandardowe i powinno być stosowane raczej tylko w układach do których zwykły użytkownik nie ma dostępu czyli w zestawach aktywnych z elektroniką zabudowaną w ZG. Tak mam zrobiony ZG z elektroniką zabudowaną na stałe w ZG.   

7 minut temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Ładne warkoczyki 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

1 minutę temu, Lech36 napisał:

zasilaniem zewnętrznym opartym na elektronice standardowej.

Co to znaczy? 
Jaka jest różnica między standardową a nie standardową elektroniką?

11 minut temu, slawek.xm napisał:

myśl szerzej

nie zatrzymuj się na własnych ograniczonych wyobrażeniach

np

jedna z moich konstrukcji kabla głośnikowego

Ukryta Zawartość

Tak spytam z czystej babskiej ciekawości. 

Jaki był/jest efekt? 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Lech36 napisał:

Ładne warkoczyki 😉

miałem kiedyś wenę na ploty 🙂

i tak powstała seria głośnikowych usb i s/pdif

interkonekty się nie sprawdziły .... lepszy był srebrny koncentryk srebro/teflon/srebrzona miedź/ teflon

masa poszła ekranem

jeden z lepszych moich wynalazków

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Co to znaczy? 
Jaka jest różnica między standardową a nie standardową elektroniką?

Standardowa to taka dostępna w sklepie.

jeden z lepszych moich wynalazków

To Twój wynalazek? Wydaje mi się że już to gdzieś widziałem 😉.

Gość

(Konto usunięte)

To Twój wynalazek? Wydaje mi się że już to gdzieś widziałem 😉.

nic nie załapałeś .... jak zwykle

moim wynalazkiem było wykorzystanie jednożyłowego koncentryka jako ic

nie znam nikogo kto tak robi rca

8 minut temu, slawek.xm napisał:

a może rozwiniesz pytanie 🙂

bo jedną z odpowiedzi mogłoby być ... odciski na palcach 🙂

Odcisk na palcach na pewno musiał mieć wpływ na odczucia brzmieniowe😁.

Oczywiście pytam o soniczny wpływ 😉 

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
dopisek
  • Redaktorzy
19 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Myślę że, to bardziej znaczenie przy małych sygnałach albo długich przewodach. W naszym domowym audio to chyba nie.

Mam wkładki MC LO. Akurat u mnie jest napięcie wyjściowe 0,35-0,50mV. Wkładki o rekordowo niskim to 0,10-0,15mV.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 minuty temu, kangie napisał:

Mam wkładki MC LO. Akurat u mnie jest napięcie wyjściowe 0,35-0,50mV. Wkładki o rekordowo niskim to 0,10-0,15mV.

I tu bym spróbował 😉 . 

Choć jeśli nic nie ma w okolicy co mogłoby "siać" zakłóceniami różnic może nie być.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

Odcisk na palcach na pewno musiał mieć wpływ odczucia brzmieniowe😁.

Oczywiście pytam o soniczny wpływ 😉 

daleki jestem od samozachwytu ale miałem kabel Tary labs za sporą kasę

i w bezpośrednim pojedynku przegrał z moją plecionką

można taką plecionkę zrobić znacznie lepiej dokładniej z dbałością o skręt indukcyjność i ostateczny przekrój

to fajna zabawa i ... coś własnego

możesz spróbować

kup 100m cat7 i zrób z tego dwa głośnikowe... ot cała recepta

moim wynalazkiem było wykorzystanie jednożyłowego koncentryka jako ic

W pierwszych eksperymentalnych ZG aktywnych też wykorzystałem jednożyłowy kabel koncentryczny do przesyłania sygnału z przedwzmacniacza do ZG, to były ZG z ca 1986 roku, tak samo jest połączony ze źródłem ten mój chyba najlepszy ZG, który powstał nieco później jak już załapałem bakcyla aktywności ZG. Oba te systemy grają do dzisiaj, ten drugi u mnie. 

10 minut temu, kangie napisał:

Tylko połączenie symetryczne.

Gość

(Konto usunięte)

W pierwszych eksperymentalnych ZG aktywnych też wykorzystałem jednożyłowy kabel koncentryczny do przesyłania sygnału z przedwzmacniacza do ZG, to były ZG z ca 1986 roku, tak samo jest połączony ze źródłem ten mój chyba najlepszy ZG, który powstał nieco później jak już załapałem bakcyla aktywności ZG. Oba te systemy grają do dzisiaj, ten drugi u mnie. 

pewnie antenowy od tv 🙂

a jak to się ma do gloryfikacji xlr? hę? 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi