Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, slawek.xm napisał:

zwrotka nie pobiera prądu z baterii napięcie idzie na elementy przez rezystor rzędu mega

Kable w audio zawsze muszą być grube bez względu na prąd przez nie płynący 😉.

P.S. To był tylko żart z tymi kabelkami.

12 minut temu, slawek.xm napisał:

... aż dziwne , że tego nie widzisz....a taki "techniczny "

A Ty wszystko widzisz?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Lech36 napisał:

Kable w audio zawsze muszą być grube bez względu na prąd przez nie płynący 😉.

P.S. To był tylko żart z tymi kabelkami.

A Ty wszystko widzisz?

...to co chcę? ...zawsze 🙂

43 minuty temu, slawek.xm napisał:

...to co chcę? ...zawsze

Gratuluję dobrego samopoczucia. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• 3 miesiące później...
W dniu 11.07.2024 o 13:33, Lech36 napisał:

Najlepszy technicznie efekt osiągniesz bez kondensatorów i bez bateryjek 😉.

A te kabelki to nie za cienkie są i czy nie zbierają syfu z powietrza 😉?

Cholerka … te plynace tam ampery pradu stalego … i chyba te kabelki moga nie dać rady. Musze wymienic na ałdjofilskie węże bo audiofile piszą, ze slysza kable DC. Moze i ja dam radę?

🙂 .

Dalej w temacie glucho.

Na prawde nikt nie pokusil sie u siebie o nateryjkowy eksperyment? W koncy to zakladka DIY wiec lutownice chyba macie, a takie MKP są … tanie 😉 . Ruskie zielone granaty podobnie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Cholerka … te plynace tam ampery pradu stalego … i chyba te kabelki moga nie dać rady.

Nie rozumiem, jakie ampery i dlaczego piszesz o prądzie stałym? W zwrotnicy jest głównie prąd zmienny będący efektem dostarczonego do niej sygnału muzycznego. 

5 minut temu, pmcomp napisał:

Dalej w temacie glucho.

Ja robię w układach aktywnych, tam bateryjki zasilające elementy zwrotnicy są mało przydatne.

15 minut temu, Lech36 napisał:

Nie rozumiem, jakie ampery i dlaczego piszesz o prądzie stałym? W zwrotnicy jest głównie prąd zmienny będący efektem dostarczonego do niej sygnału muzycznego. 

To zerknij na swoj post #569 i zdjecie do ktorego sie odnosisz. Tymi kabelkami lączone sa bateryjki z napieciem stalym z bateryjek.

🙂 

15 minut temu, Lech36 napisał:

Ja robię w układach aktywnych, tam bateryjki zasilające elementy zwrotnicy są mało przydatne.

Ze zwrotkami analogowymi czy cyfrowymi? Pytam bo te drugie to ZŁO.

Edytowane przez pmcomp

37 minut temu, pmcomp napisał:

To zerknij na swoj post #569 i zdjecie do ktorego sie odnosisz. Tymi kabelkami lączone sa bateryjki z napieciem stalym z bateryjek.

Znam ten system, ale nie wiem czy to coś daje we współczesnych zwrotnicach pasywnych, kiedyś można było uzasadniać to koniecznością polaryzacji dużych baterii kondensatorów elektrolitycznych, które powinny mieć polaryzację napięciem stałym, ale od czasu zaistnienia elektrolitów bipolarnych temat polaryzacji w zasadzie wygasł, nie wiadomo po co następuje próba jego podniesienia.

43 minuty temu, pmcomp napisał:

Ze zwrotkami analogowymi czy cyfrowymi? Pytam bo te drugie to ZŁO.

W moich 3 zestawach użytkowych dwa są ze zwrotnicami aktywnymi analogowymi a jeden jest ze zwrotnicą DSP. O jakości już się wypowiadałem, nie widzę a raczej nie słyszę w tym z DSP jakiegoś "zła", ale na wypadek awarii w odwodzie leży zwrotnica aktywna analogowa, zestrojona tak jak ta DSP żeby nie było przerwy w słuchaniu. Zabawa musi trwać 😉

Cholerka … te plynace tam ampery pradu stalego … i chyba te kabelki moga nie dać rady. Musze wymienic na ałdjofilskie węże bo audiofile piszą, ze slysza kable DC. Moze i ja dam radę?
 .
Dalej w temacie glucho.
Na prawde nikt nie pokusil sie u siebie o nateryjkowy eksperyment? W koncy to zakladka DIY wiec lutownice chyba macie, a takie MKP są … tanie  . Ruskie zielone granaty podobnie.

Ja się szykuje zabrać za poprawę swojej zwrotki . Pacjent to JBL L300. Zwrotka Projektu Nelsona Passa dostępna w necie - podeślę - wykonana w wersji prasowej ale .... Ktoś mnie przekonał żeby tylko tube i tweeter ograrnac a bass 15" jest bez prądu i chce to poprawić . Pozwolę sobie do ciebie odezwać na pv o poradę "jak" . Niby nie trudne ale ...
I chcę też dołożyć baterii bo mam 4x9v a jak to się już przewijało w tym wątku , ponoć szczególnie w starszych konstrukcjach, większe napięcie 72v ? Robi lepsza robotę .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Ja się szykuje zabrać za poprawę swojej zwrotki . Pacjent to JBL L300. Zwrotka Projektu Nelsona Passa dostępna w necie - podeślę - wykonana w wersji prasowej ale .... Ktoś mnie przekonał żeby tylko tube i tweeter ograrnac a bass 15" jest bez prądu i chce to poprawić . Pozwolę sobie do ciebie odezwać na pv o poradę "jak" . Niby nie trudne ale ...
I chcę też dołożyć baterii bo mam 4x9v a jak to się już przewijało w tym wątku , ponoć szczególnie w starszych konstrukcjach, większe napięcie 72v ? Robi lepsza robotę .

Ja dałem jakoś 68V bo mam w torze dwa Duelundy na 100V i nie chcę ich przebić.

Wal na PW jak by co.

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Ja dałem jakoś 68V bo mam w torze dwa Duelundy na 100V i nie chcę ich przebić.

Wal na PW jak by co.

ok odezwę się bo mnie nurtuje "co to da na basie" jak bedzie po całości zwrotka pradowa.

dodam ze zwrotka oryginał vs. pradowa to dało drugie życie moim kolumnom, aż mi sie od 3-4 lat odechcialo targac inne do porownań i czerpię fun z muzyki 

• 2 tygodnie później...

Po jakim casie wymieniacie baterie ?
Bo u mnie już chyba że 3 lata i nie zaglądałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi