Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie że się spodobał. Jak dobrze wykalibrujesz tor odczytu, to zacznie bardzo audiomagicznie działać dolbyC i dopiero wtedy zaczyna się dynamika, i wtedy nawet dobra cyfra mu nie podskoczy wcale a wcale. ale fakt że i bez tego jest nieprzeciętna. Szukałem powodu w schemacie który by to wyjaśniał, jedyne co widzę to może być współpraca ciekawie użytych wzmacniaczy operacyjnych i nielubianego 4066.

Toru zapisu nie kalibruje się, jest na sztywno. Ustawić można podkłady - moja rada - nie ruszaj. Jak podniesiesz płytę z prawej strony jest po 2 prki na kanał od strony przodu - głośność i soprany. Soprany daj tak na 2/3 zakresu, a głośność delikatnie ustaw tak, aby na własnym zapisie dolby C nie powodowało pogorszenia dynamiki, ale polepszenia też nie, ustawiaj po skorygowaniu głośności przed i po zapisie na generatorze i po zrobieniu accubiasu potem. Ten robisz wciskając rec, pauza, accubias. Dostaniesz trochę więcej sopranu po taśmie niż przed, nagrywaj na 0 db. Tak ma być, taśma z czasem zgubi ten lekko podbity sopran, ale dzięki temu nawet na 15 letnich taśmach dolby C popracuje poprawnie. Kalibruj na taśmie Sony Metal-XR i tylko na tej. Jest dla tego magnetofonu neutralna i niespecjalnie reaguje na zmiany podkładu.

Przełóż miejscami przewody idące z czujników obrotu talerzyków w kostce w płytce idącej do serwo tak, aby sygnałowy z lewej szpulki szedł w prawy i vice wersa. Licznik będzie liczył dalej, po wciśnięciu klawisza długości taśmy pokaże ile mineło od początku, niestety będzie zerował potem Ale za to ten kaseciak nie wciągnie nigdy już taśmy.

dzięki za rady, zrobię jak piszesz, nie używam dolby, ale spróbuje na tym Onkyo, dynamika zabija :)

Ciekawi mnie Onkyo TA-2900, muszę gdzieś upolować

Został może jakiś cały magnetofon? kupię.

x 2

Edytowane przez robeeert

te jego świecące wodotryski

To była taka maniera Onkyo.

O modelu TA-2570 w teście w niemieckim Audio napisano, że przypomina wesołe miasteczko nocą - doliczyli mu się 80 świecących elementów.

dzięki za rady, zrobię jak piszesz, nie używam dolby, ale spróbuje na tym Onkyo, dynamika zabija :)

Ciekawi mnie Onkyo TA-2900, muszę gdzieś upolować

x 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26861-0-40498700-1378491886_thumb.jpg

post-26861-0-84130100-1378491905_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

łomatko na święta nie trzeba na choince światełek zapalać, wystarczy z kasety dzieciakom kolędy puścić, ale mi taki wygląd odpowiada ;)

Ukryta Zawartość

Panowie to link do krótkiego nagrania z płyty CD na TA 2360, mam nadzieję ze usłyszycie to co ja nazywam "bulgotem" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

chwalę się. Własnie stałem się posiadaczem Nakamichi 670ZX.

Ukryta Zawartość

Jest jak 680ka tylko bez dwóch prędkości i z analogowymi wskaźnikami UV.

Zobaczymy jak będzie grać w porównaniu do BX-300, który własnie będzie poddawany procesowi wymiany opampów i kondensatorów.

Trochę będzie brakować Dolby C ale może użyję zewnętrznego dekodera dbx II. A może zakupie zwenętrzny klocek z HiCom II?

Czy ktoś zna, miał ten model? Jakieś wrażenia?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Czy wiecie, że dzisiaj obchodzimy International Cassette Store Day

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Od rana słucham kaset na moim Denonie DRM-740. Piękny dzień!!!

Ukryta Zawartość

Piekny dziadziuś:-) W stylu profes, ma tyle pasków że masz o co się modlić:-) Ale wskaźniki to on ma raczej VU niż UV :-)

Napisz koniecznie jak on gra.

Pozdrawiam W.

Piekny dziadziuś:-) W stylu profes, ma tyle pasków że masz o co się modlić:-) Ale wskaźniki to on ma raczej VU niż UV :-)

Napisz koniecznie jak on gra.

Pozdrawiam W.

He, he ... nie strasz mnie, paski są do kupienia za masę EUR.

To jest przecież protoplasta ZX-7/9, Dragona i CR-7.

Aż sam jestem ciekaw. dbx I będzie podłączony obowiązkowo a Dolby B do odsłuchu oryginalnych kaset.

Będę porównywał do BX-300 po modach ala nasz forumowicz :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Będę porównywał do BX-300 po modach ala nasz forumowicz :).

Ja proszę, abyś zwrócił uwagę na wypełnienie dźwięku i rozmiary sceny ze szczególnym naciskiem na jej głębię.

W.

Czy ktos porównywał kiedyś magnetofon AKAI GX75 i GX 67 ?

Znam magnetofon gx 67 i jeśli chodzi o wierność kopii zwłaszcza wysokich tonów , można uznać za wzorcową , ale jeśli chodzi o poziom szumów na niskich częstotliwościach po prostu mi się nie podoba. Czy Akai gx 75 tez posiada owe "niskie' szumy?Testowałem dwa decki gx67 oba zachowywały sie identycznie wiec nie ma mowy uszkodzonym decku.Rozmagnesowanie głowicy również nic nie przyniosło w tym zakresie.

Dla porównania Sony tc-k808 przy dolby C ma o wiele mniej szumów niskiego zakresu. Górne szumy są identyczne. Jeśli chodzi o jakość wysokich tonów w sony, przyznam szczerze, że nie bardzo mi pasuje, nie jest tak naturalny jak AKAI

Fajną ma muzykę na Pionku stojącym na dragonie. Ciekawe co to jest?

Pozdrawiam.

Ciekawa muzyka faktycznie, też jestem ciekawy co to. Może któryś z kolegów będzie wiedział?...

A ten autoreverse w RX-202E to obłęd. Ale nie chciałbym naprawiać takiego mechanizmu, w razie jego uszkodzenia ;-)

A teraz małe pytanko, do czego służy funkcja APRS w Technics'ach RS-B765 i 965? Włączam ją, ale po starcie nagrywania wyłącza się.

Czy ktos porównywał kiedyś magnetofon AKAI GX75 i GX 67 ?

Znam magnetofon gx 67 i jeśli chodzi o wierność kopii zwłaszcza wysokich tonów , można uznać za wzorcową , ale jeśli chodzi o poziom szumów na niskich częstotliwościach po prostu mi się nie podoba. Czy Akai gx 75 tez posiada owe "niskie' szumy?Testowałem dwa decki gx67 oba zachowywały sie identycznie wiec nie ma mowy uszkodzonym decku.Rozmagnesowanie głowicy również nic nie przyniosło w tym zakresie.

Dla porównania Sony tc-k808 przy dolby C ma o wiele mniej szumów niskiego zakresu. Górne szumy są identyczne. Jeśli chodzi o jakość wysokich tonów w sony, przyznam szczerze, że nie bardzo mi pasuje, nie jest tak naturalny jak AKAI

Witam

Akai 75 wersja 1 czy mk II ?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Akai 75 wersja 1 czy mk II ?

Pozdrawiam XTR71

Nie słyszałem mk1 jak również mk2 , czy jest miedzy tymi wersjami aż taka różnica dźwięku ? Wolałbym porównanie gx67(69) do gx75mk1 ponieważ w razie dobrych wieści na temat niskich szumów przy niższych częstotliwościach , ten deck jest szybciej osiągalny.

Ciekawa muzyka faktycznie, też jestem ciekawy co to. Może któryś z kolegów będzie wiedział?...

A ten autoreverse w RX-202E to obłęd. Ale nie chciałbym naprawiać takiego mechanizmu, w razie jego uszkodzenia ;-)

A teraz małe pytanko, do czego służy funkcja APRS w Technics'ach RS-B765 i 965? Włączam ją, ale po starcie nagrywania wyłącza się.

Czyli działa prawidłowo. To układ zapamiętujący najwyższy poziom sygnału, dokładniejszy niż PEAK SEARCH w CD. Przesłuchujesz cały materiał, który zamierzasz nagrać przez decka z włączonym APRS . Po tej czynności na magnetofonie powinien zostać zapamiętany najwyższy poziom, jest on wskazywany pojedynczym świecącym segmentem wskaźnika decybeli oddzielnie dla kanału lewego i prawego. Jeśli wskaźnik APRS mruga, to znaczy, że poziom sygnału przekroczył maksymalną zapamiętywaną wartość, kiedy segmenty wyświetlacza nie zapalą się w ogóle, to oznacza, że wartość była poniżej progu zapamiętywanego przez układ APRS. Czyli wstępnie najlepiej ustawić Pi razy drzwi, a dokładniej APRS w następnym kroku ;)

Jeśli układ APRS zapamiętał najwyższy poziom, to później wystarczy potencjometrem REC LELEVEL ustawić preferowany przez Ciebie poziom sygnały. Segmenty wyświetlacza będą wtedy przeskakiwały wskazując poziom sygnału.

Układ APRS działa tylko w gotowości do nagrywania, rozpoczęcie zapisu kasuję pamięć APRS.

Ciekawa muzyka faktycznie, też jestem ciekawy co to. Może któryś z kolegów będzie wiedział?... A ten autoreverse w RX-202E to obłęd. Ale nie chciałbym naprawiać takiego mechanizmu, w razie jego uszkodzenia ;-) A teraz małe pytanko, do czego służy funkcja APRS w Technics'ach RS-B765 i 965? Włączam ją, ale po starcie nagrywania wyłącza się.

Auto reverse w RX to najwyższa kalsa mam 202 i 303 brakuje tylko 505 do kolekcji

No i znowu kurde mam z K990ES problemy, z nagrywaniem oraz z kalibracją. Nie mam miejsca teraz na naprawę. Mam na tapecie nadal TC-765 (teraz płytka nagrywania/odtwarzania szwankuje :/) oraz wziąłem się za renowację końcówki mocy Sony TA-N86B. Ciekawi mnie jednak to, co tym razem jest nie tak. Pojawiły się też problemy z detekcją typu taśmy, pewnie styki. Powiem Wam, że z K730ES nie mam od daty zakupu żadnych problemów.... dosłownie żadnych..... Jednak rocznik ma spore znaczenie, a początek lat 90`tych to jednak już nie do końca to, choć, mimo wszystko, nadal solidnie....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czy któryś z kolegów wymieniał silnik napędzający szpulki w TA-2570 ? W serwisówce jest tylko ogólny schemat mechanizmu z którego nie do końca wynika w jakiej kolejności się do niego dobrać, a nie chciałbym niepotrzebnie rozebrać wszystkiego w drobny mak...

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Ukryta Zawartość

wracają wspomnienia :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomekL3

Ponawiam pytanko , czy porównywał ktoś AKAI GX75 do gx 67 pod względem szumów przy dolby C ? Ja wiem , że katalogowa różnica w górnym zakresie szumów to 2 db ale jak to wygląda w dolnym zakresie szumów. Sony 808 przy dolby C ma o wiele mniej szumów w dolnym zakresie niż akai gx67

A teraz pytanie dla sympatyków Sony. Czy wyższe modele Sony od TC-K808es, tak samo zmiękczają wysokie tony. Ten mój nie potrafi nagrać identycznie jak oryginał. Korekcja bias tylko uwypukla niedoskonałość.

Czy któryś z kolegów wymieniał silnik napędzający szpulki w TA-2570 ? W serwisówce jest tylko ogólny schemat mechanizmu z którego nie do końca wynika w jakiej kolejności się do niego dobrać, a nie chciałbym niepotrzebnie rozebrać wszystkiego w drobny mak...

W.

Wymiana tego silnika jest prosta. Niestety nie pamiętam już wszystkiego tak dokładnie. Ten profil z blachy stalowej do której przykręcony jest silnik trzyma się na dwóch śrubach. Ale musisz zdemontować profil blaszany który przytrzymuje koła zamachowe. Koła zamachowe trzeba wysunąć maksymalnie do tyłu magnetofonu. Dlatego należy pamiętać by zdjąć podkładki plastikowe które wsunięte są na capastany, tak żeby się nie zgubiły.

Czyli działa prawidłowo. To układ zapamiętujący najwyższy poziom sygnału, dokładniejszy niż PEAK SEARCH w CD. Przesłuchujesz cały materiał, który zamierzasz nagrać przez decka z włączonym APRS . Po tej czynności na magnetofonie powinien zostać zapamiętany najwyższy poziom, jest on wskazywany pojedynczym świecącym segmentem wskaźnika decybeli oddzielnie dla kanału lewego i prawego. Jeśli wskaźnik APRS mruga, to znaczy, że poziom sygnału przekroczył maksymalną zapamiętywaną wartość, kiedy segmenty wyświetlacza nie zapalą się w ogóle, to oznacza, że wartość była poniżej progu zapamiętywanego przez układ APRS. Czyli wstępnie najlepiej ustawić Pi razy drzwi, a dokładniej APRS w następnym kroku ;)

Jeśli układ APRS zapamiętał najwyższy poziom, to później wystarczy potencjometrem REC LELEVEL ustawić preferowany przez Ciebie poziom sygnały. Segmenty wyświetlacza będą wtedy przeskakiwały wskazując poziom sygnału.

Układ APRS działa tylko w gotowości do nagrywania, rozpoczęcie zapisu kasuję pamięć APRS.

Dzięki za wyjaśnienie! Fajna funkcja, a nie miałem z nią jeszcze do czynienia :-)

Pytanie do speców od mechanizmów SONY , czasem mój sony tc-k808 nie chce przewijać do przodu, słychać silniczek tak jakby kręcił, lecz nie kręci się kaseta. Jak włączę przewijanie do tyłu a po tym znów do przodu , wtedy jest ok.

Witam,

Ukryta Zawartość

Jest jak 680ka tylko bez dwóch prędkości i z analogowymi wskaźnikami UV.

Zobaczymy jak będzie grać w porównaniu do BX-300, który własnie będzie poddawany procesowi wymiany opampów i kondensatorów.

Trochę będzie brakować Dolby C ale może użyję zewnętrznego dekodera dbx II. A może zakupie zwenętrzny klocek z HiCom II?

Czy ktoś zna, miał ten model? Jakieś wrażenia?

Pozdro

Tak, posiadam takowy :-) Był to mój pierwszy magnetofon Nakamichi, kupiony na giełdzie w stanie nieczynnym - ewidentnie z wystawki, choć trudno uwierzyć, że ktoś mógł wyrzucić taki sprzęt. Cierpiał na typową usterkę tych mechanizmów, tzn. zamieniony w klej smar ramion rolek dociskowych. Oprócz tego wymagał wymiany tranzystora sterującego silnikiem przełączającym funkcje. W związku z tym wszystkim, zapewne nie trzyma idealnie katalogowych parametrów, ale i tak jest wybitny. To co go wyróżnia, to niesamowicie precyzyjna i stabilna stereofonia - przypuszczam, że dużą zasługę w tym ma tor prowadzenia taśmy, a szczególnie eliminacja filcu dociskowego. O dziwo - wciąż pracuje na oryginalnych paskach :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

Większość magnetofonów Nakamichi (z wyjątkiem najniższych jednowałkowych modeli z lat '90) ma na głowicy specjalną nakładkę - rodzaj ramki - która odsuwa filc dociskowy od taśmy i głowicy - prawidłowy docisk taśmy do głowicy jest w całości zapewniany przez dwuwałkowy tor przesuwu.

Zwali to "pressure pad lifter", a wygląda np. tak:

26_Nakamichi_BX300_Heads_Pressure_Pad_Lifter_installed.jpg

Wspomniane rozwiązanie uniezależnia stabilność przesuwu taśmy od jakości docisku w kasecie. Wg Nakamichi poprawa brzmienia wynika z eliminacji zjawiska które nazwali "scrape flutter", czyli b. szybkozmiennych wahań prędkości przesuwu taśmy spowodowanych tarciem między taśmą a filcem dociskowym - to trochę tak, jakby sygnał z taśmy był modulowany szumem. I rzeczywiście - dźwięk Naka jest niesamowicie precyzyjny. Inne magnetofony chociaż same w sobie brzmią dobrze, to w bezpośrednim porównaniu właśnie dają dźwięk nieco bardziej "rozmyty" - efekt jest subtelny, ale słyszalny.

Miły efekt uboczny tego rozwiązania to możliwość poprawnego odczytania kaset w których np. docisk rozpadł się ze starości ;-)

Edytowane przez adamstan
  • Pokaż nowe odpowiedzi