Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie przedstawię, myślałem że Twoje doświadczenie wystarczy do zrozumienia tematu, ale Ty musisz mieć pomiary. Jakie te z przyrządów czy te "mierzone" słuchem audiofilskim 😉? Nie wystarczy Tobie porównanie podobnych systemów firmy Lipiński, aktywnego i pasywnego prezentowane jakiś czas temu w którymś z wątków? Porównanie z opisami wrażeń z odsłuchu czyli takich jakie lubią najbardziej audiofile. Wiem te konstrukcje były utworzone i później odsłuchane przez nieznających się na rzeczy dyletantów. Powinni się zwrócić do ekspertów z tego forum, oni od razu wiedzieliby który system jest lepszy 😉.

Tak myślałem. Ja na swoje hipotezy i teorie jestem w stanie pokazać dowody, którymi są pomiary (nie tylko moje pomiary). Dla Ciebie dowodem ma być recenzja w gazecie i opinie słuchaczy, czyli typowe podejście 99,99% forumowych ekspertów 🙂

11 minut temu, meloV8 napisał:

Przedstawisz jakieś wiarygodne dane pomiarowe, ktore potwierdzają te hipotezy?

Audiofilstwo opiera się cały czas na hipotezach, ale w tym konkretnym przypadku zdecydowanie nie. Każda osoba techniczna czuje że głośnik podłączony bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza o małej impedancji wyjściowej jest lepiej kontrolowany niż taki któremu zaserwowano przed elementy stratne w postaci zwrotnicy pasywnej a i sama zwrotnica pracuje w bardziej komfortowych warunkach umożliwiających bezproblemowe uzyskanie np. stromych filtrów rozdzielających o dużej precyzji nie generujących problemów fazowych na podziałach.    

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Ja na swoje hipotezy i teorie jestem w stanie pokazać dowody,

Cześć i chwała Tobie za to, jest to interesujące, zawsze czytam od dechy do dechy, ale nie zmienia to faktu że system aktywny może więcej.

6 minut temu, meloV8 napisał:

Dla Ciebie dowodem ma być recenzja w gazecie i opinie słuchaczy,

Odniesienia do pomiarów w różnych artykułach też były prezentowane, można też zajrzeć na portal ASR który mierzy i jedne i drugie systemy, niestety identyczny pasywny i aktywny im się nie zdarzył, ale zawsze jakieś wnioski ilościowe można wyciągnąć.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Lech36 napisał:

W systemie zniekształcenia inaczej się rozkładają niż w przypadku pojedynczego głośnika a tu będą decydować zniekształcenia intermodulacyjne które w przypadku ZG aktywnych są korzystniejsze niż w przypadku ZG pasywnych. Przypomnę tylko że IM jest łatwiej wykrywana przez ludzki słuch niż THD. 

P.S. Zestaw aktywny praktycznie pod każdym względem wykaże wyższość nad złożonym z identycznych głośników zestawem pasywnym, może poza jakimiś szczególnymi wyjątkami.

Mylisz się bardzo. Np. Gravesen przed zastosowaniem aktywnej zwrotnicy zaleca zostawienie części filtra biernego wyrównującego charakterystykę woofera bez względu na użyty głośnik niskotonowy.

Jest to przypadek, w którym nie da się lepiej zgrać głośników bez filtra biernego likwidującego pik dipolowy. W konstrukcji OBL15.

Jest to typowy przykład na to, że bez filtracji biernej zwrotki aktywne są bezradne.

Drugi powód stosowania filtrów biernych jest tzw psucie filtra zwłaszcza przy filtrach niskiego rzędu by zgranie fazowe głośników uzyskać w bardzo szerokim zakresie częstotliwości, aktywne zwrotnice przydają się przy wysokich rzędach filtrów choć też czasami pomaga zastosowanie elementów biernych.

30 minut temu, Lech36 napisał:

Audiofilstwo opiera się cały czas na hipotezach, ale w tym konkretnym przypadku zdecydowanie nie. Każda osoba techniczna czuje że głośnik podłączony bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza o małej impedancji wyjściowej jest lepiej kontrolowany niż taki któremu zaserwowano przed elementy stratne w postaci zwrotnicy pasywnej

To się zdecyduj, pomiary czy odsłuch? Bo jak ktoś coś co jest ewidentne mówi,  to zawsze swoje trzy grosze wciskasz o omamach audiofilskich i że pomiary na to nie wskazują 🤪

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

28 minut temu, expert napisał:

aktywne zwrotnice przydają się przy wysokich rzędach filtrów choć też czasami pomaga zastosowanie elementów biernych.

Lubię wysokie rzędy filtrów, nigdy nie potrzebowałem stosować elementów pasywnych przy filtracji aktywnej, ale możliwe że dysponowałem dobrymi głośnikami które mi to ułatwiły.

30 minut temu, marcinmarcin napisał:

To się zdecyduj, pomiary czy odsłuch?

Nic nie pisałem o odsłuchu czy pomiarach. Osoba doświadczona powinna czuć różnicę pomiędzy ZG aktywnym a ZG pasywnym bez pomiarów i odsłuchów, tylko z teorii. Chodzi oczywiście o to który układ stwarza większe możliwości. 

35 minut temu, expert napisał:

Mylisz się bardzo. Np. Gravesen przed zastosowaniem aktywnej zwrotnicy zaleca zostawienie części filtra biernego wyrównującego charakterystykę woofera bez względu na użyty głośnik niskotonowy.

Są firmy które w torze aktywnego woofera stosują wielopunktowy EQ. EQ aktywne jest precyzyjniejsze od EQ pasywnego i ma większe możliwości.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi