Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda że wczesniej nie napisałes o tym,bo mój znajomy był dzis w Bydgoszczy...

Mario, idąc tym tropem, szkoda, że nie wiedziałem, że Twój znajomy będzie w Bydgoszczy, bo bym napisał prędzej. ;-) Pewnych spraw nie jesteśmy w stanie przewidzieć.

A Denon Radmara w istocie wart wzięcia , aż się dziwię że chce się go pozbyć , mimo wszystko !

Zostawił bym by choć oko nacieszyć , tak mało eleganckich i dobrych sprzętów teraz ...

Cezary, mówiąc szczerze to długo się nad tym zastanawiałem, bo lubię Denony z tamtego okresu, raz za wygląd a dwa, za to jak potrafią grać. Łatwa decyzja to nie była. Wziąłem jednak pod uwagę wszystkie plusy dodatnie i plusy ujemne i wyszło mi, że korzystniej dla mnie będzie gdy zwolnię sobie trochę miejsca, bo go potrzebuję planując zakup Akai GX-52. Ponadto, jestem zwolennikiem magnetofonów jednowałkowych, bo w razie konieczności ingerencji serwisowej z jednowałkowymi jestem w stanie sobie poradzić. Oba Denony są (niestety dla mnie) dwuwałkowe i gdybym musiał w nich grzebać to raczej bym się tego nie podjął bez sprzętu pomiarowego, a takowym nie dysponuję. Długo myślałem czy nie wystawić ich na dowolny serwis aukcyjny, ale doszedłem do wniosku, że nie, bo się zmarnują albo trafią w złe ręce. Ponieważ oba są w miarę zadbane przynajmniej od strony technicznej, to wolę je oddać za piwo komuś z Was i wiem, że będzie się z nich cieszył. Omawiam już zresztą kwestię odbioru na PW z jednym z Was.

Dziś dotarł do mnie trochę zmęczony wyglądem Pioneer CT F-850,elektronika ok mechanika też odtwarza rewelacyjnie gorzej z wyglądem jutro postaram się wrzucić zdjęcia.

Maniutek, nawet jeśli dźwiękowo nie powala na kolana, to bardzo ładny jest. Znając Twoje możliwości, z pewnością będzie wyglądał rewelacyjnie. No i jak Kasjel napisał, dla samego wyglądu warto go mieć. Gdyby nie to, że jestem zwolennikiem młodszych o około 10 lat modeli, to też pewnie bym takiego miał. Jeden z tych vintage-ów, które naprawdę mi się podobają.

Edytowane przez Radmar

A to mój pupil.

Nabyty bez jednego klawisza (lewy,dolny).

Klawisze są aluminiowe i klejone. A ten dorabiany przeze mnie niestety jest z plastiku.Troszkę się odróżnia od pozostałych ale co tam.

Gra za to super!.Pozostanie u mnie na zawsze.POLECAM!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26861-0-50560100-1444323628_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to mój pupil.

Nabyty bez jednego klawisza (lewy,dolny).

Klawisze są aluminiowe i klejone. A ten dorabiany przeze mnie niestety jest z plastiku.Troszkę się odróżnia od pozostałych ale co tam.

Gra za to super!.Pozostanie u mnie na zawsze.POLECAM!

I co ? Myślisz że nie widzę tego co pod nim stoi ? :-))

Skąd Wy u diabła bierzecie te magnetofony ? Mam na myśli oczywiście Technisca RS-M95. Jak dla mnie jest on nie osiągalny. Sporo za niego musiałeś zapłacić ?

Przy okazji wyciągnąłem również Audio 5/96 test 3 magnetofonów sony tc-k215 ,technics rs-bx 501

Jak wypadł RS-BX501? Podobno to kiepski magnetofon - ale ja nie narzekam, może dlatego że nigdy nie miałem lepszego.

I co ? Myślisz że nie widzę tego co pod nim stoi ? :-))

Skąd Wy u diabła bierzecie te magnetofony ? Mam na myśli oczywiście Technisca RS-M95. Jak dla mnie jest on nie osiągalny. Sporo za niego musiałeś zapłacić ?

Kupiłem go niesprawnego od niemca.Nie był aż tak drogi.

Ma nieoryginalne stópki(jedna jest w dodatku inna od reszty).I pewno dlatego nie było na niego chętnych.

Udało się naprawić mechanikę i teraz gra aż hej.Też POLECAM.

A ten dorabiany przeze mnie niestety jest z plastiku

Ja tam nic nie widzę dorabianego. A zaraz... to Ty nie mówiłeś o RS-M95? :-) A, no teraz rozumiem, chodziło Ci o KX-1200. :-P :-D :-)))

Ma nieoryginalne stópki(jedna jest w dodatku inna od reszty)

Uuuu, no to pełna dyskwalifikacja. To już bym go nie kupił. :-)))) :-P

A teraz tak na poważnie, fajnie, że udało Ci się go przywrócić do życia. Podobno to taki RS-B100 lat 70-tych. jeśli tak to chciałbym kiedyś to cudo zobaczyć w akcji na żywo. Mogę z piwem wpaść w związku z tym? ;-)

Edytowane przez Radmar

Robinson kiedyś pisał, że Technics RS-M95 wcale nie jest taki rewelacyjny co nie znaczy że nie jest unikatowy.

Teraz nie spodziewam się po tym decku super brzmienia ale i tak chciał bym go mieć !

Yamaha Uszyka też jest fajna. Nie rozumiem tylko dlaczego nie odżałowałeś tych parę groszy na folię samoprzylepną do kokpitów samochodowych aby okleić ten klawisz przed montażem ?

k.mik

RS-BX 501-nagrania nieco wyostrzone, pozbawione wielu informacji brzmieniowych.

Bas cichy i nieśmiały zdominowany przez inne podzakresy.

Podbarwione średnie tony utrudniające słuchanie muzyki akustycznej.

Słaba rozdzielczość gdy gra naraz kilka instrumentów.

Dość neutralne i dynamiczne wysokie dominują przez impotencję środka.

To w skrócie ich opinia .

Dziś dotarł do mnie trochę zmęczony wyglądem Pioneer CT F-850,elektronika ok mechanika też odtwarza rewelacyjnie gorzej z wyglądem jutro postaram się wrzucić zdjęcia.

manius coś mi się obiło o uszy, chyba sam to mówiłeś jak widzieliśmy się ostatnio ;), że nie masz gdzie tego trzymać wszystkiego i na luz wrzucasz z zakupami ;) O małżonce coś też wspominałeś...

Tak że jakbyś musiał się czasem ewakuować z domu to ja reflektuje na tego Pioneerka...

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

manius coś mi się obiło o uszy, chyba sam to mówiłeś jak widzieliśmy się ostatnio ;), że nie masz gdzie tego trzymać wszystkiego i na luz wrzucasz z zakupami ;) O małżonce coś też wspominałeś...

Tak że jakbyś musiał się czasem ewakuować z domu to ja reflektuje na tego Pioneerka...

Victor zgadza się dobrze pamiętasz zgodnie zaleceniami naszego kolegi Kasjela ,zrobiłem przewietrzenie kolekcji i parę decków się pozbyłem.

Muszę stwierdzić że te Pionki są bardzo kiepskie nie warte ceny za jakie są wystawiane znanym miejscu jedyny plus to wygląd i nic więcej.Dziś zdjąłem przedni panel celem dorobienia szybki wyświetlacza bo stara jest częściowo zamazana,czekam mnie również wymiana kilku podzespołów itd chcę go doprowadzić jakiegoś wyglądu.Szczerze mówiąc już bym go nie kupił można w tej cenie kupić dużo lepsze decki niż ten Pionek.

Panowie, sprawa Denonów jest już nieaktualna. Zmieniły właściciela i myślę, że nie będą z tego powodu zbyt kapryśne. Maciek, niech Ci się sprawują długo i bezawaryjnie.

A ja biorę jutro na warsztat Technicsa RS-TR515. Oj będzie się znów działo. :-)

Wspaniali koledzy czy moglibyliscie sie podzielic swoimi wrazeniami?

Chodzi mi o Wasze najwieksze pozytywne zaskocznie co do jakosci brzmienia magnetofonow, zwlaszcza tych, ktore sa generalnie pomijane i tak zwane badziewie z wygladu i jakosci wykonania.

Dziekuje.

Edytowane przez helloradio

A co mu dolega?

Dolegają mu dwie rzeczy - pierwsza z nich to paski w stanie delikatnego rozkładu lub fiksujące czujniki obecności kasety, bo po włączeniu jakiejkolwiek funkcji wyłącza się po kilku sekundach (na obu mechanizmach), a druga - nie chcę być złym prorokiem, ale obawiam się że kółka zębate mogły utracić jakie zęby, bowiem podczas odtwarzania słychać wyraźne regularne stukanie mechanizmów i w jednym i w drugim kierunku odtwarzania chociaż w drugą stronę stuka nieco inaczej ale też regularnie i również na obu mechanizmach to występuje. Z pierwszym problemem to sobie poradzę, z drugim może być gorzej, bo nie mam cholera na stanie żadnych kółek zębatych. No ale będę się martwił jak go rozgrzebię.

Chodzi mi o Wasze najwieksze pozytywne zaskocznie co do jakosci brzmienia magnetofonow, zwlaszcza tych, ktore sa generalnie pomijane i tak zwane badziewie z wygladu i jakosci wykonania.

Ja bym tu akurat wymienił wspomnianego właśnie Technicsa RS-TR515. Fakt, że to najwyższy model dwukasetowego Technicsa z tej serii, no ale skoro to Technics to według twierdzeń wielu "znawców" każdy przeciętny Technics "gra jak z dupy". No i tu jest pewne zaskoczenie, bo jest przeciwnie. Mnie właśnie RS-TR515 bardzo pozytywnie zaskoczył, gdy ustawiłem mu tor prowadzenia taśmy na obu kieszeniach, to dopiero wówczas okazało się, że potrafi dużo więcej niż się wydaje. Niedawno tę samą czynność powtórzyłem z RS-B665. Czyli mimo, że sprzęt niby przeciętny, plastikowy (RS-TR515), to ukryte możliwości ma. :-)

Zmieniły właściciela i myślę, że nie będą z tego powodu zbyt kapryśne. Maciek, niech Ci się sprawują długo i bezawaryjnie.

:) :) :) Jeszcze raz dziękuję, miło było złożyć wizytę - wkrótce wpadnę po ten z pionowymi wskaźnikami... ;)

-pozdrawiam M.

Mój TR515 niestety też zachorował "dentystycznie".... sprzedałem go, nabywca miał sobie z tym jakoś poradzić. Klasycznie, winne były koła zębate, wykonane z tego dziadowskiego, półprzezroczystego żółtawego tworzywa, które było lekko miękkie i nieco elastyczne, gdy było nowe, i dlatego było używane do produkcji tych kół przez bardzo wielu producentów, bo dzięki swej elastyczności łatwo się zazębiały i tłumiły drgania. Niestety, po latach tworzywo to traci elastyczność i kruszeje.

Jak wygląda sprawa ustawiania skosu głowicy w takich magnetofonach jak RS-BX501? Jest w ogóle możliwość takiej regulacji? Bo mam wrażenie, że obrotowe głowice rewersyjne są w ogóle nieustawialne i skos zależy wyłącznie od precyzji i stopnia zużycia mechanizmu obrotowego. U mnie nie jest chyba jeszcze tak źle, ale u kuzyna w Niemczech na jakiejś rewersyjnej miniwieży Sony z Dolby C z lat 90. skos był od początku bardzo niedokładny i niezgodny z niczym innym.

ustawienie skosu glowicy obrotowej hest bardz proste przynajmniej w kilku magnetofonach, ktore mam

Po obu stronach glowicy sa srubki ograniczajace jak daleko ma sie ona obracac Skos glowicy mozna ustawic bardzo precyzyjnie w obu kierunkach przesuwu.

pozdrawiam

Witam szanowne grono magnetofonowe.Podobnie jak kolega Uszyk rowniez posiadam Yamahe KX-1200, gram na niej od kilku lat i najpewniej rowniez ma u mnie dozywocie. Jednak po dłuższym postoju, z powodu skamieniałego idlera podszarpuje taśmą. Po dosłownie 15 sekundach odtwarzania, czy tez przewijania, stan sie normuje i chodzi elegancko - bezszelestnie i równo. Jako osoba lekko pedantyczna chciałbym temu zaradzic wymieniajac "oponke" idlera - ta ktora tam siedzi, jest najpewniej fabryczna. Niestety jej poszukiwania w znanych mi sklepach i serwisach internetowych spełzły na niczym, oponka zdjeta z kółka idlera ma wymiary: 10x14x2,15 mm. Orientujecie sie gdzie mozna ja zakupic, ewentualnie czy ktos dorabia tego typu elementy pod wymiar ?

Dodam ze jej czyszczenie pomaga na max miesiac, pozniej temat powowli powraca....

Edytowane przez toper-utl

Raczej nie kupisz, chyba że znajdziesz coś na E-Bay,u. Zobacz jak numer katalogowy ma to kółko cierne w serwisówce. Jeśli nawet będzie dostępne to drogo. Ostatnio "Elektronik DK" na Allegro miewa części które nie spodziewał bym się, że jeszcze kiedykolwiek się pojawią w sprzedaży. A tak na razie proponował bym nasączenie oponki preparatem do konserwacji pasków klinowych w samochodach bądź nałożenie na kółko uszczelki typu "oring" i wykonanie szlifu bieżni zewnętrznej.

:) :) :) Jeszcze raz dziękuję, miło było złożyć wizytę - wkrótce wpadnę po ten z pionowymi wskaźnikami... ;)

Zapomnij. :-) Wpaść oczywiście zawsze możesz - zapraszam (bez samochodu) na piwo, ale "pionowe wskaźniki" zostają u mnie. :-P Za długo czekałem na egzemplarz w takim stanie.

Niestety, po latach tworzywo to traci elastyczność i kruszeje.

Obawiam się tego właśnie, no ale trudno, najwyżej będę coś dobierał pasującego. Pozbywać się RS-TR515 bym nie chciał, bo jak na dwukasetową "maszynkę" jest bardzo fajny, dobrze wyposażony no i wygodny.

Jest w ogóle możliwość takiej regulacji? Bo mam wrażenie, że obrotowe głowice rewersyjne są w ogóle nieustawialne

To na szczęście tylko wrażenie. Głowice te są możliwe do ustawienia, jak helloradio słusznie zauważył. Sam ten zabieg przeprowadzałem na RS-TR515, który w obydwu kieszeniach ma obrotowe głowice rewersowe. Da się to zrobić bez większego trudu oddzielnie dla każdej strony rzecz jasna. No i jak słusznie Maciej zauważył, po pewnym czasie ten zabieg będzie trzeba powtórzyć.

Edytowane przez Radmar

Pamiętam reklamę któregoś Akai trzygłowicowego z autorewersem, z lat 80-tych, w której firma chwaliła się, jaki super-trwały mechanizm obrotowy opracowała, taki, który wytrzyma te gwałtowne uderzenia przy obrocie i nie będzie tracił ustawień.

Reference master mechanism - PIONEER

bardzo bardzo poprosze o wymiary trzech paskow, nigdzie nie moge znalezc tej informacji

dziekuje i pozdrawiam

Reference master mechanism - PIONEER

bardzo bardzo poprosze o wymiary trzech paskow, nigdzie nie moge znalezc tej informacji

dziekuje i pozdrawiam

Tu masz komplet

Ukryta Zawartość

No chyba że z CT 757 lub 737 będą lepsze bo też są.

Ukryta Zawartość

Tu masz komplet

Ukryta Zawartość

No chyba że z CT 757 lub 737 będą lepsze bo też są.

dzieki Kasjel

ale prosilem dokladnie o wymiary

przy okazji magnetofonu nie mam zeby pomierzyc sznurkiem

i nie chce kupowac tego zestawu

tylko wymiary nic wiecej

Ukryta Zawartość

Raczej nie kupisz, chyba że znajdziesz coś na E-Bay,u. Zobacz jak numer katalogowy ma to kółko cierne w serwisówce. Jeśli nawet będzie dostępne to drogo. Ostatnio "Elektronik DK" na Allegro miewa części które nie spodziewał bym się, że jeszcze kiedykolwiek się pojawią w sprzedaży. A tak na razie proponował bym nasączenie oponki preparatem do konserwacji pasków klinowych w samochodach bądź nałożenie na kółko uszczelki typu "oring" i wykonanie szlifu bieżni zewnętrznej.

Dzieki Kasjel za porady.

Na ebayu kilkanascie dni temu były wystawione dwie sztuki, ale niestety ktos mnie uprzedził z zakupem..

Po fabrycznym numerze czesci szukałem, kilka sklepow w Uk i USA miało go w ofercie --> komplet kółko + oponka , ale po wysłaniu zapytania , kazdy informował ze juz sie skonczyły.

Opcje ze szlifowaniem oringa znam, z tego co pamietam czytałem o tym na ktores z poprzednich stron tego watku - a przeczytałem chyba cały... jesli nie znajde nowego zamiennika to chyba pojde w tym kierunku.

Nasaczenie - wydaje sie chyba narazie jedyna rozsadna opcja, a przynajmniej do czasu namierzenia zamiennika...

W najblizszym czasie postaram sie to jakos ogarnac, dam znac jakie uzyskałem efekty.

Edytowane przez toper-utl

W sklepie internetowym "Ledmar" mają mnóstwo oponek w pozycji "Paski sprzęgła". Niestety wszystkie mają zbyt duże rozmiary jak na magnetofony kasetowe. One chyba są do magnetowidów czy coś w tym stylu. Kiedyś zakupiłem kilkanaście sztuk i potem zastanawiałem się po co ? Ale teraz dwie sztuki miałem jak znalazł do Uhera Royal de Luxe. Tak więc potwierdza się powiedzenie, że od przybytku głowa nie boli :-)

Czasem też można dopasować jakąś uszczelkę do hydrauliki. Byle tylko ładnie wchodziła do rowka w kółku plastikowym. Jeśli średnica jest zbyt duża to nawet lepiej. Wystarczy nałożyć takie kółko na odpowiedniej średnicy oś. Zamontować w wiertarce z nie wyrobioną dobrą głowicą. Potem nakleić pasek dobrego ostrego papieru ściernego gradacji 80 lub nawet 60 na płytkę szerokości ok 1cm i jazda ! Można w ten sposób uzyskać pożądaną średnicę kółka ciernego. Jeśli kółko jest na oś średnicy 2mm to nawet wystarczy silniczek magnetofonowy zamiast wiertarki.

Edytowane przez Kasjel
  • Pokaż nowe odpowiedzi