Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

...kiedys twerdziłeś ze M1 odzwierciedlaja zamysł autora płyty...

Coś podobnego, ale nie to, bo ponieważ jak słusznie zauważyłeś...

...zaden sprzet tego nie robi...

...to można co najwyżej poszukać takiego sprzętu, który bardziej się do tego zbliży.

-----

...zreszta w muzyce rockowej , nawet nie ma odnośnika do owej nautralności , bo instrumenty które potrzebuja by grać prądu nie maja nautralnego brzmienia...

Zdecyduj się Billy, czy neutralnie czy naturalnie. Bo jeżeli chodzi o neutralność to taki ma być sprzęt żeby odtworzyć w 100% dzieło tak, jak nagrano je na CD, a jeżeli chodzi o naturalność, to czy ona na CD jest to nie wnikając w szczegóły wizja artysty i realizatora, a Tobie i Twojemu systemowi nic do tego.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Przemak: zjechałeś końcówki lampowe pokazując rozciągnięte fale na wykresach i tym samym zdemoralizowałeś Szymona.. a co sądzisz o preampach lampowych. Już nie RIAA tylko zwykłych.

Z mojego stosunkowo krótkiego doświadczenia z lampami wynika, ze lampy w preampie najbardziej wpływają na brzmienie. Robią V-ki?

Ja słabo się nadaję do takich ocen, bo po pierwsze słyszę a po drugie zwykle wiem, co jest w środku i jak działa. Dobry przedwzmacniacz nie ma prawa zmieniać nic, ma tylko przedwzmacniać. Jeżeli w stosunku do odpowiednio dobranego potencjometru (czyli "pasywnego przedwzmacniacza") czy braku przedwzmacniacza w ogóle są jakiekolwiek różnice w brzmieniu, to są to różnice na niekorzyść, jeżeli chodzi o jakość techniczną. W pracy używam różnego sprzętu i on pokazuje różnice dopiero doprowadzony w pobliże końca możliwości. W liniowym zakresie każdy przedwzmacniacz ma działać tak samo, a zwłaszcza lampowy, bo lampy mają spory headroom. Jeżeli są jakieś zmiany, to znaczy, że albo coś jest nie tak albo celowo wprowadzono korekcję lu dobrano takie parametry, że słychać zmiany. To w ogóle jest audiofilski patent, takie dobieranie parametrów wejściowych i wyjściowych urządzeń, żeby w realu wychodziły różne cuda. Poprawnie zaprojektowany sprzęt współpracując z innym poprawnie zaprojektowanym nie wykazuje żadnych anomalii, tymczasem w świecie audiofilskim takie zachowanie jest wręcz zaletą - jak choćby powszechne twierdzenie, że im lepszy sprzęt, tym lepiej słychać różnice w kablach.

Lampy w dzisiejszych czasach to duży problem - po prostu porządnych lamp już nie ma. Wszystko jest chińsko-ruskie ze wskazaniem na chińskie, bez jakichkolwiek standardów. Za moich czasów EL34 RFT to był najgorszy syf, dzisiaj ludzie za to bulą grubą kasę. Dla mnie już to wystarcza do oceny współczesnego sprzętu lampowego i zachwytów nad nim. Jeżeli po wymianie lamp na "takie same" są różnice, to znaczy przecież, że te lampy nie są takie same.

nagrywamy.com

Zdecyduj się Billy, czy neutralnie czy naturalnie.

nie ma pomyłki

sprzet - neutralny - nic nie zmieniający

instrument - naturalny - czyli grajacy bez prądu

to można co najwyżej poszukać takiego sprzętu, który bardziej się do tego zbliży.

zawsze uważałem że należy szukać sprzętu który nam odpowiada , co zreszta robi każdy z tego forum - spytaj czy ktokolwiek tutaj robił pomiar wiadma mikrofonem w miejscu odsłuchu ?

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

W kwestii odsłuchu - z innego forum kolega realizator, trochę (bardzo trochę) audiofil ;) zapytany, na czym to robił:

"Odsłuchy: Genelec 1032, Genelec 1031, Genelec 1030, ProaC Studio 100, APS AEON, NS 10, Avantone i Gamma oraz dwa jamniki i przynajmniej dwa samochody"

NIKT na jednym odsłuchu nie zrobi zgrania, chyba, że CLA na NS10 ;)

nagrywamy.com

...zawsze uważałem że należy szukać sprzętu który nam odpowiada...

Też zawsze tak uważałem, ale część zwana audiofilami szukając sprzętu, który im odpowiada twierdząc, że dążą do neutralności,] podniecając się zniekształcającymi brzmienie lampami i czarnymi płytami.

sprzet - neutralny - nic nie zmieniający

instrument - naturalny - czyli grajacy bez prądu

Ciekawe, wyjaśnij jeszcze co to jest "nautralność".

Edytowane przez szymon1977

Zmartwiły mnie te dwa jamniki :(

A tak a propos - bo widziałem że też była o tym dyskusje wcześniej

tak, u mnie Brother in Arms , tez brzmi świetnie

;)

Wyjaśnij jeszcze co to jest "nautralność".

hmmmmm, dobre pytanie

w przypadku instrumentów to chyba nie istniej - bo nawet do gitary klasycznej mozna założyć różne rodzaje strun i jest jakiś tam zakres strojenia

naturalnie to brzmi płynący strumień górski :P

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

...do owej nautralności...

Skoro "nie ma pomyłki" to co jest owa NAUTRALNOŚĆ?

Jeżeli po wymianie lamp na "takie same" są różnice, to znaczy przecież, że te lampy nie są takie same.

Bo nie są. Porównaj EH z Mullardami czy Psvane.

Pytałem czy, któreś z nich robią vkę. I co w ogole robią, ze brzmienie zmieniają.

Skoro "nie ma pomyłki" to co jest owa NAUTRALNOŚĆ?

coś co brzmi zawsze tak samo

w przypadku instrumentu - to taki któy nie ma żadnych zmiannych - nie jestem multiinstrumantalistą , wiec nie znam wszystkich instrumentów - być może taki nie istnieje

a ogólnie to miałem na myśli taki które graja bez prądu - ale nawet te mogą miec rózne brzmienie

Billy, skup się! W swojej wypowiedzi użyłeś słowa "nautralność", które nie jest mi znane, dlatego wyjaśnij, co owo słowo oznacza, albo sprostuj, czy chodziło Ci o "naturalność" czy "neutralność". Zmienia to zasadniczo treść wypowiedzi, choć biorąc pod uwagę Twoje wyjaśnienia co owe słowa niby miałyby oznaczać, sens wypowiedzi pozostaje być wątpliwy.

Gra produkcja, system i akustyka, a parametry ma jego pojedynczy element to raz, a nawet zakładając, że akustyka jest perfekcyjna a Twoja czysto subiektywna ocena brzmienia jest obiektywna, to wychodzi na to, że skopana jest produkcja.

nie o tym pisałem

Jeśli wzmacniacz ma być przysłowiowym drutem ze wzmocnieniem, (zawsze podobała mnie się ta idea)powinien być także m.in transparentny. Co za tym idzie różnicować różne produkcje a nawet niektóre poj tracki. Tak się składa że często te tech ideały" z papierka wypadają dość słabiutko w tych kwestiach i grają strasznie szaro. Z drugiej strony wzmak może to świetnie robić będąc jednocześnie po ciepłej stronie i tu znów tę jego ciepłą manierę można negować jako neutralność.

Innymi słowy nie ma ideału

Edytowane przez Фома

Billy, skup się!

Bożeeeeeeee

Ty jesteś mistrzem w wierceniu dziury w brzuchu

użyłem to w kontekście

sprzet neutralny - czyli nic nie zmieniajacy

instrument naturalny - czyli taki grajacy siłami natury - czyli bez pomocy prądu

to jest moje nazewnictwo i w takim kontekscie je uzyłem - jak masz inne to ja ci nie bronie

ie drąż juz - bo to nudne

Człowieku! Użyłeś słowa "NAUTralność", którego nie ma w słowniku więc wyjaśnij, czy miałeś na myśli "NATUralność", czy "NEUTralność".

...nie ma odnośnika do owej NAUTralności , bo instrumenty które potrzebuja by grać prądu nie maja NAUTralnego brzmienia...

=====

...nie o tym pisałem...

To coś źle zrozumiałem, mam nadzieję, że nie masz powodu aby się obrazić. A o czym pisałeś? Chodziło o dwie niby takie same lampy, które okazują się brzmieć inaczej?

Człowieku! Użyłeś słowa "NAUTralność"

Kurna , Szymon , ile ty masz lat ?

nigdy sie nie wdusiłeś złych guziorów po flaszce ? :>

już ci 3 razy odp - po tym powienienes sie spostrzec

Bo nie są. Porównaj EH z Mullardami czy Psvane.

Pytałem czy, któreś z nich robią vkę. I co w ogole robią, ze brzmienie zmieniają.

Nie wiem, co robią. IMO nie powinny zmieniać brzmienia.

nagrywamy.com

Kurna , Szymon , ile ty masz lat ?

A ile Ty masz lat? Dojrzałeś już do tego aby sprostować literówkę abym wiedział, co chciałeś napisać? Czy może zapytać Cię jutro, jak już wytrzeźwiejesz?

Zmartwiły mnie te dwa jamniki :(

I na tym musi zagrać.

Wszystko ma swoje miejsce we wszechświecie. ;)

Pewnie zależy od materiału chociaż dziś kto wie?

Ludzie , weżcie go ! :D

naewt ten teskt wiekszsoc ludzi przecztya porpawnie

I na tym musi zagrać.

Wszystko ma swoje miejsce we wszechświecie. ;)

Pewnie zależy od materiału chociaż dziś kto wie?

Materiał wybitnie hifi ;)

Bez samochodów, jamników (ja wolę telewizor w tej roli) dzisiaj się nie da.

To o tą sesję chodzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Billy, napisz to jeszcze raz, ale używając właściwych słówek:

nawet jak znajdziesz nautralne kolumny - watpie - to załatwi cie "grzebień"

zreszta w muzyce rockowej , nawet nie ma odnośnika do owej nautralności , bo instrumenty które potrzebuja by grać prądu nie maja nautralnego brzmienia - o ich brzmieniu decyduje Przemak

Billy, napisz to jeszcze raz, ale używając właściwych słówek:

Jezu

po raz ostatni

Nigdy używając kolum do Twoich uszu nie dotrze dziek neutralny - czyli taki jak na płycie - bo nawet jeśli skompletujesz neutralny sprzet , to załatwi cie pomieszczenie i filtracja grzebieniowa

słuchając muzyki rockowej , nawet nie bedziesz miał jakiejkolwiek możliwości porównania bo nie uzywa sie w tej muzyce instrumentów grajacych siłami natury - czyli naturalnych - koncert to żaden odnośnik - tam sie stroi brzmienie "do sali"

podsumowując - nikt z nas nie słucha neutralnego dzwięku - chyba ze uzywa tylko słuchawek wysokiej jakosci z tranzystorem

to ostatnie wypowiedz na ten temat - wierciesz dziure w brzuchu

Edytowane przez billy idol

>przemak

Tezewilor" zwłaszcza wydaje się dostarczać jeszcze mniej jajnikowych wrażeń rozumiem że bez sounbara ?

Edytowane przez Фома

Jezu

po raz ostatni

Nigdy używając kolum do Twoich uszu nie dotrze dziek neutralny - czyli taki jak na płycie - bo nawet jeśli skompletujesz neutralny sprzet , to załatwi cie pomieszczenie i filtracja grzebieniowa

słuchając muzyki rockowej , nawet nie bedziesz miał jakiejkolwiek możliwości porównania bo nie uzywa sie w tej muzyce instrumentów grajacych siłami natury - czyli naturalnych - koncert to żaden odnośnik - tam sie stroi brzmienie "do sali"

podsumowując - nikt z nas nie słucha neutralnego dzwięku - chyba ze uzywa tylko słuchawek wysokiej jakosci z tranzystorem

W dodatku każdy materiał dobrze by było usłyszeć w warunkach i sprzęcie jakich zostal stworzony czyli studio

Edytowane przez Фома

Dzięki, twoje wyjaśnienie upewniło mnie, że pisząc "nautralny" nie tylko popełniłeś literówkę, ale nie do końca zdajesz sobie sprawę ze znaczenia słów "naturalny" i "neutralny".

Telewizor bez soundbara oczywiście. Jeszcze chyba by trzeba uwzględnić blututowe głośniczki ;)

Nie zapomnij o czymś marki Onkyo, hahaha

W dodatku każdy materiał dobrze by było usłyszeć w warunkach i sprzęcie jakich zostal stworzony czyli studio

A po co? To nie dział hiend, więc jeśli tylko tak Ci się podoba zrób za pomocą gałek v-ke a nikt się nie obrazi.

No tak nisko bym go nie stawiał, musiało by to onkjo przynajmniej grac jak tezewilor bez soundbara lub głośniczki glututowe.

No może nie nisko ale dać odpowiednie warunki ;)

Ech..Cza iść spać

Edytowane przez Фома

gdyby mix był robiony na słuchawkach , to wystarczyłby ten sam tor

ale mniejsza o to

zastanawiam sie nad czyms innym - czy koniecznie trzeba to odsłuchiwac ? - nie mozna każdej składowej ustawić na tym samym poziomie głosnosci ? nie zda to egzaminu ?

No tak nisko bym go nie stawiał...

Chodzi o to, aby Przemak wymieniając markę Onkyo pośród gównianych urządzeń, na których zmuszony jest prowadzić odsłuchy zadowolił oderwanych od rzeczywistości audiofili. Chciałem im taki prezent zrobić na Nowy Rok.

jeśli tylko tak Ci się podoba zrób za pomocą gałek v-ke a nikt się nie obrazi.

gałkami to sobie mozesz pokręcić

gałki pracują na 100 i 10 000 hz

jak cie wku**a 500 i 1 600 hz to sobie mozesz gałki w buty wsadzic

p.s. - jak sie moge domyśleć nie wyjasnisz wszystkim co oznaczaja słowa "neutralnosc" i "naturalnośc" , bo oczywiscie jestes tu chyba tylko po to zeby krecic g^^oburze :/

Szymonie ja pierwszy raz w życiu usłyszałem King Crimson na szpulaku typ ZK " i się zesłałem na miętowo. Coltrane Love Supreme już z kaseciaka typu gruźlik"..

Daj rzesz spokój

Z gałkami, v kami i innymi bzdetami

Edytowane przez Фома
  • Pokaż nowe odpowiedzi