Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś dziesięć minut temu chciałem obejrzeć tę Wadię i się zawiodłem. Nieaktualne. Jak widzę to chyba wszystkie ciekawe urządzenia "sprzedał".

Wygląda na to, że możesz spać spokojnie, kamień z serca, cud z ZX-9 z Wolina za 1100zł też się nie wydarzył :)

To nie cuda to magia ! tak jak Drzewo Pomarańczowe . . . . .. hehehehehheh

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Co pójdzie "pod nóż" w Twoim debiucie filmowym?

Propozycje na tytuły:

- Imperium demagnesuje

- Cztery kasety i deck

- Przewinęło z wiatrem

Tytuł musiał bym w całości zapożyczyć z istniejącego już filmu i nazwać go "Dzień świra". A w żaden montaż nie będę się bawił. Wykorzystam co trzeba i do kosza :-)

Wygląda na to, że możesz spać spokojnie, kamień z serca, cud z ZX-9 z Wolina za 1100zł też się nie wydarzył :)

W cuda nie wierzę i dobrze, że w tym przypadku tak nie było. Kamień z wątroby spadł :D. Ten i kilka innych przypadków nie zmieniają faktu, że czasem okazje się zdarzają. Bardzo rzadko, ale jednak.

Kasjel, coś kręcisz i kręcisz. Zacznij wreszcie słuchać :). Na serio, dobry sposób znalazłeś na spowolnienie tego filmiku. Czasem zdarzają się dziwne rozwiązania w konstrukcji i trzeba nieźle pogłówkować przy demontażu, aby niczego nie uszkodzić. Na tym filmiku masz wszystko jak na dłoni. Przypomina mi się niedawno opisywany przez Audiotetryka przypadek. Niestety nie miał takiej pomocy na filmie jak Ty.

stereo-hifi com

Jak naprawię tą Optonikę to posłucham. Chyba jutro się zabiorę bo pasek już mam. Dziś kupiłem te opaski zaciskowe które ludzie zwą też trytkami jak się okazuje. Chyba dlatego że robią trrrrrrr.... jak się je zaciska :-)))

Jeśli wszystko mi się uda to będę miał jedną poważną zaległą robotę z głowy. Niestety kilka decków jeszcze czeka w kolejce :-(

te opaski zaciskowe które ludzie zwą też trytkami jak się okazuje. Chyba dlatego że robią trrrrrrr.... jak się je zaciska

Nie, z całą pewnością powód musi być zupełnie inny... :-P

Pasek napędowy w Optonice RT 9100 już wymieniony. Nie obyło się bez problemów bo popełniłem mały błąd podczas składania mechanizmu i musiałem powtórnie go wymontować. Ale ten błąd nie spowodował absolutnie żadnych uszkodzeń dlatego po właściwym zmontowaniu mechanizmu wszystko zadziałało prawidłowo. Generalnie wymiana paska napędowego w tym decku nie należy do trudnych. A to z powodu łatwości wymontowania całego mechanizmu. Jest tylko rzecz o której chyba pisał kiedyś Gardenus bo na pewno wymieniał pasek w swojej Optonice. Otóż pasek średnicy 83,5mm wydaje się mieć nieco zbyt mały naciąg po założeniu. Ja porównałem go z starym oryginalnym i był krótszy dlatego zdecydowałem się na jego zamontowanie. Jednak w North.pl był również dostępny pasek o średnicy 82,0 x 6,0 x 0,35mm i gdybym miał kupić następny pasek to kupił bym właśnie taki.

A ten filmik w sumie nie był mi do niczego potrzebny :-)

Dobrze, że nie miałeś problemów z tym paskiem. A co do:

A ten filmik w sumie nie był mi do niczego potrzebny :-)

to następnym razem zlekceważymy tego typu wpisy:

Tylko że nie mam pojęcia jak się do tej roboty zabrać. Ktoś ma jakieś doświadczenie ? Jeśli tak to prosił bym o pomoc.

:))))))

No i wiedziałem że tak łatwo to mi z tą Optoniką nie przejdzie. W prawdzie pasek wymieniony ale prędkość przesuwu taśmy jest zbyt mała. Jest ona stabilna ale zbyt mała. To deck z systemem "Quartz Control" więc regulacji chyba żadnej nie ma. Zaglądałem do serwisówki i niczego takiego nie znalazłem.

No i wiedziałem że tak łatwo to mi z tą Optoniką nie przejdzie. W prawdzie pasek wymieniony ale prędkość przesuwu taśmy jest zbyt mała. Jest ona stabilna ale zbyt mała. To deck z systemem "Quartz Control" więc regulacji chyba żadnej nie ma. Zaglądałem do serwisówki i niczego takiego nie znalazłem.

Skądś to znam.... :)

Podobnie jest z moim Revoxem. Zbyt duże obciążenie silnika powoduje spadek obrotów a w końcu kłopoty z całym układem. Wszystkie znaki na to wskazują. Dziękuję Ke_rajowi za podpowiedzi. Pasek w Twojej Optonice może jest trochę jednak za ścisły i za bardzo obciąża silnik. Skoro przed wymianą prędkość była w porządku a teraz jest źle, chyba taka może być przyczyna.

stereo-hifi com

Skądś to znam.... :)

Podobnie jest z moim Revoxem. Zbyt duże obciążenie silnika powoduje spadek obrotów a w końcu kłopoty z całym układem. Wszystkie znaki na to wskazują. Dziękuję Ke_rajowi za podpowiedzi. Pasek w Twojej Optonice może jest trochę jednak za ścisły i za bardzo obciąża silnik. Skoro przed wymianą prędkość była w porządku a teraz jest źle, chyba taka może być przyczyna.

Nie, właśnie dlatego zabrałem się za wymianę paska bo prędkość przesuwu taśmy była za mała. Sądziłem że wałek silnika ślizga się po pasku napędowym.

Przepraszam, założyłem, że prędkość przed wymianą była właściwa. W takim wypadku, pozostaje spróbować naoliwić tulejki wałków. Pozwoli to na poruszanie się bez oporów i może prędkość wróci do poprawnego poziomu. Elektrycznie raczej wszystko wygląda dobrze skoro nie ma "falowania" obrotów.

stereo-hifi com

Mogę naoliwić ale różnica czasu na odcinku testowym którego używam jest zbyt duża. Czas trwania powinien wynosić 6min 29s a wynosi 6min 47s. Szybkość przesuwu jest bardzo stabilna i nie waha się ale jest za mała. Możecie zerknąć na schemat w wątku "Magnetofony porady serwisowe" ?

Był to deck, ale bez nakładki na kieszeń i z uszkodzonym frontem przy kieszeni oraz bez kabla zasilającego. Oczywiście w stanie niewiadomym. Pojechał w siną dal. Ciekawe, czy nie "wypłynie" niedługo na jakiejś aukcji. Warto było, bo wystawiający chciał tylko 50 złotych.....

plus 15 za wysyłkę. Kabel przylutowany, paski założone. Plastykowy panel z klawiszami wymieniony i "pożyczona" nakładka na kieszeń i ...... śmiga!

W środku czysto i schludnie, zero jakże często spotykanego fetoru. Pozostanie solidne wypucowanie i będzie "nówka". Jak ktoś ma jedną sztukę 2570 to nie ma jej wcale. Koniecznie należy posiadać więcej.

I to dzięki Danielowi za co mu w tym miejscu dziękuję.

BTW Nie zbywa komuś nakładka na 2570? Drugi egzemplarz domaga się zwrotu :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17379-0-04502400-1493574981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Kasjel może jednak pomimo stabilizacji kwarcowej jest regulacja obrotów. W Grundigu spotkałem się z rozwiązaniem takim że koło pasowe silnika miało regulowana średnicę. Napęd nie był direct drive tylko z silnikiem. Stabilizator obrotów silnika pracował w pętli PLL. A korekta prędkości była właśnie zmiana średnicy koła pasowego.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Kasjel może jednak pomimo stabilizacji kwarcowej jest regulacja obrotów. W Grundigu spotkałem się z rozwiązaniem takim że koło pasowe silnika miało regulowana średnicę. Napęd nie był direct drive tylko z silnikiem. Stabilizator obrotów silnika pracował w pętli PLL. A korekta prędkości była właśnie zmiana średnicy koła pasowego.

Ten silnik ma otwór w swoim deklu i jest nawet strzałka która informuje w jakim kierunku kręcić by przyśpieszyć obroty silnika. Na próżno jednak próbowałem namierzyć śrubokręcikiem potencjometr montażowy. Po odkręceniu dekla okazało się że jest tylko otwór w płytce stabilizatora i żadnego potencjometru nie ma. Za to jest układ scalony z dość dużą ilością nóżek więc domyślam się że jest właśnie częścią stabilizatora kwarcowego. Coś mi się wydaje że mógł bym zamontować tam standardowy sinik na 12V z stabilizatorem obrotów i płynną regulacją. Możesz zerknąć na schemat w wątku serwisowym ?

Deck jest w stanie przysłowiowej "igły".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sądzę, że pilot to akurat w dzisiejszych czasach nie problem. Ciekawszym jest jak np wygląda głowica i cały tor przesuwu. Tego akurat, co pasjonatów może interesować, nie pokazano.

Ciekawszym jest jak np wygląda głowica i cały tor przesuwu.

Dodałbym jeszcze zdjęcie wyświetlacza decka podczas kalibracji. W tym modelu to raczej istotne.

A poniżej fotografia z cyklu "znalezione w decku". Dokładnie to w Philipsie FC870: kawałek zasuszonego jabłka, łupina orzecha i fragment dziecięcej zabawki. I "tradycyjnie" robota pijanego rzeźnika (płytka potencjometru poziomu zapisu). Dalej mechanizm i głowice (na szczęście już bez niespodzianek).

Ukryta Zawartość

post-17379-0-95353500-1493647352_thumb.jpg

post-17379-0-94310000-1493647386_thumb.jpg

post-17379-0-49578200-1493647408_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

W ramach dzisiejszego święta postanowiłem dzisiaj popracować:) Na warsztat poszedł CT-757, gdzie wymieniałem kółko idlera metodą bez rozbiórki mechanizmu czyli przez kieszeń kasety. Misja zakończona sukcesem, przewijanie działa jak szalone, ale w trakcie prac wyskoczyły mi dwie sprężynki. Miejsce operacji miałem zakryte chusteczkami, więc nie mam pojęcia skąd one się odczepiły. Przeglądałem serwisówkę bliźniaczego CT-777 i nie znalazłem lokalizacji tych dwóch części. Czy możecie mnie poratować gdzie te dwie sprężynki powinny być zamontowane? Wstępnie myślałem, że mogą być elementem kieszeni stabilizacji kasety, ale to chyba nie to. Zdjęcie zagadkowych sprężynek poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za osłoną mechanizmu. Po obu stronach u góry. Druga fotka wykonana przez GMark'a. Sprężynki zakładamy na kołki oznaczone niebieską strzałką. Pozwolę sobie zacytować jego wypowiedź z elektrody:

Sprężyny, które wypadły, mają być założone na plastikowe kołki, wskazane niebieskimi strzałkami, w taki sposób, aby proste odcinki sprężyn oparły się o metalową podstawę mechanizmu w miejscach wskazanych zielonymi strzałkami.

Po założeniu osłony z podświetleniem kasety, sprężyny zostaną lekko ściśnięte i połączą elektrycznie podstawę mechanizmu z osłoną."

Ukryta Zawartość

post-17379-0-88199500-1493656262_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

A o pilocie nic nie napisał

Pilota nie ma,a tu wstawiam zdjęcia tego decka.Deck który 3 tygodnie temu kupił mój brat,ale już się nim nacieszył.Nie dla niego analogowe brzmienie z taśmy magnetofonowej,on preferuje dzwięk w 5.1 i taki tez sprzęt.Dla mnie zakup tego decka niestety niemożliwy z racji ograniczonego budżetu,nie stać mnie na taki deck.Dlatego podałem tu informację o sprzedaży,bo naprawdę deck jest w stanie idealnym,czyściutki.Kalibrowałem na nim różne rodzaje taśm i wszystkie skalibrował.Nic nie nagrywaliśmy,bo nawet mu się nie chciało zródła podłacząć.Odsłuchaliśmy na nim 15 różnych kaset i tyle.I może ktoś byłby chętny na jego zakup,żeby trafił w dobre ręce.Zdjęcia są robione lepszym aparatem niż te z ogłoszenia.Jeśli ktoś potrzebuje więcej informacji zapraszam na priv.

Ukryta Zawartość

post-53755-0-44153200-1493659950_thumb.jpg

post-53755-0-94371700-1493659962_thumb.jpg

post-53755-0-31973900-1493659976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja sie "jaram " od wczoraj Aiwą AD-F360, prosty deck nie mówiąc po prostu prymitywny parapet, ale pewnie w prostocie tkwi całość bo gra całkiem poprawnie, kasety z Naka BX 150 odtwarza ładnie i z AIWY 810 też, a że nagrywam bez Dolby to . . . jest dobrze.

Niestety poszedł na ALLE bo po prostu nie potrzebny - za dużo sprzętu, a stan ma jak na te lata bardzo dobry i oryginał jest cały nie gmerany.

Pewnie wyższe modele są o niebo lepsze , ale . . . . jest co jest.

Puszczam właśnie na nim All Stewart - Year of the cat . . . nagranego na Denonie 44HX i nie zatyka sie DolbyB.

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Nie wiem co to za unikat, bebechy sony lub philips, trafo i obudowa z Diory, za co tyle pieniędzy płacić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem co to za unikat, bebechy sony lub philips, trafo i obudowa z Diory, za co tyle pieniędzy płacić?

Ukryta Zawartość

Już raz zadawałem podobne pytanie. Podobno bardzo mało egzemplarzy tego cuda wyprodukowano i bardzo mało zostało sprawnych do naszych czasów. Ludziska kolekcjonują wspomnienia i niektórym właśnie odtwarzacza CD brakuje do celu. Ostatnio Radmory z tej serii idą w strasznych cenach z ww powodu. Kto chce niech płaci. Jednak cena ma się nijak z jakością dźwięku, ale nabywców raczej to nie obchodzi.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

A o pilocie nic nie napisał

Pilota nie ma,a tu wstawiam zdjęcia tego decka.Deck który 3 tygodnie temu kupił mój brat,ale już się nim nacieszył.Nie dla niego analogowe brzmienie z taśmy magnetofonowej,on preferuje dzwięk w 5.1 i taki tez sprzęt.Dla mnie zakup tego decka niestety niemożliwy z racji ograniczonego budżetu,nie stać mnie na taki deck.Dlatego podałem tu informację o sprzedaży,bo naprawdę deck jest w stanie idealnym,czyściutki.Kalibrowałem na nim różne rodzaje taśm i wszystkie skalibrował.Nic nie nagrywaliśmy,bo nawet mu się nie chciało zródła podłacząć.Odsłuchaliśmy na nim 15 różnych kaset i tyle.I może ktoś byłby chętny na jego zakup,żeby trafił w dobre ręce.Zdjęcia są robione lepszym aparatem niż te z ogłoszenia.Jeśli ktoś potrzebuje więcej informacji zapraszam na priv.

Na OLX wstaw lepsze zdjęcia i poszerz opis, a najlepiej wystaw magnetofon na Allegro. Podane tutaj informacje nie są wiążące przy zawarciu umowy i nie można się na nie powoływać w przypadku ewentualnej reklamacji.

Edytowane przez mkm
  • Pokaż nowe odpowiedzi