Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry za nieskromność.

Dostałem w prezencie.

Zdecydowałem jednak że go odpracuję.

Robota pali mi się w rękach a pot ścieka wiadomo po czym. Ale jak pomyślę że go mam, to nie ma przeszkód które bym nie pokonał.

Życzę każdemu z Kolegów takiego (bez odpracowywania oczywiście).

Nie zajechany, ale wymagał kilku konkretnych zabiegów.

Gratuluję, to już jest coś, a nie w koło Macieju (sorry MaciejLK) Pioneery, Sony, Technicsy (bez urazy dla właścicieli, też mam takich kilka) etc.

Mnie także wpadło w ręce coś fajnego, ale przebywam na urlopie i sprzętu jeszcze nie widziałem, dlatego nie wiem, czy tak naprawdę będzie się czym chwalić.

Edytowane przez artekk

Każdy ma taką żonę na jaką zasługuje, a decki takie jakie kupi. Nie należy zazdrościć tylko się starać.

W.

Ohoho no nad taką złotą myślą to chyba długo kolega musiał dumać ??

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

no nareszcie coś porządnego się pojawiło a nie w kółko te "badziewka" od Sony czy Technicsa .....

a propo Pioniera CT 6R, fotka sama powie.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

a propo Pioniera CT 6R, fotka sama powie.....

WP2016071_appwhxw.jpg

a cóż ona ma nam powiedzieć aby zrozumieć sens i tok myślenia a propo

GM

P.S. a propo zdjęcia wstawia się inaczej i wygodniej

...no tak, ja sobie tak myślę że w każdym magnetofonie rolki są tak napędzane i nie ma tu żadnej sensacyji , aby podążyć za sensem i tokiem rozumienia a propo i czemu ja się nie dziwię ?

Sądziłem że ktoś coś mądrego o tym napisze.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Bilbo, fajna fotka...

Nakamachi - bardzo fajne decki, ZX-9 bym sobie sprawił...

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...no tak, ja sobie tak myślę że w każdym magnetofonie rolki są tak napędzane i nie ma tu żadnej sensacyji , aby podążyć za sensem i tokiem rozumienia a propo i czemu ja się nie dziwię ?

Sądziłem że ktoś coś mądrego o tym napisze.

aaaa... to o to chodziło, ale to nie rolki są tak napędzane na tym zdjęciu tylko tak zwane talerzyki czyli kółka ze szpindlami ruszające szpulkami w kasecie

bardzo sprytniaste rozwiązanie bo często talerzyki są napędzane osobnymi silnikami ale tu mamy silniki krokowe w odróżnieniu od silników komutatorowych pracujących w np. Revoxie B710 lub Sony EL-7.

W CT-9R silnikiem krokowym też napędzany jest wałek przesuwu czyli w tym przypadku mamy full direkt drajw.

GM

Edytowane przez G.Mark

ZX-7

Niedawno poważnie zastanawiałem się nad tym modelem ale nie dam rady z tym wyglądem.

Dasz radę.

Inaczej jak patrzysz na fotkę a zupełnie coś innego jak masz go przed sobą i czujesz go.

Miał wyłamany zawias z lewej strony kieszeni kasety-zrobiłem nowy.

Paski do wymiany-wymieniłem.

Żarówka przy fotorezystorze przepalona-wymieniłem.

Idler, to kawałek stwardniałej gruzowatej masy. Wydłubałem po kawałku i wymieniłem.

Mam jeszcze nowe rolki ale boję się podejść do tej roboty. Zbyt ryzykowna jak dla mnie. Stare są jeszcze w b.dobrym stanie.

Elektronika nie ruszana. Kalibracja działa znakomicie.Robi się ją z przyjemnością.Azymut też.

Brudna była cała mechanika ponieważ okienko w kieszeni kasety jest bez osłony i otwór zasysa wszelki brud jak odkurzacz.

No i to by było na tyle.

aaaa... to o to chodziło, ale to nie rolki są tak napędzane na tym zdjęciu tylko tak zwane talerzyki czyli kółka ze szpindlami ruszające szpulkami w kasecie

bardzo sprytniaste rozwiązanie bo często talerzyki są napędzane osobnymi silnikami ale tu mamy silniki krokowe w odróżnieniu od silników komutatorowych pracujących w np. Revoxie B710 lub Sony EL-7.

W CT-9R silnikiem krokowym też napędzany jest wałek przesuwu czyli w tym przypadku mamy full direkt drajw.

GM

W 9R nie mamy do końca DD, bo tylko jeden jest napędzany DD, drugi przez paseczek. W Dragonie jest chyba full DD?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dasz radę.

Inaczej jak patrzysz na fotkę a zupełnie coś innego jak masz go przed sobą i czujesz go.

Wiem o czym piszesz ale nie ;)

Jest jeszcze jeden deck którego może kiedyś kupię ale nie NAK ( chociaż może kiedyś , z ciekawości ) .

Traktuję je jako zabawę a nie źródło dźwięku a deck musi mi się podobać .

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W 9R nie mamy do końca DD, bo tylko jeden jest napędzany DD, drugi przez paseczek. W Dragonie jest chyba full DD?

A no tak. Czyli CT-9R to direct drive w trzech czwartych.

GM

Mówisz ze są to silniczki krokowe ? no to ładnie .... nie rozbierałem tego mechanizmu jeszcze i na razie go obserwuję, na dole dwa ciężkie koła zamachowe napędzane są paskiem , który odszedł w niebyt i jakoś trzeba do niego dotrzeć, jeszcze nie zauważyłem silnika który ten pasek ma napędzać, poczekam aż pogoda będzie deszczowa w sam raz na dłubanine.

Na razie odgruzowałem się z kopiarkami Aiwy, to bardzo wdzięczne magnetofony, najbardziej przypadła mi jednak do gustu seria z 0 w środku, 707, 808, 909, na ten ostatni poluję.

Tak przy okazji to podpowiemżze do takich kopiarek niestety najlepiej jest stosować paski jak oryginalne, szerokie, oryginały mają 5 mm, takie zamienniki 3 mm to kiepsko się sprawują, można je zastosować w celu sprawdzenia działania , ale docelowo min 4 mm.

Tu pasek owija drugie koło zamachowe tylko na krótkim odcinku przy rewersie i warto by było aby "wytwarzał tarcie " jak największą powierzchnią.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mówisz ze są to silniczki krokowe ? no to ładnie .... nie rozbierałem tego mechanizmu jeszcze i na razie go obserwuję, na dole dwa ciężkie koła zamachowe napędzane są paskiem , który odszedł w niebyt i jakoś trzeba do niego dotrzeć, jeszcze nie zauważyłem silnika który ten pasek ma napędzać, poczekam aż pogoda będzie deszczowa w sam raz na dłubanine.

Nie zauważyłeś silnika napędzającego koła zamachowe, bo prawe koło zamachowe jest częścią silnika krokowego. Jak zauważył neomammut, prawy wałek jest napędzany bezpośrednio i jest osią silnika krokowego, a lewy poprzez lewe koło zamachowe napędzane od prawego poprzez pasek.

post-3254-0-90066800-1468563298_thumb.jpg

...

Tak przy okazji to podpowiemżze do takich kopiarek niestety najlepiej jest stosować paski jak oryginalne, szerokie, oryginały mają 5 mm, takie zamienniki 3 mm to kiepsko się sprawują, można je zastosować w celu sprawdzenia działania , ale docelowo min 4 mm.

Tu pasek owija drugie koło zamachowe tylko na krótkim odcinku przy rewersie i warto by było aby "wytwarzał tarcie " jak największą powierzchnią.

Paski nie muszą być oryginalne, ale o zbliżonej szerokości do oryginalnych. Przy tak małym kącie opasania lewego koła zamachowego jak w CT-9R, należy zapewnić odpowiednie tarcie, a to zależy od powierzchni styku paska z kołem.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Paski nie muszą być oryginalne, ale o zbliżonej szerokości do oryginalnych. Przy tak małym kącie opasania lewego koła zamachowego jak w CT-9R, należy zapewnić odpowiednie tarcie, a to zależy od powierzchni styku paska z kołem.

...

Przepraszam. To co napisałem jest powtórzeniem tego, co napisał Bilbo. Zupełnie niepotrzebnym.

Edytowane przez G.Mark

Mnie ciekawi jedna sprawa. W revox B710 rolki napędzane są silnikami komutatorowymi. Nie zauważyłem, aby np. przy przewijaniu było tak, że nie zatrzymają się w jednej chwili. Taśma zawsze posiada odpowiedni naciąg. Pokazany na zdjęciu Bilbo napęd rolek posiada dość duże i ciężkie talerzyki. Masa wirująca ma swoją bezwładność. Czy takie silniki zatrzymują się od razu, czy jednak trochę taśmy się odwija? Może ktoś ma magnetofon z takim napędem rolek i mógłby coś o tym powiedzieć? Chyba jest jakiś mechanizm zatrzymania od razu rolek? Nie wiem i dlatego się pytam. Z prostej ciekawości. Daniel

stereo-hifi com

W Revoxie B710 wszystkie silniki to silniki indukcyjne. Właśnie dzięki pracy odpowiedniego silnika w przeciw fazie jest możliwy naciąg taśmy zarówno podczas odtwarzania jak i przewijania. W takich systemach nie stosuje się silników komutatorowych.

Edytowane przez Kasjel

Kasjel, coś mi musiało się "pokręcić". Wydawało mi się, że ktoś wcześniej pisał o tych silnikach komutatorowych w Revoxie. Nic to, nie zagłębiałem się aż tak w budowę Revoxa, bo nie miałem potrzeby. Dzięki za wytłumaczenie. Pozdrawiam!

stereo-hifi com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W Revoxie B710 wszystkie silniki to silniki indukcyjne. Właśnie dzięki pracy odpowiedniego silnika w przeciw fazie jest możliwy naciąg taśmy zarówno podczas odtwarzania jak i przewijania. W takich systemach nie stosuje się silników komutatorowych.

Silnik indukcyjny jest zasilany napięciem zmiennym. Żaden z silników, a już na pewno nie silniki szpul, nie są zasilane takim napięciem.

Pokazany na zdjęciu Bilbo napęd rolek posiada dość duże i ciężkie talerzyki. Masa wirująca ma swoją bezwładność. Czy takie silniki zatrzymują się od razu, czy jednak trochę taśmy się odwija? Może ktoś ma magnetofon z takim napędem rolek i mógłby coś o tym powiedzieć? Chyba jest jakiś mechanizm zatrzymania od razu rolek?

Nic się nie odwija. Odpowiednio sterowane silniki krokowe zatrzymują się praktycznie w miejscu.

GM

Edytowane przez G.Mark

G.Mark, dziękuję za odpowiedź. Dzięki takim silnikom odpada problem sprzęgieł i pasków. Pamiętam, gdy dawno temu miałem pożyczony od kumpla magnetofon (modelu nie pamiętam, chyba jakaś Unitra-za dzieciaka wszystko było dobre, aby "grało"), jak kończyła się taśma i działał autostop, to pisk był niemiłosierny. Któreś ze sprzęgieł przeraźliwie dawało o sobie znać. Upierdliwe to było, ale w czasach braku wszystkiego a szczególnie gotówki, wszystko było dobre..... Teraz szuka się wysokich modeli Nakamichi, Tandbergów, itp. a kiedyś i zwykła Unitra to były niebiosa. Dobra, kończę, bo coś w gardle ściska....

Dziękuję za odpowiedzi. Daniel

stereo-hifi com

Do poczytania na wieczór.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W drugim linku jest tekst, który ma w sumie 3 części. Dopiero to znalazłem i jeszcze sam nie przeczytałem. Dużo felietonów i poradników na tej stronie. Na pewno każdy coś dla siebie znajdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Z mojej dotychczasowej wiedzy zaczerpniętej z resztą z tego forum wynikało że Revox B710 wyposażony jest w silniki indukcyjne. Jeśli tak nie jest to przepraszam za wprowadzanie błędnych informacji. Ale wobec tego jaka jest prawda ? Czy wszystkie cztery silniki to silniki krokowe ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Z mojej dotychczasowej wiedzy zaczerpniętej z resztą z tego forum wynikało że Revox B710 wyposażony jest w silniki indukcyjne. Jeśli tak nie jest to przepraszam za wprowadzanie błędnych informacji. Ale wobec tego jaka jest prawda ? Czy wszystkie cztery silniki to silniki krokowe ?

Silniki wałków przesuwu - krokowe.

Silniki talerzyków - komutatorowe. http://www.analogfan.de/revox-tapedecks/revox-b710-wickelmotor.html

post-3254-0-89914600-1468653151_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Wszystko wskazuje na to że musiał bym rozebrać te silniki "Rell Motor" w swoim Revox,ie B 710 aby wyczyścić szczotki i komutator. To mogło by zwiększyć siłę ciągu szpulek podczas przewijania. Obecnie nie wygląda to źle ale na pewno nie jest idealnie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zabrudzony komutator to zwiększona rezystancja styku pomiędzy szczotkami i segmentami stykowymi na osi silnika. Zwiększona rezystancja to zmniejszony prąd płynący przez silnik przy zadanym napięciu i zmniejszony moment obrotowy silnika.

Czyszczenie nie zaszkodzi, a może pomóc jeśli się okaże, że komutator jest istotnie brudny.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi