Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

kto przygarnie mojego referencyjnego pionka celem naprawy i posluchania zapierajacego dech w piersiach dzwieku jaki prezentuje,nie jedno cd robi wysiadke przy nim

neomammut>A nie prawda, bo ja byłem pierwszy :)

Oczywiście zwracam hgonor. Wiesz, zanim skończyłem trafiać w odpowiednie klawisze, zdążyłeś mnie wyprzedzić.

Pozdrawiam. Vlado

>>vlado

Spoko :) Grunt, że zareagowaliśmy :)

>>celeb

W sumie to ja jestem ze stolycy, ale czy podołam naprawie? :) Mógłbym spróbować...., w sumie ciemny aż tak nie jestem :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Celeb, spokojnie, myślę, że o wiele lepiej jeśli oddasz go do Pana Leszka z Milanówka, ja nie ma o nim zbyt dobrego zdania, ale 9 osób na 10 wyszło z serwisu zadowolonych. Na pewno lepiej udać się do niego, ponieważ moja wiedza jest jednak nadal zbyt mała, brak mi także doświadczenia, pionka jeszcze u siebie nie miałem, owszem mógłbym spróbować, ale dla mnie to jeszcze za wcześniej, żeby grzebać w czyimś decku, zbyt duża odpowiedzialność....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam

Mam pytanie odnośnie serwisów w Stolicy. Zdobyłem ostatnio magnetofon reporterski Marantz`a PDM430 (W sumie to wersja na Europę Cp430). Nagrywa wspaniale, po podłączeniu do reszty wierzy stwierdzam że to jeden z najlepszych moich magnetofonów (Ma regulację biasu dla każdej taśmy i DBX! No i oczywiście 3 głowice) wspaniale nagrywa. Niestety jego prędkość przesuwu jest wyczuwalnie mniejsza niż ta w pozostałych moich deckach i nie jestem w stanie sam jej wyregulować (Maleńkie elementy SMD i maleńkie PR`ki) a chciałbym żeby był on kompatybilny z nimi. Możecie mi polecić jakiś godny zaufania serwis RTV w Warszawie gdzie mógł bym oddać go do regulacji?

Btw oto strona ze zdjęciami wewnętrznymi tego modelu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać ma on Pitch controll ale działa on tylko pod czas odtwarzania.

Ukryta Zawartość

Witam!

Myślę, że jest to za prosta czynność, żeby od razu gnać do serwisu. Jeśli masz instrukcję serwisową i miernik częstotliwości to możesz wykonać regulację sam. Nagraj na decku referencyjnym sygnał 1kHz (proszę o poprawkę, jeśli inny sygnał będzie lepszy, ja używałem tego i sprawdził się u mnie, są programy na pc do generowania takich sygnałów). Podłącz miernik pod wyjście line out, teraz podłącz magnetofon referencyjny pod wejście line in. Włóż czystą taśmę, włącz nagrywanie, w decku referencyjnym włącz odtwarzanie i reguluj do tej pory aż a mierniku pojawi Ci się sygnał 1kHz :)

Już nie raz regulowałem decki w ten sposób ale pełnowymiarowe montowane przy użyciu elementów przewlekanych. Ne ten magnetofon jestem poprostu "zbyt ślepy" ;) Dlatego właśnei pytam o jakiś godny zaufania serwis lub elektronika.(Jestem historykiem i boję się SMD bo go nie widzę ;) )

Zlitowałem się i przygarnąłem starego Grundiga, którego nikt już nie chciał - jeden z kolegów podał niedawno jako ciekawostkę link do aukcji (wszystkie opisy zaczynały się od słowa "piękne"). Rzuciłem okiem, no i zdecydowałem się go wziąć, bardziej do kolekcji, niż do słuchania, bo Grundig CN 930 pasuje mi estetyką do szpulowego TS 1000 - ten sam plastikowoczarny Studio-Look drugiej połowy lat siedemdziesiątych, więc będzie parka...

Zdjęcie przedstawia stan obecny - oczywiście należy mu się gruntowne czyszczenie, no i brakuje nakładek na klawisze licznika i kasety i na potencjometr nagrywania, ale mam nadzieję, że znajdę takie, bo były stosowane w wielu modelach. Z ciekawości włożyłem dobrze nagraną kasetę, włączyłem... i siadłem z wrażenia! Magnetofon jest w pełni sprawny, a brzmieniem potrafi zaskoczyć - zwłaszcza, jeśli się oczekuje czegoś na poziomie wczesnego hi-fi kasetowego '76.

Mam jeszcze w pamięci brzmienie Stilonów "low" noise (z przewagą noise), ocierających się szpulkami w M531SD - w tamtych czasach taki Grundig byłby skarbem! Teraz zajmie poczesne miejsce w mojej kolekcji europejskiej, obok brata na duże szpule (którego fotkę również zamieszczam w celach edukacyjnych).

Ukryta Zawartość

post-25554-100001760 1275952152_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Forecast88>Zlitowałem się i przygarnąłem starego Grundiga

Idealnie do siebie pasują. Dokup do nich adekwatny amplituner. Będzie piękny firmowy zestawik grający dźwiękiem z tamtych czasów.

Ja kupiłem taki naleśnik Telefunkena i dokupiłem do niego amplituner, jak dojdzie wstawię fotki i opis wrażeń. Vlado.

Forecast88,

Super się te Twoje sprzęty prezentują. Tak patrząc na tego kaseciaka, mam nieodparte wrażenie, że został przygotowany tak aby zrobić z niego dwukaseciaka. Lewa strona to niemal lustrzane odbicie kieszeni umieszczonej po prawej stronie. Tak jakby lewa strona była tylko zaślepką.

No, Forecast, jak go wyczyścisz, to dopiero będzie bajera! A jak środek, już rozbierałeś?

Oj, a tego TS1000 muszę sobie kiedyś kupić!

Radmar, 8 Cze 2010, 19:03

Rzeczywiście, wygląda symetrycznie, ale to jednak tylko efekt mody na sprzęt pulpitowy, z dostępem od góry - w katalogu z 1977 niemal wszystkie urządzenia to "toploadery", zwłaszcza popularne wtedy HiFi Center - amplituner i magnetofon plus gramofon, często od Duala.

Wnętrze jest wypełnione układami, chociaż Grundig produkował także wersję wąską CN 830, przeznaczoną do zabudowy - tam już musiało być bardzo naupychane.

Ciekawostką w tym modelu jest automatyczne czyszczenie głowicy filcem przesuwającym się po niej po każdym cyklu start-stop. Jak go rozbiorę, zrobię bliższe zdjęcia tego wynalazku.

To trochę za wcześnie i nie na temat. Ale chciał bym się pochwalić kolumnami, które zakupiłem. I które mam nadzieję, że są już w drodze. Sprzedałem swoje sławetne Altusy, i sprzedaję drugą parę. Dlatego postanowiłem kupić jakieś dobre kolumny. Jednakże wszystkie współczesne kolumny tzw. "Kominy" nie zabardzo mi się podobają. Poza tym musiał bym przemeblować pokój aby mieć gdzie je postawić. I w ogóle jestem przecież miłośnikiem sprzętu Vintage, dlatego wybrałem te ogromne Pioneery CS-T6100. Bardzo mi się podobają i są w bdb. stanie. Ale cena nie była niska. Chociaż w porównaniu z nowymi kolumnami typu JBL E 80 lub KEF C 7 to i tak znacznie mniej zapłaciłem.

Ale nie jestem pewny słuszności swojego wyboru. Co Wy o tym myślicie ? Jak Wam się one podobają ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel,

Wizualnie bardzo ładne, natomiast dźwiękowo, myślę, że nie będziesz żałował. Ja również "jadę" na kolumnach Pioneera co prawda niemłodych, bo 20-letnich i nieco skromniejszych bo CS-997, ale jestem naprawdę zadowolony z tego co z nich wypływa. Mówi się, że Pioneer miał sporo udanego sprzętu, ale kolumny niekoniecznie. Ja jednak nie potwierdzam tej opinii. Sądzę, że warto było. Gratulacje, niech długo służą i pięknie grają.

Kasjel.Duży może więcej i tu się to powinno sprawdzić.A wiesz ,co ja mam.Jest tam system czterodrożny i bas o średnicy 12 cali.Gratuluję,bo to dość rzadko spotykany model.

Boję się, że coś się stanie w transporcie lub podczas pakowania. Chociaż wysyłane będą kurierem.

Wizualnie niemal w 100% odpowiadają mojemu gustowi. Są potężne z głośnikiem niskotonowym 30cm.

Jeśli będą dobrze grały, to już zostaną u mnie. Bo o to właśnie mi chodziło !

A jakie mają pasmo przenoszenia?

4-drożne mogą utworzyć przepiękną scenę, to duży plus,

czy są tak samo szerokie jak i głębokie?

Zapowiadają się nieźle...:-)

A wyglądają super :-)

Bardzo ładne kolumny Kasjel, życzę zadowolenia z dźwięku :)

A ja z niecierpliwością czekam na przesyłkę z moim 23 letnim Technics'em, może dzisiaj będzie i mam nadzieje że w całości :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel

Jak Ci się podobają to bardzo dobrze , dobrze by było żeby choć tak zagrały na ile wyglądają miałem okazję słuchać niższy model i to nie bł mój gust poważnych braków nie trzeba było szukać długo na monitory to to się nie nadaje dżwięk rozlazły zaburzona struktura w zasadzie całego spektrum jeśli można doszukiwać się neutralności , choć zapewne upiększą Twoją kolekcję zapewne:)

Ale to Tobie się podobają i to jest najważniejsze

audiomagia.blogspot.com

Jakby przypadkiem coś w dźwięku się Kasjelowi nie podobało zawsze może jeszcze pokombinować z elementami zwrotnicy i okablowaniem, ja w swoich tylko przy wymianie kondensatora MKP przy wysokich uzyskałem efekt niesamowity :-)

Batalia z Marantzem zakończona zwycięstwem! Początkowo poszedłem z nim do serwisu... zaskoczyła mnie reakcja serwisanta, który zarzyczył sobie za regulację 70zł! wow . Poszedłem wiec do najbliższego "Liroja Merlina" i kupiłem wkrętaki zegarmistrzowskie. Godzinka zabawy z regulacją i lupą i po wszystkim. Marantz ma ustawione 4.76cm/sec. Koszt=9zł za wkrętaki.

Co do kolumn Kasjela też zastanawia mnie jak grają takie retro wynalazki... Mógł byś opisać swoje wrażenia z odsłuchowe gdy już będą u Ciebie? (Jedyne wielodrożne Vintage jakie miałem to krajowe Zg40c i nie były tragiczne [Teraz słucham z Ct193 na Monaorze SPH60X])

Witam!

Kasjel, oczywiście gratuluję zakupu! Mi się też spodobały, od rana jednak szukam jakiś informacji na ich temat i nic! Ktoś może coś znalazł? Aha, one są z podstawkami, czy mi się tylko wydaje?

Dzięki Panowie za wszystkie gratulacje :-) Oby rzeczywiście okazało się, że było czego gratulować.

Kolumny mają podstawki. Chyba nawet podwójne. Ja naprawdę długo przeglądałem oferty na Allegro. I poprostu stwierdziłem że współczesne kolumny typu "Kominy" są nie dla mnie. Te naprawdę dobre są strasznie drogie. A te budżetowe są do du....

Na sprzęcie Vintage jeszcze się nie zawiodłem. I mam nadzieję, że i tym razem nie będzie inaczej.

Jestem "tradycjonalistą". Dla mnie głośniki niskotonowe, to muszą być duże talerze i koniec !

W zasadzie podobają mi się nawet bardzo nasze polskie Altusy. Tylko że ich brzmienie rzeczywiście jest niezbyt dobre. Moje Uhery High Dynamic brzmią o wiele lepiej od np. Altusów 75 z nowymi oryginalnymi głośnikami. Znalazłem informacje, że te Pioneery pochodzą z 91r. Tak więc nie są aż tak bardzo stare.

Ale to jeszcze nie badziew z późniejszych lat, a Pionier to nie byle jaka firma :)

Ja także jestem tradycjonalistą, pytanie, z czym u Ciebie będzie to grać?

• Pokaż nowe odpowiedzi