Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj wreszcie po dłuższym czasie zabrałem się do naprawy CT-777. Miał typową dolegliwość - ślizgające się kółko pośrednie napędzające rolki kasety podczas przewijania. Udało mi się zakupić w moim ulubionym sklepiku kilka oponek i jedna z nich pasuje idealnie; cena 2,50 zł. sztuka. Wymiary oryginalnej to:

- grubość 3 mm

- średnica wew. 12 mm

- średnica zewn. 17 mm

Zamiennik różni się średnicami, wewn. 11 mm a zewn. 18 mm. Po założeniu pasuje idealnie, magnetofon przewija cicho i pewnie.

Nie byłoby to nic wielkiego, ale jako, że jestem wielkim leniem całą operację wykonałem tylko poprzez otwartą kieszeń. Trochę cierpliwości i po 20 min. sukces.

Teraz nagrywam sobie odsłuchując i porównując z sygnałem wejściowym Green Carnation - jest b. dobrze, nie słychać żadnej różnicy.

pat_69, mam Teac'a V-3010, to całkiem niezły magnetofon. Mój jest w b. dobrym stanie i nie wymagał na szczęście żadnej regulacji. Jeżeli cena nie jest zniechęcająca to warto kupić.

cóż to za sklepik, potrzebuję oponkę do Nakamichi BX-300 :)

Jak by powiedział Ten, Którego Imienia Nie Wolno Wymówić, nie ma żadnych Pionków, są Pioneery... ;-)

Masz rację MaciejLK to taki w naszym żargonie skrót he he he.

Ten, Którego Imienia Nie Wolno Wymówić nie uznaje takich form wyrazu, jak żargon, wyrażenia potoczne czy znaczenia sugerowane (np. prośba wyrażona nie wprost). Wymagana jest absolutna dosłowność wyrażenia - pismem technicznym. ;-)

hej, może ktoś grzebał w temacie, czy dużo zachodu jest z wymianą zespołu idlera w Nakamichi BX-300 na zębatki ? mam dawcę Onkyo TA-2760 na mechanizmie Sankyo z zębatkami.

Ja potrzebuję klawisz do Yamahy KX-800.

Jest zrobiony z tworzywa.

Może być od KX-300 lub KX-500,bo są takie same.

Może ktoś ma padniętego na części.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hej, może ktoś grzebał w temacie, czy dużo zachodu jest z wymianą zespołu idlera w Nakamichi BX-300 na zębatki ? mam dawcę Onkyo TA-2760 na mechanizmie Sankyo z zębatkami.

Tak, w starym Kenwoodzie KX-880SR, który ma starszą wersję tego mechanizmu Sankyo z przekładnią cierną wymieniłem moduł napędu talerzyków, zastępując go wziętym z uszkodzonego nowszego KX-880G, D albo HX (już nie pamiętam), z przekładnią zębatą. Jest to do zrobienia. W pierwszej chwili chciałem przełożyć po prostu cały mechanizm, ale choć jego zasadnicza część jest prawie taka sama, różni się zbyt wieloma szczegółami - mocowaniem w obudowie, systemem kieszeni kasety, itd., więc skończyło się na wymianie samych talerzyków razem z napędem. Szczegółów już nie opiszę, ale jest to jak najbardziej wykonalne. Podobno Nakamichi robiło takie przekładki serwisowo, gdy okazało się, że te cierne przekładnie lubią się ślizgać.

Kiedyś w Z.G. był taki sklepik pod wiaduktem ;-)

Nie wiem czy to ten sam, ale jest w pobliżu wiaduktu już od wielu lat. Zakupiłem w nim wiele pasków i innych drobnych części do moich zabawek.

W.

Wojtek

Tak, w starym Kenwoodzie KX-880SR, który ma starszą wersję tego mechanizmu Sankyo z przekładnią cierną wymieniłem moduł napędu talerzyków, zastępując go wziętym z uszkodzonego nowszego KX-880G, D albo HX (już nie pamiętam), z przekładnią zębatą. Jest to do zrobienia. W pierwszej chwili chciałem przełożyć po prostu cały mechanizm, ale choć jego zasadnicza część jest prawie taka sama, różni się zbyt wieloma szczegółami - mocowaniem w obudowie, systemem kieszeni kasety, itd., więc skończyło się na wymianie samych talerzyków razem z napędem. Szczegółów już nie opiszę, ale jest to jak najbardziej wykonalne. Podobno Nakamichi robiło takie przekładki serwisowo, gdy okazało się, że te cierne przekładnie lubią się ślizgać.

jednak odpuszczę, nie mam doświadczenia, mogę cos uszkodzić. Poza tym czytałem gdzieś, że mechanizmy Sankyo z zębatkami mają mniejszą kulturę pracy niż te na idlerach. Na razie BX-300 ma dopiero problem pod koniec przewijania C-90, jeszcze nie ma tragedii. Dziękuję za dobre rady :)

Kupię oponkę do Nakamichi BX-300 !

Kupię oponkę do Nakamichi BX-300 !

Gdzie takie oponki kupujesz?

mam Teac'a V-3010, to całkiem niezły magnetofon. Mój jest w b. dobrym stanie i nie wymagał na szczęście żadnej regulacji. Jeżeli cena nie jest zniechęcająca to warto kupić.

Za 220 zł mogę kupić, a przedtem obejrzeć i sprawdzić.

Jeżeli wymiary które wcześniej podałem pasują mogę kupić i podesłać.

W.

pomierzę i dam znać, teraz właśnie na nim gram :)

dziękuję za dobre chęci.

Magnetofony według niemieckiego "Stereo". Przedruk "Sat-Audio-Video" 1/1998.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli wymiary które wcześniej podałem pasują mogę kupić i podesłać.

W.

średnica zewnętrzna 14mm, średnica wewnętrzna 10mm, grubość 2mm.

Gdyby coś o podobnych wymiarach się znalazło, jestem chętny :)

Z takim uszkodzeniem jak na fotce pewnie już nic nie zrobię ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez artekk

średnica zewnętrzna 14mm, średnica wewnętrzna 10mm, grubość 2mm.

Gdyby coś o podobnych wymiarach się znalazło, jestem chętny :)

Kupiłem najmniejsze kółko jakie było, o wymiarach jak napisałem wcześniej. Ty potrzebujesz jeszcze mniejsze, a takich tam nie ma, niestety.

W.

Wojtek

Kupiłem najmniejsze kółko jakie było, o wymiarach jak napisałem wcześniej. Ty potrzebujesz jeszcze mniejsze, a takich tam nie ma, niestety.

W.

Dzięki za chęci :)

Właśnie wziąłem się za czyszczenie i składanie Onkyo Ta-2070 i okazało się, że też ma kłopoty z przewijaniem.

Idler ma identyczne wymiary jak w Nakamichi BX-300 (Sankyo).

Proszę o info, czy gdzieś poza ebay można dostać takie idlery, czy oponki ?

Poszukaj w sklepie gumowej rurki z odpowiednimi średnicami i potnij na plasterki. Myślę, że średnice mogą być nieznacznie mniejsze i będzie dobrze. W małych sklepikach z częściami do samochodów lub w ogrodniczych albo winiarskich powinieneś coś znaleźć.

W.

Wojtek

Nie wiem czy to ten sam, ale jest w pobliżu wiaduktu już od wielu lat. Zakupiłem w nim wiele pasków i innych drobnych części do moich zabawek.

W.

Jak chodziłem do szkoły to często wychodziłem z tego sklepu z pełną reklamówka jakiś modułów i innych klamotów ;)

Nie wiedziałem że przetrwał tyle lat !

Magnetofony według niemieckiego "Stereo". Przedruk "Sat-Audio-Video" 1/1998.

Dzięki a masz może z lat wcześniejszych ?

Początek lat 90 tych ;)

Elektronik , Botaniczna i codzienna jazda " zerówką " ;)

Czasy kiedy na rogu kupieckiej był sklep / komis ze sprzętem wysokiej klasy gdzie były i Krell i Sonus Faber ...

A gdzie w 1996r kupiłem swój pierwszy audiofilski odtwarzacz CD Marantz CD52MKIISE .

Wtedy też kupiłem i " usłyszałem " kable VDH CS122 i Kimber PBJ z wtykami WBT za zawrotną wtedy cenę 380zł by po wielu latach dowiedzieć się tu na forum że kable nie " grają " :)

Pamiętna " przegrywalnia " u Śmiałków i zestaw nagrywających kasety Technicsów .

Dom Centrum i na półce Technics w tym 965 któremu ktoś zarąbał gałkę ...

Wiele komisów w których codziennie szukało się jakiegoś decka ...

I wiele innych , fajnych wspomnień ...

Dzisiaj wystarczy internet i trochę grosza na koncie by deck był przyniesiony prosto pod drzwi .

Edytowane przez muda44

Yamaha K960.

Jesli komus przestal nagrywac ten magnetofon to warto sprawdzic generator pradu podkladu. Jest to niewielki modul, caly w blaszanej obudowie, a w nim pomaranczowy kondensator 1200pF. U mnie zamienil sie w rezystor i caly uklad generowal 518khz zamiast 105khz. Objawem ubocznym uszkodzenia byla bardzo ciepla obudowa tego modulu. Poniewaz nie mialem pod reka 1200pF wlozylem na probe 2000pF. Generator zaczal pracowac na 84khz. Nagrywanie wrocilo do normy bez slyszalnych niespodzianek. Warto jednak wlozyc 1200pF poniewaz filtry wycinajace 105 kHz trzeba by regulowac na nowo np w moim przypadku na 84kHz.

Mam prosbe czy moglby ktos sprawdzic jak ma sie sprawa z temperatura transformatora w zasilaczu. U mnie bardzo sie grzeje i po czasie cala gruba blacha obudowy jest calkiem ciepla.

pozdrawiam

Ale zdaje się, że kable właśnie NIE POWINNY "GRAĆ" - powinny być absolutnie przezroczyste. ;-)

I tak i nie .

W idealnych warunkach tak ale nigdy nie będzie idealnych warunków , no chyba ze ktoś słucha jednej płyty i pod nią wszytko ustawił .

Dlatego dobrze że są kable w pewien sposób korygujące i możemy tą korekcję wykorzystać co nie zmienia faktu że nawet w tych korygujących jest totalny szmelc i kable które mniej psują .

Początek lat 90 tych ;)

W tym czasie również jeździłem na Botaniczną ale do T. Drogowego. Wtedy kupiłem pierwszy kaseciak, jakiś niski model Sony, służył mi bez kłopotów przez wiele lat. W Kargowej, na piętrze domu towarowego facet miał stoisko z reaktywowanym sprzętem przywożonym z Niemiec i tam go kupiłem. Z przegrywalni kaset mam do dzisiaj kasetkę chromową z "Dziećmi Sancheza", jakością bije na głowę wszystkie "legalnie" kupowane kasetki w sklepikach i stoiskach w pobliżu przejścia granicznego w Olszynie gdzie można było kupić dosłownie wszystko.

W.

Pytanie do szanownych kolegów:

dwie aukcje

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

czy to nie jest ten sam egzemplarz ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi