Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawa antyaborcyjna

Keef'98

Rekomendowane odpowiedzi

<br />I jakoś cywilizacja się tam nie zawaliła. Wprost przeciwnie. Ma się znakomicie.<br />

Tylko jakim kosztem? Obserwowanie tabelek z danymi nie pozwoli dostrzec pełnego obrazu tego kraju. O ile w większych miastach jest w miarę normalnie, to na prowincjach nie jest już tak różowo. Sytuację znam, można powiedzieć, z pierwszej ręki bo od chińskich studentów którym udało się wyjechać na zagraniczne studia.

<br />Twierdzenie więc, że jeśli się nie będzie przestrzegało nakazów KK to będzie "koniec cywilizacji" jest objawem wyłącznie megalomanii.<br />

Nigdzie tak nie napisałem. Jest to jedynie Twoja daleko posunięta nadinterpretacja. Aborcja jako zabicie istoty ludzkiej jest postrzegana nie tylko przez KK. Podtrzymuję swoje zdanie, że aborcja przymusowa doprowadziłaby do upadku naszej cywilizacji.

<br />jako nauczycieli i wujkow zajmujacych sie dziecmi wtedy kiedy rodzice polowali.<br />

Z tym starając się być obiektywnym muszę się zgodzić. W niektórych dawnych kulturach występowało takie zjawisko...

<br />Ani nie upoważnia , ani nie zabrania - dlatego jest wolna wola . <br />

Wolna wola może nie zabraniać Ci zabić drugiego człowieka więc aby zapewnić mu bezpieczeństwo od "zabójców z wolną wolą" konieczne jest prawo.

Tylko jakim kosztem? Obserwowanie tabelek z danymi nie pozwoli dostrzec pełnego obrazu tego kraju. O ile w większych miastach jest w miarę normalnie, to na prowincjach nie jest już tak różowo. Sytuację znam, można powiedzieć, z pierwszej ręki bo od chińskich studentów którym udało się wyjechać na zagraniczne studia.

Ja natomiast byłem w Chinach wiele, wiele razy, nie tylko w wielkich miastach, na prowincji również. A dwa lata wręcz mieszkałem i pracowałem w Pekinie.

Więc bądź łaskaw się nie wymądrzać.

Aborcja jako zabicie istoty ludzkiej jest postrzegana nie tylko przez KK.

Tak, przez oszołomów różnej maści również.

Podtrzymuję swoje zdanie, że aborcja przymusowa doprowadziłaby do upadku naszej cywilizacji.

Kłamstwo i myślenie życzeniowe co udowodniłem na przykładzie Chin.

Wolna wola może nie zabraniać Ci zabić drugiego człowieka więc aby zapewnić mu bezpieczeństwo od "zabójców z wolną wolą" konieczne jest prawo.

To, że Ty i środowisko z którym się identyfikujesz tak uważa nie oznacza że możecie swoją wolę narzucać innym, mającym odmienny światopogląd. I jeżeli będziecie próbowali to robić siłą - spotkacie się z adekwatną odpowiedzią. Uzurpujecie sobie monopol na posiadanie racji, ale to jest wyłącznie Wasza fantasmagoria.

<br />I jeżeli będziecie próbowali to robić siłą<br />

Jaką siłą? Jak na razie to tylko Ty mówisz tu o rozwiązaniach siłowych. Od początku mówiłem jedynie o instrumentach jakie przewiduje nasze prawo.

<br />Ja natomiast byłem w Chinach wiele, wiele razy, nie tylko w wielkich miastach, na prowincji również. A dwa lata wręcz mieszkałem i pracowałem w Pekinie.<br />

Tu mnie masz... w Chinach jeszcze nie byłem ale z Chińczykami trochę kontaktów miałem i nie mam podstaw sądzić, aby to co mówili było nieprawdą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwracam uwagę na chamski komentarz kobietona (bo kobietą tego coś nazwać nie można) niejakiej Terlikowskiej.

Jaką siłą? Jak na razie to tylko Ty mówisz tu o rozwiązaniach siłowych. Od początku mówiłem jedynie o instrumentach jakie przewiduje nasze prawo.

Tu się głęboko mylisz. Niszowe, za to bardzo hałaśliwe środowisko próbuje przepchnąć sprawę wykorzystując fakt, że na skutek ułomności ordynacji wyborczej pewna opcja światopoglądowa jest w sejmie ewidentne nadreprezentowana.

Było już 3 miliony podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie aborcji. Episkopat wiedząc, że je z kretesem przegra - ustami (wtedy jeszcze) Glempa oświadczył bezczelnie, że "te sprawy nie podlegają głosowaniu". A ówczesny marszałek sejmu, zamiast pokazać hierarchom środkowy palec i odesłać ich na drzewo (jakby to miało miejsce w każdym innym kraju, gdzie rządzi pochodzący z wyborów parlament, a nie episkopat) - wziął uszy po sobie, ogon pod siebie i potulnie wyrzucił podpisy do kosza. Co jedynie dowodzi niskiej kultury politycznej w naszym kraju.

trochę kontaktów miałem i nie mam podstaw sądzić, aby to co mówili było nieprawdą.

A ja nie mam podstaw sądzić, że to co na własne oczy widziałem jest nieprawdą.

Ukryta Zawartość

Aborcja nie może być sposobem regulacji liczebności populacji. To i eutanazja mogła by tę funkcje spełniać! To chore!

Taką regulacja jest wyłącznie antykoncepcja i sterylizacja.

W.

Nie jest istotne co Europa na ten temat myśli. W Chinach oceniają to zupełnie inaczej. I nie próbują narzucać swoich przekonań innym.

Chyba mylisz Włodku pojęcie "eutanazja". Nie polega ona na tym, że nad łóżkiem nieuleczalnie chorego czy totalnie zniedołężniałego zbiera się jakieś gremium i postanawia za niego, nie pytając go o zdanie, że należy go wysłać "na tamten świat". Ja wiem: w taki właśnie kłamliwy sposób próbuje straszyć eutanazją KK.

W myśl już obowiązującego w niektórych krajach prawa - pod pojęciem tym rozumiana jest sytuacja, gdy niewyobrażalnie cierpiący chory człowiek sam prosi, aby mu skrócić męczarnie. A inni mają prawo tę prośbę spełnić. Nie jednoosobowo, są przewidziane procedury kontrolne.

Mądry głos rozsądku i ostrzeżenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba mylisz Włodku pojęcie "eutanazja".

Nie mylę. Mylnie zrozumiałeś mój wpis. Napisałem, że uważając aborcję jako środek regulujący liczebność, to również eutanazja mogłaby być takim samym narzędziem. Tylko tyle.

Nie napisałem że gdziekolwiek już jest.

Aborcja nie może być sposobem regulacji liczebności populacji. To i eutanazja mogła by tę funkcje spełniać! To chore!

W.

Ja tą ustawę wyprzedzam, po prostu nie chodzę na młode dupy (nie dla tego żebym nie był niesprawny), no ale posłowie na wszystko muszą pisać ustawy żeby się wykazać że są do czegoś potrzebni!!! Mamy ich już ponad 100'000 (dokładnie sto tysięcy!) Nikt ich nie czyta i społeczeństwo ma je dokładnie tam, kolejną nową ustawę też tam będzie społeczeństwo mieć.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Obiema rękami mogę się pod tym podpisać... pod warunkiem że sterylizacja jest dobrowolna a nie przymusowa.

Nie mylę. Mylnie zrozumiałeś mój wpis. Napisałem, że uważając aborcję jako środek regulujący liczebność, to również eutanazja mogłaby być takim samym narzędziem. Tylko tyle.

Nie napisałem że gdziekolwiek już jest.

Nie mogę zgodzić się z tą argumentacją. Aborcja w Chinach była (w przypadku rodzin mających już jedno dziecko przy drugiej i kolejnej ciąży - przepis ten nie dotyczył mniejszości narodowych) obowiązkowa, pod rygorem karnym.

Natomiast eutanazja (tam gdzie jest prawnie dopuszczalna) odbywa się dobrowolnie i wyłącznie na prośbę zainteresowanego.

Nikt ich nie czyta i społeczeństwo ma je dokładnie tam, kolejną nową ustawę też tam będzie społeczeństwo mieć.

Dlatego prawo powinno być w miarę proste tak, aby przeciętny obywatel był w stanie je ogarnąć... i jednakowe dla wszystkich. U nas każdy zapis ma uzupełnienia, wyjaśnienia i interpretacje sprawiające, że większość zasadniczych przepisów da się tak czy inaczej obejść.

Obiema rękami mogę się pod tym podpisać... pod warunkiem że sterylizacja jest dobrowolna a nie przymusowa.

Jesteś niekonsekwentny. Sterylizacja jest w Polsce prawnie niedopuszczalna. Antykoncepcja to natomiast (zdaniem KK) wyjątkowe zło, rzecz absolutnie naganna, godna potępienia, grzech ciężki, omal na równi z aborcją.

Jesteś niekonsekwentny. Sterylizacja jest w Polsce prawnie niedopuszczalna.

Życie pokazuje co innego i tak to jest z ustawami! Sporo kobiet podczas cesarki (a nawet laparoskopowo) załatwia sobie taki zabieg ale o tym ciii bo zaczną wszystkie kobiety prześwietlać sprawdzając ich sumienia.

Jesteś niekonsekwentny. Sterylizacja jest w Polsce prawnie niedopuszczalna. Antykoncepcja to natomiast zdaniem KK wyjątkowo same zło, rzecz wyjątkowo naganna, godna potępienia, nieomal na równi z aborcją.

Twoja opinia wynika tylko z tego, że Twoim zdaniem jestem funkcjonariuszem KK. Jestem bardzo konsekwentny w swoich przekonaniach. Nie mam nic do tego, że osoba niewierząca stosuje antykoncepcję. To jej sprawa. Nie pozbawia w ten sposób życia istoty ludzkiej w jaki czyni to poprzez aborcję. Co do sterylizacji też nie widzę powodu aby odmawiać jej osobom które świadomie podejmą taką decyzję a w przypadku osób skazanych za pedofilię, może nie za pierwszym razem, ale w warunkach recydywy, rozważyłbym chemiczną sterylizację jako element nazwijmy to resocjalizacji...

Natomiast eutanazja (tam gdzie jest prawnie dopuszczalna) odbywa się dobrowolnie i wyłącznie na prośbę zainteresowanego.

Tu się nie zgodzę, gdyż znane są przypadki uśmiercania osób, które chorowały na depresję. Nie jest to moim zdaniem odpowiednia metoda "pomocy" w takiej sytuacji, nawet jeśli eutanazji domaga się sam zainteresowany.

Dlatego prawo powinno być w miarę proste tak, aby przeciętny obywatel był w stanie je ogarnąć...

Duża grupa osób nie jest tym zainteresowana nie tylko prawnicy ale cały dwu milionowy aparat administracyjny naszego państwa.

Jest pierońsko duże lobby któremu popaliły by się stołki pod siedzeniami.

Twoim zdaniem jestem funkcjonariuszem KK.

Gdzie i kiedy tak napisałem? Jesteś funkcjonariuszem frontu propagandowego KK i jego brygadą sieciową. To nie to samo.

Nie pozbawia w ten sposób życia istoty ludzkiej w jaki czyni to poprzez aborcję.

Jeśli zamierzasz to bez przerwy i w każdej sytuacji powtarzać - to ja będę powtarzał, że to jeszcze nie jest istota ludzka.

Tu się nie zgodzę, gdyż znane są przypadki uśmiercania osób, które chorowały na depresję.

Jeśli nawet coś takiego miało miejsce - odbyło się wbrew prawu kraju, który eutanazję dopuszcza.

Nie jest to moim zdaniem odpowiednia metoda "pomocy" w takiej sytuacji, nawet jeśli eutanazji domaga się sam zainteresowany.

Każdy ma niezbywalne prawo decydowania o własnym życiu.

Nie mam nic do tego, że osoba niewierząca stosuje antykoncepcję. To jej sprawa.

Problem stosowania antykoncepcji (nie pełny dostęp) ciągle jest!

Młode osoby rozpoczynające wcześnie życie erotyczne maja problemy z dostępem do bardziej finezyjnych środków niż prezerwatywa która jak wiemy jest często zawodnym środkiem i stąd takze niechciane ciąże!

Nic się nie mówi o tym ze środek antykoncepcyjny dodawany do prezerwatyw w wypadku jej pęknięcia często uszkadza zapis genetyczny DNA plemnika który zapładniając komórkę jajową skazuje osobę rodzącą na ryzyko że urodzi kalekę, debila umysłowego,e.t.c.

Duża grupa osób nie jest tym zainteresowana nie tylko prawnicy ale cały dwu milionowy aparat administracyjny naszego państwa.

Jest pierońsko duże lobby któremu popaliły by się stołki pod siedzeniami.

Nikt nie powiedział że będzie łatwo...

Policja państwowa i prokuratura na straży sumień...

Nie na straży sumień ale prawa. W tym szczególnie prawa do życia w kontekście tego tematu. Niestety funkcjonowanie społeczeństwa bez żadnego prawa nie jest obecnie możliwe.

Jakieś regulacje w tym względzie być muszą. Nie może być tak jak w Wielkiej Brytanii, gdzie jedenastoletnie dziecko, bez wiedzy rodziców, ma do niej praktycznie nieograniczony dostęp.

Jeśli zamierzasz to bez przerwy i w każdej sytuacji powtarzać - to ja będę powtarzał, że to jeszcze nie jest istota ludzka.

Przytoczyłem już w tej dyskusji wypowiedzi osób (fachowców z zakresu medycyny) związanych ze środowiskami In-Vitro, więc dalekich od KK, że o odrębnej istocie ludzkiej mówi się już na etapie kilku komórek. Wolno Ci uważać inaczej co nie znaczy, że prawo ma rezygnować z ochrony tej istoty w imię Twojego wyboru...

Nie na straży sumień ale prawa.

Proszę nie uprawiać prymitywnej erystyki.

Na straży prawa, które ingeruje w sumienia. Co jest sytuacją nieakceptowalną.

Teraz dobrze?

Jakieś regulacje w tym względzie być muszą.

A po co? Nic tak nie ogranicza ilości aborcji jak edukacja seksualna i nieskrępowany dostęp do antykoncepcji.

Przytoczyłem już w tej dyskusji wypowiedzi osób (fachowców z zakresu medycyny) związanych ze środowiskami In-Vitro, więc dalekich od KK, że o odrębnej istocie ludzkiej mówi się już na etapie kilku komórek.

To jest pogląd wyłącznie jednej (na dodatek mniejszościowej) grupy osób. Nie wynika on z nauki, a jedynie z przyjętej ideologii. Inni tego poglądu nie podzielają.

Wolno Ci uważać inaczej co nie znaczy, że prawo ma rezygnować z ochrony tej istoty w imię Twojego wyboru...

W sposób bezczelny i chamski wciskasz swoją indoktrynację. Prawo ma nie ingerować w kwestie sumienia. Twoje sumienie nie musi być usankcjonowane paragrafami.

Jakieś regulacje w tym względzie być muszą. Nie może być tak jak w Wielkiej Brytanii, gdzie jedenastoletnie dziecko, bez wiedzy rodziców, ma do niej praktycznie nieograniczony dostęp.

Dla czego chcesz pozbawiać 11 latka zabezpieczenia się przed niechcianą ciążą? Sam akt seksualny i tak się bez wiedzy rodziców odbędzie! Rodzice nie sprawują totalnej kontroli non stop! To dla czego później mają być tak duże konsekwencje i np. ciąża u 11 letniej dziewczynki spowodowana pierwszą seksualną ciekawością tak młodych ludzi?

Tak patrząc z perspektywy życia nachodzi mnie wniosek że do macierzyństwa ludzie są dojrzali emocjonalnie dopiero w wieku ok 30 lat a za tym co zrobić z okresem między 10 rokiem życia a 30? W sumie to okres przypadków gdzie narodzone dzieci trafiają na nieprzygotowanych na to rodziców którzy często w takich sytuacjach po prostu rozchodzą się zapewniając takim narodzonym dzieciom późniejsze lata piekła na tej ziemi.

a za tym co zrobić z okresem między 10 rokiem życia a 30?

Niektóre kręgi uważają, że wystarczą utrzymane na debilnym poziomie pogadanki katechetów w ramach "przygotowania do życia w rodzinie" i problem rozwiąże się sam.

Niektóre kręgi uważają, że wystarczą utrzymane na debilnym poziomie pogadanki katechetów w ramach "przygotowania do życia w rodzinie" i problem rozwiąże się sam.

Przypomina mi się sytuacja w ramach nauk przed małzeńskich jak posiadająca już piątkę dzieci katechetka a będąca z szóstym w brzuchu uczyła dorosłe osoby o skutecznym naturalnym sposobie regulacji urodzin LOL

Raz że niektóre środków są na receptę, a wielu lekarzy nie chce takich wypisywać, a jeśli nawet zainteresowana zdobędzie ją - to liczne apteki nie zrealizują. Jedni i drudzy zasłaniają się tak zwaną "klauzulą sumienia", co samo w sobie stanowi kuriozum.

To są właśnie jedne z elementów terroru ideologicznego kato-talibów.

Przypomina mi się sytuacja w ramach nauk przed małzeńskich jak posiadająca już piątkę dzieci katechetka a będąca z szóstym w brzuchu uczyła dorosłe osoby o skutecznym naturalnym sposobie regulacji urodzin LOL

Sama będąc najlepszym przykładem "skuteczności" tych naturalnych sposobów.

Ale wiesz: ludzie to akceptują i chodzą na takie nauki. Dopiero puste sale dałyby co poniektórym do myślenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raz że niektóre środków są na receptę, a wielu lekarzy nie chce takich wypisywać, a jeśli nawet zainteresowana zdobędzie ją - to liczne apteki nie zrealizują. Jedni i drudzy zasłaniają się tak zwaną "klauzulą sumienia", co samo w sobie stanowi kuriozum.

To są właśnie jedne z elementów terroru ideologicznego kato-talibów.

Sama będąc najlepszym przykładem "skuteczności" tych naturalnych sposobów.

Kurde jak by byli tacy cesarscy to powinni wycofać ocet z obiegu bo jeszcze jakiś czas temu był nagminnie używany jako srodek antykoncepcyjny w postaci płukanki pochwy stosowanej zaraz po stosunku. Stołów do kuchni i nie tylko do kuchni też powinni zabronić bo kobiety używały je jako środek poronny skacząc z nich na podłogę.

Te wszystkie w sumie zabobony wycofujące skutecznie antykoncepcję powodują że dochodzi do zapłodnienia jajeczka a później nie zgodne z ich filozofią religijną usunięcie jego z organizmu kobiety.

Szklanka wody zamiast by ich pewnie satysfakcjonowała ale ludzie maja różną wiarę i różne potrzeby i na szczęście jesteśmy różni!

Pasowało by to uszanować i nie zakładać kolejnego monopolu na jedynie słuszną wiedzę.

Pasowało by to uszanować i nie zakładać kolejnego monopolu na jedynie słuszną wiedzę.

Na tym m.in. polega totalitaryzm. Jest jedna, jedynie słuszna, obowiązująca, usankcjonowana przepisami prawa państwowego ideologia. Oraz sankcje za odstępstwa i jej nieprzestrzeganie.

Na tym m.in. polega totalitaryzm. Jest jedna, jedynie słuszna, obowiązująca, usankcjonowana przepisami prawa państwowego ideologia. Oraz sankcje za odstępstwa i jej nieprzestrzeganie.

U nas to się nazywa malowana demokracja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.