Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

zarzucasz mi elementarne braki

a Ty mi nie? (i to od samego początku wątku) :)

Twoje posty i treści w nich zawarte o akustyce, to nic innego jak wprowadzanie ludzi w błąd.

Tutaj nawet nie trzeba się znać na akustyce, żeby zrozumieć że jej wpływu nie da się pominąć i można jedynie co to spróbować z nią powalczyć (zaadaptować)

Przy czym akurat w kwestii akustyki wszystko idzie bardzo łatwo policzyć i udowodnić pomiarami.

A Twoje argumenty na temat słyszenia wzmacniaczy nie mają żadnego dowodu poza tym, że słyszysz.

Ot i cała różnica ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Masz rację, jesteś znawcą. Każde źródło ma przedwzmacniacz, bo ciężko zrealizować inaczej konwersję cyfrowo analogową. Czy o to Ci chodzi ?

Znowu coś Ci się pomyliło. Preamp nie ma nic wspólnego konwersją C/A. Edytowane przez Przemysław_51508

a Ty mi nie? (i to od samego początku wątku) :)

Twoje posty i treści w nich zawarte o akustyce, to nic innego jak wprowadzanie ludzi w błąd.

Tutaj nawet nie trzeba się znać na akustyce, żeby zrozumieć że jej wpływu nie da się pominąć i można jedynie co to spróbować z nią powalczyć (zaadaptować)

Przy czym akurat w kwestii akustyki wszystko idzie bardzo łatwo policzyć i udowodnić pomiarami.

A Twoje argumenty na temat słyszenia wzmacniaczy nie mają żadnego dowodu poza tym, że słyszysz.

Ot i cała różnica ;)

a walka z akustyką i jej adaptacja to tłumienie? jesli tak to nie mamy o czym dyskutować

całkowite wytłumienie pokoju da gorszy efekt niz nierobienie niczego

Edytowane przez biniek84

Jak już dojedziesz do trójmiasta to spotkamy się na kawce.

Masz rację, jesteś znawcą. Każde źródło ma przedwzmacniacz, bo ciężko zrealizować inaczej konwersję cyfrowo analogową. Czy o to Ci chodzi ?

Nie jestem znawcą, w żadnym wypadku.

Ale jakieś elementarne podstawy budowy sprzętu audio ogarniam.

Każde źródło z regulacją głośności w obojętnie jakiej domenie pełni funkcję przedwzmacniacza, czyli ma wbudowany moduł przedwzmacniacza.

Znowu coś Ci się pomyliło. Preamp nie ma nic wspólnego konwersją C/A.

Czytaj ze zrozumieniem.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

a walka z akustyką i jej adaptacja to tłumienie? jesli tak to nie mamy o czym dyskutować

całkowite wytłumienie pokoju da gorszy efekt niz nierobienie niczego

Czy Ty w ogóle czytasz co ja piszę?

Albo czy czytasz co sam napisałeś?

Napisałem, że wytłumienie pomieszczenia jest CZĘŚCIĄ adaptacji akustyki.

W jakim stopniu to już inna kwestia.

NIGDZIE nie napisałem, że konieczne jest słuchanie w komorze bezechowej.

Nie wciskaj mi w usta słów, których nie powiedziałem ;)

Nie jestem znawcą, w żadnym wypadku.

Ale jakieś elementarne podstawy budowy sprzętu audio ogarniam.

Każde źródło z regulacją głośności w obojętnie jakiej domenie pełni funkcję przedwzmacniacza, czyli ma wbudowany moduł przedwzmacniacza.

Tak, to prawda. Jeżeli podłączysz do cd potencjometr otrzymujesz prosty pasywny przedwzmacniacz :)

Czytaj ze zrozumieniem.

To Ty pisz ze zrozumieniem.

Napisałeś tzw. fuck logic odnośnie przedwzmacniaczy w każdym poście.

Przemka odpowiedź jest jak najbardziej sensowna.

i wpadłeś we własne sidła bo akurat do Twoich adamów trzeba całkowicie wytłumic pokoj zeby grały dobrze :)

Dowód?

Tak, to prawda. Jeżeli podłączysz do cd potencjometr otrzymujesz prosty pasywny przedwzmacniacz :)

Pasywny przedwzmacniacz też pełni funkcję przedwzmacniacza.

Przedwzmacniacza się nie pozbędziesz.

Przedwzmacniacz to nie jest zło, to jest konieczność aby dało się mieć wpływ na jej poziom głośności muzyki.

Edytowane przez BeatX

Co ma wspólnego źródło, konwersja ca z preampem?

BeatX udowadnia, że w każdym cd jest przedwzmacniacz. Ja potwierdzam, ze jest to w jakimś stopniu prawdą, bo konwersji c/a następuje też moduł anodowych wzmacniaczy :)

własne doswiadczenia ;)

Wybacz, ale to za mało żeby mnie przekonać :)

Ja też mam swoje przemyślenia i doświadczenia które Ci nie wystarczają, i z których drwisz za każdym razem kiedy tylko jest okazja ;)

Pasywny przedwzmacniacz też pełni funkcję przedwzmacniacza.

Przedwzmacniacza się nie pozbędziesz.

Przedwzmacniacz to nie jest zło, to jest konieczność aby dało się słuchać muzyki i mieć wpływ na jej poziom głośności.

Generalizujesz. Odróżnij przedwzmacniacze pasywne od aktywnych.

Wybacz, ale to za mało żeby mnie przekonać :)

Ja też mam swoje przemyślenia i doświadczenia które Ci nie wystarczają, i z których drwisz za każdym razem kiedy tylko jest okazja ;)

własnie chodzi o to że nie masz zadnych doswiadczen z hifi a monitorów studyjnych ktore wymagają 100% tłumienia słuchasz w pokoju niezaadaptowanym i narzekasz ze zle graja - na jakiej podstawie w takim razie sie wypowiadasz?

BeatX udowadnia, że w każdym cd jest przedwzmacniacz. Ja potwierdzam, ze jest to w jakimś stopniu prawdą, bo konwersji c/a następuje też moduł anodowych wzmacniaczy :)

Nie każdy cd, tylko ten z regulacją na wyjściach. Edytowane przez Przemysław_51508

Jakich?

Kurde, analogowych wzmacniaczy :) Lampy mi w głowie hehehe

Nie każdy cd tylko ten z regulacją na wyjściach.

Tak ?

Kurde, analogowych wzmacniaczy :) Lampy mi w głowie hehehe

Jaką masz tam konwersję cyfrowo analogową?

Odpuść już temat przedwzmacniaczy i może przy okazji całej technicznej strony audio ;)

Edytowane przez Przemysław_51508

ten temat odplynał w roznych kierunkach ale w zakladce pc audio Twoja wesoła twórczość wprowadza w błąd nowych użytkowników

do tego tematu moze uda sie zrobic jakies podsumowanie i wypunktować mity

Śmiało można uznać za mity rzeczy, które nie wpływają mierzalnie na tor audio, czyli mam tu na myśli bezpieczniki, podstawki, pasty do smarowania, stoliki magiczne itd. I stwierdzenia, że słychać różnice pomimo tego, że pomiary wychodzą identyczne czyli te kopie płyt CD i plików to też bzdury.

Jaką masz tam konwersję cyfrowo analogową?

Odpuść już temat przedwzmacniaczy i może przy okazji całej technicznej strony audio ;)

Po konwersji masz analogowy wzmacniacz lub bufor ? Czy nie ma ?

Ja potwierdzam, ze jest to w jakimś stopniu prawdą, bo konwersji c/a następuje też moduł anodowych wzmacniaczy :)

A o czym tu piszesz?

własnie chodzi o to że nie masz zadnych doswiadczen z hifi a monitorów studyjnych ktore wymagają 100% tłumienia słuchasz w pokoju niezaadaptowanym i narzekasz ze zle graja - na jakiej podstawie w takim razie sie wypowiadasz?

biniek, piszę teraz o tym po raz ostatni bo do trzech razy sztuka - a jak teraz nie zajarzysz to sorry - szkoda mojego strzępienia klawiatury.

Twierdzę, że akustyka jest najważniejszym elementem toru audio, zaraz po kolumnach.

Twierdzenie to opieram na podstawie tego co się stało z moimi A7X podczas słuchania w salonie - gdy je kupowałem, a w obecnym pokoju /przejściowym/ gdzie obecnie stoją.

Nie ma na świecie tak złego przedwzmacniacza, karty muzycznej czy innego DAC, który by tak zepsuł mi dźwięk z tych kolumn.

Akustyka zdewastowała mi kolumny, dosłownie - i w związku z tym wiem, jaki DIAMETRALNY wpływ akustyka może mieć na dźwięk.

Tutaj nie trzeba 20 lat doświadczeń i słuchania bóg wie ilu sprzętów, żeby to usłyszeć

Usłyszeć dźwięk z A7X w sklepie a u mnie.

Myślisz, że ja je wybrałem z pośród około 10-ciu innych zestawów aktywnych monitorów w cenie do 4000 pln bo grały tak jak obecnie?

Nie, grały imho tak fajnie, że zdecydowałem się dokładnie na ten model, a nie Yamahy, Behringer, czy KRK.

A teraz się wkur..am jak na nich słucham bo jedno wielkie dudnienie i buczenie.

Może masz do zaproponowania jakiś DAC, bądź przedwzmacniacz który to poprawi? (kombinowanie z EQ już przerobiłem - dalej jest kupa)

Reasumując:

Moje doświadczenie z akustyką, mimo iż ilościowo jest nikłe, ale dosłownie dewastujące w skali tego co słyszałem w sklepie a co słyszę obecnie.

Zapłaciłem za tą wiedzę i doświadczenie ze swoich prywatnych pieniędzy niecałe 4000 pln.

Na szczęście pieniądze nie poszły w błoto, bo w przyszłości zadbam o to, żeby pomieszczenie w którym będę słuchać muzyki zaadaptować akustycznie.

Wynajmę do tego fachowca, który mi wszystko policzy, pomierzy i zaproponuje gotową solucję.

Nie rozumiem czego ode mnie oczekujesz?

Że mam przerzucić tonę sprzętu, jeździć po salonach hi-fi, żeby na końcu tej drogi wymyśleć sobie, że jakiś lepszy DAC czy przedwzmacniacz załatwi u mnie sprawę z akustyką?

Czepiasz się wiecznie, ale nie rozumiem czego.

Czepiasz się, że radzę innym aby zadbali o akustykę?

Czepiasz się, że sugeruję że rozsądniej jest wydać pieniądze na adaptację akustyki niż na nowe DAC czy kabelki?

Nie kumam Cię stary.

Pokój mam 2x4m

Ogarnij kiedyś takie lokum wzrokowo i sam sobie w głowie zadaj pytanie - jak cudem może dobrze grać w tym prostokącie.

biniek, piszę teraz o tym po raz ostatni bo do trzech razy sztuka - a jak teraz nie zajarzysz to sorry - szkoda mojego strzępienia klawiatury.

Twierdzę, że akustyka jest najważniejszym elementem toru audio, zaraz po kolumnach.

Twierdzenie to opieram na podstawie tego co się stało z moimi A7X podczas słuchania w salonie - gdy je kupowałem, a w obecnym pokoju /przejściowym/ gdzie obecnie stoją.

Nie ma na świecie tak złego przedwzmacniacza, karty muzycznej czy innego DAC, który by tak zepsuł mi dźwięk z tych kolumn.

Akustyka zdewastowała mi kolumny, dosłownie - i w związku z tym wiem, jaki DIAMETRALNY wpływ akustyka może mieć na dźwięk.

Tutaj nie trzeba 20 lat doświadczeń i słuchania bóg wie ilu sprzętów, żeby to usłyszeć

Usłyszeć dźwięk z A7X w sklepie a u mnie.

Myślisz, że ja je wybrałem z pośród około 10-ciu innych zestawów aktywnych monitorów w cenie do 4000 pln bo grały tak jak obecnie?

Nie, grały imho tak fajnie, że zdecydowałem się dokładnie na ten model, a nie Yamahy, Behringer, czy KRK.

A teraz się wkur..am jak na nich słucham bo jedno wielkie dudnienie i buczenie.

Może masz do zaproponowania jakiś DAC, bądź przedwzmacniacz który to poprawi? (kombinowanie z EQ już przerobiłem - dalej jest kupa)

Reasumując:

Moje doświadczenie z akustyką, mimo iż ilościowo jest nikłe, ale dosłownie dewastujące w skali tego co słyszałem w sklepie a co słyszę obecnie.

Zapłaciłem za tą wiedzę i doświadczenie ze swoich prywatnych pieniędzy niecałe 4000 pln.

Na szczęście pieniądze nie poszły w błoto, bo w przyszłości zadbam o to, żeby pomieszczenie w którym będę słuchać muzyki zaadaptować akustycznie.

Wynajmę do tego fachowca, który mi wszystko policzy, pomierzy i zaproponuje gotową solucję.

Nie rozumiem czego ode mnie oczekujesz?

Że mam przerzucić tonę sprzętu, jeździć po salonach hi-fi, żeby na końcu tej drogi wymyśleć sobie, że jakiś lepszy DAC czy przedwzmacniacz załatwi u mnie sprawę z akustyką?

Czepiasz się wiecznie, ale nie rozumiem czego.

Czepiasz się, że radzę innym aby zadbali o akustykę?

Czepiasz się, że sugeruję że rozsądniej jest wydać pieniądze na adaptację akustyki niż na nowe DAC czy kabelki?

Nie kumam Cię stary.

Pokój mam 2x4m

Ogarnij kiedyś takie lokum wzrokowo i sam sobie w głowie zadaj pytanie - jak cudem może dobrze grać w tym prostokącie.

BeatX zrozum jeszcze raz - masz specyficzne kolumny wymykajace sie standardom panującym tu na forum i jakbys zaklinal rzecwysitośc nie da się ich porownac do kolumn pasywnych

W Twoim przypadku bezwzględnie konieczne jest całkowite wytłumienie pokoju i bez tego bedą Ci grały jak kupa

ta zasada nie sprawdza się z kolumnami na rynek konsumencki bo projektowane są do mieszkań a nie studia dzwiekowego. Do tych kolumn adaptacja akustyczna wygląda zupełnie inaczej. jesli nie chcesz się wpraszać do domów audiofilów pooglądaj zdjęcia w zakladce akustyka gdzie są galerie z przykładowych mieszkan - czy tam są wytłumione pomieszczenia?

Śmiało można uznać za mity rzeczy, które nie wpływają mierzalnie na tor audio, czyli mam tu na myśli bezpieczniki, podstawki, pasty do smarowania, stoliki magiczne itd. I stwierdzenia, że słychać różnice pomimo tego, że pomiary wychodzą identyczne czyli te kopie płyt CD i plików to też bzdury.

A jak to wszystko zmierzyłeś?

Daj linki do tych prac naukowych :)

Edytowane przez jar1
  • Pokaż nowe odpowiedzi