Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie przypomniałem, że ten Metz był drugim magnetofonem jaki kupiłem od czasu założenia tego wątku :-) Pierwszym była Aiwa AD-F 810. I od niej w ogóle zaczęło się to moje szaleństwo :-) Minęło pięć lat i teraz Fotek sobie taki zafundował.

Hmmm....taka tylko refleksja mi się nasunęła :-)

Zafundowałem i powiem szczerze, że bardzo mi przypadł do gustu. Jest bardzo solidny i przyjemny w używaniu. Technics RS-M85 to jakby jeszcze półka wyżej do tego Metza, ale ogólnie wrażenie jest podobne. Świetnie wygląda wyświetlacz, jeden z ładniejszych jakie widziałem. Szczególnie w ciemności robi hipnotyzujące wrażenie: ostra zieleń i czerwień. Działanie kieszeni jest także bardzo miłe: lekkie naciśnięcie na "eject" wystarczy. A np w ONKYO 2570 wymagana jest o wiele większa siła. Ponadto rzadko spotykane funkcje: AutoPlay i AutoRew - też czasem przydatne. Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to cóż - jest nieźle, ale w TC-K7B/229SD jest nieźlej :) Dźwiek jest troszkę mniej "siarczysty" i "żywy" ale nie jest źle.

Ogólnie to bardzo się cieszę że tego decka posiadam - w piątą rocznicę gdy Ty, Kasjel, go kupiłeś - i mam nadzieję, że w ciągu najbliższych lat zdobędę także resztę takich decków jak Twoje :). Razem z moje obecną "kolekcją" (dość przypadkową) będzie to ładny zbiór:)

Do mnie w ostatnich dniach dotarły dwa modele Onkyo: 2550 i 2940. Ten pierwszy nie chciał nagrywać ale po gruntownym czyszczeniu potencjometru balansu ożył. Jeszcze nie jest idealnie, kanały nie są równo traktowane ale myślę, że będzie dobrze. 2940 jest w porządku choć widać, że to niższa pólka, między innymi kieszeń otwiera się jak katapulta. Jeżeli ktoś ma do niego jakieś instrukcje to będę wdzięczny, jak na razie nic mi się nie udało znaleźć.

Wojtek

Wojtek

Witam,

Poszukuję instrukcji obsługi do Akai GX-65, może ktoś z Was taką posiada i by się podzielił nią w formacie .pdf

z góry dziękuję

-Michał

audiokarma.org

Witam,

Poszukuję instrukcji obsługi do Akai GX-65, może ktoś z Was taką posiada i by się podzielił nią w formacie .pdf

z góry dziękuję

-Michał

Instrukcję obsługi do Akai GX 65 możesz pobrać z tej strony internetowej. Musisz się tylko zarejestrować. Natomiast instrukcja serwisowa jest do pobrania bez problemu na "Elektro Tanya".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

z góry dziękuję

-Michał

Witam.

Posiadam instrukcję serwisową Akai GX-65 lub wersja mk2, i mogę przesłać .

Proszę tylko podać maila na PW.

Edytowane przez SirJack7

dziękuję chłopaki za pomoc

skorzystałem już z linka od Kasjela

przy okazji pochwalę się moim nabytkiem

Ukryta Zawartość

img8669x.th.jpg

w akcji :]

img8677b.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Czołem,

wstawiam zdjęcie mechanizmu z góry Duala C 814. Nie wiem, czy cokolwiek jest to pomocne. Ja się na tym kompletnie nie znam. Chciałem odkręcić front ale wykręciłem wszystkie możliwe śruby i ani drgnie.

Gumka, która sparciała, była osadzona m.in. na tym dużym, plastikowym kole zębatym (białym) schowanym nieco w głębi. Jest też na nim jakaś maź (smar?). Jakieś sugestie poza przeznaczeniem na dawcę?

p1000329.jpg

Edytowane przez Daniel84

Właśnie testuję nagrywanie na Onkyo TA-2940. Sygnał z płyty CD "Lily On The Beach". Po ustawieniu biasu (nieznacznie zmniejszony) na zwykłej kasecie - żelazowej - B&S FE-X 90 odsłuch z taśmy idealny. Sygnał zapisuje się nieznacznie słabiej niż źródło, ale może to wzmacniacz odczytu ? Niestety nie ma regulacji czułości tylko bias. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością nagrania, niemal nie do odróżnienia od oryginału.

Daniel84, te resztki "smaru" to może być pozostałość paska. Zachęcam do dalszych prób, w necie na pewno znajdziesz instrukcję (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i wymiary paska. Jeżeli myślisz o przeznaczeniu go na dawcę to niewiele ryzykujesz eksperymentując na nim a jeżeli się uda naprawa to satysfakcja gwarantowana.

W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Daniel84 - z tego co widzę na zdjęciu blachę trzyma śrubka z lewej strony z boku, czasem też blacha tkwi wypustem w otworze w innej blaszce i po odkręceniu śrub wysuwa się ją i zdejmuje.Spróbuj jeszcze zdjęcie z innego kąta zrobić.

Czołem,

wstawiam zdjęcie mechanizmu z góry Duala C 814. Nie wiem, czy cokolwiek jest to pomocne. Ja się na tym kompletnie nie znam. Chciałem odkręcić front ale wykręciłem wszystkie możliwe śruby i ani drgnie.

Gumka, która sparciała, była osadzona m.in. na tym dużym, plastikowym kole zębatym (białym) schowanym nieco w głębi. Jest też na nim jakaś maź (smar?). Jakieś sugestie poza przeznaczeniem na dawcę?

p1000329.jpg

Daniel84 - Jeżeli tak bardzo zależy ci na tym DUALu, prześlij go do mnie. Założę paski i odeślę sprawny. Boję się, że jak zaczniesz rozkręcać mechanizm jak popadnie w celach poznawczych, to po złożeniu zostanie części na walkmana :)

Daj znać na PW podam ci adres.

Daniel84 - Jeżeli tak bardzo zależy ci na tym DUALu, prześlij go do mnie. Założę paski i odeślę sprawny. Boję się, że jak zaczniesz rozkręcać mechanizm jak popadnie w celach poznawczych, to po złożeniu zostanie części na walkmana :)

Daj znać na PW podam ci adres.

Vlado, szkoda ze nie mam cie w mojej okolicy, mialbys kupe roboty...

Pozdrowienia z Kanady.

Na jakiej taśmie uzyskam najlepszy efekt nagrywania ? Zapewne 'żelazówk' a ze współczesnej produkcji to za mało ....

Temat dlugi jak tasma w kasecie.

++ to zalezy od kilku rzeczy;

- gustu

- samego kaseciaka

- muzyki

Jesli kaseciak nie ma "bias kontrol" to z pewnoscia zostal fabrycznie do "czegos" skalibrowany,

z mojej obserwacji, Europejskie decki sa, kalibrowane na Europejskich tasmach a Japonskie na japonskich.

Jesli masz dostep do instrukcji, to w wielu wypadkach producent sugeruje "najlepsze" czy raczej optymalne tasmy.

Jesli nie to juz bedzie sprawa gustu. U mnie jeden kaseciak gra lepiej na SA-60 a inny na UD-XLII, wielokrotnie sie przekonalem ze starsze kaseciaki nie daja sobie dobrze rady z "metalem", (za sliski, za cienki, nie wiem) Ferrochromy tez maja swoje mankamenty, ale mam ich cala garstke raczej za wyglad.

TDK AD-X jest dobrze brzmiaca.

Pozdrowienia

== kasety do ktorych mam najwiekszy sentyment za design:

Ukryta Zawartość

post-16802-0-06872200-1307708592_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojteks

dziękuję za odpowiedź

Aktualnie Nagrywam i odtwarzam na AKAI - GX-65 , podstawowe ustawienia posiada

po testuję w takim razie różne kasetki

audiokarma.org

Aktualnie Nagrywam i odtwarzam na AKAI - GX-65 , podstawowe ustawienia posiada

potestuję w takim razie różne kasetki

Michal,

Tez uzytkuje ten magnetofon, bardzo fajna maszyna. Jesli sciagnales sobie serwisowke do GX-65 to na stronie 11 jest szczegolowo podane, do jakich tasm ten magnetofon zostal skalibrowany, a mianowicie:

typ I - Maxell UDI 60

typ II - TDK SA 60

typ IV - TDK MA 60

Sprobuj poszukac gdzies w Twojej okolicy chromowek SA60, moze je gdzies jeszcze dostaniesz? Na znanym portalu tez je mozna od czasu do czasu kupic. Oczywiscie, ze te nowe TDK SA60 na 100% to zupelnie inny produkt niz robiony kiedys o takim samym oznaczeniu, ale zawsze to nowa kaseta, a do tego polecana przez producenta ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez koniu76

Po szybkich testach ( na kasetach które mam pod ręką; nagranie bez Dolby NR ) - źródło płyta winylowa Tracy Chapman S/T , Denon DL-160,

Na tej nagranie wyszło najwierniejsze oryginałowi, zarówno pod względem dynamiki, jak i górnych i dolnych rejestrów

Ukryta Zawartość

zaskakująco dobrze wypadła

2tdkcding2o.jpg

Podobnie jak

2xudII%2090b.jpg

Natomiast słabiej, trochę gorzej od powyższych

248561863-5500613-215_300.jpg

żelazowych nie testowałem, z góry założyłem ,że będzie słyszalnie gorzej pod względem dynamiki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

BASF-y w ogóle słabiej wypadają na japońcach, za to znakomicie na magnetofonach z Europy.

Wiadomo czemu - skład chemiczny nośnika. GX-65 nie ma pełnej kalibracji i stąd ten problem.

PS: Pierwszy raz od kilku dni mam dostęp do netu (uroki pracy). O dostępie do TA-2570 nie wspomnę... ;-(

Dostałem dzisiaj kolejną porcję kaset Basf. Tym razem są to Basf CR-MII. Stan perfekcyjny ! Taki jak po rozpakowaniu nowej kasety. W tej chwili mam kilkadziesiąt pięknych kaset. W tym kilkadziesiąt nowych nierozpakowanych. Kilkadziesiąt magnetofonów, i.......nie mam czego nagrywać :-(( Gdybym tak miał jakąś wielką wypożyczalnię płyt CD pod nosem. Niestety nie mam...

Pozdrowienia z Kanady.

Wojtku po prostu te decki na których słucham już dopieściłem, no może nowo nabyty UNIVERSUM Senator nie całkowicie. Troszkę myszkuje taśmą na lewym wałku i zbyt luźny paseczek napędu licznika czsem zatrzymuje kiedy chce, ale i to wyleczymy. Nie na wiele bym ci się przydał. Mechanikę daję radę, ale elektronik to ze mnie naprawdę amator.

Serdecznie pozdrawiam.

[quote name='Kasjel'

kilkadziesiąt pięknych kaset. W tym kilkadziesiąt nowych nierozpakowanych. Kilkadziesiąt magnetofonów, i.......nie mam czego nagrywać :-(( Gdybym tak miał jakąś wielką wypożyczalnię płyt CD pod nosem. Niestety nie mam...

To chyba ogólny problem. Zaczniesz nagrywać pliki z netu, bo to najłatwiej dostępna "wypożyczalnia" i do tego ogromna. Myślę, że wielu z nas tak robi, tylko się o tym nie mówi. Audiofile by nas zaj.... w najlepszym razie wyśmiali.

Uruchomiłem też drugiego Duala C 839RC. Nie było łatwo, ale się udało ! Pozostało jeszcze parę rzeczy do zrobienia. Ale generalnie deck jest już sprawny. Na chwilę obecną mam już dosyć. Wczoraj zapieprzałem przy tym gracie do godz 12.00 !

Dzieło chwali mistrza: nagrywałem na Marantzu CP-430 zreanimowanym przez Pana Henryka Konstantego S.taśma SONY [C60] METAL-S50 odsłuchiwałem na CP-430 i na PIONER-ze CT-W803RS <kieszeń lewa>. Jestem pod wrażeniem wyjątkowo czysty zimny ostry dźwięk zespołu i czytelny głos wokalistki. Ten sam skład nagrywałem już na Basf 60 FERRO EXTRA i SONY UX-S [60] CHROME, [[<FERRO - UHER CR-240>] [<CHROME JVC CD-1635 MARKII>]]

Pozdrawiam

Zbyszek

Dzieło chwali mistrza: nagrywałem na Marantzu CP-430 zreanimowanym przez Pana Henryka Konstantego S.taśma SONY [C60] METAL-S50 odsłuchiwałem na CP-430 i na PIONER-ze CT-W803RS <kieszeń lewa>. Jestem pod wrażeniem wyjątkowo czysty zimny ostry dźwięk zespołu i czytelny głos wokalistki. Ten sam skład nagrywałem już na Basf 60 FERRO EXTRA i SONY UX-S [60] CHROME, [[<FERRO - UHER CR-240>] [<CHROME JVC CD-1635 MARKII>]]

Pozdrawiam

Zbyszek

Z innej beczki

Potrzebuję kasetę testową z nagranym w miarę dokładnie sygnałem wzorcowym 0db Dolby 400Hz. Kasjel, kiedyś pisałeś o swoim decku Pioneer 850, że jest idealnie wyregulowany - nie nagrałbyś mi takiej kasety?

Tak w ogóle to jak sobie radzicie z kalibracją ? "Na oko" to jednak lipa - zbyt niedokładnie. Ja się boję tknąć jakikolwiek potencjometr, by nie rozkalibrować decka dokumentnie, a niestety mam kilka takich, które ewidentnie wymagają regulacji.

Z jaką kalibracją? Elektroniczną czy kalibracją toru przesuwu?

Najpierw mechanika musi być ustawiona jak należy. Potem wzmacniacz odczytu i można się zabierać za pełną regulację

wzmacniacza zapisu.

Na oko się dobrze tego zrobić nie da. Kaset testowych to raczej nie ma, a jeśli się gdzieś pojawi to koszt dobrej klasy decka.

Najlepiej sobie samemu spreparować takie kasety i problem z głowy. Mi się udało i zgodność moich wzorców potwierdziłem z Kasjelem i G.Mark'iem.

Wyszło to samo. Na własne potrzeby wystarczy w pełni jeszcze jak ma się wprawę to można prawie idealnie ustawić decka.

Z innej beczki

Potrzebuję kasetę testową z nagranym w miarę dokładnie sygnałem wzorcowym 0db Dolby 400Hz. Kasjel, kiedyś pisałeś o swoim decku Pioneer 850, że jest idealnie wyregulowany - nie nagrałbyś mi takiej kasety?

Tak w ogóle to jak sobie radzicie z kalibracją ? "Na oko" to jednak lipa - zbyt niedokładnie. Ja się boję tknąć jakikolwiek potencjometr, by nie rozkalibrować decka dokumentnie, a niestety mam kilka takich, które ewidentnie wymagają regulacji.

Ten Pioneer ma idealnie wyregulowany skos głowicy i wykazał się bardzo niewielką nierównomiernością przesuwu taśmy. Te rzeczy zostały zmierzone fachowo, za pomocą trzech oryginalnych taśm kalibracyjnych i aparatury pomiarowej. Jednak regulację elektryczną robiłem w nim sam wzorując się na innych fabrycznie ustawionych deckach. Poza tym ma ustawioną precyzyjnie prędkość przesuwu taśmy. Ale nie daję gwarancji, że nagrane 400z to będzie naprawdę 400z. Chociaż wydaje mi się, że ustawienie do 0 VU powinno być precyzyjne.

ame='wojteks' timestamp='1307709693' post='2210011']

Pozdrowienia z Kanady.

Wojtku po prostu te decki na których słucham już dopieściłem, no może nowo nabyty UNIVERSUM Senator nie całkowicie. Troszkę myszkuje taśmą na lewym wałku i zbyt luźny paseczek napędu licznika czsem zatrzymuje kiedy chce, ale i to wyleczymy. Nie na wiele bym ci się przydał. Mechanikę daję radę, ale elektronik to ze mnie naprawdę amator.

Serdecznie pozdrawiam.

To chyba ogólny problem. Zaczniesz nagrywać pliki z netu, bo to najłatwiej dostępna "wypożyczalnia" i do tego ogromna. Myślę, że wielu z nas tak robi, tylko się o tym nie mówi. Audiofile by nas zaj.... w najlepszym razie wyśmiali.

Chyba nie wszyscy, zobacz ilu "audiofili" lata z Iphonem i slucha mp3 na 128 czy 192kbit/s, jak wezmiesz cos zgrane w "flac"'u to juz mozna posluchac.

Pozdrowienia,

Wojtek

Z jaką kalibracją? Elektroniczną czy kalibracją toru przesuwu?

Najpierw mechanika musi być ustawiona jak należy. Potem wzmacniacz odczytu i można się zabierać za pełną regulację

wzmacniacza zapisu.

Na oko się dobrze tego zrobić nie da. Kaset testowych to raczej nie ma, a jeśli się gdzieś pojawi to koszt dobrej klasy decka.

Najlepiej sobie samemu spreparować takie kasety i problem z głowy. Mi się udało i zgodność moich wzorców potwierdziłem z Kasjelem i G.Mark'iem.

Wyszło to samo. Na własne potrzeby wystarczy w pełni jeszcze jak ma się wprawę to można prawie idealnie ustawić decka.

Musiałbym sobie sam wyznaczyć jednego decka jako 'wzorzec' i według niego skalibrować pozostałe, dobrze rozumiem? I właśnie w tym sęk, że mam problem z wyborem. Może więc nagrałbym kasetę u siebie, wysłał do Ciebie, a Ty byś mi powiedział czy jest OK? Albo byś mi na niej nagrał swój wzorcowy poziom 0dB ?

Musiałbym sobie sam wyznaczyć jednego decka jako 'wzorzec' i według niego skalibrować pozostałe, dobrze rozumiem? I właśnie w tym sęk, że mam problem z wyborem. Może więc nagrałbym kasetę u siebie, wysłał do Ciebie, a Ty byś mi powiedział czy jest OK? Albo byś mi na niej nagrał swój wzorcowy poziom 0dB ?

Wzorcowy poziom O VU ??? Fotek - ja sprawdzam ten poziom na konkretym decku. Za chwilę wkładam tą samą kasetę, do tego samego decka i mam o jednostkę VU niżej. Cieszmy się, gdy kanały zawsze wskazują równo. Ale niestety musimy przyjąć tolerancję ogólną +/- 1 VU.

Jeśli chcesz sobie sam wyznaczyć wzorzec musisz go być w miarę pewien.

I wbrew pozorom najlepiej użyć decka 2 głowicowego do nagrania taśmy wzorcowej z wysokością i azymutem taśmy.

A czemu? A no temu, że w deckach 3 głowicowych głowice muszą być ustawione idealnie, żeby ślady się w pełni pokryły.

• Pokaż nowe odpowiedzi