Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Pisanie o tym, że wzmacniacze, kolumny grają tak samo, tylko kwestia jest akustyki to bzdura. 

Nawet porównując tanie wzmacniacze denon 800ne, marantz pm 6006, Cambridge Audio Cx coś tam, słyszałem na tanich kolumnach Polk s20 słyszałem różnice. 

Nie mówiąc o AVS na którym są dziesiątki systemów różnie grających 🙂

Jesli dobrze pamietam mowa byla o neutralnych elementach toru, a nie o dowolnych elementach toru.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minutes ago, Ajothe said:

Pisanie o tym, że wzmacniacze, kolumny grają tak samo, tylko kwestia jest akustyki to bzdura. 

Nawet porównując tanie wzmacniacze denon 800ne, marantz pm 6006, Cambridge Audio Cx coś tam, słyszałem na tanich kolumnach Polk s20 słyszałem różnice. 

Nie mówiąc o AVS na którym są dziesiątki systemów różnie grających 🙂

A zadbałeś o powtarzalność warunków?

Nie?

Cóż ....

1 minutę temu, bum1234 napisał:

AVS to ostatnie miejsce, w którym można cokolwiek sensownie porównać, z różnych zresztą powodów, nie tylko różnic w akustyce.

Może dawno nie byłeś, na ostatnich zaczynają wstawiać różne ustroje i niektóre pokoje grają bardzo dobrze. 

Just now, Ajothe said:

Kolega napisał, że bez eq i bez lamp to wszystkie systemy są neutralne. 

To byłby cudowny świat, na co komu wtedy drogie systemy.

I miał rację. Oczywiście nie dotyczy to kolumn i elementów zawierających przetworniki elektroakustyczne..

Wzmacniacze np. jeśli nie grają bardzo cicho lub bardzo głośno nie mają swojego charakteru brzmieniowego. Nie piszę tu oczuywiście o lampach, bo tu spodziewać można się wszystkiego,

Just now, Ajothe said:

Może dawno nie byłeś, na ostatnich zaczynają wstawiać różne ustroje i niektóre pokoje grają bardzo dobrze. 

Nie powiedziałem, że grają źle. Tylko AVS to impreza o charakterze targowym, więc jest oczywistym, że dominuje tam marketing. Można sobie pooglądać, owszem, 

Okej, każdy ma swój świat. 

Mój ostatnio legł w gruzach po zmianie kondensatorów, ale oczywiście zaraz ktoś napisze, że to psychoakustyka itd. 

I tak w kółko.

Życzę niektórym żeby kiedyś posłuchali np Luxmana z serii L i porównali do Hegla 🙂

A takich przykładów różnie brzmiących wzmakow są setki. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

Nie znasz się, głupi jesteś naiwny audioświr... 😂

Głusi koledzy mają rację, w końcu mają monopol na rację 😃

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Życzę niektórym żeby kiedyś posłuchali np Luxmana z serii L i porównali do Hegla 🙂

Dalej ciągniesz te bajki 😂

Pamiętaj to psychoakustyka

Tylko Ci się zdaje 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minut temu, raiwan napisał:

Tak, z rozszerzeniem  .flac

Dlaczego mi nic o tym niewiadomo?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

19 minut temu, Ajothe napisał:

Tak. A ktoś poza Tobą tak pisał?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie zrozumiałeś pytania: czy ktoś poza Tobą pisał, że 

26 minut temu, Ajothe napisał:

wzmacniacze, kolumny grają tak samo, tylko kwestia jest akustyki

?

20 minutes ago, Ajothe said:

Okej, każdy ma swój świat. 

Mój ostatnio legł w gruzach po zmianie kondensatorów, ale oczywiście zaraz ktoś napisze, że to psychoakustyka itd. 

I tak w kółko.

A takich przykładów różnie brzmiących wzmakow są setki. 

Oczywiście nie jestem w stanie przetestować wszystkich możliwych kombinacji, nawet nie mam na to ochoty, bo przecież to jest absurd.

Napisałem wyraźnie w jakich okolicznościach wzmacniacze będą różnić się brzmieniem, a w jakich nie.

I tyle. Jeśli ktoś nie chce, nie umie, nie ma ochoty wyciągnąć z tego wniosków - jego sprawa.

Ale niech nie zarzuca mi ignorancji bez podania kontrargumentów, ale takich konkretnych i rzeczowych, a nie w stylu, słuchaliśmy 5 wzmacniaczy u kolegi i każdy grał inaczej, bo to jeszcze o niczym nie świadczy.

11 minut temu, bum1234 napisał:

Ale niech nie zarzuca mi ignorancji bez podania kontrargumentów, ale takich konkretnych i rzeczowych

@Ajothe argumentował: "kolcyma" i przypisywaniem mi czegoś, czego nie napisałem.

Jak widać niektórym wzmacniacze, DACi, a pewnie znajdą się i tacy którym i kolumny grają tak samo. 

@szymon1977 przepraszam, mogłem źle zrozumieć co mialeś na mysli piszac o bajaniu.... 

7 minut temu, Ajothe napisał:

szymon1977 przepraszam, mogłem źle zrozumieć co mialeś na mysli piszac o bajaniu.

Bajanie to bajanie, a co sobie do tego bajania dopowiadasz to mi nie przypisuj.

Edytowane przez szymon1977

48 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie znasz się, głupi jesteś naiwny audioświr... 😂

I jeszcze: co ty tam wiesz? w nogach śpisz ... 😉

49 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pamiętaj to psychoakustyka

"Nic nie jest takie jakim się wydaje ... "

12 minut temu, Ajothe napisał:

Jak widać niektórym wzmacniacze, DACi, a pewnie znajdą się i tacy którym i kolumny grają tak samo. 

Jak się zrobi prawidłowo technicznie testy porównawcze z wyrównaniem poziomu głośności to zagrają tak samo ...

10 minut temu, szpakowski napisał:

Jak się zrobi prawidłowo technicznie testy porównawcze z wyrównaniem poziomu głośności to zagrają tak samo ...

I tyle w temacie 👍😃

24 minuty temu, Ajothe napisał:

znajdą się i tacy którym i kolumny grają tak samo. 

Muzyka to muzyka, po ki uj drążyć... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Jak czasem czytam paski w TV pod panią Danusią to się zastanawiam co za kretyn takie rzeczy wymyśla. I to wszystko z poważną miną komentowane, nie to że beka jakaś.
Czytając wywody głuchej mafii czuję się identycznie

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Zasadniczo yo jeśli nie damy w tor EQ czy lampy, to każdy tor jest neutralny

Wyjaśnij proszę

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, Wito76 napisał:

Głucha mafia. Super określenie ... 

A teraz czekamy kto poczuje się urażony ... 😜

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Wyjaśnij proszę

Na Twoim miejscu nie liczył bym zbytnio na sensowną odpowiedź ... 

Godzinę temu, Tajitsu napisał:

Dlaczego mi nic o tym niewiadomo?

Są różne rodzaje konsumentów.
To przykład konsumpcji wtórej-ale twórczej.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Wyjaśnij proszę

Ale co tu wyjaśniać? Może zacząć od słówka "zasadniczo", bo mam wrażenie, że umknęło?

Edytowane przez szymon1977

6 minut temu, Wito76 napisał:
7 minut temu, Pseudodrummer napisał:
Wyjaśnij proszę

Po co ci kolejne głupoty czytać?

No w sumie masz rację.

12 minutes ago, Wito76 said:

Jak czasem czytam paski w TVP pod panią Danusią to się zastanawiam co za kretyn takie rzeczy wymyśla. I to wszystko z poważną miną komentowane, nie to że beka jakaś.

Typowe. Brak argumentów plus niewiedza = inwektywy o głuchej mafii.

Brawo - zupełnie jak Morawiecki.

• Pokaż nowe odpowiedzi