Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę dojść co padło w elektronice w pierwszym, żeby wiedzieć na przyszłość.

To będą kolejne Telefunkeny?

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Jak cie żona z domu wywali to sobie wynajmiesz coś większego i będziesz miał miejsca pod dostatkiem.

Może aż tak źle nie będzie :). Jeszcze do "punktu krytycznego" trochę brakuje. Trochę większe trochę :).

Aksamit

Ciekawy pomysł z takim regałem. Cena też może być.

Nie, już ich nie będę kupował. Chodzi mi o tego co dziś przyjechał. Nie wiadomo czy i jego szlag nie trafi w przyszłości w podobny sposób jak tamtego.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Może aż tak źle nie będzie :). Jeszcze do "punktu krytycznego" trochę brakuje. Trochę większe trochę :).

Aksamit

Ja znalazłem sposób na żonę.:-)

Daję jej w prezencie zakupione sprzęty, na razie działa.:-)

Są też tańsze, ale ten pomalowany jest na jakiś tam kolor. Można kupić niemalowany i fronty słupków oraz półek zamaskować np. okleiną albo paskami sklejki czy płyty pilśniowej lakierowanej. 90cm szerokości i regulowana wysokość półek akurat na sprzęcik :)

Ja znalazłem sposób na żonę.:-)

Daję jej w prezencie zakupione sprzęty, na razie działa.:-)

Ciekawe co powiesz jak posprzedaje (w cenie, za którą niby kupiłeś) . W końcu to JEJ sprzęty :D

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Są też tańsze, ale ten pomalowany jest na jakiś tam kolor. Można kupić niemalowany i fronty słupków oraz półek zamaskować np. okleiną albo paskami sklejki czy płyty pilśniowej lakierowanej. 90cm szerokości i regulowana wysokość półek akurat na sprzęcik :)

Ciekawe co powiesz jak posprzedaje (w cenie, za którą niby kupiłeś) . W końcu to JEJ sprzęty :D

Nie sprzeda, jest bardziej świrnięta niż ja.:-)

Ciekawostka, o ile to można tak nazwać znaleziona na sąsiednim forum:

Ja znalazłem coś takiego.

Handlarz kupił od tego właśnie handlarza za za 280 zł (kozil74)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a teraz sprzedaje tego decka pod innym szyldem za stówkę drożej, twierdząc, że ma go od początku lat 90 tych !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Ciekawostka, o ile to można tak nazwać znaleziona na sąsiednim forum:

Kiedyś zacząłem pisać o swojej ulubionej marce sprzętu i zauważyłem, że ceny zaczęły skakać w górę, tu też była niedawno opisana ta marka i ceny znów ... do nieba. Dobrze, że "parę" klocków już mam.:-)

Moja żona wie, że coś przyjechało i naprawiam. Nie zwróciła uwagi, że już mam taki sam model, schowany za telewizorem :D.

Aksamit

Ostatnio widziałem (spóźniłem się o 4 minuty.... sic!) za kup teraz teraz Technics RS-965 lub RS-B965. Nie pamiętam dokładnie. Poleciał za 100 złotych i ciekawe czy nie wypłynie za ładnych kilka stów więcej. Nie przepadam za Technicsami, ale za stówkę taki model wziąłbym bardzo chętnie :).

stereo-hifi com

Ostatnio widziałem (spóźniłem się o 4 minuty.... sic!) za kup teraz teraz Technics RS-965 lub RS-B965. Nie pamiętam dokładnie. Poleciał za 100 złotych i ciekawe czy nie wypłynie za ładnych kilka stów więcej. Nie przepadam za Technicsami, ale za stówkę taki model wziąłbym bardzo chętnie :).

To ja takiego (RS-B965) kupiłem za 170 z przesyłką. Gdybym dał więcej to pewne plułbym sobie w lustro. No dźwiękowo cieniutko. Teraz służy za "podstawkę" dla RS-B905. Na tym ostatnim leci kaseta nagrana na AD-F800 i jest miód-malina.

Co do spóźnień: mi przeszła koło nosa Yamaha KX-690 za 90 zł albo za 100. I też kup teraz :/

stereo-hifi.com

Henjot

Już mam kilka "padalców" do których ciężko się zabrać. Ostatnio zdechł mi Revox B710, więc na nudę nie mogę narzekać. Alibi nie będzie potrzebne :).

Aksamit

Eeee, myślałem, że ten Technics lepiej gra. Skoro nie bardzo, to nie mam czego żałować. Może paru stówek więcej przy odsprzedaży :).

Yamahy za te pieniądze szkoda. Ja miałem 650RS i ją sprzedałem. Nie wiem dlaczego, ale nie "podszedł" mi ten deck. Grał dobrze, nie zawiódł, ale coś mi nie pasowało. Nie mogłem się do niego przekonać. Poszedł za 100 złotych, ale dawno.

Dzeus67

Można? Można! Oczywiście kupić deck Akai w normalnej cenie. Niedawno widziałem ten model wystawiony za chyba 1200 lub 1400 złotych co wołało o zgrozę.

Nie mam obeznania z Technicsami i ich cenami, ale jest wiadomo gdzie model 676 z pilotem. Nie wiem, czy cena dobra. Nie obserwuję Technicsów.Po prostu przykuł mi uwagę ten pilot.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Za stówke naka125 nie kupisz, nawet za150 żeby jeszcze wyglądał, za 2 stówy lekko z bidą .

To są sprzęty pożądane, jak sie zastanawiałem nad swoim 150 czy go nie lunąć to nad 3 stówkami bym się długo zastanawiał bo ? jaki sens sprzedawać dobrze działajacy sprzęt w cenie byle jakiego Technicsa z dźwiękiem z pudełka po zapałkach - żaden.

Widze że niektórzy dalej sie lansują - za stówke max . . . .chyba styraną kopiarke Sony

A co do kopiarek do używania w domu . . . .preferuje Aiwe, Denona, mam pare sztuk i po odświerzeniu śmigają aż miło, z Sony mam niemiłe przygody padały jak muchy, Technicsa - bleeee sam wygląd poraża, Pioneer jeszcze ujdzie ale dźwiękowo nie podchodzi .

Ot tyle w tą noc wiosenną.

Wiem że są tu zbieracze i lanserzy , ale . . . trzeba sprzętu używać dłużej żeby opinia była wiarygodna , a nie tylko puścić kasete i gitara, to tak nie działa .

U mnie Aiwa 808 pracuje po pare godzin do południa przed pracą i . . cud , działa świetnie.

Po 2 miesiacach wymienie ją teraz na 707 niech sobie popracuje następny dłużej.

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ja też uważam, że magnetofon musi grać. Ten sprzęt nie lubi długiej bezczynności.

Można ustrzelić tanio dobry model, ale teraz trzeba szukać dosłownie wszędzie. Na portalach wyłapują wiele sztuk handlarze i już tanie nie są.

stereo-hifi com

Za stówke naka125 nie kupisz, nawet za150 żeby jeszcze wyglądał, za 2 stówy lekko z bidą .

To są sprzęty pożądane, jak sie zastanawiałem nad swoim 150 czy go nie lunąć to nad 3 stówkami bym się długo zastanawiał bo ? jaki sens sprzedawać dobrze działajacy sprzę

Jest różnica pomiędzy czymś co się posiada a czymś co ktoś chce zakupić. Akuratnie była mowa nie o bliżej nieokreslonym egzemplarzu lecz o sztuce konkretnej :

to ten

Ukryta Zawartość

Jest zasadnicza różnica pomiędzy stanem egzemplarzy na allegro a przez nas posiadanymi.Stan naszych decków jest znany i raczej dobry. Chociaż nie do końca to może być prawdą bo bywało, że w wymianie "deck za bilety NBP" pomiędzy forumowiczami przysyłany był deck, którego stan daleko odbiegał od opisywanego. Miał być perfect a był zamęczony/zajechany i podniszczony.

To co na portalach to raczej zgadywanka. Zakładam, że sztuka sprawna na 100% tych procentów ma dużo mniej i nie mam na myśli jakiś błahostek, ale ewidentnie ukryte wady. Wklejałem już fotki połamanych i sztukowanych pleconką płytek, lub uszkodzonych poprzez nasmarkanie cynowych glutów i przegrzanie elementów. Trzeba jeszcze dorzucić watowane bezpieczniki i sztukowane wewnątrz kable sieciowe. Sztokowane to określenie pełne egzaltacji - po prostu skręcenie przewodów. Czyli klocki stwarzają realne zagrożenie dla użytkownika. Lepiej jest wziąć coś od kolegi z forum niż elektrośmieć z allegro (wychodzi lepiej i zdecydowanie taniej). W sumie ja lubię takie decki bo przywracanie ich do życia daje dużą safysfakcję (o czym z pewnością wiesz) i przy okazji można mieć więcej. Ten konkretny nak nie wygląda dobrze a zdjęć mało i na dodatek robione tak by widać było jak najmniej (vide góra frontpanelu). Jak dla mnie "stówka". W ub.r. kupiłem 2 naki: 100 i 2, i nie dałem więcej niż stówkę.

za stówke max . . . .chyba styraną kopiarke Sony

AD-WX808 - 29 zł

AD-WX707 - 9 zł

AD-WX777 - 9 zł

AD-WX828 - 39 zł

AD-WX929 - 32,51 zł

To ceny przewijarek zakupionych przez ciebie. Średnia 23,72 zł. Made in Szczecin. Cenowo do stówki daleko. Nie żebym ci to jakoś wypominał bo sam lubię poruszać się w rejonach cen bazarowych, ale chyba zapominasz co i za ile kupiles. No na ten przykład jeszcze: TA 2550 - 88,65 zł, DR-M22 - 92,91 zł, RS 676 - 92 zł,CR1 - 41,77 zł,DRW 850 - 99 zł, RS-BX 501 - 30,11 zł, K-700 - 49,50 zł,RS-M14 - 9 zł,RS-M14 - 20 zł, RS-M230 - 49 zł,KX-7050 - 76 zł

Chyba, że całe to "zamieszanie" to przygotowanie gruntu pod ewentualmną sprzedaż. Pisze to bez cienia złośliwości pod twoim adresem, ale jak tak łażę po aukcjach to widzę znajome allegrowe nicki i oferty składane dużo poniżej mediany cen poszczególnych modeli, lecz gdy przychodzi do sprzedaży to cena bywa nawet wyższa niż u handlarzy z cenami sufitowymi. Każdy zna powiedzenie o Kalim i krowie, dlatego też nie będę go przytaczał.

Co do cen ... . To nie jest tak, że cena określona jest przez to ile jest skłonny zapłacić chętny na posiadanie, że niby rynek to wycenia. Taki przekaz płynie z rozmów z handlarzami. Ogólnie ciekawe te rozmowy i wdzięczny temat dla socjologów/psychiatrów, ale to materiał na zupełnie inny temat. Rynek nie wycenia decków, czynia to sami handlarze, a najczęściej pośrednicy licytując we własnych aukcjach z wielu kont. Zdarza się, że w tym podbijaniu ceny zagalopują się z oferowaną ceną i sami od siebie kupują oferowane przedmioty, bo nie trafił się idiota, który by zaoferował więcej. By było śmieszniej: wystawiają sobie pozytywne (a jakże!) komentarze. Nawet w godzinę po zakupie :) Jakiś tam wpływ na ofertę i ceny to mamy my. Wystarczy coś popisać na temat konkretnego modelu i zaraz pojawiają się oferty i ceny idą w górę. Popularność danego modelu w dyskusjach na forach nie umyka oczom handlarzy i dlatego wiele decków jest zwyczajnie przecenionych i następuje galopada cen a decki miesiącami wiszą w aukcjach bo nikt ich nie chce kupić. Są też fajne sprzęty, które i ładnie wyglądają, i ładnie brzmią. Celowo nie wymien ię tu modelu, o którym w PM pisałem MamutowiDK. Jest taki ładny deck, którego właściciel nie może sprzedać mimo obniżanej z oferty na ofertę ceny. Żaden handlarz. Ale deck w realu wygląda prześlicznie, jest bardzo dobrze zbudowany i bardzo dobrze brzmi. Jaki to deck niech pozostanie tajemnicą bo jeszcze cena podskoczy, a tak to za niewygórowaną cenę może cieszyć ucho i oko przyszłego nabywcę.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Witam Kolegów.Zwracam się z prośbą: Otóż potrzebny jest deck Akai GX-75 lub GX-95.Mój brat chce kupić któryś z tych modeli.Ale chodzi oto,żeby był to model w tak zwanym- sklepowym stanie-czyli po prostu zadbany,czysty i w pełni sprawny.Jeśli ktoś miałby taki i chciał się go pozbyć to proszę o kontakt na priv. I też mam prośbę,może ktoś wie z kim ewentualnie można się skontaktować,kto zajmuje się deckami Akai,sprzedaje je,serwisuje,ktoś pewny i uczciwy.Za każdą informację z góry dziękuje i Pozdrawiam.

witam jest na Ale..http://allegro.pl/akai-gx-75-kultowy-magnetofon-kasetowy-i6740322340.html

Ukryta Zawartość

Ładne toto. Prosty model ale wyświetlacz bardzo ładny i stan też. Lubie aukcje tego człowieka.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Jest różnica pomiędzy czymś co się posiada a czymś co ktoś chce zakupić. Akuratnie była mowa nie o bliżej nieokreslonym egzemplarzu lecz o sztuce konkretnej :

Jest zasadnicza różnica pomiędzy stanem egzemplarzy na allegro a przez nas posiadanymi.Stan naszych decków jest znany i raczej dobry. Chociaż nie do końca to może być prawdą bo bywało, że w wymianie "deck za bilety NBP" pomiędzy forumowiczami przysyłany był deck, którego stan daleko odbiegał od opisywanego. Miał być perfect a był zamęczony/zajechany i podniszczony.

To co na portalach to raczej zgadywanka. Zakładam, że sztuka sprawna na 100% tych procentów ma dużo mniej i nie mam na myśli jakiś błahostek, ale ewidentnie ukryte wady. Wklejałem już fotki połamanych i sztukowanych pleconką płytek, lub uszkodzonych poprzez nasmarkanie cynowych glutów i przegrzanie elementów. Trzeba jeszcze dorzucić watowane bezpieczniki i sztukowane wewnątrz kable sieciowe. Sztokowane to określenie pełne egzaltacji - po prostu skręcenie przewodów. Czyli klocki stwarzają realne zagrożenie dla użytkownika. Lepiej jest wziąć coś od kolegi z forum niż elektrośmieć z allegro (wychodzi lepiej i zdecydowanie taniej). W sumie ja lubię takie decki bo przywracanie ich do życia daje dużą safysfakcję (o czym z pewnością wiesz) i przy okazji można mieć więcej. Ten konkretny nak nie wygląda dobrze a zdjęć mało i na dodatek robione tak by widać było jak najmniej (vide góra frontpanelu). Jak dla mnie "stówka". W ub.r. kupiłem 2 naki: 100 i 2, i nie dałem więcej niż stówkę.

AD-WX808 - 29 zł

AD-WX707 - 9 zł

AD-WX777 - 9 zł

AD-WX828 - 39 zł

AD-WX929 - 32,51 zł

To ceny przewijarek zakupionych przez ciebie. Średnia 23,72 zł. Made in Szczecin. Cenowo do stówki daleko. Nie żebym ci to jakoś wypominał bo sam lubię poruszać się w rejonach cen bazarowych, ale chyba zapominasz co i za ile kupiles. No na ten przykład jeszcze: TA 2550 - 88,65 zł, DR-M22 - 92,91 zł, RS 676 - 92 zł,CR1 - 41,77 zł,DRW 850 - 99 zł, RS-BX 501 - 30,11 zł, K-700 - 49,50 zł,RS-M14 - 9 zł,RS-M14 - 20 zł, RS-M230 - 49 zł,KX-7050 - 76 zł

Chyba, że całe to "zamieszanie" to przygotowanie gruntu pod ewentualmną sprzedaż. Pisze to bez cienia złośliwości pod twoim adresem, ale jak tak łażę po aukcjach to widzę znajome allegrowe nicki i oferty składane dużo poniżej mediany cen poszczególnych modeli, lecz gdy przychodzi do sprzedaży to cena bywa nawet wyższa niż u handlarzy z cenami sufitowymi. Każdy zna powiedzenie o Kalim i krowie, dlatego też nie będę go przytaczał.

Co do cen ... . To nie jest tak, że cena określona jest przez to ile jest skłonny zapłacić chętny na posiadanie, że niby rynek to wycenia. Taki przekaz płynie z rozmów z handlarzami. Ogólnie ciekawe te rozmowy i wdzięczny temat dla socjologów/psychiatrów, ale to materiał na zupełnie inny temat. Rynek nie wycenia decków, czynia to sami handlarze, a najczęściej pośrednicy licytując we własnych aukcjach z wielu kont. Zdarza się, że w tym podbijaniu ceny zagalopują się z oferowaną ceną i sami od siebie kupują oferowane przedmioty, bo nie trafił się idiota, który by zaoferował więcej. By było śmieszniej: wystawiają sobie pozytywne (a jakże!) komentarze. Nawet w godzinę po zakupie :) Jakiś tam wpływ na ofertę i ceny to mamy my. Wystarczy coś popisać na temat konkretnego modelu i zaraz pojawiają się oferty i ceny idą w górę. Popularność danego modelu w dyskusjach na forach nie umyka oczom handlarzy i dlatego wiele decków jest zwyczajnie przecenionych i następuje galopada cen a decki miesiącami wiszą w aukcjach bo nikt ich nie chce kupić. Są też fajne sprzęty, które i ładnie wyglądają, i ładnie brzmią. Celowo nie wymien ię tu modelu, o którym w PM pisałem MamutowiDK. Jest taki ładny deck, którego właściciel nie może sprzedać mimo obniżanej z oferty na ofertę ceny. Żaden handlarz. Ale deck w realu wygląda prześlicznie, jest bardzo dobrze zbudowany i bardzo dobrze brzmi. Jaki to deck niech pozostanie tajemnicą bo jeszcze cena podskoczy, a tak to za niewygórowaną cenę może cieszyć ucho i oko przyszłego nabywcę.

W całej rozciągłości zgadzam się handlarze czytają różne opinie,później próbują znaleźć jelenia.Wiele razy spotkałem się z tym na giełdzie,bo niech Pan zobaczy po ile stoi na Internecie i tak dalej.

Apropos ostatnich tekstów jestem zdumiony, że komukolwiek udaje się zarabiać na handlu magnetofonami

z wyjątkiem oczywiście złomiarzy ktorzy zbieraja sprzęt z wystawek. Czy komus godizny pracy zwracaja sie ? ;)

Ostatnio dla siebie robiłem SONY TC-K315, wyszło mi ok 10godzin, jak dolicze rozbieranie i diagnostyke

innej sztuki z ktorej wzialem czesci to wyszloby 14godzin. Wiadomo ze dalo sie szybciej ale uczylem sie.

No i koncowy wynik warty jest w porywach 120pln ;) a i tak trzeba odjac koszt zakupu (20pln+wysylka)..

To się nie spina..

A drugie pytanie. Czy ktoś uzywa nowszych głosnikow modecoma MSF10 albo MSF15?

Niby komputerowe ale wkładaja plyty MDF i prawdziwe głosniki zamiast pierdziawek. Opinie?

J.

Apropos ostatnich tekstów jestem zdumiony, że komukolwiek udaje się zarabiać na handlu magnetofonami

z wyjątkiem oczywiście złomiarzy ktorzy zbieraja sprzęt z wystawek. Czy komus godizny pracy zwracaja sie ? ;)

Ostatnio dla siebie robiłem SONY TC-K315, wyszło mi ok 10godzin, jak dolicze rozbieranie i diagnostyke

innej sztuki z ktorej wzialem czesci to wyszloby 14godzin. Wiadomo ze dalo sie szybciej ale uczylem sie.

No i koncowy wynik warty jest w porywach 120pln ;) a i tak trzeba odjac koszt zakupu (20pln+wysylka)..

Widzisz jasch .... złomiarze z "pierwszej linii frontu" zarabiają chyba najmniej przy największym, włożonym wysiłku. Trochę po ulicach zachodniej Europy muszą pojeździć, albo też trochę mieszkać oczyścić. Najwięcej zarabiają ci, którzy nie ruszając się z fotela śledzą aukcje na allegro "kosząc" jak leci. Jedyny wysiłek wkładają w przepakowanie decka do nowej paczki i wręczenie jej kurierowi co zapuka do drzwi.

A teraz "przewodnik" jak zarabiać na deckach :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kupujemy za 49 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oferta za za 399 zł

(znaki szczególne - kropki na prawo od resetu licznika)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zakup za 47 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oferta za 329 zł

(znaki szczególne - plamka pod włacznikiem filtru MPX)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zakup za 60 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oferta za 339 zł

(znaki szczególne - charakterystyczna nalepka przy właczniku sieciowym i uszkodzenia panelu przedniego nad diodami oraz krawędzi panelu pod kieszenią)

Takich przykładów można by mnożyć. Prędzej czy później ktoś się skusi i są na to przykłady.

Rozumiem jeszcze, że ktoś kupił sprzęt w stanie agonalnym, włożył sporo wysiłku, czasu i wiedzy by przywrócić go do stanu działania. Taki nakład pracy można docenić i wynagrodzić. Ale jak tak sobie obserwuję aukcje gdzie sprzęt ma opis: "Stan jak na zdjęciu, włącza się, wyświetla, reaguje, odtwarza czysto, równo" i później w krótkim czasie pojawia się znowu ale z dużo wyższą ceną. Bez przesadyzmu, ale za machnięcie mokrą ścierą nie dam komuś zarobić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Aksamit

Zgadzam się z Tobą w 100%. Ja jednak napiszę krótko. Lubię kupować od sprzedawców ze Szczecina. Oni nie grzebią, sprzedają jak przywieźli.Bez poematów i bzdur. Kto kupuje u nich wie, że to nie pierwsza liga w wyglądzie sprzętu, ale i ceny nie takie. Dla mnie tylko szkoda, że czasem nie wystawiają w "Kup teraz". Każdy wie, dlaczego :).

Ofert handlarzy mnie normalnie odrzucają i czekam na aukcje osób prywatnych. Wtedy można upolować ładny egzemplarz w dobrej cenie. Już, dzięki Tobie, przeglądam zakończone aukcje. Wiele z tego można się dowiedzieć i każdy chętny na kupno powinien tak robić. WARTO. Podane przez Ciebie przykłady pokazują jak się u takich handlarzy przepłaca. Kasjel pisał: trzeba być cierpliwym i czekać na swoją okazję. Ciężko czasem, człowiek niecierpliwy z natury, ale się opłaca. Jak by nie gadał, wywalone na zakup pieniądze nie leżą na ulicy i większość musi na to ciężko pracować. Po co dorabiać cwaniaków, skoro kilka kliknięć myszą i mamy historię decka na widelcu? Lepiej na co innego przeznaczyć te pieniądze.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Obecny "szał cenowy":to zorganizowany proceder zarabiania na chwilowej modzie.

Nie będzie nabywców, nie będzie szału cenowego i chwilowej mody. Skoro ktoś płaci, to dla niego towar jest tyle wart, a handel zawsze polegał na tym, aby tanio kupić i drogo sprzedać.

Po co dorabiać cwaniaków

Sprawa nie tak prosta, jak można się spodziewać. Handel, to handel - zawsze był taki sam. Tanio kupić - drogo sprzedać. Tyle tylko, że to drugie określa rynek. Sprzedawca nie musi być entuzjastą elektroniki. On chce zarobić i tyle. Wie skąd wziąć i wie gdzie sprzedać.

Jeśli zaś oferuje dziadostwo w cenie dobrej jakości towaru, to... To już nie jest handel, tylko zwykła próba oszustwa. I czegoś takiego nawet cwaniactwem bym nie nazwał! Gdybyśmy żyli w tzw. normalnym kraju, z tzw. normalną policją, to nikomu nie opłacałoby się pisać bzdur w opisie aukcji czy też robić upiększających retuszy na fotkach. Ale cóż, nie ten kraj, nie ta świadomość prawna.

Druga sprawa - sami kupujący często starają się nie czytać pewnych zapisów prawnych w opisie aukcji i lecą do kupna jak pszczoły do miodu. A potem żal, że nie można oddać, że myślał, że "tylko paski" (mój "ulubiony"opis usterki w aukcjach). Tylko do kogo ten żal?

Edytowane przez ke_raj

Z tym nieczytaniem opisów na pewno jest prawdą. Wiele razy widziałem w opisach zakamuflowane rzeczy, których nie czytając do końca się nie zobaczy. Czasem po prostu pokrętnie napisane tak, że ciężko się połapać. Nasz porządek prawny niestety jest kulawy, ale trzeba z tym żyć. Ne zwalnia to z czytania ze zrozumieniem. Pozwoli to uniknąć "niespodzianek" jakie opisałeś. Tak, we wszystkich magnetofonach to tylko "paski".... Żeby to było tak pięknie......

stereo-hifi com

Lubię kupować od sprzedawców ze Szczecina. Oni nie grzebią, sprzedają jak przywieźli.Bez poematów i bzdur. Kto kupuje u nich wie, że to nie pierwsza liga w wyglądzie sprzętu, ale i ceny nie takie.

Ja też lubię bo ceny są niskie, a raczej chyba bywały niskie.Obecnie trochę podnieśli i często zwyczajnie przesadzają.Życie weryfikuje i sprzęt sprzedaje się za którymś tam razem. Zresztą oni to chyba sami wiedzą najlepiej. Najgorzej jak zniszczony deck wyceniają wysoko a mi akurat potrzeba "dawcy" i zwyczajnie odpuszczam. Mam parę decków, w których do pełni szczęścia wstawiłbym brakująca czy uszkodzoną część ale nie wstawię bo nie dam za totalnie rozpirzonego decka więcej niż dałem niedawno za sprawnego w 99,99%. Cóż, poczekam. Wizualnie bywa różnie. Czasem bywało, że po gruntownym czyszczeniu sprzęcik odzyskiwał swój dawny blask. Teraz bywa różnie, z przewagą "ładnych inaczej".

Nie będzie nabywców, nie będzie szału cenowego i chwilowej mody. Skoro ktoś płaci, to dla niego towar jest tyle wart, a handel zawsze polegał na tym, aby tanio kupić i drogo sprzedać.

Kolega nie przeczytał uważnie mojej wcześniejszej wypowiedzi. To może zacytuję sam siebie?

Rynek nie wycenia decków, czynia to sami handlarze, a najczęściej pośrednicy licytując we własnych aukcjach z wielu kont. Zdarza się, że w tym podbijaniu ceny zagalopują się z oferowaną ceną i sami od siebie kupują oferowane przedmioty, bo nie trafił się idiota, który by zaoferował więcej. By było śmieszniej: wystawiają sobie pozytywne (a jakże!) komentarze.

Nie tylko ja zauważam takie działania. Zacytuję jeden z komentarzy :

Wzmacniacz jest niesprawny ! Na jednym wyjściu gra tylko jedna kolumna,na drugim kolumny grają nierówno.Nie będę dopłacał za 2 przesyłki,żeby naprawić coś co miało być sprawne w 100%. Omijać szerokim łukiem sprzedającego i klony kont z Legnicy.

Komentarz chyba jest oczywisty bo raczej nie zbędny.

stereo-hifi.com

A potem żal, że nie można oddać, że myślał, że "tylko paski" (mój "ulubiony"opis usterki w aukcjach).

Wielokrotnie pisałem lub poruszałem ten temat w rozmowach, zwłaszcza w kierunku do mniej doświadczonych czy może mniej ostrożnych Kolegów, że opisy na allegro to rodzaj science-fiction. Klawiatura jak papier - przyjmie wszystko. Szkoda mi tylko takich właśnie niedoświadczonych kupujących, którzy uwierzyli w zapewnienia, że deck sprawny w 100%. I pal licho paski, ale jak w środku szalał z lutownicą do rynien magnetofonowy rzeźnik po kilku głębszych to nawet mnie opada szczena. Ja dam sobie radę, ale inni?

max04 dziękuję za podpowiedz,sprzedający raczej jest w porządku

Czy Kolega ma na myśli sprzedawcę z tej aukcji??????

Ukryta Zawartość

. Już, dzięki Tobie, przeglądam zakończone aukcje. Wiele z tego można się dowiedzieć i każdy chętny na kupno powinien tak robić. WARTO. Podane przez Ciebie przykłady pokazują jak się u takich handlarzy przepłaca.

Komentarze również. A sprzedawca z aukcji powyżej ma je interesujące, Jeden nawet wcześniej zacytowałem :)

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Ja również. Mnie takie szukanie i dopatrywanie się zajmuje więcej czasu, ale powoli się wprawiam.

Komentarze czytam, zawsze jak kupuję od kogoś mi nieznanego. Ostatnio kupiłbym żonie jedną rzecz, cena trochę poniżej przeciętnej a sprzedawca "duch". Niby firma a zero sprzedaży i komentarzy od roku. Przelew by poszedł a ja szukałbym wiatru w polu. Wybrałem trochę droższą opcję, ale z samymi dobrymi komentarzami. Trzeba uważać, bo oszustów nie brakuje.

Doświadczają tego mniej zaznajomieni z aukcjami amatorzy dźwięku i niestety łapią się na takich sprzedawców jak w opisie komentarza ze wzmacniaczem. Ciekawe ilu z nich zraża się do kupna kolejnego w obawie o ponowne oszustwo.

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi