Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Vlado,oni tak ze wszystkim.Z samochodami i innymi urządzeniami technicznymi też.Podobnie kombinują anglicy.Kto sobie kiedyś jezdził jaguarem,czy range roverem,ten wie o czym mówie.Teraz takie zabawki podziwiam,ale samemu czymam sie od tego z daleka.

Wygląda na to, że sobie poradziłem z tą nierównomiernością przesuwu taśmy w Dualu. Był bym wściekły, gdyby mi się nie udało. Bo deck gra i nagrywa świetnie. Wizualnie, jak nowy...

Vlad- jeszcze raz dzięki z magnetofon ! Bo to właśnie ten Twój został uratowany. Mój egzemplarz stał się dawcą.

Vlado,oni tak ze wszystkim.Z samochodami i innymi urządzeniami technicznymi też.Podobnie kombinują anglicy.Kto sobie kiedyś jezdził jaguarem,czy range roverem,ten wie o czym mówie.Teraz takie zabawki podziwiam,ale samemu czymam sie od tego z daleka.

No to mnie trafiłeś. Ja cholerka jeżdżę AUDI i to jeszcze Quatro:-)

Jednak prawdziwą jest zasada, że urządzenia powinny być tak skomplikowane, jak wymaga tego minimum aby działały bezawaryjnie.

Wygląda na to, że sobie poradziłem z tą nierównomiernością przesuwu taśmy w Dualu. Był bym wściekły, gdyby mi się nie udało. Bo deck gra i nagrywa świetnie. Wizualnie, jak nowy...

Vlad- jeszcze raz dzięki z magnetofon ! Bo to właśnie ten Twój został uratowany. Mój egzemplarz stał się dawcą.

Nie zbadane są losy pojedyńczych zabytków. Kurde, dobrze, że w medycynie nie stosują Twojego podejścia do pacjentów. Ja cieszę się razem z Tobą.

Jak dasz radę, sprawdź co to za elektryka kryje się w kołach zamachowych i czemu służy? Różne już czytałem o nich opowieści.

MaciejLK Zalaczam foty mechanizmu nagrywania i odtwazania z RS-TR165.Sory za jakosc ale moze cos wypatrzysz,na mechanizmie sa oznaczenia RMA 0052-1 oraz AR 300 moze to ci cos wyjasni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28254-0-25288400-1304422332_thumb.jpg

post-28254-0-65986200-1304422362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.....

TA 2570 ma jeszcze jedno, doskonałe moim zdaniem, rozwiązanie. Silnik główny nie pracuje cały czas. Tak więc można spokojnie słychać tego decka "do poduszki" nie martwiąc się, że silnik będzie kręcił do rana jak ma to miejsce w większości decków. A nawet jak padnie to jego wymiana jest banalnie prosta; nie trzeba demontować połowy magnetofonu jak ma to z reguły miejsce.

Ja też mam powód do radości, korzystając z (zimnego) majowego długiego wekkendu naprawiłem wreszcie drobne ale upierdliwe usterki w moich deckach powstałe po części na skutek długiego nie używania (ok.3 miesięcy). Teraz słucham pięknej kasety: Marillion - Brave (niestety już bez Fisha) na Techniksie M 45, któremu przywróciłem świeżość :)

MaciejLK Zalaczam foty mechanizmu nagrywania i odtwazania z RS-TR165.Sory za jakosc ale moze cos wypatrzysz,na mechanizmie sa oznaczenia RMA 0052-1 oraz AR 300 moze to ci cos wyjasni.

Wielkie dzięki - myślałem, że może taki magnetofon stanie się dawcą części, ale niestety nie - potrzebny mi jest mechanizm AR400.

Niestety pomyliłem się ! Rozebrałem rolki przesuwu taśmy w Dualu C 839RC i już wiem skąd ta nierównomierność się brała. W każdym bądź razie, co do systemu naciągu taśmy to nie tak. Za wypisywanie bzdur przepraszam :-)

Nie, jak napisał G.Mark, żeby był w stanie prawidłowo odliczać czas wstecz, trzeba mu podać długość taśmy, a do wyboru jest tylko kilka standardowych długości. Ponadto układ trochę się myli i na kilka minut przed końcem taśmy ponownie to przelicza.

No i wyświetlacz ma te wszystkie świecące ramki i inne bajery, obok stale pali się dioda HX Pro, a nie ma sygnalizacji typu taśmy, włączenia MPX, czy choćby zaznaczonego poziomu Dolby na wskaźniku poziomu. (Wydaje mi się, że wskaźnik skalowany jest właśnie wg 0 Dolby, czyli 0 wskaźnika to 0 Dolby). Instrukcja nie mówi w ogóle, w jakiej kolejności kalibrować poziom i prąd podkładu, i czy to w ogóle ma znaczenie. Ogólnie robi to wrażenie licznych niedoróbek w skądinąd zaawansowanym i fajnie grającym magnetofonie. Układ wyszukiwania nagrań też działa trochę nietypowo, bo jest to raczej Intro Scan - odtwarza kawałek znalezionego utworu, po czym, jeśli się nie zaakceptuje tego utworu, przewija dalej i dalej szuka; jeśli chce się słuchać danego utworu, trzeba wyłączyć wyszukiwanie. Onkyo zawsze chodziło trochę swoimi drogami, innymi niż pozostali. Starszy TA-2070, skądinąd bardzo fajny, to też taki trochę "dziwny" magnetofon, z dość nietypowymi rozwiązaniami. Np. po włączeniu licznika czasowego liczącego wstecz, czas pozostały do końca taśmy, nie można powrócić do wskazań "normalnych", "w przód", tylko trzeba skasować licznik by zaczął liczyć do przodu. Funkcja AutoAccubias ma w nim możliwość "przeniesienia" ustawienia automatycznego na ręczne pokrętło, w ten sposób można się dowiedzieć, na ile odchyloną od standardu wartość ustawił Accubias, i w ten sposób można także uniknąć ponownej kalibracji magnetofonu po wyłączeniu zasilania (wyłączenie zasilania kasuje ustawienia Auto Accubiasu, więc ręczna regulacja jest konieczna np. do nagrywania z Timerem). Ale obsługa nie jest całkowicie intuicyjna, konieczne jest przeczytanie instrukcji. Trudno nawet znaleźć przycisk kasowania licznika - jest nim cała szybka licznika, którą trzeba po prostu nacisnąć. Konstrukcja magnetofonu też jest pokrętna - w samym przednim panelu jest, jeśli dobrze pamiętam, pięć albo sześć oddzielnych płytek drukowanych. Musiało to być bardzo nieekonomiczne w produkcji.

Dzięki za odpowiedź, teraz rozumiem, widocznie nieuważnie przeczytałem wypowiedź G.Mark'a, najwyraźniej byłem nieco "zmulony", za co przepraszam.

Strasznie skomplikowany ten magnetofon! Rzeczywiście nietypowe wyszukiwanie utworów i na wyświetlaczu mogłoby być mniej tych bajerów, które zastąpionoby przydatniejszymi rzeczami, takimi, jak np. wskaźnik typu taśmy, czy MPX.

Dlatego też trochę mnie dziwi kult tego magnetofonu na naszym forum ;) Parę osób już go tutaj prawie jako referencyjny przedstawia, a jak dla mnie jest tu sporo wątpliwości. I to już nie chodzi o dźwięk, bo każdy ma jakiś swój gust, a on gra w końcu bardzo poprawnie, ale o samą obsługę czy funkcje. Niby rozbudowany, ale dziwaczny, trudno go odnieść do wielu rozwiązań uznawanych za standard. Chyba, że właśnie ta inność Was tak pociąga, to mogę zrozumieć ;)

Nie wiem, czy aż kultowy, ale na pewno niezły i ciekawy. A czy te jego dziwactwa są pociągające, czy irytujące, to już kwestia gustu. Dla mnie jedno i drugie.

Dziś na rynku widziałem taki Tascam 244, ile warty jest taki magnetofon?

Nie ukrywam, że chętnie bym go dopdał po to by go ponownie spieniężyć, facet miał go od nowości, była instrukcja itp...

Wiem, że musi dzialać na 100%, bo to handlarz, u którego nie raz brałem sprzęt i nie zawiódł mnie nigdy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety pomyliłem się ! Rozebrałem rolki przesuwu taśmy w Dualu C 839RC i już wiem skąd ta nierównomierność się brała. W każdym bądź razie, co do systemu naciągu taśmy to nie tak. Za wypisywanie bzdur przepraszam :-)

Wyjaśnij więc, jak to właściwie jest w tym decku z tym naciągiem taśmy: dobrze czy źle zaprojektowany.

Wyjaśnij więc, jak to właściwie jest w tym decku z tym naciągiem taśmy: dobrze czy źle zaprojektowany.

Niestety wiem tylko napewno, że moja ocena była błędna. Jak działa system naciągu taśmy, wciąż nie wiem.

Te prowadnice przy rolkach rzeczywiście hamują, ale nie powinny. Dzieje się tak dlatego, że producent zaprojektował minimalną szczelinę pomiędzy rolką a prowadnicą ok.0,1mm. Gdy rolka jest nowa, to wszystko jest OK. Ale z czasem występuje zjawisko "zbeczkowacenia" rolek. Wtedy one wciąż są dobre, bo ta akurat guma nie twardnieje tak łatwo. Ale rolka tym swoim "brzuszkiem" zahacza już niestety o prowadnicę. Druga sprawa to te blaszki w kształcie litery U trzymające prowadnice. Tam producent przewidział luz wzdłużny na osi rolki tylko 0,02 - 0,05mm. A luz trzeba zrobić taki, aby te blaszki dosłownie minimalnie tarły o rolkę. Delikatne tarcie musi występować, bo to dzięki niemu odpowiednia prowadnica podnosi się w górę podczas danego kierunku odtwarzania. Prowadnice trzeba czyścić też od spodu, czyli tam gdzie zbeczkowacona rolka mogła trzeć przez długi czas. Tam zbiera się taki "gumowy" osad, który jeszcze potęguje tarcie, czyli hamowanie rolki.

Witam

Proszę o ocenę stanu mechanizmu głowic w takim sprzęcie. Nie wiem czy głowica jest tylko brudna, czy tez zużyta w stopniu już widocznym.

Posiadam takie zdjęcie:

Cały mechanizm

glowica1.jpg

Tutaj powiększona głowica

glowica2.jpg

Z góry dzięki za info bo jestem zainteresowany kupnem, ale stan głowicy mnie martwi.

Pozdrawiam

Paweł

Witam

Proszę o ocenę stanu mechanizmu głowic w takim sprzęcie. Nie wiem czy głowica jest tylko brudna, czy tez zużyta w stopniu już widocznym.

Posiadam takie zdjęcie:

Cały mechanizm

glowica1.jpg

Tutaj powiększona głowica

glowica2.jpg

Z góry dzięki za info bo jestem zainteresowany kupnem, ale stan głowicy mnie martwi.

Pozdrawiam

Paweł

He ! To musiał byś ocenić paznokciem :-) Ale wygląda mi na zabrudzoną. Jeśli jest już wytarta, to chyba nieznacznie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy ktoś może mnie poratować zdjęciem mechaniki Kenwooda KX-3030? Interesuje mnie tył po stronie koła zamachowego. Czy ten mechanizm nie ma łożyska oporowego koła zamachowego?

GM

adam2948, skąd taka pewność?

Niestety ten magnetofon nie jest mój, moge go kupić i stan techniczny mnie niepokoi.

Jeżeli możesz to napisz skąd takie wnioski.

Pozdrawiam

Paweł

Czy ktoś może mnie poratować zdjęciem mechaniki Kenwooda KX-3030? Interesuje mnie tył po stronie koła zamachowego. Czy ten mechanizm nie ma łożyska oporowego koła zamachowego?

GM

Może być KX-7030? Nie wiem, jak różnią się ich mechanizmy...

Robinson - na moje oko głowica jest trochę zużyta, i w polu wytarcia brudnawa od osadu z taśmy, jeżeli na krawędzi brązowawego pola daje się wyczuć paznokciem lub delikatnie ostro zakończoną zapałką "micro schodek" - najlepsze czasy dla tej głowicy minęły, choć jeszcze pogra.No chyba że ten nak w ładnym stanie to dla niego warto :-)

O przepraszam,zapomniałem, że jeszcze go nie masz w ręku.:-)

Na czerwono - zużyty obszar.

To jest pęknięcie ? (zaznaczone zieloną strzałką)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez musiko

Ech to chyba nie warto, sporo kosztuje , z zewnątrz jest w idealnym stanie, ale miałby u mnie grać , a nie tylko wyglądać. Będę szukał innego. Dzieki serdeczne za pomoc !!!

Paweł

Witam

Czy ktoś może rzucić fachowym okiem na dwa poniższe zdjęcia i podpowiedzieć czy:

a) na drugim - głowica już nie pociągnie dłużej? Jest do dostania głowica do Pioneera 737mk2?

b) Na pierwszym - rolki do wymiany? na głowicy ® widoczne są ... hmm... jakby małe wgłębienia - coś poważnego?

Wracam do analogu (głównie z sentymentu) i chcę kupić magnetofon (zawsze mi się podobały te cacka na kasety), niestety w ciągu jednego tygodnia odesłałem dwa niesprawne, które kupiłem na wiadomym serwisie.

Ukryta Zawartość

post-26123-0-98478200-1304689003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wyzromek

Zaczęła się moda na wklejanie zdjęć głowic ;)

Koledzy, to nie jest dobry sposób. Możemy tylko gdybać, nie wiadomo czy to odbicie światła, brud czy faktycznie zużycie. Tak że poza ewidentnymi przypadkami wielkiego wytartego rowu raczej nic tu nie stwierdzimy.

Dla mnie obie te głowice ze zdjęć wyglądają normalnie, ale równie dobrze mogą mieć ślady zużycia. Ta w Pioneerze jest na pewno brudna, tak jak i wałek i rolka. Z Yamahy prawie na pewno nie jest wytarta, a te dziwne ślady to cóż - jeśli nikt w nią nie wbijał szpikulca, to są to odbicia światła ;)

Generalnie głowice w Pioneerach 737 nie są może mistrzami wytrzymałości, ale nie trafiłem jeszcze na żadną naprawdę poważnie startą. Jakieś tam ślady używania to jeszcze nie powód do załamania.

chciałem się z Szanownym Gronem podzielić swoją radością: otóż dziś, po raz pierwszy w życiu, dokonałem nagrania na taśmie NIEODBIEGAJĄCEGO jakością od pierwowzoru CD. Stało się to, ponieważ posiadłem umiejętność kalibracji taśmy przed nagraniem :) Poczytałem instrukcję swojego GX-95 (co prawda in english) i wydedukowałem co i jak. Cholera jasna - wcześniej nagrywałem bez kalibracji i jakość wydawała mi się super a teraz...no...to zupełnie inna bajka...A o owej kalibracji (że w ogóle trzeba...) dowiedziałem się ze stronic niniejszego wątku, za co składam Szanownemu Gronu - ukłony!

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

chciałem się z Szanownym Gronem podzielić swoją radością: otóż dziś, po raz pierwszy w życiu, dokonałem nagrania na taśmie NIEODBIEGAJĄCEGO jakością od pierwowzoru CD. Stało się to, ponieważ posiadłem umiejętność kalibracji taśmy przed nagraniem :) Poczytałem instrukcję swojego GX-95 (co prawda in english) i wydedukowałem co i jak. Cholera jasna - wcześniej nagrywałem bez kalibracji i jakość wydawała mi się super a teraz...no...to zupełnie inna bajka...A o owej kalibracji (że w ogóle trzeba...) dowiedziałem się ze stronic niniejszego wątku, za co składam Szanownemu Gronu - ukłony!

Mogę ci wysłać instrukcję obsługi w języku polskim......jak chcesz.

Mogę ci wysłać instrukcję obsługi w języku polskim......jak chcesz.

pewnie :)

[email protected]

z góry dziękuję

otrzymałem, ale

nijak nie umiem tego otworzyć...jaki to jest format?

Edytowane przez xatt

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

• Pokaż nowe odpowiedzi