Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

"Przeszczep" całego bloku z głowicami ma sens, ale nie wiadomo jak będzie z dopasowaniem parametrów głowic do elektroniki. W najlepszym wypadku odchyłki będą na pomijalnym poziomie. W najgorszym, wymagana będzie regulacja poziomu odtwarzania, rec level, bias itd. Jak przy wymianie samej głowicy. Spróbować można, ale lepiej się trochę pomordować na oryginalnej głowicy skoro nie jest zjechana. Cóż, decyzja należy do Ciebie. Oby efekty prac były dobre. Ja utknąłem na Nowy Rok z zepsutym jednym sprzętem. Akurat to CD i więcej się nie będę rozpisywał. Powiem tylko, że jestem w czarne d...e z naprawą. Zejdzie mi się pewnie z rok i może wreszcie zadziała. Nie tryskam radością z tego powodu. Przy życiu trzymają mnie grające w tle magnetofony. Jednak kurde łatwiej mi naprawia się stare decki. Mniej tej chol....ej elektroniki. Życzę wszystkim na Nowy Rok jak najmniej problemów z urządzeniami. Czasem może się coś zepsuć, żeby się nie nudziło :D.

stereo-hifi com

a ja natomiast z elektroniką nie mam problemów,natomiast mechanika to dopiero zaczynam poznawać i do zabawy biorę tc-k300 od siebie proponuje pooglądać sobie na you tubie "reduktora szumu" jest pokazane jak usówa niektóre usterki z cd i magnetofonów może się cos przydac.

Dodatkowo jesli wymienię blok głowic to rozumie że juz głowicami nic nie kręce jedynie potencjowetrami na płycie głównej? no i oczywiście wedle ściśle podanych parametrów tylko kaseta testowa,brak,oraz jakiś oscyloskop

Po wymianie nic nie kręcisz przy głowicy. Po to wymieniasz cały blok. Potencjometrami na płytce głównej nie polecam kręcić bez taśm testowych lub nagranych na wzorcowym (pewnym co do ustawień i parametrów) magnetofonie. Oscyloskop też by się przydał, ale nie jakiś, tylko obsługujący jednocześnie dwa kanały dla sprawdzenia zgodności faz sygnałów z kanału lewego i prawego. Ostatnio sprawdzałem sobie jak to wychodzi u mnie ustawianie głowicy na słuch. Kiepsko, jestem przygłuchy trochę na jedno ucho i wyszły jajca. Dopiero oscyloskop pokazał, że mocno się pomyliłem. Po wymianie mostka lepiej nic nie ruszać w środku. Jeśli nie masz odpowiednich narzędzi do kalibracji.

stereo-hifi com

dziwna sprawa ale po rozbebeszeniu tc-k300 i ponownym złorzeniu coś kilka razy pykeło i teraz magnetofon gra jak fabryczny,gra lepiej nagrane orginalne kasety jak przed rozebraniem,widocznie już coś się tam nie tak poukładało a ja to ponownie poruszałem i się ułożyło,będe się wzorował na tc-k300 i orginalnej kasecie i po wymianie bloku porównywał czy dzwięk jest podobnie zbliżony,

bardzo ładną barwę ma ten tc-k300,tc-k600 grał mniej analogowo

mogę cie prosić o zaproponowanie mi najtańszego najprostrzego urzywanego oscyloskopu do takich pomiarów?

On nie gra analogowo tylko po prostu ma kiepskie parametry.

Jak zakupisz magnetofon z pasmem 20-21 khz to bedzie słychać stanowczą różnicę, jaka jest przepaść.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Nikifor

Modelu Ci nie podam, może ktoś podpowie dokładnie. Ważne aby miał możliwość jednoczesnego podłączenia i pokazania dwóch kanałów. Tylko wtedy da się na nim sprawdzić zgodność fazy. Ja dawno temu zakupiłem sobie oscyloskop TRIO CS-1560A II. Zakupiłem go, bo mi się spodobał i pasował mi do Kenwood KX-2060 :D. Stary, analogowy sprzęt z naprawdę dobrymi elementami wewnątrz (kondensatry Elna, jak w sprzętach do odtwarzania muzyki). U nas praktycznie niespotykany i drogi jak się pojawi. Są na pewno tańsze opcje, ale nie mam informacji o innych sprzętach. Po zakupie tego Trio, nie interesowałem się tym w ogóle. Działa i to bardzo dobrze, więc po co mam szukać coś innego?

stereo-hifi com

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

On nie gra analogowo tylko po prostu ma kiepskie parametry.

Jak zakupisz magnetofon z pasmem 20-21 khz to bedzie słychać stanowczą różnicę, jaka jest przepaść.

No to jeszcze aby uzyskać taką rozdzielczość trzeba użyć taśm z IV typu czyli metal. Uważam że najlepiej analogowo grają magnetofony kasetowe z końca lat 70 tych lub początku 80 tych. Puźniej każdy chciał zbiliżyć się do nośnika cyfrowego CD i nikt niedbał o analogowe brzmienie. DAT był za drogi aby mógł szybciej wyprzeć kasetę CC więc prześcigano się w pomysłach poprawiaczy dźwięku.

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku

"No to jeszcze aby uzyskać taką rozdzielczość trzeba użyć taśm z IV typu czyli metal." - tak, ale z poziomem ok -20 DB. Przy poziomie 0 DB sytuacja zmienia się dramatycznie a niewiele firm podawało pasmo przy tym poziomie. Źle to wyglądało marketingowo. Ludzie patrzą najpierw na cyferki a później (jeśli w ogóle) na ich opisy ;). A Sony 600Nikifora gra źle, bo jest po prostu źle ustawiony. Mój TC-K6B też grał nie tak jak trzeba. Po kalibracji jest super i u mnie zostaje na dłuuugo :D.

Czas się zbierać. Miej zabawy dla wszystkich, gdziekolwiek będziecie. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

MamutDK to może ustawisz mojego TCK 71 ? coś my tam brakuje do szczęścia.

Co oznacza analogowy dźwiek kopii ? spadek dynamiki i ogrniczenie pasma.

Jak można np zanalogować muzyke KRAFTWERK-u ? na średnich deckach uderzenia ostre wysokich bedą zamulane, a np na Akai GX-95 już zbliżą się do orygianłu.

Prawda jest że lepiej odczuwamy ostre tony z mniejsza dynamiką, nie drażni nas tak jak kopia nagrana na żelazówce.

Zbyt dużo takcih dźwięków powoduje u nas zmeczęnie, zwłaszcza jak przez dłuższy czas będzie ponad poziomem naszego odczuwania "przyjemności ".

Nawet dzisiaj są zespoły, które nagrywają na "analogowych" nośnikach, no jest to juz archaizm, ale twierdzą że ich muzyka lepiej brzmi i lepiej jest odczuwana przez słuchaczy.

Do dzisiaj tak samo są poszukiwane jako rarytasy pierwsze wydania płyt CD ( sam też szukam ), które były nagrywane w studiach analogowo, później je masteryzowano i już nie brzmiały tak samo.

Chcesz mieć fajnie analogowo nagraną płyte - dobrze jest mieć gramofon i z niego zgrać i jest pełnia szczęścia.

W Nowym Roku zycze aby Wam się sprzęty nie psuły, długo służyły.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

A Sony 600Nikifora gra źle, bo jest po prostu źle ustawiony. Mój TC-K6B też grał nie tak jak trzeba. Po kalibracji jest super i u mnie zostaje na dłuuugo :D.

o to właśnie chodzi,ta 600ka to dobry magnetofon,ma wszystko co potrzeba więc jesli sam go nie zrobię napewno będe szukał kogoś kto się tym zajmie,nie pali się, w tc-ke300 mogę sobie podłubac ale w 600 to już trochę się boje bo mam go w bardzo ładnym stanie wizualnym,nie koniecznie uda mi się drugiego takiego zakupić a zwłaszcza że 300setek jest od groma o po 80 100zł a 600 nie ma prawie wcale,a jak sa to tzeeba min300 zł za nich zapłacić jak nie więcej

mogłem sobie zakupić Aiwe GX95 ale nie chcę mieszać klocków,mam 2mini disci sony mds-je530,je-700 je700 robi za przetwornik cyfrowy,do tego podłączony przez bardzo dobry konwenter Jarka-c z naszego forum,gra to rewelacyjnie,nagrywam z tego na magnetofon,a mds-je530 robi szasem jako transport do je700,bo je530 ma atrac-r,mini disci służą mi do muzyki tanecznej"disco polo" bo żona lubi a jak ktoś przyjdzie to i czasem popuszczamy coś z mini disca,bo wygoda bajeczna,cyk i już,jak bym miał przewijać kasety to by wszyscy usneli:)

magnetofon służy mi do słuchania na słuchawkach HD598 i hybrydzie Soha3 i to właśnie gra bardzo fajnie i daje razem taki miły dynamiczny analogowy dzwięk,

Zaczyna mi się podobać zabawa w analogowe granie,dlatego DAty które kiedyś miałem już mnie nie kręcą,mam jeszcze mini disca-HI-MD Mz-rh1 nagrywa w PCM,ale prawie go nie słucham bo wolę magnetofon,ma przyjemny dzwiek,cyfra mnie męczy,jedynie mini disc sony-mds-je530 na przetworniku AKM ma dzwięk trochę zbliżony do magnetofonu,bo coś tam poprawia mu dynamikę i po tych kompresjach wypycha barwę,

Jak zrobię 600kę to pomyslę nad dobrym gramofonem,ale też coś z sony

a jeszcze dodam ze sony lubi się z tanimi kasetami Maxell-UR type-I na tdk-SA type2 ale zdecydowanie wolę te tanie kasety maxel,ga mi to mniej ostro jak na tdk

W zeszłym roku kupiłem zleżałego Technicsa M228X, to całkiem fajny sprzet po warunkiem że jest na chodzie i był uzywany sukcesywnie.

Do mnie trafił z lombardu ze wschodu, zlezał , zasyfiały, widać slady rdzy pod mechanizmem nielwielkie.

Alemiał to być deck testowy.

Wymieniłem wszystkie kondensatory opróczy tych poniżej 1 uf bo ich nie miałem, coś tam pogmerałem i poszedł na pólke, teraz go zaczałem regulować pod Denona 44hx i RD-06 tak aby wypośrodkować go między nimi,.

W zasadzie udało się , równo nagrywa i odtwarza, wymiana starych kondensatorów pomogła, teraz nie brakuje ani góry ani dołu, fakt niestety podkówki wartałoby tez zmienić bo psikanie ich niewiele daje .

Do czego zmierzam, warto znać jak przechowywany był sprzet, bo jesli stał z 20-30 lat, to nie ma bola, kondensatory nie bedą jak nowe, a szukanie który i jak sie trzyma trwa niewspólmiernie dłuzej niż hurtem wyprucie wszystkich jak leci.

Zastanawia mnie jeszcze malutki przydźwiek w prawym kanale ( tak jakby bzyczenie ) z cykaniem rytmicznym jakby od silnika, słabo słyszalne, ale na słuchawkach jednak jest i ti się nagrywa.

To takie przemyślenia noworoczne ......

Edytowane przez Bilbo

Czy komuś z Was udało się znaleźć i wykorzystać jakąkolwiek aplikację IR pod Androida do zdalnego sterowania deckami z odbiornikiem IR Sony? Niby jest kilka aplikacji, ale większości to programy dla TV i dla media playerów. Niby mam u siebie sterowanie, ale tylko decka A i nie mogę przełączyć na stronę B w autorewersie. Wykorzystuje pilota z AV Yamahy zaprogramowanym pod deck Sony (jednokasetowy). Działa mi play, przewijanie w obie strony, stop, pauza i nagrywanie. Wolałbym jednak sterować ze smartfona. Znalazłem aplikację "Universal Remote0, ale te 62 zł jakie sobie życzy autor to chyba ciut przesada. I niekoniecznie jak kupię to mi będzie działać. W opisie na stronie autora apki jest dodany kod do decków Sony, ale wolałbym nie kupować jak nie wiem czy będzie działać.

Edytowane przez Dariusz_61729

A kiedy przestali produkować magnetofony a kiedy pojawiły się androidy ? Myslę że tu może być problem epokowy.

Jak mi to padnie to sprzęt do kosza .....zemsta Technicsa ............

Tylko 3 idlery w tym jeden trudno wymienny.

Model opisywany w poście wyżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

onkyo 3 głowicowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli ktoś posiada smartfon z IR, to wystarczy odpowiednie oprogramowanie i można sterować zdalnie funkcjami dowolnego urządzenia. Mnie udało się znaleźć oprogramowanie pod box DVB, TV i DSP. Teraz szukam tylko czegoś dla Sony.

No i facet osiągnął to czego chciał. Wystarczyła konkurencyjna aukcja z tym samym deckiem i z być może podstawionymi licytującymi. Rybka się złapała.....ktoś został frajerem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu ktoś od nas zapolował może?:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2017010_aerhpws.jpg WP2017010_aerhpwq.jpg

Przyznaje się bez bicia, obleciał mnie strach i dałem za wygraną, chciałem podczyścić mechanizm, ale prawdopodobieństwo że nie złożę z powrotem było większe, a trzeba jeszcze otworzyć drugi dekiel stalowy z silnikiem i wszystko się wysypie ...... a całość zespolona z klawiaturą.

ten gra poprawnie więc do ludzi bo mi niepotrzebnie kurz zbiera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Czy komuś z Was udało się znaleźć i wykorzystać jakąkolwiek aplikację IR pod Androida do zdalnego sterowania deckami z odbiornikiem IR Sony? Niby jest kilka aplikacji, ale większości to programy dla TV i dla media playerów. Niby mam u siebie sterowanie, ale tylko decka A i nie mogę przełączyć na stronę B w autorewersie. Wykorzystuje pilota z AV Yamahy zaprogramowanym pod deck Sony (jednokasetowy). Działa mi play, przewijanie w obie strony, stop, pauza i nagrywanie. Wolałbym jednak sterować ze smartfona. Znalazłem aplikację "Universal Remote0, ale te 62 zł jakie sobie życzy autor to chyba ciut przesada. I niekoniecznie jak kupię to mi będzie działać. W opisie na stronie autora apki jest dodany kod do decków Sony, ale wolałbym nie kupować jak nie wiem czy będzie działać.

Spróbuj z czymś takim AnyMote.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Niech szlag trafi tego co to zrobił!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś pytałem tu o kwestię montażu SMD w audio i ... dostałem pierwszy magnetofon (Sony) wykonany w tej technologii

i dźwiękowo ... no nie jest dobrze ;) Wygląda to tak, że Sony latach 90tych równolegle w tanszych deckach stosował SMD

a w droższych i lepiej grających nadal stosował technologię przewlekaną ALE...

W TC-K515S zauważyłem, że o ile cała płyta główna jest przewlekana to .... 4 płytki z DOLBY S są już montowane w SMD

(to są takie małe płytki wkładane pionowo do płyty głównej). I już wiem czemu to dolby S w SONIAKACH grało tak marnie ;)

J.

hehehe grało marnie bo Sony tanie grało marnie całe .....hehehe

Zdobyłem się na odwagę i pojechałem dalej w technikcsie, wstałem z rana i rozprułem dziada - ryzykfizyk.

Mój strach o rozsypujący się mechanizm był troche na wyrost, płyta z silnikiem wyszła cała napędowa z zębatkami.

Silnik został wymieniony bo leciutko fałszował - niestety miał luz boczny na łożyskowaniu, wstawiłem 4 stykowy z odpieetą masą obudowy - to wazne , gdyż większość magnetofonów jak pisałem kiedyś nie może mieć zwartej obudowy silnika z minusem zasilania przecinamy ścieżke minusa od zwornika obudowy i po kłopocie.

Do pkt A i B podłączyłem podkówkę 10 kom na zewnątrz i montaż powrotny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2017010_aerhwhe.jpg WP2017010_aerhwhs.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja wolę dolby-c dolby -s w moim tc-ke600s grało tak jakoś z powycinanymi tonami,i bez muzykalnośći

Obejrzałem płytkę (pewnie jest b.podobna do TC-KE600) i tam jest pięć układów dolby.

Jeden jest na płycie głównej i prawd robi dolby b i c, a dolby S są w 4osobnych układach na płytkach SMD ;)

(nie jestem pewien na 100% bo nie oglądałem schematu ale tak z oglądania scalaków mi wychodzi ;)

J.

fajnie by było jak by ktoś gdzieć napisał krok po kroku jakie potrzebne są akcesorja oraz narzędzia do stojenia i kalibracjii magnetofonów,zarówno tych prostrzych gdzie wystarczu ustawienie skosu głowicy i tych 3głowicowych gdzie potzrebne są azymuty i inne pierdoły,po przeszukaniu całej sieci znalazłem tylko filmik jak facet ustawia prędkość silników przesówu za pomoca stroika do gitary,i częstotliwośći 440hz ładnie i prosto to sie reguluje,ale nic po za tym

fajnie by było jak by ktoś gdzieć napisał krok po kroku jakie potrzebne są akcesorja oraz narzędzia do stojenia i kalibracjii magnetofonów,zarówno tych prostrzych gdzie wystarczu ustawienie skosu głowicy i tych 3głowicowych gdzie potzrebne są azymuty i inne pierdoły,po przeszukaniu całej sieci znalazłem tylko filmik jak facet ustawia prędkość silników przesówu za pomoca stroika do gitary,i częstotliwośći 440hz ładnie i prosto to sie reguluje,ale nic po za tym

Obejrzałem płytkę (pewnie jest b.podobna do TC-KE600) i tam jest pięć układów dolby.

Jeden jest na płycie głównej i prawd robi dolby b i c, a dolby S są w 4osobnych układach na płytkach SMD ;)

(nie jestem pewien na 100% bo nie oglądałem schematu ale tak z oglądania scalaków mi wychodzi ;)

J.

Zrobię dobre zdjecie bebechów tc-k600s to sobie zobaczysz tak są tam takie płytki powtykane jak na kartridzach

hehehe grało marnie bo Sony tanie grało marnie całe .....hehehe

Nieprawda,sony -tc-ke300 gra bardzo ładnie,zobacz sobie opis w audiostereo,opinie

Ja wolę dolby-c dolby -s w moim tc-ke600s grało tak jakoś z powycinanymi tonami,i bez muzykalnośći

Sądzę, że to nie wina samej elektroniki, ale raczej ustawień i dowolności producentów względem jakiegoś wzorca twórcy systemu. Mam Pioneera, który na Dolby S działa bardzo fajnie. Nie wiem jak to działa w Sony. Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto ma jakiś topowy model typu TC-KA7ES. Zauważyłem tylko u siebie, że np Dolby S sprawdza się lepiej na taśmach Metal, gdzie nie sa tak tłumione wyższe częstotliwości. Stąd np nagrywam chromówki czy żelazowe w Dolby C. Lepiej brzmią. Takie mam wrażenie.

Tak ja tez tak mam w dolby-c nagrywam zykłe maxel-ur i gra fajnie ale z dolby-s strasznie wycina wysokie tony 2razy mocniej jak na-c

natomiast na metalowej już tego tak nie słychać

• Pokaż nowe odpowiedzi