Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Jest przyjęte ze High-End oznacza klasę sprzętu, wielu producentów oznacza własne produkty jako High End, nie oznacza ze jest to najlepszy dźwięk

wiec jak ktos uzyska subiektywnie lepszy dźwięk niż z droższych modeli, to udało mu sie stworzyć własny High End dźwięku i tyle  

Dokładnie.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Jest przyjęte ze High-End oznacza klasę sprzętu, wielu producentów oznacza własne produkty jako High End, nie oznacza ze jest to najlepszy dźwięk

wiec jak ktos uzyska subiektywnie lepszy dźwięk niż z droższych modeli, to udało mu sie stworzyć własny High End dźwięku i tyle  

Ale przyznasz , ze nie wszyscy tak podchodza do do tematu jak Ty

głosy typu, jesli nie masz systemu przynajmniej za milion nie masz hi -endu, wcale nie są rzadkie:)

9 minut temu, slawek.xm napisał:

ATC , PMC  te marki potrafia zaprzeczyć

8 minut temu, daris666 napisał:

Sveda.

Jeszcze Tannoy i JBL ;) Wymieniacie firmy, które produkują i to i to. A przecież nawet Arek wypowiada się chętnie na którymś filmiku o różnicach między tym i tym.

nagrywamy.com

5 minut temu, slawek.xm napisał:

Ale przyznasz , ze nie wszyscy tak podchodza do do tematu jak Ty

głosy typu, jesli nie masz systemu przynajmniej za milion nie masz hi -endu, wcale nie są rzadkie:)

To tyczy nie tylko niektórych co miliony wydaja, w końcu wszystko gra tak samo ;)

Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, przemak napisał:

Wymieniacie firmy, które produkują i to i to.

Przytaczasz stereotypy, które nie maja w rzeczywistosci racji bytu

Kolega z północy , który przez lata słuchał dookólnych MBL po poszukiwaniach odsłuchach kupił aktywne ATC , nie pamietam tylko modelu:)

Daltego nie mozesz uogólniać , bo to do niczego nie prowadzi a tak jak pisałem

zadne teorie nie zmusza audiofila do podjęcia decyzji poza jego własnym słuchem

4 minuty temu, soundchaser napisał:

Jaki Arek?

Szweda, czyli Sveda Audio.

5 minut temu, slawek.xm napisał:

Kolega z północy , który przez lata słuchał dookólnych MBL po poszukiwaniach odsłuchach kupił aktywne ATC , nie pamietam tylko modelu:)

Ja to się nie znam, tylko patrzę, czyli producent różnicujący swoje produkty na hifi i proaudio nie ma racji?

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

Ja to się nie znam, tylko patrzę, czyli producent różnicujący swoje produkty na hifi i proaudio nie ma racji?

No ale jemu to chyba przewody grają, co nie? :) 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

3 minuty temu, przemak napisał:

Studia są nie tylko wyposażone w monitory bliskiego pola czy aktywne, nazwa studyjne to sie chyba potocznie przyjęło

Studia są nie tylko wyposażone w monitory bliskiego pola czy aktywne, nazwa studyjne to sie chyba potocznie przyjęło

Niewykluczone, ale jaki wyposażenie studiów nagraniowych ma związek z tym tematem? Ja pisałem o hi-end a nie o studiu ;)

5 minut temu, daris666 napisał:

No ale jemu to chyba przewody grają, co nie? :) 

Grają.

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, przemak napisał:

nie rozumiesz tego ,ze odczucia dżwieku sa subiektywne?

jesli w cały system łącznie z pokojem wpasuja się monitory aktywne , to zadna siła nie zmusi audiofila do rezygnacji z kupna

naprawde zrozumienie audiofilizmu jest czasami na poziomie piaskownicy

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, slawek.xm napisał:

postrzeganie audiofili jako bezrozumnych lub podlegających sugestii bardziej niz inni ludzie jest z gruntu błedne

Nigdy tak nie uważałem, a tym bardziej nie napisałem...

Ja jestem "dźwiękofilem"... ;-) i słucham muzyki i dźwięków kilkanaście godzin dziennie...

Panowie, wy tu gadu-gadu, a tu tymczasem taki hi-end wam ucieka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, przemak napisał:

Niewykluczone, ale jaki wyposażenie studiów nagraniowych ma związek z tym tematem? Ja pisałem o hi-end a nie o studiu ;)

Ahh rzeczywiście

A juz do ataku zbroje przygotowałem  ;)

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Panowie, wy tu gadu-gadu, a tu tymczasem taki hi-end wam ucieka:

Ukryta Zawartość

A czemu nam a nie wam ?

Ze ktos sobie w tylek palec wsadzi i mu pachnie hajendowo to co ja mam do tego ?  ;)

5 minut temu, ziko369 napisał:

Nigdy tak nie uważałem, a tym bardziej nie napisałem...

Ja jestem "dźwiękofilem"... ;-) i słucham muzyki i dźwięków kilkanaście godzin dziennie...

A jak ktos stroi instrument to czego słucha ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

wg mojej wiedzy nie masz sie czym martwić, dyskusja w tym watku poza dobra zabawą lub zwykła złością nie wpływa na wybory audiofili, dla których jedynym końcowym argumentem jest odsłuch

żadne dowody techniczne i prawa ścisłe nie sa w stanie przebic osobistego odsłuchu

i na tej podstawie podejmowane są decyzje o zakupie tak w przypadku słyszenia jak i wiary w słyszenie jesli słuch zawodzi:)

Raczysz sobie żartować?

Nie powiem, że jaja sobie robisz na całego ;-)

1 minutę temu, ziko369 napisał:

Raczysz sobie żartować?

Nie powiem, że jaja sobie robisz na całego ;-)

Z całym szacunkiem, ale właśnie to napisałeś :)

Gość

(Konto usunięte)
59 minut temu, soundchaser napisał:

Aktywne monitory studyjne nie mogą być hi-endowe, bo z definicji nie służą do słuchania muzyki, tylko do pracy w studiu. Te stereotypy są powoli obalane, ale i tak niektórzy o tym nie wiedzą...dopóki nie posłuchają.

Nie masz okleiny HiEndowej to nie masz HiEndu  ...

13 minut temu, slawek.xm napisał:

nie rozumiesz tego ,ze odczucia dżwieku sa subiektywne?

jesli w cały system łącznie z pokojem wpasuja się monitory aktywne , to zadna siła nie zmusi audiofila do rezygnacji z kupna

naprawde zrozumienie audiofilizmu jest czasami na poziomie piaskownicy

Ja rozumiem. Przykładem @soundchaser przecież ewidentnym. Tylko jakoś nie rozumieją tego sklepy ani dystrybutorzy. Idziesz do jakiegoś salonu hi-end i prosisz, żeby włączyli Adamy A7? Przecież nie mają i nie słyszeli. Nie wiedzą, czym handlują? Jeżeli u rzeźnika nie ma marchewki, to choćbyśmy ją lubili bardziej niż schab, to nie stanie się mięsem...

nagrywamy.com

45 minutes ago, slawek.xm said:

zadne teorie nie zmusza audiofila do podjęcia decyzji poza jego własnym słuchem

Nie byłbym tego taki pewien. Przykład? Elberoth.

Oczywiście w jego przypadku  nie można mówić o jakichś teoriach ;)

Edytowane przez bum1234
1 minutę temu, przemak napisał:

Ja rozumiem. Przykładem @soundchaser przecież ewidentnym. Tylko jakoś nie rozumieją tego sklepy ani dystrybutorzy. Idziesz do jakiegoś salonu hi-end i prosisz, żeby włączyli Adamy A7? Przecież nie mają i nie słyszeli. Nie wiedzą, czym handlują? Jeżeli u rzeźnika nie ma marchewki, to choćbyśmy ją lubili bardziej niż schab, to nie stanie się mięsem...

Kiedyś pracowałem w sklepie i sprzedawałem RTV, handel rządzi się własnymi prawami,

z takim stażem forumowicz doskonale o tym wiesz, wiec nie rozumiem po co to tutaj przytaczasz

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Nie byłbym tego taki pewien. Przykład? Elberoth.

Przesadzasz, to nie watek na takie rzeczy i wskazywanie palcem

Edytowane przez .:Gerard:.

Kiedyś pracowałem w sklepie i sprzedawałem RTV, handel rządzi się własnymi prawami,

z takim stażem forumowicz doskonale o tym wiesz, wiec nie rozumiem po co to tutaj przytaczasz

Staż na forum mam, ale w sklepie żadnego. Jak ty masz, to napisz, dlaczego sklepy sprzedające sprzęt hi-end nie sprzedają sprzętu pro-audio?

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, slawek.xm napisał:

Z tego co się orientuję to SCM50 ASL

Pozdrowienia dla Maćka ;-)

Szkoda, że się nie odzywasz... :-(

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Głosy typu, jesli nie masz systemu przynajmniej za milion nie masz hi -endu, wcale nie są rzadkie

.

Edytowane przez Gość
Teraz, przemak napisał:

Staż na forum mam, ale w sklepie żadnego. Jak ty masz, to napisz, dlaczego sklepy sprzedające sprzęt hi-end nie sprzedają sprzętu pro-audio?

Kazdy sklep sprzeda Tobie co chcesz, klient wskazał producenta, nawiązałem kontakt i sprzedałem sprzęt estradowy do dyskoteki, chciał przez sklep bo na miejscu i na raty

• Pokaż nowe odpowiedzi