Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz SE na lampie 6p45s

lukaszLDZ

Rekomendowane odpowiedzi

Samemu robic nie bede. Projekt by wykonal ktoś inny. Zatem jako druga oocja pozostaje uzywane DIY albo markowy np taki synthesis ansemble wlasnie na El84 tu tez jest sporo zamiennikow ruskich.

Samemu robic nie bede. Projekt by wykonal ktoś inny. Zatem jako druga oocja pozostaje uzywane DIY albo markowy np taki synthesis ansemble wlasnie na El84 tu tez jest sporo zamiennikow ruskich.

Nie wiem nie znam Synthesisa ale miałem kilka różnych wzmacniaczy lampowych (el34,6s33s,300B,kt88) skończyłem na el84 może nie jest to najlepszy wzmacniacz świata ale jest to w tej chwili drugi wzmacniacz na el84 i na razie tak zostanie wcześniej był Manley. Na tanią 300B szkoda czasu, żeby zrobić 6s33s grającą na poziomie Phasta trzeba mieć sporo wiedzy i umiejętności.

Niestety prawda jest taka że te najtańsze wzmacniacze lampowe tylko są z graniem niewiele mają wspólnego.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zdziwilbys sie. Mam na stanie teraz prosta konstrukcje diy zakupiona za 500zl na lampach 6p14p i w sterującym ecc81 chyba. Ma to ze 3 waty i pracuje w SE a jak gra to powiem ze yaqin mc10l poza moca wymiekl. Barwa i rownowaga tonalna super.

• Moderatorzy

To jakie to będą lampy ma drugorzędne znaczenie. Ważny jest sposób aplikacji tych lamp, ich punkt pracy, rodzaj traf - również zasilających. Jeśli samemu robić lampę to właśnie po to by mieć możliwość zmiany konfiguracji. Jeśli zlecać komuś to ktoś sam powinien wiedzieć co ma zrobić. Jak dobierzesz odpowiednie trafa to później możesz migrować z jednej lampy na drugą - dostosowując odpowiednio punkt pracy. Przy SE nie jest to bardzo kłopotliwe.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Zdziwilbys sie. Mam na stanie teraz prosta konstrukcje diy zakupiona za 500zl na lampach 6p14p i w sterującym ecc81 chyba. Ma to ze 3 waty i pracuje w SE a jak gra to powiem ze yaqin mc10l poza moca wymiekl. Barwa i rownowaga tonalna super.

No to po co zakładasz temat skoro wszystko wiesz ;) Dopracuj swojego SE na el84 kup albo zbuduj odpowiednie głośniki jeśli takich nie masz i ciesz się muzyką.

BTW,

Pisząc tanie wzmacniacze lampowe miałem na myśli właśnie, Yaqiny, Mingdy, Fezzy itp, wiele z nich słyszałem i było to naprawdę słabo.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

• Moderatorzy

Nie bierz tego za atak na Twoja osobę, tylko potraktuj jako radę. Sadzać po tym jakie propozycje tu rozważasz, tj. Kt, gm, 300b itd widać ze nie znasz sie za bardzo na lampach i trochę błądzisz we mgle. Podane tutaj lampy różnią sie od siebie diametralnie praktycznie wszystkim. Jest tu kilku wattowa 300b a także potwór o anodowym >1000V... Nie da sie wprost powiedzieć która lampa lepsza do Se w kategoriach absolutnych, bo to zależy od tego z jakimi głośnikami bedzie to grać i jakie są preferencje słuchającego.

To ze SE na el84 pogromil Jakina to raczej sprawa oczywista - el84 (zwlaszcza w SE) to pięknie grająca lampa - tez maialem w domu jakiny i robiłem takie porównania, ale faktem jest ze 3W to nie 30W z el34... Niedawno zrobiłem swietnie grający wzmacniacz el84 SE +ecc83 - wpadły mi w ręce trafa za które musiałabym dac Ok 1000zl , trafa miałem, lampy rownież, by odpalić ta bardzo prosta konstrukcje na desce wydałem jeszcze 600zl a wcale nie szalałem z audiofilskimi częściami. Wiec to ze kupiłeś wzmacniacz za 500zl diy niekoniecznie świadczy o tym ze za tyle dałoby sie go złożyć. Nie mówiąc juz o takim np. Gm70 gdzie koszta byłyby kilkukrotne wyższe. Moja rada dla Ciebie jest taka: poszukaj wzmacniaczy z drugiej ręki za te 3000 bo i tak tyle za diy musiałbyś wydać i najpierw sprawdź czy te wzmacniacze SE pogonią Twoje kolumny.

-----------------

Nie bierz tego za atak na Twoja osobę, tylko potraktuj jako radę.

Każdą konstruktywna krytykę przyjmę i dobrze, że takie sie tu zdarzają. Masz racje, troche błądzę, słyszałem pare lamp ale nie na tyle długo ich słuchałem i nie w swoim systemie, aby wyrobic sobie jakies w 1005 pewne zdanie. Na stanie mam Janka i ta mała konstrukcje na el84 w se i takie granie mi sie podoba, fakt, brakuje mu troche mocy ale przyznam ze dzielnie sobie radzi i nie przesterowuje nawet przy max głosnosci. Po prostu dobrze zrobiona konstrukcja, którą mam okazje testować jakos dłużej. Co do lamp El84/6p14p - fakt w tej konstrukcji spisuja sie świetnie, ale z tego co wiem da rade uzyskac z nich więcej niz te 3-4 waty, ale nie w układzie SE :( Wiem, ze niektórzy uznani producenci stosuja po kilka sztuk na kanał w układzie push-pull, m. inn. wspomniany przezemnie wyzej Synthesis Ensemble. Podobno tez push-pull lepiej gra w A klasie niz w AB. Ciekawe jednak czy te lampy w układzie PP nie traca nic ze swej magii.

Nie tracą, napiszę jeszcze raz to bardzo fajna, niedoceniana lampa a zarazem stosunkowo tania, nawet biorąc pod uwagę uznane NOSy. Kwestią jest tylko odpowiedni dobór głośnika w zależności od konstrukcji wzmacniacza.

Nie chciałbym żebyś mnie źle zrozumiał. To nie jest to najlepsza lampa na świecie. Ale kilka wzmacniaczy zbudowanych na el84 które miałem okazję słyszeć grały dobrze albo bardzo dobrze. Czego nie mozna powiedzieć o tanich konstrukcjach na el34,kt88,300B czy tez najtanszych 6s33s.

To ja zaproponuję swój produkt -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiście lampa 6n2p jest "na start", zagra dużo lepiej z ecc83 / 12ax7. Pozdrawiam fanów kilku watów:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

Zdania są podzielone, ale ja jednak skłaniam się ku tezie, że SE gra fajniej niż PP - słuchałem sporo rożnych konstrukcji na takich samych lampach, ale różniących się topologią tj. SE vs PP i dla mnie jedanak SE w większości przypadków był górą. Oczywiście da się zrobić świetny wzmacniacz PP, ale świetny SE zagra lepiej ;-) Bilans jest dla mnie taki: plusy PP to moc, minusy to wszystko inne: gorzej grają (IMO) potrzebują więc lamp, więc koszty NOSów x2, większe prądy żarzenia i anody, większe rozmiary itd. Jednak z SE musimy pamiętać, że mocą jesteśmy ograniczeni do tego co oferuja konkretna lampa i tego sie nie da przeskoczyć. Z el84 wyciszniesz 3W, el34 15W, z 6s33 20W, z GM70 30W. Więc da się zrobić również SE posiadający sporo mocy, tyle że trzeba pamiętać że wzmanicacz na gm70 będzie miał 10x wiecej mocy niż el84, ale częsci do niego też będą kilka-kilknaście razy droższe. Nie ma nic za darmo :(

Jeszcze jest sposób pośredni czyli PSE pozwalający podwoić moc poprzezzastosowanie szeregowe lamp. Wg mnie jakoś dźwięku podobna z zwykłego SE, ale posiada resztę wad PP, czyli: potrzebują więc lamp, więc koszty NOSów x2, większe prądy żarzenia i anody, większe rozmiary itd.

-----------------

Jeszcze jest sposób pośredni czyli PSE pozwalający podwoić moc poprzezzastosowanie szeregowe lamp. Wg mnie jakoś dźwięku podobna z zwykłego SE, ale posiada resztę wad PP, czyli: potrzebują więc lamp, więc koszty NOSów x2, większe prądy żarzenia i anody, większe rozmiary itd.

No i lampy stopnia mocy w PSE muszą być dobierane bardzo dokładnie parami. W PP w zasadzie też, ale tu w jakimś zakresie można różnice zniwelować poprzez regulację pozostałymi elementami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.