Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Sens to pojęcie względne, zależy co masz na myśli. Technicznie cudów nie będzie ze względu na ograniczenia tak radia jak i kasety, ale wszyscy wiemy jak wspaniale może zabrzmieć dobre radio i dobry magnetofon. Rzecz raczej dla hobbysty, a hobby nie zawsze ma sens w dosłownym tego słowa znaczeniu ;)

Ja właśnie między innymi po to reanimuję magnetofon.

Niedawno trafiłem na jakiś wątek lub forum i kolesie opisują że w 3-ce jak puszczają koncert to coś robią że puszczają z o wiele większą dynamiką i nie ograniczają tak pasma.

Pożyczyłem tuner i sobie posłuchałem. Moje CD, kiepskie bo kiepskie, ale nigdy nie zagrało tak jak ten koncert.

Polecam, to świetna zabawa.

Tuner oczywiście analogowy, i sygnał z nadajników naziemnych.

Myślę, że jest sens nagrywać z radia, zwłaszcza gdy jest to utwór albo jego wykonanie którego inaczej nie sposób usłyszeć, gdy jest to nie do zdobycia na płytach itd.

Np. paręnaście lat temu udało mi się nagrać z radia (niestety, nagrywałem "z doskoku", na pierwszej z brzegu taśmie, i jakość nagrania jest kiepska) niemal całą płytę składankową z wyborem ówczesnego chilijskiego pop-rocka. U nas - płyta absolutnie egzotyczna i nie do zdobycia, więc nagranie z radia to jedyna szansa by to sobie utrwalić. Tym bardziej w przypadku jakichś koncertów, które być może nawet nigdy nie będą retransmitowane ani wydane na żadnej płycie.

Skoro tak to jutro faust leci do przestrojenia a JVC KD-A33 się szykuje ;)

Nie wiecie może jakie radio nadaje koncerty na żywo?Trójka tak jak kiedyś?Ktoś poleca jakieś ciekawe audycje?

Zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnio nagrywałem bez filtra i nie miałem żadnych problemów.

Ukryta Zawartość

Marek, i nie słychać tego ? Wydaje mi się, że brak tych częstotliwości wpływa na zawartość składowych harmonicznych a to zmienia barwę dźwięku.

Wojtek

Wojtek

Przyznam się,że nie wiem.Ten filtr jest w wejściach opisanych jako tuner.Więc po prostu ich nie używam i korzystam z wejść ,które tego filtra nie posiadają.Ale jak znajde trochę czasu ,to zrobie eksperyment.

Daniel, może i tak, więc jaki byłby sens filtrów ? Tak czy tak jeszcze nie słyszałem o ograniczeniach które by nie ograniczały czegoś więcej niż było w założeniach - każde obcięcie informacji ma wpływ na odbiór i tłumaczenie, że czegoś nie słyszymy to uproszczenie.

Wojtek

Wojtek

Szukam części do akai gx 75, ale nie MKII bo są inne wewnątrz, szukam dokladnie jednego układu scalonego - jednego z dwóch taich samych, odpowiedzialnego za wszystkie funkcej dolby, nagrywanie itd. Mam też akai gx 75 mk2 na części, generalnie brakuje mu potencjometrów i nie nagrywa tak jak powinien, płytki w środku wyglądają jak nowe, mechanizm kasety kompletny, ale widać że ktoś kręcił jedną ze śrub przy głowicy na pozostałych jest farba więc nie ruszane.

Poszukaj w necie tego scalaka. Może jakiś sklep internetowy będzie miał. Ja bez problemu zdobyłem scalaka do Revoxa B710, a myślałem że jest jakiś nietypowy.

Niestety sobię dzisiaj nie ponagrywam.Faust odbiera słabo,radmor też.Albo przestrojenia nie wyszły albo podłączanie pod antenę kablówki jest głupim pomysłem...

To, że katalogowo tuner przenosi do 15 kHz, dotyczy parametrów elektroakustycznych i z takim pasmem nadaje też większość stacji. A to, że z tunera wychodzą resztki 19 kHz, 38 kHz, itp., to przecież tylko pozostałości po sygnale MPX, uboczny produkt dekodowania stereo. Nie ma to nic wspólnego z rzekomymi audycjami nadawanymi do 20 kHz czy iluś tam.

Nagrywać z wyłączonym filtrem MPX warto tylko z CD, ewentualnie z winyla (o ile po drugiej stronie ulicy nie stoi koncesjonowany nadajnik UKF, indukujący prawie 1V w kablach). Natomiast przy nagrywaniu z tunera lepiej włączyć filtr - lepsze warunki pracy Dolby.

Tanie i stare magnetofony nie mają tylko wyłącznika filtru MPX. Filtr jest tam na stałe, tyle że niewyłączalny.

Filwoj, 7 Lis 2009, 01:47

>Daniel, może i tak, więc jaki byłby sens filtrów ?

Filtr mpx eliminuje sygnał pilota FM o częstotliwości 19kHz. Sygnał ten zakłóca pracę układów Dolby, to pierwszy powód dla którego można go używać, drugi - są ludzie którzy twierdzili, że słyszą ten sygnał i bardzo im to przeszkadzało.

>>> k.mik, nagrywanie CD z filtrem multipleksowym MPX "On" to kompletna bzdura!

Co do 19kHz to MPX wycina tą częstotliwość bo "na niej jest sygnał pilota", która między innymi wchodzi w interferencje z prądem podkładu ... lub zakłóca działanie układu dolby.

Pamiętam, że jakiś czas temu dyskutowano o hierarchii modeli ONKYO. I przypadkiem znalazłem coś takiego i to nie tylko o ONKYO, ale i modelach innych firm. Tutaj jest chyba wszystko na ten temat. Dotyczy nie tylko magnetofonów, ale myślę, że kogoś to zainteresuje szczególnie pod kątem tego tematu. (jak już było na forum, to sorki...) ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zabrałem się za ONKYO TA-2350. Czołówka po wyczyszczeniu wygląda jak nowa, góra obudowy trochę gorzej. Magnetofon w środku mocno zakurzony, a pod czołówka, przy wkrętach coś takiego, jakby rozlany i zaschnięty syrop. Mechanizm działa perfekcyjnie - co mnie zaskoczyło. Odtwarza bardzo dobrze i ... na tym koniec zadowolenia. Przy nagrywaniu nie działają potencjometry accubiasu i balansu - nie mam pojęcia, co jest tego przyczyną - po prostu deck na nie nie reaguje. Po zapisie słychać i widać na wskaźnikach sporo niższy poziom zapisu i przytłumienie wysokich tonów. Jak wspomniałem, obce kasety odtwarza dobrze i z prawidłowym poziomem wysterowania. Dolby działa, zarówno przy zapisie, jak i przy odczycie. Ma ktoś jakiś pomysł na te dolegliwości? Przy okazji załączam parę fotek.

Ukryta Zawartość

post-21740-100001064 1257708175_thumb.jpg

post-21740-100001065 1257708175_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja wymieniłem silnik główny (i jedyny) w Dualu C 830. Niektórzy z Was może pamiętają, że miałem w nim problem z tzw. "drżącym dźwiękiem". Długo nie mogłem dojść do tego, co może być przyczyną tych drgań. Okazało się, że poprostu w silniku były już wyrobione łożyska cierne. Tak że oś miała boczny luz. Tak więc problemy z silniczkiem, to nie tylko uszkodzony stabilizator obrotów lub wytarte szczotki.

• Pokaż nowe odpowiedzi