Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja chlodzenia (kontrolera obrotow)

Marek.S

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, mam profesjonalna koncowke w ktorej siedza dwie 24V 120mm turbiny (Rotron BD24A3) i jak mozna sie domyslic sa dosc glosne.

Wymienilem juz obie na nowe (oryginaly) i przedmuchalem chlodzenie kompresorem ale dalej jest zbyt glosno.

Wzmak ma regulacje obrotow na bazie temperatury tranzystorow wysjciowych ale nawet zimna powoduje opad uszu.

W jaki sposob moglbym zmienic predkosc poczatkowa wentylatorow? Koncówki nie chce zmienic bo gra cholernie dobrze, pierwsze 20W w klasie A.

Podrzucam kompletny schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro jest regulacja obrotów zależnie od temperatury to zmniejszenie obrotów wiąże się z ryzykiem, wiadomo profesjonalne to się głośną pracą nikt nie przejmował małe radiatory i szybkie aktywne chłodzenie, bo rozmiar ma tam znaczenie. Najlepsza opcja to przerobienie chłodzenia i dodanie większych wentylatorów, a prędkość można by zmienić dodając odpowiedni termistor w szeregu z wentylatorami, musiałbyś tylko ustalić bezpieczną maksymalną temperaturę końcówek i na tej podstawie dobrać odpowiedni.

Wymiana wentylatorow niestety nie wchodzi w gre - miejsce jest tylko na pozioma turbine z otworami przy wylocie czyli tylko Comair Rotron BD24 pasuja.

Maks bezpieczna temp to 60*C, od 70c jest ostrzezenie, zabezpieczenie termiczne dziala przy 86*C. Kazdy kanal ma wlasny termometr ktory pomazuje temp. Co 10 stopni od 40 do 80.

Przy normalnym graniu zaswieca sie tylko 40c, na drugim kanale nic bo pewnie cos zdechlo stawiam ze LM339 albo dioda temperatury.

Koncowka jest modulowa i kazdy modul ma oddzielny wlacznik i mozna go osobno wyjac z obudowy.

Tak, 'slynna' EPC-780, EPC760 tez mam. W 760 test jest taka turbina ale tylko jedna, tam slychac wyraznie ze zwalnia po starcie ale tez moznaby zmniejszyc napiecie na starcie o 5-10V.

780 wyglada w srodku tak:

20160303_204050.jpg

Mniejsza siostra, EPC-760:

ded7a8ebaa.jpg

Chcialem zakupic jeszcze 2 780-tki, wszystkie z tej samej instlacji (cos w stylu Pink Floyd/Oasis - kompletny system z Turbosound Floodlight) ale mam zagwozdke z chlodzeniem, cztery BSSy w quad ampingu bylyby fajne ale nie z takim halasem.

Reszta wzmaka czyli zasilacze impulsowe nie wydaja zadnego dzwieku, jeden modul czasami lekko zaskwierczy z kolumny ale to pewnie jakis stary elektrolit albo op-amp umiera.

Miałem 760. Zrobiłem jej chłodzenie na trzech wentylatorach komputerowych, jakiś cichych modelach. Jeden dałem na kratce z lewej strony dwa na radiatorze. Zainstalowałem sobie tez regulator obrotów dostępny z zewnątrz. Było to rozwiązanie do zaakceptowania, ale te wzmacniacze nie nadają się do domu w mojej opinii.

A, czyli ta 760 z Elektrody byla Twoja! Kontroler Zalmana, FanMate2.

Z jakiego punktu wziales 12V, ten Fanmate wytrzyma 24V?

W 780 jest 24-27VDC, 15V tez by gdzies znalazl ale nie chce "beszczescic" takiego sprzetu.

Dzwiekowo jak dla mnie sa super, 780 jest jednak lepsza. W Twojej 760 wymieniles tez kilka komponentow, op-ampy tez?

EPC760 ogolnie chyba nie pracuje juz w klasie A do tych kilkunastu watow, moze stad przewaga wiekszej siostry.

Dlaczego akurat BSS? Nie wiem, moze legenda marki i od kilku lat slinilem sie na takie EPC, miedzy innymi tez jako wielki fan PF.

Mam ich crossover, FDS360 po mocnym tuningu (wszystkie opampy BB 2134PA, kondy MUSE KZ i wieksze zasilanie) i dopiero Bryston 10B dal mu rade.

FDSy sa tanie jak barszcz dlatego myslalem zaszalec i zrobic quad-amping z dwoma FDS360 w trybie 4-way mono.

To fakt ze ciezko ogarnac te bestie zeby zagraly w domu, to zabawki na duze koncerty.

Najwiekszy koncert na BSS EPC i Turbosoundach to '96 rok i Oasis - jakies 215kW mocy.

P.S. Te zdjęcia z elektrody nie pokazują ostatecznej wersji chłodzenia. Wentylatory trafiły jeden obok drugiego na całą szerokość radiatora. Kiedyś miałem przygodę z aktywnym podziałem. Moja dziewczyna nie umiała włączyć tej masy sprzętu:>

Ukryta Zawartość

post-5130-0-30092900-1457606190_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szczescie "zlom" jak to inni domownicy nazywaja jest u mnie w pokoju :-)

Jak u Ciebie zachowywaly sie przyciski muting? U mnie lewy wylacza oba kanaly a prawy nic.

Dalej korci zeby kupic te ostatnie dwie 780, jedna sprawna a druga uszkodzona ale w 98% kompletna, obie za 600 eur.

Czy moge zamontowac cos takiego pomiedzy oryginalnym ukladem a wentylatorem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie wszystko działało bez zarzutu. Każdy przycisk osobno. Regulator wygląda ok, ale niech ktoś jeszcze się wypowie na ten temat. Chyba zależy od rodzajów silników, którym ma to sterować.

Juz wiem co zrobilem, podlaczylem obie paczki do jednego kanalu - BSS ma odwrotne zaciski - od gory do dolu zamiast L/R :o)

Teraz jest wsio OK.

Wyglada na to ze 760 tez gra kilkanascie watów w klasie A, wylot z tyłu jest dość ciepły. Termometr na froncie zatrzymal sie na 50*C czyli druga lampka.

Muszę też znaleźć odpowiedni wtyk na 230V bo dotarły do mnie z wtyczka CEE i na chwilę obecną grają na kostce. Normalny wtyk nie pasuje, kabel z EPC ma jakieś 14mm2 średnicy.

Specyfikacja oryginalnego wentyla:

da95c8e2dc.png

Raczej tylko dla sportu, nie mam ostatnio nawet czasu na słuchafony.

Na te BSSy zawsze się śliniłem i udało mi się je dorwać, nie wiem jeszcze co z nimi zrobie bo muszę ogarnąć to chłodzenie, inaczej dupa blada.

Poza tym w quad ampingu musze miec drugiego BSSa albo np. 2 sztuki DCX2496 zeby wbić odpowiednią korekcję dla 4343.

Mam jeszcze dwa MOSfety HH M900, zdatne do użytku domowego ale idą na sprzedaż.

Bardziej korci mnie sprzęt pro audio niż świecące zabawki (z chromowanym Einsteinem trochę hipokryzja ale cóż...)

K2 mialem i sprzedalem. Na basie ogral go QSC EX4000. Crown mial fajnego kopa na subbasie ale do 300Hz gral chudo.

BSSy nadaja sie na pelne pasmo, K1/2 i EX juz mniej ale K2 jeszcze od biedy przejdzie.

EPC-y nie maja tego wrednego, estradowego nalotu na górze pasma.

Powoli staram sie ogarnac o co biega w tym kontrolerze obrotów, w EPC-760 sa trzy czujniki temperatury na LM335Z: TH201, TH701 i ostatni oznaczony jako TEMP METER.

d77279aad0.png

EPC760 ma 125-watowe Hexfety/Mosfety IRF640+11P20, jakies 20 sztuk na kanal, 780 to samo tylko wiecej.

Mniejsza koncowka ma 385W na kanal przy 8 ohm, 650W przy 4 i przy 2 ohmach spada do 570W.

Duza 780 ma dwa b.mocne zasilacze, tu wzrost mocy wraz ze spadkiem impedancji jest juz bardziej zauwazalny.

Na kanal 550W/8R, 1000W/4R i 1500W/2R.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.