Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o Yamaha kx 490 ? Mało co można o niej znaleźć w necie..

Mam 480. Nie wiem czym się różnią bo faktycznie niewiele można znaleźć. Poza standardową dla Yamahy, krzywą kieszenią to jest bardzo fajny deck. Mechanizm nie sprawiający żadnych problemów, autokalibracja + reczny bias + play trim.

Lubię kiedy gra muzyka...

Nadal potwierdzam. Wskazowki dojazdu i godzina spotkania na priv?

Jarek

mnie też podaj, ma nadzieje wpaść, choć robotę mam, trzeba też sprzęty odkurzyć

nie wierzę w to co widzę, GMark się śmieje !!!!!!!!!, brawo przybij piątkę !!!

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Discomaniac, chyba sobie jaja z nas robisz, spotkanie w sobote, a żadnych danych nie ma, ja rezygnuje, mam co robić.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

a to pewnie pokażesz nam .......do posłuchania oczywiście.

znalazłem, kupiłem , prosto ze śmietnika .....

Nie lubie forteianów, ale ciekawy rewers ma

Bilbo mam ten model Hitachi ale niestety , nieczynny . Kiedyś i owszem grał dość dobrze , autorewers śmigał , ale potem pasek szlak trafił i już kilka lat mogę go tylko oglądać .

Nie ma go kto zrobić , ot problem . Jeśli widziałeś jego mechanizm to wiesz jak to wygląda . No inna epoka , mechanizm jak szwajcarski zegarek , piękny . Tylko bardzo złożony .

Bilbo mam ten model Hitachi ale niestety , nieczynny . Kiedyś i owszem grał dość dobrze , autorewers śmigał , ale potem pasek szlak trafił i już kilka lat mogę go Je tylko oglądac.Nic straconego mamy w swoich szeregach kolegę który nie stakim mechanizmem sobie poradził.Wystarczy poprosić na pewno nie odmówi.

Nie ma go kto zrobić , ot problem . Jeśli widziałeś jego mechanizm to wiesz jak to wygląda . No inna epoka , mechanizm jak szwajcarski zegarek , piękny . Tylko bardzo złożony .

Sory coś nie poszło jak trzeba z tą odpowiedzią.

Chłopaki, kto z Was ma Duala C844. Kupić go potrzebuję, bo już zbyt długo za mną "łazi".

Nieskromnie się pochwalę, że ja mam. W zasadzie postawiony mechanicznie od zera.

Paski były jedną wielką smołą. Druga sprawa to konieczność rozebrania mechanizmu do zera i wyczyszczenie ze starego smarowidła, gdyż bardzo, bardzo zakłócało to pracę solenoidów.

Sądzę, że czeka to większość egzemplarzy dostępnych na rynku jako uszkodzone. Mój egzemplarz elektronicznie był sprawny.

Jarek

Nieskromnie się pochwalę, że ja mam. (...)

Jarek, dzięki za informację. Żeby jednak nie robić z wątku ogólnego prywatnych rozmów, to reszta ta priv.

Pozdrawiam Panowie.Ostatnio nie mam o czym pisać ale posty czytam na bieżąco.To co,spotkanie w Krakowie nie odbędzie się? Czekałem na opisy i wrażenia ze spotkania,z porównywania decków..Mój Onkyo TA-2570 już wkrótce odwiedzi fachowca elektronika,żeby mu wyczyścił ten silniczek pomocniczy.Na razie deck służy mi tylko do przewijania kaset,a robi to bardzo szybko.Mój brat jest zainteresowany kupnem decka Sony z serii ES lub jakiegoś Akai z serii GX.Jeśli ktoś coś ma na sprzedaż-w pełni sprawnego i w stanie wizualnym bardzo dobrym to proszę o wiadomości.

Edytowane przez mariodm-74
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ostatecznie obecni będą;

1. neomammut (gościnnie z Warszawy)

2. Yaroos (gościnnie z Gliwic)

3. manius59 (gościnnie z Mielca)

4. discomaniac71

Obecne będą następujące decki:

Kenwood KX-2060, Akai GX-9, JVC DD-99, Onkyo Integra TA-6711, Sony TC-K730ES i Technics RS-BX707

Jak informowałem już kolegów nie będzie żadnych zawodów. Luźna wymiana poglądów i wiedzy na temat magnetofonów.

Edytowane przez discomaniac71

Ja nie będę, biorę dzieci i w góry jadę bo szkoda pogody, takie spotkania mają sens na jesieni, w zimie jak nie ma co robić

Niestety nie mogę rodzinie odmówić bo ja jestem kreatorem i przewodnikiem w górach, ot taka rola, wspomnę Was na Gorcu oglądając piękne widoki .

Cezary S, jak swojego zrobię bo na pewno paski nie chodzą to Ci wymienię, jak tylko uda mi się zrobić u mnie , zasadniczo trzeba mieć trochę czasu i cierpliwości bo muszę go sobie posłuchać, świeci się pięknie.

A dzisiaj w przypływie nieróbstwa w serwisie, zabrałem się za Aiwe 808.

Ucięty kabel wymieniony, przód przemyty, ma parę przetarć na brzegach, ale .........

Myślałem że paski trzeba wymienić, a tu niespodzianka, paseczki są w miare dobre , guma ok , choć jak już teraz chodzi to lewy pasek do wymiany , bo jużrewers sie zacina czasem.

paski ok, ale mechanizmy nie startowały playa..... coś się poblokowało, porozpinałem wszystko, pospinałem i jazda ruszył .

Dźwiękowo super jak na kopiarke .

Zapodałem nagrywanie z tunera Yamahy TX-930 i na zwykłej kasecie TDK D 90 nagrała bardzo ładnie, nie mam zastrzeżeń.

Mam jeszcze jedną z serii 8 , i parę sztuk z serii 7, muszę jeszcze upolować serie 9 dla porównania.

Walka na warsztacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WP2016061_sqxwweq.jpg

WP2016061_sqxwwwr.jpg

WP2016061_sqxwwwn.jpg

a tu już na półce wraz z Pionierem 601 R

WP2016061_sqxwwww.jpg

Powiem tak, przyjemnie się słucha nagrań z tego decka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bilbo, zgłosiłeś się więc podałem numer kontaktowy. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Jedni są na miejscu i mają ważniejsze rzeczy inni jadą po kilkaset kilometrów żeby się spotkać. Każdy na swoje priorytety.

Bilbo, zgłosiłeś się więc podałem numer kontaktowy. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Jedni są na miejscu i mają ważniejsze rzeczy inni jadą po kilkaset kilometrów żeby się spotkać. Każdy na swoje priorytety.

ale nie na 2 dni przed terminem, wybacz było kupę czasu podać konkret w końcu, kilometry nie mają nic z tym wspólnego, nie każdy ma swoje priorytety tylko obowiązki i planuje czas wolny wcześniej.

Następnym razem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bilbo odsłuch był anonsowany od ponad miesiąca. Ostateczny termin podałem ponad tydzień temu. Niczego nie było w ostatniej chwili.

Bardzo dziękuję za dzisiejsze spotkanie. Zwłaszcza neomammutowi który przyjechał do nas z Warszawy. Dziękuję też Jarkowi (Yaroosowi) który przybył z Gliwic i wszystkim obecnym w pokoju magnetofonowym.

Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu magnetofony wzbudziły zainteresowanie osób po których nigdy bym się tego nie spodziewał. Np stale obecny w naszym pokoju był arek67. Często zaglądali McGyver i squad05. Był także svart (jeśli dobrze kojarzę) i człowiek którego nicka nie pomnę a przyjechał razem z neomammutem (Marcin poratuj kolegę ;-)).

Ostatecznie mieliśmy do dyspozycji cztery magnetofony:

1. JVC DD-99

2. Akai GX-9

3. Onkyo Integra TA-6711

4. Technics RS-BX707

Dający ogromne możliwości kalibracji Technics nie był ubogim krewnym. Nie można powiedzieć aby któryś deck odstawał od całości. Bardzo zadziwiła mnie niezwykła delikatność Akai GX-9 i jego ekspresowa kalibracja. Największy pozytyw spotkania to JVC DD-99. Super precyzyjna kalibracja i bardzo dobry dźwięk. Ja raczej go nie kupię, nie chcę więcej automatów. Czas spędziliśmy na wymianie poglądów na temat kaset i magnetofonów. Panowie audiofile chcieli koniecznie dowiedzieć się czy z kasety da się wyciągnąć dobry dźwięk. Co ciekawe większość z nich z deckami miała w życiu do czynienia. Nie było zawodów i takie jest nasze założenie. Nie ma rzeczy lepszych lub gorszych - najważniejsza jest pasja.

Dźwiękiem wieczoru był bez wątpienia szpulowy Sony TC-765 (dzięki neomammut !!!).

Serdeczne podziękowania dla gospodarza całego zamieszania czyli rocha. I jeszcze raz wszystkiego najlepszego z okazji urodzin !!!

Cały czas mieliśmy do dyspozycji low-endowy zestaw złożony z Pioneera PD-9300 (PD-71) i Pioneera A-400x połączonych z kolumnami Studio 16 Hertz.

Nie było czasu na zdjęcie a i warunki były kiepskie (nie chciało mi się brać statywu).

d10rsvvyedax.jpgicjydrva9teg.jpgni3cmyashgwg.jpg2kylo007aga3.jpggstu69mni65o.jpgrv0jksijw65t.jpg

Ten zapomniany kolega to Wakutoma, lampiarz i analogowiec :)

Także jeszcze raz dziękuję Gospodarzowi za gościnę, fajnie było się spotkać.

I jeszcze raz 100 lat Rochu :)

JVC DD-99 mimo automatu radził sobie świetnie, następnym razem przytargam Pioneera CT-9R, też ma automacik :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale kalibracja działa w nim po chińsku - nim naciśniesz już po kalibracji :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tadaaam! W końcu trafiłem. :-)

Ukryta Zawartość

post-18407-0-30044300-1466423298_thumb.jpg

post-18407-0-44671900-1466423338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmar

Ale kalibracja działa w nim po chińsku - nim naciśniesz już po kalibracji :)

Tak... tempo iście ekspresowe.

Przy okazji kalibracji wyszło jak różne można mieć podejście do tego tematu.

Technics - pełny manual, JVC tylko automat, Akai automat z możliwością regulacji biasu, który niczego nie wnosił i Onkyo z automatem i dużym zakresem regulacji post automatycznej.

A wspólny wniosek był taki - im więcej przycisków tym więcej frajdy :)

Jarek

Tadaaam! W końcu trafiłem. :-)

Gratulacje :)

Polubisz kasety C-100, C-120. Podwojenie prędkości przesuwu taśmy daje podobny efekt jak w magnetofonie szpulowym - sporo taśm, które na standardowej prędkości nie nadają się do nagrania, przy prędkości podwójnej odzyskuje część swoich utraconych parametrów.

Jarek

Mi się wydaje, że jednak, mimo automatu, JVC najwierniej oddawał nagrany materiał, później Akai i na końcu Technics. Z racji tego, że Technics podziałki kalibracyjne miał ustawione trochę za wysoko - ale to mnie akurat nie dziwi, miało grać podobnie jak CD, bo to taki okres. Ale, jak wspominał Disco, można ustawić Bias manualnie na słuch i wtedy zagra prawidłowo.

Z tego wszystkiego wyjąłem swojego RS-B55 - demagnetyzacja, czyszczenie i właśnie gra - nawet nieźle Wam powiem :)

Edytowane przez neomammut

• Pokaż nowe odpowiedzi