Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak samo pomyślałem, ale wolałem dopytać. Te głowice łatwo uszkodzić, choćby demagnetyzatorem. Delikatnie poruszałem nawet taśmę łączącą głowicę z płytą, ale niczego to nie zmieniło. Nie, głowicy drugiego Az 6 nie chcę ruszać, bo magnetofon jest w stanie fabrycznym, technicznie i wizualnie. Wiem, że Technics nie cieszy się uznaniem, ale gdy nagrywam na swoim Az 6 coś z CD na dobrej taśmie i przełączam tape - source, niemal nie słyszę różnicy – na starszych Technicsach słyszałem dosyć wyraźnie. Moim pierwszym był RS m 14.

Chyba otworzę obudowę i popatrzę do środka, ale mało prawdopodobne jest, że uszkodzeniu bez ingerencji z zewnątrz uległ element wpływający na działanie tylko jednego kanału.

Nawiedziłem dziś Wolumen.[...] Udało mi się zdobyć gumki do idlerów Sankyo

A gdzie Ci się udało zdobyć tak deficytowy towar? U Bajana? Czy też już pozostają tylko sklepy hydrauliczne na resztkach WoluMenu?

Kilka budek z elektroniką i ani jednej osoby ze starociami. Gdzie te czasy......

Te czasy można wspominać w niedzielę - choć to tylko mgliste przypomnienie dawnych dni - ale wtedy więcej jest elektroniki plus trochę staroci...

Co mogło się stać z lewym kanałem? Od czego zacząć poszukiwania przyczyny?

Ściągnij SM i przeprowadź test diagnostyczny - AZ6/7 to podobno 'grający komputer ;-)' stąd też może powie co go boli po takim teście (chyba, że powie tylko że ma problem z lewym kanałem :-) - taki test to chwila i może od tego można zacząć...

Oczywiście byłem u Bajana. Jak pisałem, są trochę większej średnicy, ale można to doszlifować. Ma jeszcze jedne gumki, mówił że pasują do Sony, ale mają za dużą średnicę otworu w środku i do Sankyo nie odpowiada. U innych już pasków i gumek do idlera nie uraczysz. Tylko u Bajana.

Chciałem zrobić wycieczkę w niedzielę, ale mam zjazd rodzinny i obecność obowiązkowa.

Widzę, że bywasz (mieszkasz) w Warszawie. Czy bazar na Kole jeszcze funkcjonuje? Byłem tam dawno temu i nie mam pojęcia czy jeszcze jest tam czego szukać.

stereo-hifi com

Kolega ostatnio był na Kole i mówił, ze ten bazar wyspecjalizował się w meblach i antykach, podobno lepiej jest na Olimpii gdzie więcej drobnicy jest. Ja nie byłem więc na 100% nie mogę tego potwierdzić.

Co mogło się stać z lewym kanałem? Od czego zacząć poszukiwania przyczyny?

Nie wiem co inni doradzą ale ja bym ... zwarł z masą lewy zepsuty kanał w pobliżu głowicy

(na głowicy albo na gniezdzie z kablami, gdzie latwiej).

Jeśli winna jest glowica to po takim zwarciu będzie cisza. Jesli uszkodzenie jest dalej

to pewnie dalej będzie słychac smieci. Ja bym szukal odpiętej masy w torze tego kanalu

Aaa, może najlatwiej będzie po prostu wypiąć całkiem kable glowic z gniazda i sprawdzic

J.

Edytowane przez jasch

Dzięki za info. Niepotrzebnie bym się wybierał na Koło.

Wyregulowałem Onkyo w zakresie odtwarzania. Głowica ustawiona z oscyloskopem. Ciekawe, bo gdy to zrobiłem i spojrzałem przez lupę na pozostałości laku na lewej śrubie to się uśmiechnąłem. Farba na śrubie i podkładce idealnie do siebie pasują, więc dobrze wyregulowałem :). Poziom odtwarzania był 2 razy niższy od wymaganego i Dolby źle działało. Teraz jest OK. Wskaźniki wysterowania też były kręcone. Zostało mi tylko wyregulować poziom nagrywania. To już tygodniu. Pokrywa strasznie porysowana i będę ją musiał odmalować. Na froncie dwa drapnięcia pod kieszenią i nic z tym nie zrobię. Na dole frontu nieduży ślad po uderzeniu-normalnie niewidoczny. Najbardziej mnie zaskoczyła..... waga nakładki na kieszeń. Kawał szkła zamontowali. Prawdziwego. Myślałem, że to pleksi. Dużo metalu i jest dość ciężki jak na swoje gabaryty. W sumie mam trochę zaburzone postrzeganie w tym temacie. Ostatnio trochę nadźwigałem się Revoxa B710. Po nim wszystko wydaje się lekkie :D. Jeśli chodzi o dźwięk to wystarczy to co napisałem wcześniej. Po regulacjach jest tylko lepiej. Więcej nie będę się rozpisywał. Za mało go słuchałem oraz nie chcę wpływać na ceny :).

Zobaczcie na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znowu szał. A w uszkodzonych Dual C824. Piszą, że tylko paski. Loteria, ale cena znośna.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Fajny sprzęt ciekawe jak z jakością ?

Ukryta Zawartość

Cosik podobne... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cosik podobne... ;)

Ukryta Zawartość

Oba pełnią te same funkcje, ale marka Otari jest sławna i doceniana. Tak czytałem.

Cisza tutaj, u mnie też błogie lenistwo.

Na lepszy sen lub rozbudzenie mała fotka zapożyczona z internetu, niestety nie moja to kolekcja.

post-58791-0-32774900-1489956381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

no właśnie, czym malujesz ? Najlepiej proszkowo by było, ale wiadomo, tanio nie będzie.

Jeszcze nie wiem, czym odmaluję obudowę. Zgadza się, proszkowo byłoby idealnie. Zobaczę w jednym zakładzie niedaleko mojej pracy ile sobie za takie coś policzą. Jeśli za drogo, to mam pistolet i odmaluję zwyczajnie. Nie jest to najtrwalsze rozwiązanie, ale trzeba też patrzeć na koszty.

stereo-hifi com

<br />Hmm.... to jest jakaś myśl. Jednak go otworzę i na początek sprawdzę wszystkie połączenia.<br /> <br /> <br />

A jak się nie uda, to będziesz mieć przynajmniej części zapasowe. Prócz głowicy zapewne reszta jest OK?

Wewnątrz jest nietknięty, z pewnością wcześniej obudowa nie była zdejmowana. Delikatne poruszanie elementów, dociskanie złączek nie przyniosło żadnych zmian. W środku jest niemal pusto, jedna płyta wypełniająca mniej niż połowę miejsca + pośrodku blok mechaniki ze swoją małą płytką. Na płycie głównej nie ma żadnych regulacji. Nie wiem, czy można gdzieś kupić nową głowicę Az, rozejrzę się.

Może gdzieś na Ebayu będą. Bo na Alledrogo nie widziałem.

A propos AZ-tów. Podoba mi się jak elegancko otwiera się i zamyka szuflada. Z lekko wysunięta kasetą przy otwartej pozycji.

Jankes potrafi. Jak widać jakość straszna a i mocno kasetożerna sprawa. Nie dziwię się, że u nas chyba mało kto o tym słyszał a na pewno nie używał. Weź, na 3,5 minuty filmu w takiej jakości poświęć ciężko zarobioną kasetę (w tamtych czasach). :)

stereo-hifi com

Witam co sądzicie o Nakamichi BX125 E w stanie dobrym cena ok 200zł.czy warto????

Kiedyś byłoby to strasznie dużo. W obecnym szale cenowym może być pod warunkiem stanu bez zastrzeżeń. Chociaż i ostatnio egzemplarze z wystawek idą w dużych cenach. Powiem tak, dla mnie za dużo chyba, że w stanie wzorowym.

stereo-hifi com

Kiedyś byłoby to strasznie dużo. W obecnym szale cenowym może być pod warunkiem stanu bez zastrzeżeń. Chociaż i ostatnio egzemplarze z wystawek idą w dużych cenach. Powiem tak, dla mnie za dużo chyba, że w stanie wzorowym.

A jak względy odsłuchowe w porównaniu z Technicsami rs- b605 rs-b905

to ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez max04

W obecnym szale cenowym

Obecny "szał cenowy":to zorganizowany proceder zarabiania na chwilowej modzie. Dlaczego zorganizowany? Bo jak człek uważnie będzie śledzić aukcje na allegro to zauważy, że deck, który pojawił się u "szczeciniaków" pojawia się po krótkim czasie u sprzedawcy np. w Stargardzie czy Medzychodzie. Jak tak sobie popatrzyłem to przebitka bywa nawet siedmiokrotna. Z powiedzmy 60 zeta robi się nagle 400. I takich "sprytnych" jest dość sporo. Przed zakupem decka watro, a nawet trzeba koniecznie poszperać w "zakończonych" lub w archiwum allegrowym bo są spore szanse, że zobaczymy "swojego" decka w cenie będącej ułamkiem obecnie żądanej.

Będę powtarzał za Kasjelem: "trzeba być cierpliwym i czekać na swoją okazję". Cierpliwość zawsze zostaje wynagrodzona. Ostatnio wyhaczyłem kilka fajnych modeli za 1/3 przeciętnych cen. Piszę przeciętnych, bo mam na myśli ceny sprzedających z wyłączeniem allegrowej egzotyki, czyli kilku handlarzy/firm z cenami z kosmosu.

Jak dla mnie BX125 to stówka maksymalnie.

Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Witam Kolegów.Zwracam się z prośbą: Otóż potrzebny jest deck Akai GX-75 lub GX-95.Mój brat chce kupić któryś z tych modeli.Ale chodzi oto,żeby był to model w tak zwanym- sklepowym stanie-czyli po prostu zadbany,czysty i w pełni sprawny.Jeśli ktoś miałby taki i chciał się go pozbyć to proszę o kontakt na priv. I też mam prośbę,może ktoś wie z kim ewentualnie można się skontaktować,kto zajmuje się deckami Akai,sprzedaje je,serwisuje,ktoś pewny i uczciwy.Za każdą informację z góry dziękuje i Pozdrawiam.

Obecny "szał cenowy":to zorganizowany proceder zarabiania na chwilowej modzie. Dlaczego zorganizowany? Bo jak człek uważnie będzie śledzić aukcje na allegro to zauważy, że deck, który pojawił się u "szczeciniaków" pojawia się po krótkim czasie u sprzedawcy np. w Stargardzie czy Medzychodzie. Jak tak sobie popatrzyłem to przebitka bywa nawet siedmiokrotna. Z powiedzmy 60 zeta robi się nagle 400. I takich "sprytnych" jest dość sporo. Przed zakupem decka watro, a nawet trzeba koniecznie poszperać w "zakończonych" lub w archiwum allegrowym bo są spore szanse, że zobaczymy "swojego" decka w cenie będącej ułamkiem obecnie żądanej.

Będę powtarzał za Kasjelem: "trzeba być cierpliwym i czekać na swoją okazję". Cierpliwość zawsze zostaje wynagrodzona. Ostatnio wyhaczyłem kilka fajnych modeli za 1/3 przeciętnych cen. Piszę przeciętnych, bo mam na myśli ceny sprzedających z wyłączeniem allegrowej egzotyki, czyli kilku handlarzy/firm z cenami z kosmosu.

Jak dla mnie BX125 to stówka maksymalnie.

dzięki za sugestie.

to ten

Ukryta Zawartość

zgodność przedmiotu z opisem 4,7

4,7 to mało, powiedziałbym nawet, że bardzo mało. Raz czy dwa u niego kupiłem. Stan niestety odbiegał od opisywanego. Ja jestem dość tolerancyjny, chyba. Potrafię grzebać w deckach (przynajmniej tak mi się wydaje ;) ) i gdybym zapłacił w moim odczuciu sporo to walnąłbym negatywem. A tak to sobie pogrzebałem i zrobiłem. To mi sprawia frajdę. Jeśli masz wiedzę i umiejętności to możesz ryzykować. Jeśli brak takowych to zdecyduj sam.

Jeszcze bym poprosił o zdjęcie górnej części przedniego panelu. Po prawej stronie widać jakieś "niespodzianki" a fotki z góry nie ma .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

zgodność przedmiotu z opisem 4,7

4,7 to mało, powiedziałbym nawet, że bardzo mało. Raz czy dwa u niego kupiłem. Stan niestety odbiegał od opisywanego. Ja jestem dość tolerancyjny, chyba. Potrafię grzebać w deckach (przynajmniej tak mi się wydaje ;) ) i gdybym zapłacił w moim odczuciu sporo to walnąłbym negatywem. A tak to sobie pogrzebałem i zrobiłem. To mi sprawia frajdę. Jeśli masz wiedzę i umiejętności to możesz ryzykować. Jeśli brak takowych to zdecyduj sam.

Jeszcze bym poprosił o zdjęcie górnej części przedniego panelu. Po prawej stronie widać jakieś "niespodzianki" a fotki z góry nie ma .

On sprzedaje tym z N...., być może nie chcieli tego.

Ja napisałem, że dwie stówki może być tylko pod warunkiem wzorowego stanu-zewnętrznego jak i mechanicznego. Ciężko jest upolować nawet prostego Naka w takim stanie za małą kasę. Max04, poproś o więcej zdjęć sprzedawcę i jeśli wyśle to będzie wiadomo. Jeśli nie albo Cię oleje to znaczy, że nie warto ryzykować. Naki zasadniczo nie mają problemów z elektroniką, ale w tym modelu jest ten upierdliwy mechanizm Sankyo ze swoim idlerem i nie wiadomo w jakim jest stanie.

Dojechał do mnie Telefunken. To jest ta właśnie okazja o jakiej pisał Aksamit. Nie bez pomocy Kolegów z tego wątku, nabyłem go za dobre pieniądze. Stan naprawdę niezły jak na sprzęt z elektrośmieci. Jeden pasek zmieniłem. Reszta jeszcze żyje. Niestety w kieszeni drugiej jest standardowa usterka mechanizmu podnoszenia mostka-nie dociąga do końca i mechanizm jest w stanie pauzy i nie działa play. Naprawa wymaga odkręcenia głowic i rozbiórki połowy magnetofonu :(. Później składanka wszystkiego z powrotem i kalibracja głowicy. Mam czym to ustawię bez problemu. Zależy mi na doprowadzeniu go do dobrego stanu, bo głowice są prawie nie zużyte, jeśli w ogóle. Na rolkach ledwie widać ślad taśmy. Jestem z tego zakupu bardzo zadowolony. Po zakończeniu prac naprawczych zacznę pomiary porównawcze aby doprowadzić pierwszego do ładu, który mam zepsuty. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie.

stereo-hifi com

w tym modelu jest ten upierdliwy mechanizm Sankyo ze swoim idlerem i nie wiadomo w jakim jest stanie.

A ja lubię Sankyo :) Zawsze to można wyrwać tanio jakiegoś decka z tym mechanizmem i zrobić przeszczep. Nawet można pozbyć się przekładni ciernej na rzecz zębatej. W dobie braku wszystkiego popularność tego mechanizmu jest cenną zaletą.

Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie.

Skoro polscy mechanicy z czterech "ćwiartek" robią "sprawne" auto to Ty z dwóch padalców zrobisz jeden działający deck ;)

stereo-hifi.com

Sankyo w sumie proste w naprawie, ale trochę nudne. Idler i idler :). No, może jeszcze silnik od przewijania, ale częściej silnik pomocniczy, gdzie jest mechanizm trzysilnikowy.

Nie nie. Ja nie chcę robić z dwóch Telefunkenów jednego. Chcę dojść co padło w elektronice w pierwszym, żeby wiedzieć na przyszłość. Gdy go naprawię, będę miał dwa. Jeden na zapas :). Gdzie ja to u licha poustawiam? :D

stereo-hifi com

Gdzie ja to u licha poustawiam? :D

OTAKE cuś :

Ukryta Zawartość

Na wypłacinę kupię pewnie dwa, a może nawet cztery. Chyba się zmieszczę.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Sankyo w sumie proste w naprawie, ale trochę nudne. Idler i idler :). No, może jeszcze silnik od przewijania, ale częściej silnik pomocniczy, gdzie jest mechanizm trzysilnikowy.

Nie nie. Ja nie chcę robić z dwóch Telefunkenów jednego. Chcę dojść co padło w elektronice w pierwszym, żeby wiedzieć na przyszłość. Gdy go naprawię, będę miał dwa. Jeden na zapas :). Gdzie ja to u licha poustawiam? :D

Jak cie żona z domu wywali to sobie wynajmiesz coś większego i będziesz miał miejsca pod dostatkiem.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

• Pokaż nowe odpowiedzi