Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tę stronę widziałeś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki strona super, wszystko w jednym miejscu. Byłem w trakcie grzebania w tym decku, więc poszedłem na łatwiznę i skrobnąłem zapytanie licząc, że ktoś podsunie mi źródło dokładniejsze niż Viki.

Senator już sprawny, wystarczyło czyszczenie i smarowanie. Ma bardziej rozbudowany układ High-Com, dwie duże płytki gęsto upakowane, a w każdej po 2 procesory High-Com. Chwali się tymi czterema procesorami napisem na froncie. Pięknie oznakowana kalibracja Bias i toru zapisu, oraz wskaźników wychyłowych i szczytówki. Oczywiście wszystko wewnątrz. Stary 3 głowicowy dual capstan a pracuje ciszej niż SONY. Nagranie z SONY na taśmie maxell XL-II-S odtworzył w pełnym paśmie z mocnym basem. Z TDK-M90 także gładko i czysto. Jestem mile zaskoczony, nie spodziewałem się po nim takiego brzmienia. Jutro robię nagrania z High-Com korci mnie porównanie z ADRESem.

Ukryta Zawartość

Kasjel, tu masz fotkę, są jednak jaśniejsze :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam,

mam pytanie dotyczące auto-reversu w deckach - mianowicie chodzi mi o to w jaki sposób jest rozwiązane załączanie toru odczytu po zmianie kierunku odtwarzania i w ogóle załączanie toru odczytu - mam w Philipsie FC 566 problem z tym - deck czasem przerywa w jednym kierunku z dźwiękiem i pokazywaniem wysterowania , w odwrotnym kierunku w ogóle nic nie słychać ani poziom wysterowania nie pokazuje.Deck ma obrotową głowicę,sterowanie przyciskami działa i mechanika, ale gdzieś cosik nie załącza dźwięku - czy to kwestia mechaniki i jakiegoś przełącznika (głowica obrotowa coś załącza ?)czy "przełącznika elektronicznego" w scalaku. ?

Ukryta Zawartość

post-19017-0-03272100-1305752381_thumb.jpg

post-19017-0-25047100-1305752405_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel - dziękuję za radę. Nie mam w ogóle doświadczenia w magnetofonach z tych lat ale od czego jest instrukcja serwisowa i dobre rady na forum.

Zresztą, po dłuższym przesłuchu doszedłem do wniosku, że to lekkie falowanie dźwięku jest spowodowane nie zbyt wolnym, a zbyt szybkim przesuwem taśmy. To jakby ostatecznie potwierdza potrzebę regulacji i odsuwa podejrzenie od pasków.

Ta Yamaha jest do zrobienia do perfekcjii.

Tor masz prawie idealny a dawno nie widzałem tak dobrze złożonej głowicy REC/PLAY czyli bardzo dokładnie zachowaną równoległość szczelin REC i PLAY-nawet ultra Soniaki tak nie mają i trzeba korygować kompromisowo.Jak słusznie napisał Nadzorca2 jakis kretyn z ADHD bez wyobraźni rozregulował to co ultraporzadnie zrobiła Yamaha.

Czy mozesz mi zrobić zdjęcie tego idlera ??? Bo z nim NAPEWNO masz problem ale myśle że nie groźny. Na razie nic nie ruszaj w ustawieniach elektrycznych a o mechaniczych to nawet nie pisze.

Do perfekcji to chyba w serwisie albo z wszystkimi potrzebnymi kasetami testowymi. Mam już mętlik w głowie, ręce mi opadły, słuch zawodzi... Muszę odsapnąć i zrobić sobie jakiś normalny demagnetyzer, żeby wszystko naprawdę porządnie zdemagnetyzować. Niestety nikt ze znajomych nie ma takiego ustrojstwa. Najczęściej robią wielkie oczy na hasło "magnetofon". Dziś ponownie próbowałem rozmagnesować samą już tylko głowicę lutownicą i dawaj kolejne testy. Żona mnie już wyklęła, bo ciągle ze słuchawkami na uszach siedzę przed magnetofonami :).

Kupiłem dwie czyste, nowe kasety w sklepie nie dla idiotów - były tylko Sony i TDK typ I. Na obu nagrało się w miarę dobrze, ale poziom po nagraniu niższy. Dolby i dbx działają dobrze. Brakuje potencjometru Level, jaki jest w Pioneerze. Jak napisałem gdzieś wcześniej, na razie jedyna kaseta, na której poziom sygnału prawie wcale nie odbiega od zapisu to TDK AR.

Basfy chromowe (maxima i extra) są dla Yamahy niestrawne.

Zdjęcia Yamahy i idlera na końcu postu.

Piaszczenie jak słusznie napisałeś wyraźnie świadczy o niezachowaniu poziomów przejścia w kompandrze DOLBY. Na DBXie bedzie to drastycznie słyszalne.

Proponuje nagraj sobie "So Far Away" tam jest na początku taki czynel który ma pełne widmo od 20-20kHz z bardzo gwałtownym narastaniem zbocza a tego kompandery baaardzo nie lubią :)

Doskonały kawałek do sprawdzenia czy poziomy DOLBY są dobrze skalibrowane, wyjdzie nawet najmniejsze odstępstwo.

Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa

Grzegorz

Nagrałem. Jak wcześniej - na nowych taśmach i starej TDK AR, poza spadkiem poziomu (na nowych) zniekształceń nie zanotowano. Na chromowych TDKach już zapomniałem (nie będę teraz odsłuchiwał, żeby nie drażnić żony), na chromowych Basfach z Dolby i dbx porażka - duże zniekształcenia, bez Dolby zresztą też jest źle, tyle że tylko poziom po zapisie spada. Może te kasety felerne? Poszukam innych takich samych.

A może po prostu tak ma być, że poziom na niektórych taśmach po zapisie będzie po prostu niższy (po skalibrowaniu taśmy wbudowanym generatorem) i nie da się tego skorygować bo nie ma osobnego ustawienia "Level". Może ta Yamaha chimeryczna jest?

Ukryta Zawartość

post-26123-0-71944700-1305752990_thumb.jpg

post-26123-0-21563400-1305753009_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kurcze, przecież Yamaha kx1200 ma tylko kalibrację Biasu!

Nie posiada kalibracji czułości taśmy która mówiąc lakonicznie służy do wyrównania poziomów

dźwięku ze źródła i z taśmy. W yamaszce można skalibrować tylko bias i nic więcej.

Kasety mają różną czułość dlatego jedna będzie miała ten sam poziom wysterowania co źródła inna niższy, a

jeszcze inna wyższy. Niestety Yamaha kalibracji czułości nie posiada i będzie jak jest z tymi poziomami.

Edytowane przez V-savage

Nagrałem. Jak wcześniej - na nowych taśmach i starej TDK AR, poza spadkiem poziomu (na nowych) zniekształceń nie zanotowano. Na chromowych TDKach już zapomniałem (nie będę teraz odsłuchiwał, żeby nie drażnić żony), na chromowych Basfach z Dolby i dbx porażka - duże zniekształcenia, bez Dolby zresztą też jest źle, tyle że tylko poziom po zapisie spada. Może te kasety felerne? Poszukam innych takich samych.

A może po prostu tak ma być, że poziom na niektórych taśmach po zapisie będzie po prostu niższy (po skalibrowaniu taśmy wbudowanym generatorem) i nie da się tego skorygować bo nie ma osobnego ustawienia "Level". Może ta Yamaha chimeryczna jest?

Jak miałem Yamaha K-1020 to na Basfach nagrywało się idealnie a nawet najlepiej ze wszystkich chromów...

• Redaktorzy

W ramach wiosny wydobyłem znów na światło dzienne swego Akai GX-95. Poszukałem głębiej i znalazłem skrzynkę kaset. Otrzepałem sprzet i teraz ostrożnie testuję. Jak dotąd - sukces.

Jak miałem Yamaha K-1020 to na Basfach nagrywało się idealnie a nawet najlepiej ze wszystkich chromów...

Czy to znaczy, że na niektórych a może na większości taśm, szczególnie tych nazwijmy je "zwykłych", poziom sygnału po nagraniu był wyraźnie niższy?

Czy to znaczy, że na niektórych a może na większości taśm, szczególnie tych nazwijmy je "zwykłych", poziom sygnału po nagraniu był wyraźnie niższy?

Na Basfach poziom sygnału po nagraniu jest zwykle niższy o około 2dB jednak nadal twierdzę, że lepiej brzmią nagrania na np. Basf Chrom Maxima II niż np. na TDK SAX, Maxell XLII. Taśmy Basf są dużo grubsze niż innych producentów, wierniej nagrywają bez koloryzowania. Część magnetofonów japońskich ma problem z dobrym skalibrowaniem tych taśm. Jedynymi z gorszych są Basf Super Chrom II, które łatwo przesterować oraz mocno brudzące Basf La Linea-oczywiście rozpatrujemy tutaj taśmy chromowe. Tak samo przereklamowane są bardzo cienkie i nietrwałe mechanicznie taśmy Maxell(również szpulowe), które często były bardzo cenione za dobrą prezentację górnego pasma w czasach kiedy w Polsce królowały "Kasprzaki" i "Diory" z beznadziejnymi głowicami nie mogącymi sprostać założeniom elektrycznym konstruktorów tych magnetofonów (szczelina była za duża) ale za to ludzie mieli "cykanie" na wysokich.

Edytowane przez nadzorca2

Każdy magnetofon ma jakieś taśmy odniesienia, na których go ustawiali w fabryce. Stąd na jednych będzie bliżej optymalnych poziomów, a na innych dalej. Ta Yamaha niestety nie ma regulacji poziomu i różnice będą zawsze, różne w zależności od taśmy. Pewnie gdzieś można regulować czułość na PR-kach, ale takie kalibrowanie przed każdym nagraniem wydaje się nieco hardcorowym rozwiązaniem ;)

Kasjel, tu masz fotkę, są jednak jaśniejsze :)

Ukryta Zawartość

No to na szczęście masz pr-ki od innego producenta. To już nawet nie chodzi o to czy są jaśniejsze, czy ciemniejsze. Na pierwszy rzut oka widać, że mają nieco inną konstrukcję.

Ukryta Zawartość

Różne taśmy różnią się czułością, i to nawet znacznie, a różnice te powodują, że sygnał zapisuje się z poziomem niższym albo wyższym niż powinien, co bardzo zakłóca działanie wszystkich układów redukcji szumów, które oparte są na założeniu, że poziomy te mają być identyczne by zakodowany sygnał został potem prawidłowo rozkodowany.

Szczególnie taśmy Typu II klasy "super-hiper", np. TDK SA-X, Fuji JP IIx Pro/FR IIx Pro, Fuji ZII, a także taśmy Typu II z nośnikiem z czystego metalu (TDK HX i HX-S, Denon HD8, That's CD/MH, Memorex CDX II), mają bardzo wysoką czułość, sięgającą +3,5 dB w stosunku do taśmy odniesienia Typu II. Podobnie jest z wieloma taśmami Typu I klasy "super-hiper", choć tu różnica jest trochę mniejsza.

Z kolei taśmy Typu II z prawdziwego dwutlenku chromu przeważnie mają czułość nieco mniejszą niż taśma odniesienia.

Marne taśmy typu I (różne no-name'y) z kolei mogą mieć bardzo niską czułość, nawet o 5 dB zaniżoną, i to tylko w paśmie średnim, bo w paśmie niskim i wysokim jest jeszcze gorzej.

Wydaje mi się, że Yamaha stosowała jako Typ II taśmę TDK SA, a jako Typ IV TDK MA, więc na takiej magnetofon powinien pracować w miarę dobrze. Jeśli tak nie jest, to prawdopodobnie jednak ktoś kręcił w elektronice. Nie wiem, jakiej taśmy używano jako Typ I - mogła to być najprawdopodobniej TDK AD albo Maxell UD/UDI, bo te były stosowane najczęściej.

Kasjel - dziękuję za radę. Nie mam w ogóle doświadczenia w magnetofonach z tych lat ale od czego jest instrukcja serwisowa i dobre rady na forum.

Zresztą, po dłuższym przesłuchu doszedłem do wniosku, że to lekkie falowanie dźwięku jest spowodowane nie zbyt wolnym, a zbyt szybkim przesuwem taśmy. To jakby ostatecznie potwierdza potrzebę regulacji i odsuwa podejrzenie od pasków.

Jeżeli słyszysz falowanie dźwięku, to lepiej sprawdź rolkę przesuwu taśmy. Wcześniej pisałeś tylko o zbyt wolnym przesuwie taśmy. Jeżeli stabilizator obrotów jest razem z silnikiem, to w serwisówce nie znajdziesz pr-ki od regulacji obrotów. Poprostu zobacz czy z tyłu silnika głównego jest otwór na śrubokręcik. Jeśli jest, to w tym właśnie miejscu będzie Pr-ka od regulacji prędkości przesuwu taśmy. Będzie ci potrzebny mały śrubokręt i zaizoluj go najpierw taśmą izolacyjną, lub byle jaką...jeśli nie posiadasz izolacyjnej.

przyszedł dziś do mnie koelżka, sceptycznie nastawiony do magnetofonów, kaset, bo wg niego "to przeżytek". No to ja mówię usiądź bracie wygodnie i słuchaj i włączyłem mu "you and your friend" Dire Straits na: kaseta maxell XLII-S. deck Akai gx95.wzmak primare i21, kolumny AudioPhysic Yara II Syperior. i gość wymiękł!! fajnie było patrzeć na jego minę. na początku nie wierzył, że to z kasety, myślał, że go oszukuję i dyskretnie włączyłem CD. A potem przyznał rację, że TO MA SENS! w odróznieniu do kaset video, które absolutnie nie mają fizycznej możliwości dorównac płytom blu-ray, dobra kaseta audio dorównuje płytom CD, a wg niektórych nawet ją przewyższa!

Edytowane przez xatt

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

To zabawne, ale i smutne patrzeć, jak magnetofony i kasety odchodzą w publiczne zapomnienie, i stają się przykładem i oznaką zacofania, przestarzałości, nie nadążania za trendami, itd., do tego stopnia że niektórzy już nawet nie potrafią ich nazwać - sam parokrotnie słyszałem określenie: "takie coś na kasety". Wiele osób postrzega magnetofon mniej więcej tak jak gramofon z tubą, i nie może się nadziwić, że ktoś jeszcze może chcieć z tego korzystać - bo po co, skoro takie to przestarzałe, niewygodne, niedoskonałe, no i, chyba przede wszystkim, NIEMODNE! Bo takie reakcje widzę przede wszystkim u ludzi dość młodych i MODNYCH, takich, co to muszą mieć różne nowinki, a korzystanie z czegoś starszego jest "obciachem" w ich oczach, bo dyskwalifikuje towarzysko. Bo dla nich korzystanie ze staroci jest równoznaczne z: "No jak to, NIE STAĆ cię na nowe?!" Posiadanie nowych rzeczy i ciągła ich wymiana na jeszcze nowsze jest po prostu oznaką sukcesu. Znam osobę, która chyba nie ma w domu ani jednego przedmiotu starszego niż 5 lat, może z wyjątkiem paru książek... (no, może troszkę przesadzam, ale tylko troszkę ;-) ).

Sporo moich znajomych młodszego pokolenia nie ma niemal żadnego sprzętu audio, a w najlepszym razie - jakąś nowomodną miniwieżę, oczywiście odtwarzającą mp3, z wejściem USB, itp. Ale najczęściej do słuchania muzyki używają telefonu (w ruchu) i komputera (w domu). I nie mogą się nadziwić, PO CO ktoś może chcieć kupić "normalną" wieżę stereo, nie mówiąc już o magnetofonie. No, ewentualnie skłonni są zgodzić się na gramofon, bo to teraz trochę modne.

Edytowane przez MaciejLK

przyszedł dziś do mnie koelżka, sceptycznie nastawiony do magnetofonów, kaset, bo wg niego "to przeżytek". No to ja mówię usiądź bracie wygodnie i słuchaj i włączyłem mu "you and your friend" Dire Straits na: kaseta maxell XLII-S. deck Akai gx95.wzmak primare i21, kolumny AudioPhysic Yara II Syperior. i gość wymiękł!! fajnie było patrzeć na jego minę. na początku nie wierzył, że to z kasety, myślał, że go oszukuję i dyskretnie włączyłem CD. A potem przyznał rację, że TO MA SENS! w odróznieniu do kaset video, które absolutnie nie mają fizycznej możliwości dorównac płytom blu-ray, dobra kaseta audio dorównuje płytom CD, a wg niektórych nawet ją przewyższa!

To prawda że kasety video w formacie VHS/S VHS nigdy nie dorównają jakością obrazu formatowi DVD. Ale mój olbrzymi Panasonic NV-FS 100 przewyższa jakością obrazu format VCD. Ogólnie można powiedzieć, że zapis na taśmie magnetycznej nie specjalnie nadaje się do rejestrowania obrazu. Ciekawe dlaczego można uzyskać tak wspaniałe efekty przy zapisie dźwięku. Szczególnie na magnetofonach szpulowych !

To prawda że kasety video w formacie VHS/S VHS nigdy nie dorównają jakością obrazu formatowi DVD. Ale mój olbrzymi Panasonic NV-FS 100 przewyższa jakością obrazu format VCD. Ogólnie można powiedzieć, że zapis na taśmie magnetycznej nie specjalnie nadaje się do rejestrowania obrazu. Ciekawe dlaczego można uzyskać tak wspaniałe efekty przy zapisie dźwięku. Szczególnie na magnetofonach szpulowych !

Cześć! jak dla mnie to podstawowym walorem jest tzw. "spójność dźwięku", której niestety brak nośnikom cyfrowym.....tym samym , z mojego punktu widzenia, zgrywanie CD na taśmę magnetofonową mija się celem....na mojego staruszka (Sony TC-K7BII) zgrywam wyłącznie winyle i nagrywam audycje radiowe "na żywo"....pozdrawiam - Andrzej.

Cześć! jak dla mnie to podstawowym walorem jest tzw. "spójność dźwięku", której niestety brak nośnikom cyfrowym.....tym samym , z mojego punktu widzenia, zgrywanie CD na taśmę magnetofonową mija się celem....na mojego staruszka (Sony TC-K7BII) zgrywam wyłącznie winyle i nagrywam audycje radiowe "na żywo"....pozdrawiam - Andrzej.

Sony TC-K7BII to chyba to samo, co Sony TC 229SD. Tak więc musi to być równie dobry magnetofon. Co do źródła dźwięku, to z tym jest problem. Ja mam w tej chwili kilkadziesiąt sprawnych magnetofonów, oraz kilkadziesiąt kaset i wiele szpul. No i jeden wielki problem...nie mam co nagrywać :-(( Najłatwiej dostępną interesującą mnie muzyką są tylko pliki MP3 z netu. A Winyle...skąd mam je brać ? W radio nie puszczają już całych płyt. No i mam problem....

Kasjel, a nie myślałeś czasem, żeby ponagrywać empetrójki na kasetę? Ja czasami tak robię. Na początku nie byłem do tego pomysłu przekonany, ale gdy spróbowałem, okazało się, ża nawet ma to sens. Taka empetrójka z kasety jakoś ładniej gra niż z kompa. :)

Kasjel, a nie myślałeś czasem, żeby ponagrywać empetrójki na kasetę? Ja czasami tak robię. Na początku nie byłem do tego pomysłu przekonany, ale gdy spróbowałem, okazało się, ża nawet ma to sens. Taka empetrójka z kasety jakoś ładniej gra niż z kompa. :)

Tak czasem robię z konieczności. I nawet jest nieźle, jeśli MP-trója ma co najmniej 160kb/s. Ale nie oszukujmy się ! Tak się robi tylko, gdy nie ma innego wyjścia.

Wydaje mi się, że na empetrójki szkoda kaset, lepiej już nagrać coś z formatu Flac.

Swojego czasu też miałem kryzys co do możliwości nagrywania czy to na szpulę czy to na kasetę, po prostu nie było skąd brać płyt. Problem się rozwiązał kiedy porozumiałem się z kilkoma znajomymi i od jakiegoś czasu pożyczamy sobie wzajemnie nowe nabytki płytowe,w celu odsłuchu i ewentualnego "zataśmowania".

Pięknie było by gdyby udało się wprowadzić taki system na forum wśród zaufanych forumowiczów. Można by pożyczać sobie wzajemnie płyty (Pewnie CD) za zwrotną kaucją i spokojnie było by co nagrywać.

Wydaje mi się, że na empetrójki szkoda kaset, lepiej już nagrać coś z formatu Flac.

Swojego czasu też miałem kryzys co do możliwości nagrywania czy to na szpulę czy to na kasetę, po prostu nie było skąd brać płyt. Problem się rozwiązał kiedy porozumiałem się z kilkoma znajomymi i od jakiegoś czasu pożyczamy sobie wzajemnie nowe nabytki płytowe,w celu odsłuchu i ewentualnego "zataśmowania".

Pięknie było by gdyby udało się wprowadzić taki system na forum wśród zaufanych forumowiczów. Można by pożyczać sobie wzajemnie płyty (Pewnie CD) za zwrotną kaucją i spokojnie było by co nagrywać.

He! Tylko ciekawe, kto poręczył by za naszą Pocztę Polską. Każda taka wysyłka płyt, to olbrzymie ryzyko. A przecież dzielą nas duże odległości.

Wysyłka ubezpieczona na koszt pożyczającego, pomysł może i jest trochę zbyt idealistyczny ale nie utopijny i nie niemożliwy.Wymaga z pewnością poważniejszego przemyślenia i dopracowania w szczegółach. W ramach jednego miasta było by wiele łatwiej...

Natrafiłem też ostatnio nie opodal domu na bibliotekę posiadającą w swoich zbiorach multimedialnych muzyczne CD-Audio.

Ukryta Zawartość

Nie jest może najlepiej zaopatrzona ale np. płyty Anny Marii Jopek mam stamtąd. Ich cena w sklepie była... hmm zawyżona ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Umieszczam wpis MAG,a na jego prośbę.....

Wszystkich proszę aby pisali na audiohobby do mnie ponieważ zostałem zablokowany na audiostereo

Proszę o kontakt @ wszystkich pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.

MAG

>>Kasjel

Ja spróbuję wylutować potencjometry REC-Level i obadać, bo może one faktycznie wymagają wymiany (oby nie!). Jak będą sprawne, to sprawdzę PR`ki.

Co do dzisiejszego posiadania sprzętów? Hmm, Moda, Reklama, posiadanie takiego sprzętu jak ma Kowalski - można by wyliczać. Od jakiegoś czasu uczęszczam do Klubu Audiofila i Melomana. Powiem tylko tyle, że jeden z klubowiczów chce kupić magnetofon szpulowy a reszta była przynajmniej zdziwiona, że taśma (czy to szpulak, czy kaseciak) potrafi tak brzmieć :)

Mówiłem też Wam historię, jak ojciec z synem skwitowali mój sprzęt, którego używam na zewnątrz? Patrz synku, Pana nawet na MP3`ójkę nie stać, a ty chcesz Playstation! buahahhahahha

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

pojawił się problem z technicsem M45 - nie chce się otwierać kieszeń kasety (tzn. jak siedzi w niej kaseta, jak jest pusta wszystko ładnie). Wciskam ejest, odskakuje na ok. 0,5-1 cm i się blokuje...doszedłem do tego, że muszę podnieść kasetę z lewej strony, najlepiej śrubokrętem, troszkę do góry, wtedy dopiero się otwiera całkiem...co to może być? patrzałem, kombinowałem - nic tam jakby nie blokuje...problem pojawił się w ciągu ostatnich dni, przedtem było ok...

>>xatt

Może coś jest krzywe? Pamiętaj, że jak zamykasz kieszeń z kasetą to przez jej obudowę wchodzą wałki oraz pod nią jest mostek z głowicami i rolkami. Może być tak, że mostek nie opuszcza się do końca. Ja miałem podobnie w magnetofonie Pioneer CT-9R, właśnie przez mostek, zahaczałem kasetą o prowadnice od głowicy.

Dlaczego MAG został zbanowany? To chyba jakaś pomyłka?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

przyczyna tego zacinania się kieszeni z kasetą była taka, że lewa rolka miała (widoczny na zdjęciu) luz, chyba sprężynka osłabła ze starości..., między swoimi dwoma elementami, i to właśnie blokowało kasetę. Po dociśnięciu obu elementów (zdjęcie nr 2) - wszystko ok. 2 dni kombinowałem, szukałem co to może być...dociskałem głowice, wałki i nic nie pomagało...ale nareszcie się udało...jestem szczęsliwy :)

Ukryta Zawartość

post-18607-0-56734500-1305875745_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi