Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt nie chce tego TC-229SD na O.. nawet na części?

Za tym Sony TC-K7BII który pojawił się na A...... to szaleją, ale Sony TC 229SD to nikt nie chce. Ja mam już dwa i TC-K7BII też mam. Bierz go za te pieniądze. Gałki tego typu czasem pojawiają się na aukcjach. Edytowane przez Kasjel

Czyli dwa pierwsze zdjęcia z aukcji a dwa kolejny Ty robiłeś ??

Tak.

Wysłałem foty .

Ludzie mają tupet żeby tak jawnie w ciula robić :)

Tym co kupują na all... pierwsza fota z tłem da pogląd od kogo ...

Zdjęcia można zrobić tak, żeby nie było widać, a jak to za mało to Photoshop załatwia sprawę.

Zdjęcia są OK , po ich zrobieniu ktoś coś na nim stawiał , przesuwał i pierdyknął .

Blachę da się wyprostować ale ryski zostaną .

Bez względu na cenę coraz trudniej kupić stan idealny . Chociaż w ty roku kupiłem Pioneera PD 8700 w stanie sklepowym a polowałem na taki od wielu lat .

Bez względu na cenę coraz trudniej kupić stan idealny . Chociaż w ty roku kupiłem Pioneera PD 8700 w stanie sklepowym a polowałem na taki od wielu lat .

Prawda, chociaż tak jak zauważyłeś uda się coś czasem znaleźć. Parę tygodni temu namierzyłem nowego (po 25 latach jeszcze się taki znalazł) Kenwooda KX-880G. Oczywiście nie muszę mówić, że zmienił - siłą perswazji - właściciela. :-)

Czy ktoś z Was koledzy szanowni posiada schemat / serwisówkę do KX-1100HX. Znalazłem od KX-1100G ale wydaje mi się że jest trochę różnic więc gdyby była od KX-1100HX. Może kolega G.Mark takową posiada ?? Pacjent jest niemy całkowicie, mechanika i sterowanie pracuje ale na wyjściu i na wskaźnikach całkowita cisza. W trybie zapisu po podaniu sygnału na wejście również wskaźniki nie drgną. Proszę o jakieś sugestie. Przeleciałem z oscyloskopem całą płytę i sygnału nigdzie nie znalazłem.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Chociaż w ty roku kupiłem Pioneera PD 8700 w stanie sklepowym a polowałem na taki od wielu lat .

Tak na marginesie. Porównywałeś może PD-8700 z PD-S801?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy ktoś z Was koledzy szanowni posiada schemat / serwisówkę do KX-1100HX. Znalazłem od KX-1100G ale wydaje mi się że jest trochę różnic więc gdyby była od KX-1100HX. Może kolega G.Mark takową posiada ?? Pacjent jest niemy całkowicie, mechanika i sterowanie pracuje ale na wyjściu i na wskaźnikach całkowita cisza. W trybie zapisu po podaniu sygnału na wejście również wskaźniki nie drgną. Proszę o jakieś sugestie. Przeleciałem z oscyloskopem całą płytę i sygnału nigdzie nie znalazłem.

Do HX nie mam, ale porównaj oznaczenia elementów na płycie głównej z tym fragmentem schematu wersji G:

post-3254-0-37464900-1447444264_thumb.jpg

Jeśli będą zgodne, to sprawdź czy napięcia na kolektorach Q29 i Q30 są zbliżone do odpowiednio 7,6 i -7,6V.

Brak któregoś z nich, lub obydwu, da objawy, które opisujesz.

Przyczyną może być uszkodzenie diod Zenera, tranzystorów lub, i od tego zacznij w przypadku braku napięcia lub napięć, kondensatorów C97, C98.

Myślę, że zasilacze w HX i G będą takie same, więc pomiary pozostałych napięć zasilających też będziesz mógł zrobić.

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Jeśli będą zgodne, to sprawdź czy napięcia na kolektorach Q29 i Q30 są zbliżone do odpowiednio 7,6 i -7,6V.

Przyczyną może być uszkodzenie diod Zenera, tranzystorów lub, i od tego zacznij w przypadku braku napięcia lub napięć, kondensatorów C97, C98.

...

I jeszcze jedno.

Jeśli stwierdzisz brak napięć na kolektorach Q29, Q30, to przed sprawdzeniem elementów zasilacza, którego schemat podałem, sprawdź wartość napięć na emiterach Q29, Q30.

Ich brak lub zaniżone wartości w stosunku do tych podanych na schemacie, świadczy o uszkodzeniu w innym miejscu układu zasilania magnetofonu.

GM

Jaka jest Wasza opinia i doświadczenia na temat wymiany oryginalnych wzmacniaczy operacyjnych w deckach? Biorąc pod uwagę, że sygnał i tak przed wyjściem trafia najpierw do kostek dolby, czy dobry np BB wyraźnie poprawi barwę i przestrzenność dźwięku? Ja ostatnio przy okazji naprawy płyty zalanego Pioneera postanowiłem poeksperymentować i wstawiłem w sekcji PB EQ i buforze opa2605 w miejsce oryginalnych M5220P i M5218AP. Słucham i porównuję z drugim oryginalnym egzemplarzem i słychać zmianę, gra inaczej - bardziej szczegółowo i lepszą sceną. Ale nie wiem czy to zasługa kostek czy nowych kondensatorów (Elna Silmic II i bipolarne Muse) które wstawiłem w miejsce zalanych.

Nie wiem co jest w starych deckach, ale.... dziś udało mi się częściowo zreanimować Hitachi D-900. W ramach testów nagrywałem trochę z LP3, no i mam podobne odczucia jak w przypadku Kenwooda KX-2060. Hitachi posiada głęboki, mięsisty dźwięk, nie odchudza, nie wyszczupla, jest barwny, gęsty, nasycony, dynamiczny. Aż chce się słuchać. Magnetofon bez czyszczenia, konserwacji, kalibracji. Jest jeszcze dziwny problem z dolby, ale i bez dolby jak dla mnie rewelacja.

Nie, no "trzymta" mnie, bo nie wytrzymam, wyjdę z siebie i stanę obok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie, no "trzymta" mnie, bo nie wytrzymam, wyjdę z siebie i stanę obok.

Ukryta Zawartość

Mnie już nic nie zaskoczy niektórym w głowach się poprzewracało!!!

Ukryta Zawartość

No proszę, moglem kupić za 2 zł i nie wziąłem a tu 50 razy drożej.

Chyba dlatego jak ktoś kupi to jest ekstaza.

Edytowane przez dzeus67

Do HX nie mam, ale porównaj oznaczenia elementów na płycie głównej z tym fragmentem schematu wersji G:

Myślę, że zasilacze w HX i G będą takie same, więc pomiary pozostałych napięć zasilających też będziesz mógł zrobić.

GM

Bardzo dziękuję G.Mark za poradę lecz chyba jednak KX-1100HX różni się od ...G bo np. tranzystor Q30 jest w obrębie generatora prądu podkładu i kasowania (1 zdjęcie). Ale chyba znalazłem podejrzanego - tranzystor w zasilaczu -9V leży. +9V jest, +12V jest, -18,5V jest a -9V nie ma. Czyżby mi się udało ??? Na ostatnim zdjęciu podejrzany. Muszę wydrzeć płytę i wylutować dziada... G.Mark czy dobrze kombinuję ??

Ukryta Zawartość

post-1944-0-55461800-1447526290_thumb.jpg

post-1944-0-46665600-1447526293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Ukryta Zawartość

Mam takiego. Chyba jeden z bardziej niedocenianych decków. Wszystkomający i naprawdę przyzwoicie grający deck. 3 głowice, 3 silniki, elektryczna kieszeń i pełna kalibracja. A nikt go nie chce a jak za darmo.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuję G.Mark za poradę lecz chyba jednak KX-1100HX różni się od ...G bo np. tranzystor Q30 jest w obrębie generatora prądu podkładu i kasowania (1 zdjęcie). Ale chyba znalazłem podejrzanego - tranzystor w zasilaczu -9V leży. +9V jest, +12V jest, -18,5V jest a -9V nie ma. Czyżby mi się udało ??? Na ostatnim zdjęciu podejrzany. Muszę wydrzeć płytę i wylutować dziada... G.Mark czy dobrze kombinuję ??

Znajdź notę katalogową tego tranzystora i sprawdź napięcia podawane na bazę i emiter.

Podaj ich wartości.

Jeśli na emiterze będzie np. -23V, na bazie jakieś napięcie ujemne w stosunku do masy, a na kolektorze nie ma napięcia -9V, to tranzystor jest uszkodzony.

Brak napięć na emiterze i bazie wskaże uszkodzenie poza tranzystorem.

GM

Znajdź notę katalogową tego tranzystora i sprawdź napięcia podawane na bazę i emiter.

Podaj ich wartości.

Jeśli na emiterze będzie np. -23V, na bazie jakieś napięcie ujemne w stosunku do masy, a na kolektorze nie ma napięcia -9V, to tranzystor jest uszkodzony.

Brak napięć na emiterze i bazie wskaże uszkodzenie poza tranzystorem.

GM

Tak dokładnie jest. -30V bodajże na bazie było a na kolektorze -0,5V. Nota mówi o max -60V kolektor-baza i kolektor-emiter.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak dokładnie jest. -30V bodajże na bazie było a na kolektorze -0,5V. Nota mówi o max -60V kolektor-baza i kolektor-emiter.

Na bazie nie może być tak wysokiego napięcia. No chyba, że tranzystor ma zwarte złącze B-E. Zmierz jeszcze raz.

GM

Edytowane przez G.Mark

Na bazie nie może być tak wysokiego napięcia. No chyba, że tranzystor ma zwarte złącze B-E. Zmierz jeszcze raz.

GM

Baza-kolektor 22V. Kolektor-emiter 0V. Mam jakiś pnp mocniejszy chyba BD246. Pewnie trzeba spróbować ??

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Baza-kolektor 22V. Kolektor-emiter 0V. Mam jakiś pnp mocniejszy chyba BD246. Pewnie trzeba spróbować ??

Nie mierz pomiędzy elektrodami tranzystora, ale pomiędzy daną elektrodą i masą magnetofonu.

Przy sprawnym tranzystorze, napięcie pomiędzy kolektorem i emiterem, powinno wynosić ok. 10-13V.

W tym układzie będzie pracował każdy tranzystor PNP o parametrach zbliżonych, wyższych, od oryginału.

Powinien mieć taki sam układ wyprowadzeń.

GM

Edytowane przez G.Mark

Nie mierz pomiędzy elektrodami tranzystora, ale pomiędzy daną elektrodą i masą magnetofonu.

Przy sprawnym tranzystorze, napięcie pomiędzy kolektorem i emiterem, powinno wynosić ok. 10-13V.

W tym układzie będzie pracował każdy tranzystor PNP o parametrach zbliżonych, wyższych, od oryginału.

Powinien mieć taki sam układ wyprowadzeń.

GM

baza 0V, kolektor -22V, emiter -0,7V.

Edytowane przez sk-victor

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

baza- 0V, kolektor -22V, emiter -0,7V.

Z kolektora pobierane jest napięcie -10V gdy tranzystor jest sprawny.

Chyba źle rozpoznałeś elektrody tranzystora 2SB941.

Patrząc od przodu, od lewej jest baza, w środku kolektor i po prawej emiter.

GM

Z kolektora pobierane jest napięcie -10V gdy tranzystor jest sprawny.

Chyba źle rozpoznałeś elektrody tranzystora 2SB941.

Patrząc od przodu, od lewej jest baza, w środku kolektor i po prawej emiter.

GM

Ukryta Zawartość

Nie pomyliłem elektrod. Takie napięcia względem masy pomiar pokazał.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/panasonic/2SB941.pdf

Nie pomyliłem elektrod. Takie napięcia względem masy pomiar pokazał.

Koszmarna pomyłka z mojej strony. Przepraszam. Nie popatrzyłem dokładnie na schemat. Z emitera jest odbierane napięcie wyjściowe stabilizowane, a nie z kolektora.

Q36 na schemacie poniżej, to Twój tranzystor.

post-3254-0-80235600-1447537058_thumb.jpg

Na kolektorze napięcie OK.

Na bazie niewłaściwe. Tranzystor nie dostaje napięcia odniesienia i nie pracuje.

Zanim go wylutujesz, sprawdź pozostałe elementy tego stabilizatora. Porównaj podany wyżej schemat z rzeczywistym układem.

GM

Tak , ten .

Przez telefon wszytko super ...

Nie stało się to w transporcie bo są ślady czarnego pisaka . Do tego zadrapania na gałeczkach i stopkach .

Reszta jak z fabryki ale szlag człowieka trafia ...

Tak , ten .

Przez telefon wszytko super ...

Nie stało się to w transporcie bo są ślady czarnego pisaka . Do tego zadrapania na gałeczkach i stopkach .

Reszta jak z fabryki ale szlag człowieka trafia ...

P.s. Czy ja dobrze widze, że ten sprzedawca na all ma nadal 100proc pozytywow? :)

Apropos all trafil mi sie pioneer z kopnietym przelacznikiem rec-off-play i wbita plytka z elektronika do srodka (nie dzialala połowa guzikow ale udalo mi sie to naprawic)

Ale nie to mnie rozbawilo, ktos ulamal gorny plastikowy uchwyt do obudowy i klejem kropelka dokleil ceramiczna nasadke, wypelnil ja klejem i wcisnal tam srubke od obudowy, ze moze jednak sklei i przytrzyma obudowe ;) Serwis rolniczy :)

oczywiscie stan idealny od kolekcjonera ale to juz wszyscy znamy :)

jacek s

• Pokaż nowe odpowiedzi