Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Ok, na gruncie elektroniki czy hmmm.. "co słychać"?

eeeeee, o kabelkach to ja chętnie :)

właśnie testuję Cardas Clear Reflection Speaker - bajeczne granie

Edytowane przez mircysko

eeeeee, o kabelkach to ja chętnie :)

Wybacz, o przewodach (nie KABLACH) nie chcę rozmawiać. Już chyba każdy zdaje sobie sprawę, jakie zadanie mają przewody połączeniowe.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Wybacz, o przewodach (nie KABLACH) nie chcę rozmawiać. Już chyba każdy zdaje sobie sprawę, jakie zadanie mają przewody połączeniowe.

Mają wzmacniać :) :)

Gość dakar

(Konto usunięte)

właśnie testuję Cardas Clear Reflection Speaker - bajeczne granie

O Panie, maki się zapewne cieszą :)

Co wzmacniać?

Taki żarcik , nie będziemy rozmawiać o wzmacniających przewodach , nie martw się :) :)

Zgodnie z przewidywaniami. Pokazałem, że na interfejsie za 300PLN różnic między skrajnymi praktycznie kablami nie słychać, są na poziomie -88dB, praktycznie ostatni bit płyty CD, żeby to było słychać na poziomie tła, czyli około 20-30dBSPL to by trzeba słuchać z poziomem 120-130 - to jest odkręcony na maksa piec gitarowy z metra, powodzenia. W dodatku różnice są skorelowane z sygnałem użytecznym, co zmniejsza ich słyszalność. Ale oczywiście, nadal kable brzmią ;)

nagrywamy.com

Coś Ty...gdyby tak było to byłbym skłonny w to uwierzyć, ale z drugiej strony nie wypuściliby na rynek takiego knota.

Tam była kosmetyczna, aczkolwiek słyszalna pomyłka. Przesłuchaj sobie na spokojnie jeszcze raz.

No właśnie, podrzuć linka i czas w jakim to było.

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

Zgodnie z przewidywaniami. Pokazałem, że na interfejsie za 300PLN różnic między skrajnymi praktycznie kablami nie słychać, są na poziomie -88dB, praktycznie ostatni bit płyty CD, żeby to było słychać na poziomie tła, czyli około 20-30dBSPL to by trzeba słuchać z poziomem 120-130 - to jest odkręcony na maksa piec gitarowy z metra, powodzenia. W dodatku różnice są skorelowane z sygnałem użytecznym, co zmniejsza ich słyszalność. Ale oczywiście, nadal kable brzmią ;)

A co myślałeś , że sprzętem za 300 zł który jak sam powiedziałeś ledwo zipie przekonasz nas do niegrania interkonektów :) :)

Fakt :) .

No, Mircyś, przecież ty też nie wyznaczysz granicy swojego absurdu. Własnie została umiejscowiona w twoim odbycie. Czy tam też wciśniesz wtyczkę, żeby ją wygrzać, czy nie?

Gość dakar

(Konto usunięte)

No, Mircyś, przecież ty też nie wyznaczysz granicy swojego absurdu. Własnie została umiejscowiona w twoim odbycie. Czy tam też wciśniesz wtyczkę, żeby ją wygrzać, czy nie?

Absurdem jest to, że zabraniasz koledze bawić się hi-endem.

A co myślałeś , że sprzętem za 300 zł który jak sam powiedziałeś ledwo zipie przekonasz nas do niegrania interkonektów :) :)

No fakt, ale jak pisałem porządny sprzęt mam rozłożony i czyszczę wszystko. Ale będzie ;)

nagrywamy.com

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Własnie została umiejscowiona w twoim odbycie. Czy tam też wciśniesz wtyczkę, żeby ją wygrzać, czy nie?

:))))

Musisz wiedzieć (wygrzanie to podstawa), kiedyś do tego dojdziesz. :)

Edytowane przez mircysko

No, mają. jak Słyszysz kosiarkę sąsiada to mają, Jak słyszysz ciszę, pomimo lodówki i kosiarki sąsiada, to nie mają.

Bardzo śmieszne.

Zastanawiam się tylko co siedzi w Twojej głowie, że piszesz takie bzdury wykluczające się.

Może tabletek jeszcze nie zażyłeś?

Skąd u Ciebie ta skłonność do sprzeczności?

To jak - kable mają wpływ na brzmienie, czy nie zdaniem Bunka? ;-)

Oto Twoje słowa:

Oczywiście, że złe przewody połączeniowe mogą wpływać na dźwięk

porządne przewody połączeniowe nie zaburzają prądu elektrycznego

Więc jesli wasze kable cokolwiek zmieniają (brzmienie ?!) to niestety, macie słabe kable.

Bardzo śmieszne.

Zastanawiam się tylko co siedzi w Twojej głowie, że piszesz takie bzdury wykluczające się.

Może tabletek jeszcze nie zażyłeś?

Skąd u Ciebie ta skłonność do sprzeczności?

To jak - kable mają wpływ na brzmienie, czy nie zdaniem Bunka? ;-)

Oto Twoje słowa:

Jakie wnioski Sound po swoich przemyśleniach? Dalej będziesz robił idiotów z konstruktorów twojego DACa?

Więc i sprzęt PRO ma spore ograniczenia :)

No tak, brak możliwości wpływu na brzmienie kablem jest przykry. Na szczęście sprzęt gitarowy to rekompensuje z naddatkiem ;)

nagrywamy.com

No właśnie, podrzuć linka i czas w jakim to było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2:20

Jako do fachowca od montażu mam do Ciebie inne pytanie.

Czemu inżynierowie od dźwięku pozmieniali utwory ze słynnego koncertu Led Zeppelin - The Song Remains the Same (o zgrozo - tytuł mówi przecież co innego) w wersji zremasterowanej?

W niektórych nagraniach zostały wycięte fragmenty i wstawione w to miejsce z innych koncertów. Były 3 koncerty w Madison Square Garden w 1973 roku.

Czemu w stosunku do pierwszej wersji zostało to tak głupio zmienione? Pomijam oczywiście bonusy, których nie było wcale w pierwotnej wersji.

Najlepiej to słychać w Dazed and Confused, bo tutaj tych zmian dokonano kilka, ale podam Ci tylko jedną z takich różnic:

od 3:30 do 3:45

non-remaster:

Ukryta Zawartość

remaster:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez soundchaser
Gość dakar

(Konto usunięte)

No tak, brak możliwości wpływu na brzmienie kablem jest przykry. Na szczęście sprzęt gitarowy to rekompensuje z naddatkiem ;)

A te kondensatorki w gitarach czy przystawki to nie grają czasami ?

• Pokaż nowe odpowiedzi