Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

RAF, dzięki za namiar, Akai nie mieli (GX-52) ale mieli ... Mitsubihi M-T7100, dokładnie tego szukałem ! Już zamówione i przy okazji serwisówka do M-2405S.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Kupiłem sobie taką zabaweczkę. Ciekawe ile magnetofonów można pod to podpiąć ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel, 12 Mar 2009, 19:02

>Kupiłem sobie taką zabaweczkę. Ciekawe ile magnetofonów można pod to podpiąć ?

>

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę z tyłu to 5 sztuk przygarniesz:) POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

>>Kasjel, 12 Mar 2009, 19:02

>Kupiłem sobie taką zabaweczkę. Ciekawe ile magnetofonów można pod to podpiąć ?

>

Ukryta Zawartość

Witam!

Z tego co widzę ten mikser ma wej/wyj typu DIN - trzeba będzie jeszcze dorobić, albo dokupić przejściówki na Cinch-e, aby podpiąć decki z wyj/wej typu cinch.

Ukryta Zawartość

Nie chciałbym być pesymistą ale obawiam się, że trzy jeżeli liczyć te które będą mogły nagrywać. I tak ci zazdroszczę Kasjel. Gdybym przyuważył tą aukcję...

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Dzisiaj wziolem sie za capstany w mojej Aiwa`e F770 i usunolem zurzyty roztopiony pasek napedowy, przeczyscilem spirytusem. Przeczyscilem tez kieszen, bylo tam pelno kurzu i jeden kot, dosc spory zreszta :)

Teraz tylko niech gumki przyjada i mozna bedzie wziasc sie za skladanie, no i bede staral sie, jesli bedzie trzeba, wyregulowac go sam. Mam nadzieje, ze jesli poprosze pewnego Pana to mi porobi tasmy testowe..., w instrukcji sa podane tasmy testowe, wiec musze sie dowiedziec co to za tasma i jaki bedzie najlepszy zaminnik :) Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

post-15740-100000814 1236896824_thumb.jpg

post-15740-100000815 1236896824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

John 1.5 V, mnie to zajęło tylko miesiąc, a jeszcze jest wątek o magnetofonach szpulowych, Tandbergach i wspaniałe wątki Korwina o taśmach i konserwacji sprzętu. O stronie A-S nie wiem czy się pisze na tym wątku...

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Co jest grane z ta aukcją ?

Była za 999 zł a teraz nagle Tascam poszedł za 99 zł. ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie sie dogadali i kolo nie chce placic podatku allegro :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kasjel - dużo nie ;)

Ale było kilka dyskusji w których niektórzy zaprawieni w bojach pisali rzeczy z którymi się nie zgadzam, były też takie które przeczą nieco zasadom fizyki, ale cóż, każdy postrzega sprawy wg własnych doświadczeń i wiedzy.

A co mi tam - poruszę co nie co kijem w mrowisku ;)

Niektórzy twierdzą, że nagranie wykonane z płyty CD na kasetę brzmi lepiej.

A ja się pytam, jakim to niby cudem ?

Fizyka jest nieubłagana, kopia może być co najwyżej równie dobra ale nie lepsza, zwłaszcza, że magnetofon niczego nie "dorabia" do sygnału, nie interpoluje niczego pomiędzy bitami z płyty CD.

Nagrywając z CD mamy co najwyżej tą samą jakość określoną częstotliwością próbkowania i ilością bitów.

Faktem jest natomiast, że może brzmieć i często brzmi nieco inaczej, bo magnetofon działa w domenie analogowej a ta nigdy idealna nie jest, zresztą cyfrowa w pewnych aspektach również. Sprawność kabli, układów elektronicznych, głowic i taśm nie jest stu procentowa więc zawsze występują jakieś straty sygnału, no chyba że korzystacie z ... nadprzewodników.

Nie jest lepiej. Nie można tak napisać. Jest właśnie inaczej.

Taśma pewne rzeczy maskuje, inne uwypukla. Trochę łagodzi ostre, cyfrowe brzmienie, wprowadza trochę ciepła i o to chyba chodzi. Ja wolę tak słuchać, ale nie powiem, że to jest lepsze. Jest inne. Kwestia gustu.

>>John 1.5 V rozumiem twoje obawy, czy tez niezrozumienie, sam tak kiedys mowilem, lecz nagranie plyty CD na kasete lub tez na magnetofon szpulowy nie tylko zmienia same aspekty brzmienia, przez co muzyka jest fenomenalnie naturalna i zywa, ale takze, poprawia stereofonie, dodaje nieco powietrza i stwarza wrazenie trojwymiarowosci. To juz nie jest to, ze robimy z orginalu drugi orginal, taka sytuacja ma miejsce z magnetofonami DAT. Tutaj jest mowa o diametralnie innym spojzeniu na reprodukcje nagrania! Sytuacja staje sie nie do ogarniecia, gdy nagrania dokonujemy ze zrodla analogowego, to juz jest bajka, po zamknieciu oczu mozna sobie nawet wyobrazic, ze jestesmy gdzies na koncercie obecni w tlumie! Fenomenalne uczucie! Nawet jesli w CD bedzie stopien koncowy na bankach to pewnie nigdy takiego efektu sie nie osiagnie. Owszem sa tez minusy, czasami ta muzyka brzmi brudno, tak "zajebiscie" analogowo, ale w tym wlasnie caly urok! Osobiscie nienawidze klinicznego podejcia do dzwieku! A cyfra wlasnie taka jest, tam jest wszystko za idealne! Ale nie zapominam o tym, ze wielu rzeczy tam nie ma, choc mogly zostac nagrane!

ANALOG TO ZYCIE!

Ja to wszystko rozumiem, choć nie zgadzam się z tym, że z CD nie można posłuchać holograficznej wręcz stereofonii, to tylko kwestia realizacji płyty no i sprzętu. Realizacje robione np. przez wytwórnię NAIM są bardzo analogowe i nie ma w nich ani krzty sztucznego i chłodnego brzmienia typowego dla niestety ogromnej liczby płyt CD. Nie jest tajemnicą, że nagrywają na Nagrze IV S przy pomocy najczęściej pary mikrofonów i niczego więcej. Materiał nie przechodzi potem żadnej obróbki w studiu poza wybraniem najlepszych fragmentów z całego nagrania.

Z tym sie tez zgodze, choc tej analogowej cyfry nie slyszalem, moj CD brzmi jednak za bardzo "cyfrowo" :)

John 1.5 V, 14 Mar 2009, 00:16

>Ja to wszystko rozumiem, choć nie zgadzam się z tym, że z CD nie można posłuchać holograficznej

>wręcz stereofonii, to tylko kwestia realizacji płyty no i sprzętu. potem żadnej obróbki w studiu poza wybraniem najlepszych fragmentów z całego nagrania.

Nio tak :-) teoria jest zawsze prawdziwa , do momentu, aż nie zostanie obalona (pokonana przez praktykę...)

Miałem bezpośredni, dobrze przetestowany , kilkudniowy kontakt z wspomnianym powyżej Tascam 122 Mk III. Powiem jedno, jeśli ktokolwiek, kiedykolwiek, ma okazję za ceną rzędu do 300-400$(nowy kosztował ok 1100$ w okolicach 2000-2001 r.) , to BRAĆ. To nie marketing na tę chwilę(SOLD) ale odczucia :-).

Pozdrawiam.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Szukam taniego odtwarzacza jako źródło do nagrywania na kasety.

Ma na oku cosz tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam w domu inny odtwarzacz, który stoi w zestawie z innym deckiem.

A mam jeszcze fajne miejsce, zeby sobie skompletować decka z cd-kiem + słuchawki.

Nie chcę ciągle przenosic tamtego odtwarzacza z miejsca na miejsce, zeby coś nagrać dlatego szukam drugiego ale niedrogiego, który jednak w miare przyzwoicie zagra.

Czy któryś z tych dwóch prezentuje sobą coś ciekawego jeśli chodzi o brzmienie?

Pytam bo w necie za bardzo niema informacji o nich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> prym 14 Mar 2009, 00:54

Nie, wręcz odwrotnie, twierdzę, że uzyskanie holograficznej stereofonii trudniej uzyskać na magnetofonie (zwłaszcza kasetowym) niż na CD. Oczywiście trzeba mieć świetnie dobrane kolumny do pokoju, dobrze ustawione (bynajmniej nie pod sufitem), najlepiej elektrostaty no i w miarę dobrą akustykę pokoju. Choć te ostatnie nie zawsze są takie świetne jak się powszechnie sądzi, słuchałem kiedyś elektrostatów Audiostatic i byłem daleki od zachwytu, ale słuchałem też magnetostatów Magnepana napędzanych sprzętem Moon i to było mistrzostwo.

Mówiąc o jakości nie piszę o tym co się komu podoba, bo to jest kwestią gustu i preferencji, tylko o jakości w skali bezwzględnej.

A co do nagrań z wytwórni NAIM - mają w sobie to analogowe ciepło, lekki szum ale są też bardzo precyzyjne w oddawaniu akustyki studia, barwy instrumentów i rozmaitych niuansów.

"Jakość w skali bezwzględnej" - a kto ustanowił taką normę ? Sam Pan Bóg ???

Przecież zawsze jest tak, że ocena brzmienia poszczególnych elementów zestawu "audio", jest tylko składową indywidualnych, subiektywnych ocen użytkowników danego sprzętu.

Ową "Jakość w skali bezwzględnej" może pokazać nam specjalistyczna aparatura pomiarowa.

Ale tu też napotykamy na duży problem. Bo elektroniczne mierniki, to nie ucho ludzkie......

I bardzo dobre wyniki pomiarów, nie muszą wcale iść w parze z pozytywnymi odczuciami odsłuchowymi.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

John 1.5 V, 14 Mar 2009, 08:43

John to czemu interesujesz się deckami skoro w cd nic Ci nie brakuje? Nie rozumiem.

Czy jest lepiej po przegraniu na taśmę, na ten temat się nie wypowiem, napewno jest inaczej i mi tak odpowiada. I wiekszosci tutaj obecnych myślę że również

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

macrob, 14 Mar 2009, 01:11

...

>Miałem bezpośredni, dobrze przetestowany , kilkudniowy kontakt z wspomnianym powyżej Tascam 122 Mk

>III. Powiem jedno, jeśli ktokolwiek, kiedykolwiek, ma okazję za ceną rzędu do 300-400$(nowy

>kosztował ok 1100$ w okolicach 2000-2001 r.) , to BRAĆ. To nie marketing na tę chwilę(SOLD)

Widziałem tego Tascama na aukcji i gdybym tylko wiedział, że aukcja skończy się na 99 złotych, na pewno wziąłbym w niej udział.

GM

Na pewno się nie sprzedał za 99 zł ;)

Biorąc pod uwagę parametry i pomiary, na pewno na papierze CD jest "lepsze". Tego nikt nie będzie negował. I na tym przewagi się kończą. Czysto na słuch, nie potrafię wskazać chyba żadnej przewagi CD nad dobrze nagraną kasetą. Chyba, że dość oczywisty fakt występowania lekkiego szumu taśmy. Natomiast magnetofon szpulowy już po prostu jest lepszy od CD pod praktycznie każdym względem.

Mówiąc szczerze, to podziwiam optymizm sprzedającego. Biorąc pod uwagę stan wizualny sprzętu, jego parametry, wyczerpujący opis ;-) oraz fakt, że 150,-zł to mniej niż cena minimalna, a "kup teraz" - 160,- zł, to sprzedawca naprawdę wie czego chce i wie, co sprzedaje... Gratuluję poczucia humoru!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi