Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze chciałem miec racka z czymś takim.Co prawda teraz mam wiecej sprzetu,ale wzorniczo mało do siebie pasuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to w tym momencie zaczynamy się różnić, jeśli chodzi o nasze upodobania.

Ja nie lubię tych uchwytów oraz segmentów przeznaczonych do wmontowania w szafkę.

Strasznie mnie denerwują te wystające boki panela przedniego.Najchętniej dołożył bym grube drewniane boczki do wszystkich segmentów wieży której zdjęcie wkleiłeś :-))

Kasjel,teraz już wiem,dlaczego zostałes stolarzem,he he.Ja pracowałem na sprzecie labratoryjnym w WZT i stąd może moje zamiłowanie do sprzetu profesjonajnego.Ale w razie czego,drewniane boczki można przykręcić,nawet do oscyloskopu.

Ale naprawdę ! Jak odkręciłem boczki z mojego Akai GX 95, to wyglądał tak jakoś łyso. Jakby był niekompletny. A przecież GX 75 w ogóle nie miały tych boków.....

Piekny Rotel, bardzo mi się podoba. Fakt, też nie jestem zwolennikiem uchwytów i panela z wystającymi krawędziami na kilka centymetrów, ale profesjonalne spzety tak chyba miały. Ale pomijając moje upodobania, to jednak przyznać muszę że mimo uchwytów wspaniale te segmenty Rotelowskie wyglądają i magia jest już jak się tylko na nie patrzy, a teraz jakby tak na żywo zobaczyć i usłyszeć? To już był by odjazd.

Dorobił bym fajną drewnianą szafkę do Rotela, to od razu wszystko lepiej by wyglądało :-)

Ale poważnie....czy podobają Wam się takie szpulowce, przeznaczone do wstawienia w całą wieżę ?

Bo mnie nie ! Dla mnie ideałem szpulowca pod względem wizualnym jest taki Akai jakiego ma Jacek011 lub Teac X2000R. Oczywiście koniecznie musi mieć drewniane boki ! :-)

Takim niewielkim, ale całkiem serio szpulowcem do wstawienia w normalną wieżę był fajny Akai GX-77. Kolega ma, trochę się nim bawiłem - może nie ma wszystkich wodotrysków w rodzaju przepisywania ze ścieżki na ścieżkę, ale ma wszystkie podstawowe funkcje, 3 głowice, autorewers, regulację prądu podkładu, może nagrywać na taśmach EE (tylko kto ma takie taśmy?!) - ale oczywistym ograniczeniem jest wielkość szpul.

Mi się taki szpulowiec w zestawie wieżowym podoba, ładnie dopełnia całość i całkiem zgrabnie wygląda. Sądzę, że gra też niczego sobie. Nie powiem, taki duży oddzielny "grzmot" też wygląda pięknie i robi jeszcze większe wrażenie, ale mi się wszystko podoba jeśli chodzi o szpulowce i kasetowce. Ja to w ogóle jestem mało wybredny. :) To w sumie chyba jakiś dziwny jestem, co nie? Hehe. :D

W swojej kolekcji mam ,aż dwa szpulowe "drewniaki" i to oba na szpule 10,5 cala.Pierwszy to tandberg TD20A,którego szkielet jest metalowy,ale cała obudowa oprócz przodu jest drewniana i pięknie wykończona na ciemno.Drugi to philips N-4450,który całą obudowe i szkielet ma drewniany.Jest to piękna stolarska robota.Jakbys gdzieś Kasjel ten model znalazł to zobacz jak sprytnie jest zbudowany.Niestety zamiast to drewno uwydatnić,to pokryli je plastikową udającą metal powłoką.

Marek- czy widziałeś już tą stronkę ? Pewnie tak, ale może.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pod tym względem podobne upodobania, co Kasjel - drewniane boki to jest to! Przepięknie wygląda połączenie srebrnego aluminiowego panelu i drewna, ideał jeśli chodzi o sprzęt. Chociaż czarny panel + drewno też jest super (Akai GX-95 mmmm... super).

Jako właściciel Akai GX 95 mogę powiedzieć że jest piękny, ale ten magnetofon musi być dobrze wyeksponowany, oświetlony. Gdy stoi w miejscu zacienionym, to poprostu jest wielka czarna bryła.

Nawet ciężko jest zdjęcie zrobić, żeby było widać szczegóły.

witam

dobre umocowanie szpuli to podstawa

naby to nie wszystko,bardzo ważny jest stan zatrzasków sprężynkowych na talerzach silników

jak słabo trzyma sprężyna lub mają już luzy to szpula będzie biła,po sposobie nawinięcia taśmy można ocenić ich stan techniczny.

natomiast wracając do nab to kiedyś było sporo zachodu i kasy ,żeby je ściagnąć z reichu

(wcześniej używałem alu-revoxów)

kupiłem je w Koln

siso pneumatic

opatentowany system mocowania-rozpierakowy(trudno ściągnąć szpulę)

materiał 100% aluminium wytoczone i wyważone dynamicznie

wierzch polerowany na lustro

nic nie jest stanie wyprowadzić ich z równowagi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

A mnie dokładnie cieszy 1/2 takiej szpuli 5" czyli ~ 13-tka wiem, że to przy przesuwie 38cm/sek i zapisie na całej szerokości taśmy [raz a dobrze z lewa na prawo] to mały pryszcz ale w tym wcieleniu nic lepszego niż UHER REPORT 4200 MONITOR [i jego braciszkowie 4400 IC (jutro idzie do reanimacji)oraz 4000 + zwłoki z 4000S i L jako dawcy organów]Sprzedam lub wumienię 2 x M2405S na dwa Smaragdy Melodje lub Dniepry, ponieważ od czasu do czasu dostaję od Znajomych swoich znajomych taśmy archiwalne, bardzo często o dużej wartości artystycznej lub archiwalnej.Od momentu powrotu ze szpitala do domu oczyściłem kilkanaśćie taśm w tym 14 Ampex i wygrzebałem zabezpieczając jednoczesnie kilka dosłownie bezcennych. Jak trochę dojdę do siebie pociągnę wątek pt Magnetofon łopatologia teoretyczna i stosowana.

Pozdrawiam Wszystkich Zbyszek

Jackowi dziękuję serdecznie za SMS

Pozdrawiam

Zbyszek

jestem ciekaw za ile pójdzie ten Akai:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozostało 1,5 godziny do końca. Mi się wydaje, że na tym etapie cena powinna się juz zatrzymać. Fakt, że referencyjny, ale magnetofony stanęły w miejscu, i faktycznie zauważalny jest fakt - tak jak to chyba Kasjel wspomniał - że nawet te wysokie modele dochodzą do 500 zł.

Druga sprawa, że jego stan pozostawia jednak trochę do życzenia biorąc pod uwagę że jest w idealnym stanie, technicznym być może tak, ale wizualny pozostawia mały niesmak, raz że pokrętło otarte w taki paskudny sposób, a dwa boczki - no właśnie boczki piękna sprawa ogolnie rzecz biorąc, ale te boczki nie są zbyt piekne, lewy na dolnym narożniku ukruszony, prawy też poobijany ździebko. :/

I to mi się właśnie w boczkach nie widzi. Jak ktoś niezbyt dba, to robią one niekorzystne wrażenie, no chyba, że ktoś dba o to z namaszczenie jak my. :) Z tego właśnie powodu preferuję sprzęty raczej bez drewnianych boczków.

Ale zwróćcie uwagę na licytację M2405S na Allegro.Chodzi mi o ten nieużywany model.

Ja za mojego nieużywanego zapłaciłem kiedyś 250zł. Ale teraz myślę sobie, żeby może go sprzedać skoro jest takie zainteresowanie.

Dziś dostałem przesyłkę z czterema takimi szpulami Basf 735m. Za cztery sztuki zapłaciłem 50zł+wysyłka. Ładne prawda ???

Ukryta Zawartość

post-7746-100002267 1211911440_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, no niby tak, ale nie szkoda by Ci było? Ja swego czasu sprzedałem swoje dwa segmenty i mimo, że nie były z górnej półki, to cholernie żal się było z nimi rozstawać. No ale to tak jest, raz, że dbasz o nie i wiesz co w nich siedzi, a dwa niby martwe przedmioty ale się człowiek przywiązuje.

• Redaktorzy

"faktycznie zauważalny jest fakt - tak jak to chyba Kasjel wspomniał - że nawet te wysokie modele dochodzą do 500 zł."

Poza niektórymi. Do Nakamichi Dragon i CR7 bez tysiąca euro nie podchodź.

Kasjel, kupiłem jakiś czas temu takie taśmy, sądzę że o tego samego sprzedawcy (jeśli to z allegro). Są wizualnie bardzo ładne, ale niestety sama taśma, przynajmniej u mnie, rozczarowała mnie srodze. Przede wszystkim pierwsze 4 - 5 minut nagrania traci wysokie co chwilę, jakby taśma była pognieciona. A po drugie cały zapis jest jakby chropowaty, coś tam rzęzi co jakiś czas, a jak się wsłuchać to słychać w nagraniu jednostajne zakłócenia gdzieś w tle.

Życzę Ci, żeby Twoje były lepsze, moje niestety są rozczarowujące.

• Pokaż nowe odpowiedzi