Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

może te dolby, jednak po coś wsadzają do tych naszych organków ?

u mnie Vox nagrywany bez dolby i słuchany bez i z dolby, gra jak z kocem na łbie i to takim wojskowym, rok nie pranym.

nagranie z dolby B i puszczone z dolby, wciąż dla mnie lepsze od oryginału, czy to z radia czy z CD.

a Sansui 8080DB jako radio gra pięknie.

ciekawe.

G.Mark, masz jeszcze Voxa, też masz podobnie ?...

We wszystkich trzech przypadkach, bez Dolby, z Dolby B i z Dolby C, efekt "koca" nie występuje. Nagranie ma nawet lekko podbite wysokie tony w porównaniu do sygnału podanego na wejście. Próby robiłem na taśmie Sony Metal XR.

Rozmagnesuj głowice.

GM

no właśnie głowicę mam rozmagnesowane, demagnetyzer analogis, ale może coś źle zrobiłem ?

omiatam głowicę przez dwie trzy sekundy ( przy WYŁĄCZONYM ) magnetofonie i powolnym ruchem cofam go gdzieś na metr, wtedy wyłączam z prądu.

róznicy, przed i po nie słyszę, wyokich jest dużo, tylko ta różnica z dolby i bez.

nie mam metalówek, praktycznie same TDK SA - te starsze z lat 80/90, nówki.

dobra, sobota rano, czas robić porządek w płytach i pobawić się dalej voxem.

ps

Ty masz widzę wersję na bogato- MKII, ja dla ubogich, tylko z dolbyB :-)

edyta:

a Vox215B na alle, poszedł w jeden dzień, ciekawe za ile.

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Jak ktoś ma blisko to do Niedzieli niedaleko Santa Ana jest fajna wyprzedaż garażowa ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kalibrowałeś według wskaźników CAL czy na słuch ?

Według wskaźników, wtedy jest lipa, głucho i bez wysokich. Dopiero jak na słuch zacznę kręcić polepsza się ale muszę odkręcić wszystko prawie max'a. Mam pełno kaset nagranych na innych deckach i one też nie nie mają wysokich, ale to jest od ustawienia głowicy bo słychać że sie "ślimaczą" .Natomiast kasety ze studia nagrań grają ok, więc wysokie pojawiają się przy odtwarzaniu.

Według wskaźników, wtedy jest lipa, głucho i bez wysokich. Dopiero jak na słuch zacznę kręcić polepsza się ale muszę odkręcić wszystko prawie max'a. Mam pełno kaset nagranych na innych deckach i one też nie nie mają wysokich, ale to jest od ustawienia głowicy bo słychać że sie "ślimaczą" .Natomiast kasety ze studia nagrań grają ok, więc wysokie pojawiają się przy odtwarzaniu.

A tak w ogólności jesteście w stanie stwierdzić po tej fotce czy ktoś tu grzebał? Tor taśmy i głowice raczej są czyste.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak w ogólności jesteście w stanie stwierdzić po tej fotce czy ktoś tu grzebał? Tor taśmy i głowice raczej są czyste.

No grzebał, bo głowica Rec/Pb ma nie oryginalny lak na śrubkach. Już o tym była mowa, że z powodu łatwego dostępu do śrubek regulacyjnych w GX75/95 często właściciele kręcili nimi bez opamiętania :-) Masz wersję mkII więc sprawdź drewnianym/plastikowym patyczkiem czy czoło głowicy dobrze się trzyma. Były tu już kiedyś wklejane zdjęcia rozsypanych głowic z Akai GX 75 mkII.

A tak w ogólności jesteście w stanie stwierdzić po tej fotce czy ktoś tu grzebał?

Być może to przekłamanie zdjęcia, ale wygląda jakby śrubka po lewej stronie była trochę za bardzo odkręcona i głowica jest lekko przekrzywiona.

Ja mam zwykłego GX 75. Mocowania głowic odwtarzającej i nagrywającej ( blok) wygląda trochę inaczej, głowica kasująca zresztą też. Ale na śrubach regulacyjnych nie mam tyle farby. zdecydowanie mniej farby i kolor lakieru czerwony.

Jeśli kupiłeś ten magnetofon na Allegro od gościa z Poznania - to powiem tak - byłem jakieś 2 tygodnie temu u niego - chciałem sprawdzić przed zakupem - nie kupiłem bo nie kalibrowal taśm.

Jeśli kupiłeś ten magnetofon na Allegro od gościa z Poznania - to powiem tak - byłem jakieś 2 tygodnie temu u niego - chciałem sprawdzić przed zakupem - nie kupiłem bo nie kalibrowal taśm.

Nie wiem czy mówimy o tym samym Alegrowiczu. Ten od, którego ja kupiłem GX 75 wystawia swoje Akaie na aukcji pisząc stan TOP. Powiem tak: wg mnie uczciwy sprzedawca. Mój AKAI trafił się w stanie idealnym. Na początku ślzgał się idler. Potem się "ułożył". Jak był z tym problem facet zaoferowal, żebym przesłał mu decka i naprawi to. Do dzisiaj jestem w kontakcie. Po zakupie mojego drugiego decka, ONKYO TA 2570, zaoferował, żebym mu go przesłał to zrobi przegląd, za darmo. Z rozmowy wynika, że siedzi w marce AKAI od ładnych paru lat ( wcześniej pracował w UNITrze). Tak więc według mnie sprzedawca OK ( bez reklamy).

Ten sam:) byłem u niego. Miał mk 1 i mk 2.

Mk1 cały czas pokazywał ze ma kasetę metal a mk2 nie kalibrowal. Także wróciłem z pustymi rękoma. Pewnie Twój to jeden z tych.... Chociaż nie wyrokuje.

No grzebał, bo głowica Rec/Pb ma nie oryginalny lak na śrubkach. Już o tym była mowa, że z powodu łatwego dostępu do śrubek regulacyjnych w GX75/95 często właściciele kręcili nimi bez opamiętania :-) Masz wersję mkII więc sprawdź drewnianym/plastikowym patyczkiem czy czoło głowicy dobrze się trzyma. Były tu już kiedyś wklejane zdjęcia rozsypanych głowic z Akai GX 75 mkII.

Też uważam że ktoś tu kręcił lakier ma dwa kolory widać to od strony kieszeni, głowica raczej nie jest odklejona.

Nie, to nie od niego. Nawet zastanawiałem się czy nie wziąść z takiej aukcji właśnie z Poznania, ale na aukcji chyba było old timer brak możliwości zwrotu czy jakoś tak...

dzień dobry niedzielnie.

ktoś chce kupić nerkę ? przechodzoną bo przechodzoną, ale wymieniłbym na:

Ukryta Zawartość

ten tanberg tez piękny, kiedyś sobie takiego kupię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

hehe najlepsze potem jest to " zobacz jaki fajny magnetofon za dwie stówki kupiłem" a potem modlitwa, żeby nie przyszło PŻ wbić nazwę magneta na ebaya :-)

www.cichykot.com

ehe najlepsze potem jest to " zobacz jaki fajny magnetofon za dwie stówki kupiłem" a potem modlitwa, żeby nie przyszło PŻ wbić nazwę magneta na ebaya :-)

Akurat nie mam tego problemu . Moja żona jest tolerancyjna na moje zabawki . Nawet za bardzo . Czasem odpuszczam a sama mi " klika " .

Dobrze i niedobrze . Ktoś w związku powinien mieć hamulce ;)

Nawet z przesyłką cena jest fajna ... Akai GXC-570D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym podziękować Robinsonowi za pomoc przy renowacji decka - dzięki Tobie Pawle dziś wygląda jakby właśnie opuścił fabrykę.

Kółka zębate wymienione w obu kieszeniach stąd myślę, że przeżyje inne decki które posiadam.

Odnośnie dorabiania kół - istnieje sposób na dorobienie każdego kółka i nie jest to wycinanie laserem czy też druk 3d. Kolega modelarz hołdując staropolskiej zasadzie "... się a nie dam się" zakupił komplet pampersów i efekt jego pracy widoczny jest na zdjęciu poniżej (pieluchy pozostały suche).

Klucz do sukcesu: duże pokłady cierpliwości, czas, wzorzec, silikon i żywica.

Pozdrawiam,

Maciek

Ukryta Zawartość

post-18580-0-52815500-1418029381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jestem pod wielkim wrażeniem! Gratulacje!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Chciałbym podziękować Robinsonowi za pomoc przy renowacji decka - dzięki Tobie Pawle dziś wygląda jakby właśnie opuścił fabrykę.

Kółka zębate wymienione w obu kieszeniach stąd myślę, że przeżyje inne decki które posiadam.

Odnośnie dorabiania kół - istnieje sposób na dorobienie każdego kółka i nie jest to wycinanie laserem czy też druk 3d. Kolega modelarz hołdując staropolskiej zasadzie "... się a nie dam się" zakupił komplet pampersów i efekt jego pracy widoczny jest na zdjęciu poniżej (pieluchy pozostały suche).

Pozdrawiam,

Maciek

Gratuluje ... miałem kiedyś fajnego Grundiga CF5500-2 z rozwalonym kółeczkiem zębatym .... oddałem go za 1zł. Pomimo sporych modelarskich doświadczeń niestety nie mam czasu na taką zabawę :( Jeszcze raz gratuluje owoców pracy, dokładności i cierpliwości!

Pozdrawiam,

Maciek

Może kolega jaśniej wytłumaczy na czym polega wykonanie takich kół zębatych?Pozdrawiam

To w sumie ceny podobne, jak na przełomie wieków, kiedy jeszcze bywały w sklepach. Pamiętam, że wtedy chromy chodziły od kilkunastu do dwudziestukilku PLN, a metale zaczynały się od 45 (BASF Metal Maxima TPIV). Za to ostatnio (z miesiąc temu) udało mi się na giełdzie wygrzebać zafoliowane SA-X60, SA-X90 i MA90 za całe 9zł razem. Ale to był po prostu szczęśliwy traf, a kasety walały się w torbie pomiędzy mnóstwem innych badziewnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi