Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wiem że nawet 747 to kicha nawet do 765

Potwierdzam w 100%, dlatego rs-b765 jest ze mną do dzisiaj

a technics rs-bx747 pozbyłem się po paru tygodniach ;-)

.

Z technicsa jeszcze miałem az6, ale ten model to też nić ciekawego

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Mój ranking sprzed lat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. Pioneer CT-S910

2. Pioneer CT-959 , Sony TC-K870ES

3. Pioneer CT-979 , Sony TC-K750ES

4. Pioneer CT-900S , Technics RS-BX707

5. Technics RS-B765 PXS cap

6.

7. Technics RS-BX747.

Dzisiaj

1. Sony TC-KA6ES

2. Sony TC-K333ESL i Sony TC-K970ES

3. Pioneer CT-S910

4. Pioneer CT-959 , Sony TC-K870ES , Pioneer CT-939

5. Pioneer CT-979 , Sony TC-K750ES , Sony TC-K770ES

6. Pioneer CT-737 , Pioneer CT-S710

5. Technics RS-B765 PXS cap , Technics RS-BX606

6.

7. Technics RS-BX747.

Pomijam inne decki jakie miałem jak Yamaha , JVC , Technics i coś tam jeszcze było .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mój ranking sprzed lat

http://www.audiostereo.pl/magnetofon_126669.html/page__view__findpost__p__3137728

1. Pioneer CT-S910

2. Pioneer CT-959 , Sony TC-K870ES

3. Pioneer CT-979 , Sony TC-K750ES

5. Technics RS-B765 PXS cap

6.

7. Technics RS-BX747.

Dzisiaj

1. Sony TC-KA6ES

2. Sony TC-K333ESL i Sony TC-K970ES

3. Pioneer CT-S910

4. Pioneer CT-959 , Sony TC-K870ES , Pioneer CT-939

5. Pioneer CT-979 , Sony TC-K750ES , Sony TC-K770ES

6. Pioneer CT-737 , Pioneer CT-S710

5. Technics RS-B765 PXS cap , Technics RS-BX606

6.

7. Technics RS-BX747.

Pomijam inne decki jakie miałem jak Yamaha , JVC , Technics i coś tam jeszcze było .

Dzięki Marcin ;-) A możesz odnieść się do mojej listy i ustawić swoją kolejność?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie bardzo bo nie miałem w większości tych decków .

Posłuchaj kiedyś KA6ES , reszta przy nim ( z tych co miałem ) marnie lub bardzo marnie wygląda

Jest jeszcze KA-7ES.

<br />Mogę w tym wątku zapytać o Waszą ocenę amplitunera?po prostu mam możliwość zakupu amplitunera Pioneer SA-508 i nie wiem czy to dobry wybór<br /> <br /> <br />

Może tu spróbuj zapytać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Wątek się ożywił ;). Miałem kiedyś Technicsa RS-BX606, Class AA... Nie za bardzo A. Dla mnie grał jakoś płasko, Bez konkretnej dynamiki. Nie chodzi mi o odstęp sygnał szum, tylko o uderzenie w dynamicznych fragmentach. Jest tylko jedno ale. Kiedy miałem go u siebie, to był u mnie dobry Nakamichi, którego z bólem musiałem później oddać. Może, gdybym miał tego Technicsa teraz, wrażenia byłyby inne. Każdy test brzmienia urządzenia jest subiektywny, zależy od bardzo wielu czynników i dlatego nie za bardzo trzeba się na nich opierać. Ktoś ma swój ranking-wszystko w porządku. Ja nie mam i nie narzekam. Pozdrawiam!

stereo-hifi com

Tak piszecie o Technicsie ,więc przytaszczyłem mojego pierwszego Technicsa RS-B405. Wiekowy a nigdy nic nie trzeba było przy nim ruszać .Niech sobie dzisiaj pogra.Pięknie układa taśmę przy przewijaniu. 747 czy 501 są mniej precyzyjne.

Składa się deklaracje PCC-3, Z podatku od czynności cywilnoprawnych zwolnione są również umowy kupna-sprzedaży rzeczy ruchomych, jeżeli podstawa opodatkowania nie przekracza 1000 zł

Normalnie bym się tym nie przejmował ale z powodu "dobrej zmiany" i rosnącej dziury w budżecie można podejrzewać, że zmuszą allegro do przesyłania wykazów transakcji powyżej 1.tys.zł

Oczywiście można przekonać sprzedawcę, żeby zrobił promocję i obniżył cenę np. do 999zł

J.

Dziękuję pięknie za odpowiedź w sprawie decków Pioneera, Wasze odpowiedzi bardzo mi pomogły. Gdzie się dało, tam kliknąłem ,,lubię post", choć nie wiem co to dokładnie daje.

mam takie przemyślenia co do rankingu magnetofonów....

otóż ostatnio kupiłem od naszego formowego kolegi decka Onkyo TA-2570... miał być w pełni sprawny technicznie..itd... co się okazało - jest totalnie rozstrojony - nierówne kanały - poziom na wyjściu podkręcony, bias do regulacji... skos głowicy także...

Nie mam do niego pretensji - ze wszystkim sobie poradzę za pomocą oscyloskopu, generatora oraz taśm wzorcowych - wszystko posiadam.

Jednak jeśli ktoś porównuje decki - bez uwcześniejszej kalibracji - to może się okazać, że taki ranking to ranking stanu urządzeń a nie samych urządzeń. Niestety bez odpowiedniej taśmy wzorcowej oraz przyrządów nie da się właściwie skalibrować decków.

mam takie przemyślenia co do rankingu magnetofonów....

otóż ostatnio kupiłem od naszego formowego kolegi decka Onkyo TA-2570... miał być w pełni sprawny technicznie..itd... co się okazało - jest totalnie rozstrojony - nierówne kanały - poziom na wyjściu podkręcony, bias do regulacji... skos głowicy także...

Nie mam do niego pretensji - ze wszystkim sobie poradzę za pomocą oscyloskopu, generatora oraz taśm wzorcowych - wszystko posiadam.

Jednak jeśli ktoś porównuje decki - bez uwcześniejszej kalibracji - to może się okazać, że taki ranking to ranking stanu urządzeń a nie samych urządzeń. Niestety bez odpowiedniej taśmy wzorcowej oraz przyrządów nie da się właściwie skalibrować decków.

Otóż to !!! Zawsze to powtarzam.

Lubię kiedy gra muzyka...

Szukam po prostu rozdzielacza wyłącznie audio ( po co płacić za coś, czego nie będę wykorzystywał).

Ten, który posiadasz, a także wspominane Vivanco nie pogarszają jakości sygnału?

2 lata temu stałem przed podobnym dylematem. Albo tańsze rozwiązanie typu Vivanco ze wspólnymi złączami audio/video albo np. wyspecjalizowane Sony SB-700 lub SB-900 lub Akai DS-5. Rożnica w cenach (Vivanco vs Sony/Akai) jest kosmiczna niestety na niekorzyść sprzętu specjalistycznego.

Ja zachorowałem na Sony SB-900 i taki udało mi się w końcu upolować na niemieckim ebayu. Chyba nie żałuję - jest bardzo elastycznym rozwiązaniem: 3 pętle magnetofonowe i dodatkowe 4 wejścia. Odsłuchowo sprawia wrażenie całkowicie przezroczystego urządzenia a komfort monitorowania 3 decków i źródła za jednym przyciśnięciem przycisku daje szanse wychwycenia różnic wnoszonych do sygnału przez decki/kasety.

Gdyby nie te ceny...

2 lata temu stałem przed podobnym dylematem. Albo tańsze rozwiązanie typu Vivanco ze wspólnymi złączami audio/video albo np. wyspecjalizowane Sony SB-700 lub SB-900 lub Akai DS-5. Rożnica w cenach (Vivanco vs Sony/Akai) jest kosmiczna niestety na niekorzyść sprzętu specjalistycznego.

Ja zachorowałem na Sony SB-900 i taki udało mi się w końcu upolować na niemieckim ebayu. Chyba nie żałuję - jest bardzo elastycznym rozwiązaniem: 3 pętle magnetofonowe i dodatkowe 4 wejścia. Odsłuchowo sprawia wrażenie całkowicie przezroczystego urządzenia a komfort monitorowania 3 decków i źródła za jednym przyciśnięciem przycisku daje szanse wychwycenia różnic wnoszonych do sygnału przez decki/kasety.

Gdyby nie te ceny...

Moim zdaniem najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest zastosowanie krosownic studyjnych - masz wszystkie wyjścia i wejścia w jednym miejscu i krosujesz sobie dowolnie. Najlepiej bantam - z doświadczenia wiem, że ta na Jack'ach są dużo mniej pewne oraz degradują dźwięk.

Sam używam dwóch takich krosownic switchcraft'a - w każdej po 96 wejść/wyjść.

stacks-image-4059913-1409.jpg

Moim zdaniem najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest zastosowanie krosownic studyjnych - masz wszystkie wyjścia i wejścia w jednym miejscu i krosujesz sobie dowolnie. Najlepiej bantam - z doświadczenia wiem, że ta na Jack'ach są dużo mniej pewne oraz degradują dźwięk.

Sam używam dwóch takich krosownic switchcraft'a - w każdej po 96 wejść/wyjść.

Na pierwszy rzut oka wgląda groźnie. Obsługa jest intuicyjna czy trzeba studiować googla? SB-900 też jakoś bardzo intuicyjny nie jest .

Edytowane przez Yaroos

Na pierwszy rzut oka wgląda groźnie. Obsługa jest intuicyjna czy trzeba studiować googla? SB-900 też jakoś bardzo intuicyjny nie jest .

bardzo prosta, po prostu krosujesz to wyjście/wyjścia z jakim chcesz wyjściem/wejściem....

możesz nawet pod jedno wyjście krosować dwa wyjścia, lub odwrotnie...itd...

Switchcraft_TTP96AS_Bantam_Patchbays.jpg

bardzo prosta, po prostu krosujesz to wyjście/wyjścia z jakim chcesz wyjściem/wejściem....

możesz nawet pod jedno wyjście krosować dwa wyjścia, lub odwrotnie...itd...

Switchcraft_TTP96AS_Bantam_Patchbays.jpg

Gdzie można kupić takie cudo?

Gdzie można kupić takie cudo?

Ukryta Zawartość

tu jest trochę więcej zdjęć

Polecam szukać na ebay - nowe są dość drogie... krosy bantam są z mosiądzu... naprawdę wykonanie pierwsza klasa...

ja mam wersję z 3 gniazdami w pionie - czyli na górze masz wyjścia poniżej wejścia a na samym dole DROP... czyli podsłuch wyjścia.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzisiaj od rana męczę CT-737mkII. Odebrałem dla kolegi od naszego znajomego fachowca ;-) Powiem tak: taki mniejszy 939mkII - wizualnie. Dźwiękowo nie zrobił na mnie większego wrażenia.

Szukam po prostu rozdzielacza wyłącznie audio ( po co płacić za coś, czego nie będę wykorzystywał).

Ten, który posiadasz, a także wspominane Vivanco nie pogarszają jakości sygnału?

Ja różnicy nie słyszę. System który mam to średni lub niski budżetowy, może dlatego. Ale jeżeli chcę bez kłopotów nagrywać i słuchać muzy z 8 magnetofonów to to jest to.

W.

Wojtek

Wtrące swoje 3 grosze na temat Technicsów.3 lata temu kupiłem RS-BX626.Miałem go kilka miesięcy.Był z nim problem,bo na wysokich tonach pojawiało się falowanie,drżenie dzwięku(problem tu opisywany).Ale nagrywał znakomicie,na mój słuch kopia była bardzo wierna-nagrałem kilka kaset na nim,z vinyli i byłem pod wrażeniem jakości nagrania.W przyszłości planuje zakup RS-BX707.

Natomiast Onkyo TA-2570 uważam za jeden z najlepszych decków kasetowych.Podoba mi się dzwiękowo,zarówno odtwarzanie jak i nagrywanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi