Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

....a propos mnogości gadżetów do wieży takie ciekawostki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niemniej jednak , brzydki nie jest i może robić jako element takie wieży :-)

Powiem nawet, że w rzeczywistości jest dużo ładniejszy. Całkiem ciężki i solidnie wykonany. Tym bardziej się cieszę, że udało mi się go kupić za 50zł. Za mój wymarzony "Akai Tape Selector" sprzedający życzył sobie min. 300zł !!! Tak więc nie ma o czym mówić.

manius - chyba będziesz miał zerwane połączenie wewnątrz głowicy. Narazie możesz przelutować przewody, zamieniając kanały. Wowczas będziesz coś już wiedział...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuje wszystkim kolegom za pomoc pionek już gra faktycznie po założeniu nowego paska mostek z głowicasmi się podnosi.Mam jeszcze jedną prośbe mianowicie chodzi mi o naszą rodzimą szufladę MDS 442,jest problem z lewym kanałem po dotknięciu

przewodu na wyjściu z głowicy odtwarza poprawnie.Myślałem że to tylko jest problem z zimnym lutem wiec postanowiłem wszystkie przewody nanowo po lutować, ale dalej jest to samo wystarczy że na chwile dotknę śrubokretem i gra.Może ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu.Pozdrawiam

Albo uzwojenie głowicy ma przerwę, wątpliwe albowiem pobudzenie wzmacniacza odczytu lewego kanału, silnym sygnałem przydźwięku sieciowego sprawia, że lewy kanał gra. Albo kondensator sprzęgający na wejściu wzmacniacza odczytu lewego kanału "zdechł". C502 do sprawdzenia. Poza tym, jeśli sygnały z głowicy doprowadzone są do płyty wzmacniaczy odczytu poprzez złącza wsuwane, dokładnie wyczyścić ich styki.

Mój typ to kondensator C502.

GM

Albo uzwojenie głowicy ma przerwę, wątpliwe albowiem pobudzenie wzmacniacza odczytu lewego kanału, silnym sygnałem przydźwięku sieciowego sprawia, że lewy kanał gra. Albo kondensator sprzęgający na wejściu wzmacniacza odczytu lewego kanału "zdechł". C502 do sprawdzenia. Poza tym, jeśli sygnały z głowicy doprowadzone są do płyty wzmacniaczy odczytu poprzez złącza wsuwane, dokładnie wyczyścić ich styki.

Mój typ to kondensator C502.

GM

Myśle że nie będzie to głowica tym bardziej że jest to orginalna ALPSA

mało używana,ale dzięki za sugestie zobacze jak wygląda ten kondensator w wzmacniaczu odczytu.Pozdr

Witam!

Wątek coś przycichł więc pokaże mój ostatni nabytek. Po ostatnich zakupowych porażkach i dostawach magnetofonów uszkodzonych po stronie elektronicznej (nieszczęsny Technics M85 i M24) w końcu pełny sukces :-)

Pioneer CT-F750, najprawdopodbniej pierwszy Pioneer z autorewersem. Wiem w jakim macie poważaniu autorewers, ale dla mnie to sa pomniki techniki, podobnie jak dual capstan w 1974 roku w Tandbergu pracujący do dzisiaj jak nowy.

Pioneer jest w idealnym stanie, bardzo fajnie gra i głowica idealnie zgrana z moim CT-S710 (podstawowy deck, grający super) , więc chyba obydwa w oryginalnych ustawieniach chodzą.

Do wyczyszczenia są tylko potencjometry bo Output to loteria :-), podobnie input :-).

A oto bohater :

2011-12-142036.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Robinson

Fajny ten Pioneer ! Też bym nie pogardził. Ja mam model CT-F850, ale nie uważam go za bardzo dobrze grający magnetofon. Licytowałem takiego wypasionego Marantza. Ale w porę się opanowałem. W ostatnim czasie przybyły mi cztery decki, dlatego musiałem się opanować !

Ukryta Zawartość

Kusi mnie też ten "Senator".

vlado - Ty taki posiadasz. Nie pamiętam już, co pisałeś na temat jego brzmienia ?

Ukryta Zawartość

Z Senatorem to spiesz się Kasjelu bo się mogę nie opanować :-), stan zewnętrzny super i jeszcze działa, z małą usterką. Ja bym brał bo ładny jest.

Pozdrawiam

Ja też uwielbiam potężne wieże złożone z wielu elementów :-)

Ale ten procesor "Sansui AV77" kupiłem wyłącznie po to, by mieć możliwość podłączenia większej ilości magnetofonów.

Ja właśnie buduje taki selector wejść razem ze sterowanie z pilota.

O tym akurat nie pomyślałem. Napisałem po prostu jak ja zamierzam rozwiązać ten problem u siebie.

Ilość wejść może być naprawdę duża do kilkunastu można dojść spokojnie. WYdaje mi się, że to już całkiem dużo.

Z resztą nie ja pierwszy to robię.

Kusi mnie też ten "Senator".

vlado - Ty taki posiadasz. Nie pamiętam już, co pisałeś na temat jego brzmienia ?

Basisko, przede wszystkim basisko, prawie jak ze szpulaka. Góra na metalu do 19kHz. Ładna przestrzeń, bardzo muzykalny doskonały do muzyki poważnej, smyczki i fortepian bez pływania wysokosci dźwięku. Stary ciężki dualcapstan i to słychac. Bardzo rozbudowany Hi-Com, ostatnio lubisz eksperymentowac:-)

Nabyłeś? Bo może niepotrzebnie się produkuję?:-)

Basisko, przede wszystkim basisko, prawie jak ze szpulaka. Góra na metalu do 19kHz. Ładna przestrzeń, bardzo muzykalny doskonały do muzyki poważnej, smyczki i fortepian bez pływania wysokosci dźwięku. Stary ciężki dualcapstan i to słychac. Bardzo rozbudowany Hi-Com, ostatnio lubisz eksperymentowac:-)

Nabyłeś? Bo może niepotrzebnie się produkuję?:-)

Jeszcze nie...zastanawiam się. Dzięki za info.

Witam w mojej zagrodzie zamieszkał nowy reniferek :)

stara dobra maszyna Dual 846.

Zdjecia poprzedniego właściciela lecz sie napewno nie pogniewa.:)

Ukryta Zawartość

post-27174-0-20718200-1324032823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

xtr71 - czy ten model posiada także "stop" w postaci wyłączników/dźwigienek przy wyjmowaniu kasety prócz zwykłego "stop" przyciskiem ?

A do mnie trafił taki oto element, zapowiada się ciekawie przynajmniej w kierunku rozdziału jednego źródła na kilka "odbiorców",ciekawe czy :

1.Ponieważ to automat - czy po włączeniu np. magnetofonu :-) włącznikiem "power" lub włączeniem nagrywania uaktywni się gniazdo do którego ten magnetofon jest podłączony

2.Czy da się wykorzystać złącza video jako prawy i lewy audio

3.Czy to w ogóle zadziała z sygnałem analogowym (wioskuję że tak) i czy spełni swoją funkcję tj. chociażby automatyczny, bez strat, rozdział jednego sygnału na podłączone magnetofony.

4.Jakie zasilanie powinienem podłączyć - jest tu zmienne 12AC, ale prosto z trafa ma tyle wychodzić? Pod obciążeniem napięcie spada, ile volt trafo nie obciążone powinno mi wskazywać na wyjściu ?Czy mogę w tym przypadku podłączyć zwykły zasilacz 12 vdc bez obaw o uszkodzenie?

Ukryta Zawartość

post-19017-0-40949600-1324068009_thumb.jpg

post-19017-0-33138500-1324068023_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Koledzy, spieszę zakomunikować, że Nakamichi RX-505 w cudowny sposób (jak dla mnie) :-), rekami GMarka (siła spokoju niespotykana) został przywrócony do pełnej sprawności , świetności i odtwarzalności a także nagrywalności.

GMarku, składam tutaj serdecznie podziękowania za pomoc i naprawę na która bym się pewnie nie zdecydował własnoręcznie.

Deck jest zrobiony po stronie mechanicznej perfect. Poprawiona ośka dźwigni rolki, uruchomienie zapieczonej dźwigni tejże rolki, naprawa szalejącego idlera (tym razem pomogła nowa sprężynka) a ja myślałem, że to trybki przeskakują :-).

Głowice wyregulowane do mojego Pionka CT-S710 , gra i nagrywa jak dla mnie super i nie mam mu nic do zarzucenia. Bardzo ładnie też odtwarza kasety nagrane na Naku BX-125 , ten prosty model jest naprawdę super pod względem dźwiękowym i polecam go serdecznie, bo za 100zł można mieć 80 - 90% dźwięku Naków z górnej półki.

GMark-u dzięki dzięki i pełen szacun za Twoją wiedzę i cierpliwość :-)

I obiekt prac :

2011-11-252107.jpg

Ale przykadziłem heheh,

Pozdrówki

Edytowane przez Robinson

Napisano wczoraj, 21:44

xtr71 - czy ten model posiada także "stop" w postaci wyłączników/dźwigienek przy wyjmowaniu kasety prócz zwykłego "stop" przyciskiem ?

Szanowny Kolego Musico.

Reniferek dopiero jedzie na nowy domek więc nie odpowiem .Bedę musiał ściągnac manuala do obsługi tego Duala.

A pozatym są kozackie wskaźniki wychyłowe. :)

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Ale przykadziłem heheh,

;)) Ładne cacko - nie ma co - już widzę minę Twoich znajomych jak im to zaprezentujesz w działaniu...

Powiedz jeszcze - jeśli możesz - gdzie zdobywa się takie naki - czy wystarczy śledzić rynek krajowy czy też trzeba wybrać się za granicę?

Pozdrawiam,

Maciek

Rynek krajowy , tylko kredyt trzeba wziąc ;-). Ja na niego polowałem kilka lat i to na model 202 najniższy. To była okazja , nie cenowa oczywiście :-), ale dla mnie nie było wyjścia, mimo że był uszkodzony.

Pozdrówki

musiko - Ty kupiłeś ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel

musiko - Ty kupiłeś ???

Ukryta Zawartość

Nie, nie ja :-)Ale ładnie wygląda na zdjęciach w środku,jak grają te decki ?

Ukryta Zawartość

Zetknąłem się na allegro z takimi głowicami, czy ktoś miał z nimi do czynienia? Warto kupować, czy lepiej dołożyć drugie tyle i kupić AIWA DX lub ALPSa?

Zetknąłem się na allegro z takimi głowicami, czy ktoś miał z nimi do czynienia? Warto kupować, czy lepiej dołożyć drugie tyle i kupić AIWA DX lub ALPSa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś, dawno temu miałem zamontowaną taką w M9115. Pamiętam, że można było na niej uzyskać całkiem dobrą jakość odtwarzanego/nagrywanego dźwięku. Niestety jest bardzo miękka. Jeśli deck z tą głowicą będzie często używany, to i głowicę trzeba będzie często zmieniać :-)

Ja kiedyś miałem CT 737mkII i mnie on nie przypadł do gustu. Ale nie chcę wałkować po raz setny tego samego tematu :-)

Senatorek będzie mój ! Za stówkę razem z przesyłką. Ciekawe czy było warto ? Bo z wyglądu, to jest naprawdę w moim guście. Nie podobają mi się tylko napisy nad i pod kieszenią.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi