Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

to pewnie zalezy jak mocna jest ingerencja

ale wszelkie modulatory zazwyczaj zmieniaja dzwiek na tyle ze jest inny niz oryginał

ostatnio zastanawialismy sie ze znajomymi czy są gitarzyści którzy mają sound ropoznawalny po jednym akordzie i oczywiscie tacy są więc jeśli sposób mowienia jest dla Ciebie argumentem to może gitara nie będzie

w popularnych modulatorach są nawet zapisane tony znanych muzyków jak van halen itp które "udaja" brzmienie oryginału

Czyli słucham sobie np. Claptona. Doskonale rozpznaję dźwięk gitary. Po dwóch tygodniach wpadam do kumpla ktory zmienił sieciówke i w systemie zaszly tak radykalne zmiany, że raptem wydaje mi się, że to gra Angus Young a nie poczciwy Clapton. Dobrze rozumuję ?

No :)

Wystarczy zrównać poziomy, nie dać słuchającemu informacji jaki wzmacniacz sobie gra i raptem wszyscy głuchną :D

Oczywiście mocno spłyciłem, ale nie będę się rozpisywać bo już o tym pisałem dokładniej :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Czyli słucham sobie np. Claptona. Doskonale rozpznaję dźwięk gitary. Po dwóch tygodniach wpadam do kumpla ktory zmienił sieciówke i w systemie zaszly tak radykalne zmiany, że raptem wydaje mi się, że to gra Angus Young a nie poczciwy Clapton. Dobrze rozumuję ?

Po wymianie sieciówki okazuje się, że dalej Clapton gra, ale na ...... fortepianie!

Bo przecie sprzęt kreuje brzmienie, a sieciówki przede wszystkim!

Dla mnie to jak sprzęt audio wygląda jest sztuką - ale to co robi z sygnałem audio jest całkowicie wyjaśnione przez naukę.

Dorabianie audiofilskich teorii, że wzmacniacze są jak instrumenty muzyczne bo kreują brzmienie jest zwyczajną fantastyką taką samą jak Gwiazda śmierci, moc, rycerze jedi itp :)

Wzmacniacze co najwyżej wzmacniają sygnał audio i sterują kolumnami.

A jak to robią, to już jest inna kwestia - że jedne mają z pupy parametry i to słychać, inne pracują korzystając ze starodawnych technologii i to też słychać :)

A jak są zrobione porządnie to grają tak samo :D

W piątek jadę znowu do Kolczasa, tym razem posłuchamy sobie jego nowego DAC'a, który według teorii jest zdecydowanie bardziej precyzyjny w kształtowaniu sygnału niż mój ODAC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ot chociażby dlatego, że pracuje w drabince R2/R a nie kodowaniu delta-sigma.

Posłuchamy, zobaczymy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

No :)

Wystarczy zrównać poziomy, nie dać słuchającemu informacji jaki wzmacniacz sobie gra i raptem wszyscy głuchną :D

Oczywiście mocno spłyciłem, ale nie będę się rozpisywać bo już o tym pisałem dokładniej :)

Pamiętaj, że niektórzy ustawiali poziomy na słuch i różnic nie wykryli, ja w testach posługiwałem się miernikiem i wychwyciłem bez problemu różnice.

W piątek jadę znowu do Kolczasa, tym razem posłuchamy sobie jego nowego DAC'a, który według teorii jest zdecydowanie bardziej precyzyjny w kształtowaniu sygnału niż mój ODAC.

Posłuchamy, zobaczymy :)

Będzie znowu o czym pogadać. Udowodnię Ci, że różnice były/będą :) :) :)

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Pamiętaj, że niektórzy ustawiali poziomy na słuch i różnic nie wykryli, ja w testach posługiwałem się miernikiem i wychwyciłem bez problemu różnice.

U Lutka w pokoju straciłbyś zdolności słuchowe :D (przynajmniej chwilowo) :P

A co do mojego spotkania u Kolczasa, to czy ja wiem czy będzie o czym pogadać?

Pewnie będzie jak zwykle.

Większość słyszy - tylko nie ja, a jak przyjeżdżam odsłuchać/testować to raptem każdy traci słuch :D

No ale, nie będę wróżyć z fusów.

Ten patent z drabinką R2/R tak mnie zaciekawił, że przejadę się i posłucham jak to gra.

W teorii przynajmniej - powinien lepiej niż mój ODAC.

Po wymianie sieciówki okazuje się, że dalej Clapton gra, ale na ...... fortepianie!

Bo przecie sprzęt kreuje brzmienie, a sieciówki przede wszystkim!

Zmień jeszcze interkonekty to zagra nogami na tym fortepianie :)

U Lutka w pokoju straciłbyś zdolności słuchowe :D (przynajmniej chwilowo) :P

Oprócz słuchu używam jeszcze węchu, dobry sprzęt wyczuję na kilometr. Nie da rady Panie :)

Mój dobry znajomy, taki majsterkowicz DIY złożył sobie fajny DAC składający się z odbiornika USB-SPDIF Amanero, płytki z DAC dokładnie tej samej co Kolczas i jedzie do niego wzmacniacz słuchawkowy O2.

Jutro jadę z kolei posłuchać czy na jego sprzęcie da radę rozróżnić DAC R2/R od mojego ODAC.

Jak jutro różnic nie uświadczymy, to jest szansa u Kolczasa.

Jak i tu i tu nie będzie różnic w dźwięku na kolumnach to sorki, technologiczny hype na DAC'i przestanie mnie kompletnie interesować ;)

Edytowane przez BeatX

Ta drabinka R2/R do regulacji głośności ?

A dobra, już doczytałem.

Edytowane przez daris666

Ja też na początku myślałem, że to drabinka rezystorowa do regulacji głośności.

Bardzo podobnie wygląda :)

Jednak głośność w tym DAC jest regulowana całkowicie cyfrowo, w domenie 24 bit o ile pamiętam.

W tym filmiku co wrzuciłem jest wyjaśniona zasada działania DAC'ów na R2R.

Edytowane przez BeatX

Obyś coś tam usłyszał wreszcie, bo masakra z Tobą :) :) Ile można .... A jak spotkanie u disco ?

Edytowane przez daris666

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Ja kupiłem daca bardzo taniego... i w sumie żaden to hi end a raczej low end i powiem tyle w porównaniu do mojego cd 17 mkII jest o wiele bardziej rozdzielczy dynamika się poprawiła szczególnie w dolnych rejestrach ale jeżeli chodzi o średnicę (głównie słychać to na wokalach) 17 jest pełniejsza bardziej wciągająca na dacu lekko przysuchawo. Jednak stare przetworniki philipsa pod tym względem najbardziej mi się podobają. Wracając do daca jeszcze jeden jego aspekt mnie rozwalił mianowicie to jak buduje scenę zrobiła się sporo szersza i bardziej czytelna. Generalnie nie jestem w stanie zrozumieć jak możecie nie słyszeć różnicy w źródłach wzmacniaczach itp...

Edytowane przez kizol666

Ważną rzeczą w przypadku współpracy z DAC-iem jest "transport"

jeżeli podacie mu rozdzielczy sygnał w dodatku przedstawiony "planowo" to zagra dobrze,

niestety większości przypadków sygnał zostaje podany jak przez "rurkę" i DAC może nie pomóc

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Wsadź no zamiast tego musesa takiego LME49720HA :)

Daj mi się oswoić z tym co gra. Za jakiś czas wlutuję mu stoliczki i będę testował. Chłopaki na zagranicznych forach już dawno robili mody i nie tylko zmianę opampów. Na szczęście nie wymagają zmiany zasilania i jakiś globalnych zmian tylko drobnica typu kondensatory itp. Edytowane przez kizol666

Ważną rzeczą w przypadku współpracy z DAC-iem jest "transport"

jeżeli podacie mu rozdzielczy sygnał w dodatku przedstawiony "planowo" to zagra dobrze,

niestety większości przypadków sygnał zostaje podany jak przez "rurkę" i DAC może nie pomóc

My jedziemy z USB :)

Gość kizol666

(Konto usunięte)

To bym zakład przegrał, myślałem ze Marantz jest rozdzielczy

Też myślałem że jest rozdzielczy, to naprawdę fajny kompakt mimo tego że staruch. Edytowane przez kizol666

Też myślałem że jest rozdzielczy, to naprawdę fajny kompakt mimo tego że staruch.

Kiedyś Marantz Layla słuchałem, bardzo przyzwoicie przejrzyście grało

rozważałem tez kupno serii KI

Nie, nie kupiłem.

Advance Acoustic, ale nie na długo, wymieniałem dalej ;-) na maku wylądowałemCholerka nie da się pisać, edycja nie działa, żeby odpowiedzieć muszę przez podgląd, ktoś coś namieszał

Akurat ten dac soekrisa jest swietny i kopie dupe markowym dacom do 10 tys zl. Jesli na nim Beatx nie uslyszy roznic to juz trace wiare w jego audioprzygody

Edytowane przez biniek
Gość kizol666

(Konto usunięte)

Wymieniłem lampy wejściowe na bardziej soczyste na średnicy i dac pozamiatał z 17. Ale żeby to potwierdzić na 100% posłucham jeszcze z tydzień z daca i potem porównam.

• Pokaż nowe odpowiedzi