Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Brzmienie każdy odczuwa inaczej. Ale nie znaczy to, że fizyka działa dla każdego inaczej.

Jakoś żaden audiofil nie traci czasu na budowę makiety systemu audio z plasteliny, by potem delektować się brzmieniem takiego zestawu. Ale traci czas na coś co nie działa.

3 godziny temu, xetras napisał:

No i cytat był przeklejony bez wiedzy autora. Może być też tak że opis autorowi akurat się z czymś kojarzy. 

Tzn. to że ktoś pisze: "słychać że to rod"  to ja pozostawiam bez komentarza. Prawo autora żeby tak to sobie zracjonalizował.

Wypowiadając się publicznie ryzykujemy, że każdy ma prawo naszą wypowiedź publicznie zacytować i publicznie skomentować. Ma prawo się nawet publicznie oośmiać gdy nasza wypowiedź go śmieszy - byle to robił z kulturą.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Wypowiadając się publicznie ryzykujemy, że każdy ma prawo naszą wypowiedź publicznie zacytować i publicznie skomentować. Ma prawo się nawet publicznie oośmiać gdy nasza wypowiedź go śmieszy - byle to robił z kulturą.

+1

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Administratorzy
10 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

O kurcze. @Espectro odmawia wszystkim bycia audiofilami jeśli nie słyszą kabli sieciowych 😂.

A tego nie wiedziałem nawet. Ale bądźmy poważni. Kable głośnikowe itd mają znaczenie a jeżeli chodzi o inne zasilające i sieciowe to fajnie aby mieć je dobrej jakości. I tu prosty przykład, bo po co by się ekranowało rj-45 kabelki skoro to tak samo prześle 1-0. CO prześle je krzywo ?. Ja nei jestem hejterem kabelków czy hejterem tych co piszą że to nic nei daje. Bo sam zaobserwowalem że różnice istnieją i są zauważalne i to na byle jakim sprzęcie. Samo pisanie i ciągłe marudzenie oraz krucjaty po tematach są niepożądane i z tym staram sie walczyć. I ostatnia sprawa to nie interesuje nas marka X czy marka Y choć zauważamy także (odpłatne) opinie w tematach czy też w zakładkach innych na tematy kabli. CO oczywiście łatwo wyłapujemy i kasujemy. Zresztą tacy nowi użytkownicy sami sie do tego przyznają.

Mam nadzieje że temat wyjaśniony. 

58 minut temu, bum1234 napisał:

Brzmienie każdy odczuwa inaczej. Ale nie znaczy to, że fizyka działa dla każdego inaczej.

Akustyka pomieszczenia tez nie ma znaczenia, bo przecie jak się ma dobre kolumny to po co mi akustyka. (to żart jak coś) 

@bum1234 przypomnij mi z jakiego powodu miałeś bana przez długi czas. 🙂 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Teraz, Espectro napisał:

Ale bądźmy poważni. Kable głośnikowe itd mają znaczenie...

Nie stawiaj jako pewnik tezy, której zaprzecza większość specjalistów w tej dziedzinie. Zauważ, że wewnątrz większości sprzętu hifi znajdziesz najzwyklejsze druciki, a na zewnątrz sieciówki komputerowe.

5 minut temu, Espectro napisał:

Ale bądźmy poważni. Kable głośnikowe itd mają znaczenie a jeżeli chodzi o inne zasilające i sieciowe to fajnie aby mieć je dobrej jakości.

Z tym trudno się nie zgodzić. Moim zdaniem w porządnym lub chociaż przyzwoitym systemie wszystko powinno być "dobrej" jakości - porządnie wykonane, utrzymywane w czystości, ładnie poukładane itp. Co nie znaczy, że mamy dać się robić w konia i kupować np. kable Ethernet za kilka tysięcy.

11 minut temu, Espectro napisał:

Ja nei jestem hejterem kabelków czy hejterem tych co piszą że to nic nei daje.

Każdy, wszędzie i niezależnie od poglądów ma takie samo prawo swoje zaprezentować. A, ze moderator ma w tej kwestii zdanie odmienne? To nikomu do niczego prawa nie odbiera.

Edytowane przez szymon1977

• Administratorzy
Teraz, szymon1977 napisał:

Nie stawiaj jako pewnik tezy, której zaprzecza większość specjalistów w tej dziedzinie. Zauważ, że wewnątrz większości sprzętu hifi znajdziesz najzwyklejsze druciki, a na zewnątrz sieciówki komputerowe.

To tak jak pisałem. Ja czuję różnice i tyle. Ktoś może nei czuć. Ale nei robię rajdów po tematach teraz tych co piszą o kablach i nie wmawiam im swego itd lub nazywam ich idiotami. 

1 minutę temu, marek666 napisał:

Co nie znaczy, że mamy dać się robić w konia i kupować np. kable Ethernet za kilka tysięcy.

Pewnie że tak. Kwestia którą poddaje od dłuższego czasu pod wątpliwość i piszę otwarcie. To szukanie rozwiązania problemu z sprzętem po przez zmianę kabla gdy kolumny lub amplituner niedomaga. To takie pudrowanie syfa pudrem lub szukanie problemu w złym miejscu. 

2 minuty temu, Espectro napisał:

Ale nei robię rajdów po tematach teraz tych co piszą o kablach i nie wmawiam im swego itd lub nazywam ich idiotami. 

Mam wrażenie, że teraz piszesz jako Admin a nie jako zwykły user: kary za nazwanie kogoś "idiotą" nie neguję.

• Administratorzy
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Każdy, wszędzie i niezależnie od poglądów ma takie samo prawo je zaprezentować. 

Tak ale zaprezentować raz drugi piąty a nei robienie krucjat teraz po każdym temacie o kabelkach. O to tylko mi chodzi.

Jeden jest optymistą podziału źródła i wzmacniacza na dwa urządzenia a drugi jest optymistą all in one urządzenia.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Mam wrażenie, że teraz piszesz jako Admin a nie jako zwykły user: kary za nazwanie kogoś "idiotą" nie neguję.

Bo tak jest. Piszę jako admin. I główny problem to pisanie że ktoś jest "idiotą" bo kupuje kable itd itd i tego że sie nawzajem obrażacie tak po prostu. Ale nei zauważacie problemu gdy ktos wybierze kolumny X czy Y bo tak mu lepiej grają i lepiej brzmią. 

1 minutę temu, Espectro napisał:

Tak ale zaprazentować raz drugi piąty a nei robienie krucjat teraz po każdym temacie o kabelkach. O to tylko mi chodzi.

Jeden jest optymistą podziału źródła i wzmacniacza na dwa urządzenia a drugi jest optymistą all in one urządzenia.

A ten wątek jest po to, by omawiać wpływ elementów o dyskusyjnym działaniu.

• Administratorzy

To jedyny prblem jaki zauważam i jaki przeszkadza moderacji. Krucjaty i wieczne obrażanie innych za decyzje jakie podejmują. Kierunków w audio jest kilka i nie ukrywam że niektóre to ślepa zaułki które po jakimś czasie same sie wyjaśniają lub kończą z różnych powodów. 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

A ten wątek jest po to, by omawiać wpływ elementów o dyskusyjnym działaniu.

Tak masz racje. Odpowiadałem na oznaczenie mnie tu w temacie. I tego że według autora "ślepo wierzę w kabelki" choć nigdy tak nie pisałem i zawsze twierdziłem to o czym pisałem wcześniej. 

6 minut temu, Espectro napisał:

ak ale zaprezentować raz drugi piąty a nei robienie krucjat teraz po każdym temacie o kabelkach. O to tylko mi chodzi.

A czym innym jest każdy inny temat o kabelkach, jak nie krucjatą.

• Administratorzy
Teraz, NRK napisał:

A czym innym jest każdy inny temat o kabelkach, jak nie krucjatą.

Przykład: ktoś pyta jaki kabelek wybrać po czym 90% to antykablarze odpowiadają mu i obrażają pisząc że jest "idiotą". 🙂 

• Administratorzy
1 minutę temu, NRK napisał:

Z tym, że ten ktoś w 90 procentach robi to specjalnie by jak zwykle wywołać zament.

no tak to mówię to takich osobnikach tylko. 

Nie popieram poprawy brzmienia przez zmianę kabla. A polecam szukanie problemy w sprzęcie lub akustyce. 

8 minut temu, Espectro napisał:

Przykład: ktoś pyta jaki kabelek wybrać po czym 90% to antykablarze odpowiadają mu i obrażają pisząc że jest "idiotą". 🙂 

Serio? Nie zauważyłem.

• Administratorzy
6 minut temu, szymon1977 napisał:

Serio? Nie zauważyłem.

bo takie znikają szybko ale co ciekawe nadal 90% to antykablarze doradzający takiemu userowi jaki kabelek wybrać 🙂 

7 minut temu, Ajothe napisał:

Na niektórych grupach dyskusyjnych o audio w regulaminach są zakazy poruszania tematów o kablach 😁

a u nas nie ma blokady przed jakimkolwiek tematem kwestia aby sie zachowywać normalnie stąd ta walka z antykablarzami i krucjatami na forum.

Gdybym był potrzebny oznaczcie mnie proszę w poscie. 

To jasne i dobrze, ja tylko to zasygnalizowałem celem pokazania, że ten temat wszędzie i zawsze budzi kontrowersje 😁

Sam doświadczyłem lekkich zmian w kablach glosnikowych głównie miedz vs posrebrzane, ale co do reszty to mój system jest niewrażliwy 😋

50 minut temu, Espectro napisał:

Akustyka pomieszczenia tez nie ma znaczenia, bo przecie jak się ma dobre kolumny to po co mi akustyka. (to żart jak coś) 

Ale bez żartów to dobra akustyka to podstawa audiofilskiego sukcesu. Słuchałem w bardzo dobrych pomieszczeniach i nawet bardzo przeciętny w klasyfikacji audiofilskiej sprzęt grał doskonale czasem wręcz zjawiskowo a w słabym pod względem akustyki pomieszczeniu nawet sprzęt bardzo drogi, uznany w kręgach hobbystów audio nie wykazywał chęci do zaprezentowania swoich wysokich właściwości. Pewnie wszystko psuł jitter, który w tamtym czasie był na wyższych poziomach niż obecnie 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

54 minutes ago, Espectro said:

@bum1234 przypomnij mi z jakiego powodu miałeś bana przez długi czas. 🙂 

To proste. Ciebie wtedy tu nie było, więc nie wiem co Ci przekazano. Mój ban wynikał z chęci ochrony interesów pewnej grupy ludzi zaangażowanej bezpośrednio w sprzedaż sprzętu audio w tym oczywiście rownież, a może przede wszystkim nie mających prawa działać urządzeń. To wersja skrótowa.

Od tego czasu trochę się na Audiostereo zmieniło jeśli chodzi o strukturę wzajemnych powiązań, ale część z dawnych przyzwyczajeń nadal egzystuje, co oczywiście ma swoje konsekwencje.

Jesteśmy dorośli, wiemy (mam nadzieję) jak takie rzeczy działają.

• Administratorzy
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ale bez żartów to dobra akustyka to podstawa audiofilskiego sukcesu. Słuchałem w bardzo dobrych pomieszczeniach i nawet bardzo przeciętny w klasyfikacji audiofilskiej sprzęt grał doskonale czasem wręcz zjawiskowo a w słabym pod względem akustyki pomieszczeniu nawet sprzęt bardzo drogi, uznany w kręgach hobbystów audio nie wykazywał chęci do zaprezentowania swoich wysokich właściwości. Pewnie wszystko psuł jitter, który w tamtym czasie był na wyższych poziomach niż obecnie 😉.

Ja to wiem. 🙂 

Teraz, bum1234 napisał:

To proste. Ciebie wtedy tu nie było, więc nie wiem co Ci przekazano. Mój ban wynikał z chęci ochrony interesów pewnej grupy ludzi zaangażowanej bezpośrednio w sprzedaż sprzętu audio w tym oczywiście rownież, a może przede wszystkim nie mających prawa działać urządzeń. To wersja skrótowa.

Od tego czasu trochę się na Audiostereo zmieniło jeśli chodzi o strukturę wzajemnych powiązań, ale część z dawnych przyzwyczajeń nadal egzystuje, co oczywiście ma swoje konsekwencje.

Jesteśmy dorośli, wiemy (mam nadzieję) jak takie rzeczy działają.

Czyli to samo co wiem. 

49 minut temu, Espectro napisał:

To tak jak pisałem. Ja czuję różnice i tyle.

Tylko pytanie się nasuwa czy to co czujesz pochodzi na pewno od tych wymienionych kabelków, tu widzę dużą słabość audiofilskich "badań". 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Administratorzy
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Tylko pytanie się nasuwa czy to co czujesz pochodzi na pewno od tych wymienionych kabelków, tu widzę dużą słabość audiofilskich "badań". 

Łatwo było mi przełączyć sie miedzy badziewiem a kabelkami których budowę od środka znałem i były porządne oraz efekty końcowe są lepsze. Czy poszedł bym o krok dalej aby polepszyć jeszcze bardziej ? nie. Bo różnica jest znikoma ale dynamiki przybyło. 

I nie mówię nawet o jakis markowych czy też takich za duże pieniądze. Normalne po prostu poprawne takie jakie powinny być. (nie podam marki) 

9 minut temu, Espectro napisał:

Bo różnica jest znikoma ale dynamiki przybyło. 

Z tym że zdajesz sobie sprawę że to niemożliwe w przypadku elementu pasywnego, żeby coś przybyło?

41 minut temu, Espectro napisał:

bo takie znikają szybko

Ale ja na Forum jestem częściej i szybciej niż moderacja - zauważyłbym to bym zgłosił... no chyba, że w dziale Hi-end, a tam nie wchodzę od czasu, jak za zadanie rzeczowego pytania zostałem wielokrotnie obrażony, a następnie zbanowany pod pretekstem sprowokowania awantury.

42 minuty temu, Espectro napisał:

stąd ta walka z antykablarzami i krucjatami na forum.

Aktualnie prym wiodą krucjaty przeciwko rzeczowej i merytorycznej dyskusji.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Z tym że zdajesz sobie sprawę że to niemożliwe w przypadku elementu pasywnego, żeby coś przybyło?

Wiesz jak to się mówi: Szef nie zawsze ma rację, ale zawsze jest szefem.😀

• Pokaż nowe odpowiedzi