Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W pozycji "tape" natomiast słychać sygnał właśnie przed chwilą nagrany na taśmie przez głowicę kasującą, i na bieżąco odtworzony przez głowicę odtwarzającą z minimalnym (ułamek sekundy) mopóźnieniem.

Adas sfolguj juz dzis z alkoholem:) Nagrany na tasme przez glowice NAGRYWAJACA:)

Racja. Głowica kasująca jak sama nazwa wskazuje niczego nie nagrywa, a wręcz przeciwnie. Dzięki za czujność. Błędy ortograficzne też sprawdzasz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marek-41, 27 Paź 2007, 22:58

>McGyver masz racje z Hx Pro.Pomyliłem to z wynazkiem ze swojego pioneera,który poprawia odsłuch na

>starych kasetach

a toto się bodaj FLEX nazywa, i da się na szczęście wyłączyć.

kurdesz , w wątku o kasetach pisałem kiedys że jak wyprowadzałem sie z norwegi i sprzataliśmy chate, to z garazu Noras kazał nam wywalić kasety i płyty po poprzednim wynajmującym. A tam jeszcze był taki deck w skrzynce Tandberg czy jakoś tak i Amplituner taki sam. ja przygarnąłem płyty , mój współlokator Amplituner a reszta poszła na śmietnisko/tzn segregowaliśmy / a deck poszedł na wystawke. Jak go jakiś Polak nie chapnął to norasy go pewnie już przetopili.

Kasjel, 27 Paź 2007, 23:06

>"Mc Gyver"- mam eqalizer z generatorem szumu "pink noise". Jak to się ma do tzw. białego szumu ???

>To chyba nie to samo...... jak sądzę ?

Jak same nazwy wskazują różnią się "kolorem" czyli widmem spektralnym. Można wykorzystać również i różowy, ale jest mniej wygodny.

Macie tu bardzo dobry magnet:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Kasjel, 27 Paź 2007, 23:31

>"Mc Gyver"- czy mam rozumieć, że ta funkcja "Pink noise" ma być przydatna właśnie podczas

>ustawiania "bias" w magnetofonie przy nagrywaniu ???

Nie "przy", tylko przed dokonaniem właściwego nagrania. Jest to jeden z mozliwych sposobów wykorzystania tej funkcji.

K909ES 13 dni do końca spokojna głowa nie wygra go.Chęnie bym zalicytował ale strach tu czegokolwiek kupować.Często śledze komentarze po transakcjach flagowców,i okazuje się że sprzęt zajechany dociera.Trzeba by osobiście sprawdzić.Poza tym poobijany to nie rokuje dobrze.Bardziej ufam sprzedawcom z zagranicy niż z allegro niestety ale taką marke sobie wyrobiliśmy.Odradzam

nawiązując doi tego handlarza...widziałem taki magnetofon na pchlim targu w Niemczech za 20 euro z pilotem i nawet kartonem (pilot od wzmacniacza, nawet posiadam taki)

Ukryta Zawartość

Słyszałem że Sony nie robiło dobrych magnetofonów z autorewersem w niższym przedziale cenowym.

Po za tym czy ktoś z nas tego używa? Ja tylko jak ktoś do mnie przyjdzie i zakłóca ciszę podczas słychania-bo gada :-)

to włączę właśnie taki z autorewersem.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

dyniaudio, 28 Paź 2007, 10:23

Był to niemal najprostszy model oparty na dość prostych, jednosilnikowych mechanizmach, stosowanych w wieżach midi i mini (dlatego mechanizmy są obok siebie, a nie rozdzielone wyświetlaczem, jak w wyższych modelach). Myślę, że można mieć coś takiego żeby brzęczało czasem w tle, a jak się zepsuje, to nie żałować za bardzo. Modelem tym Sony zastąpiło jeszcze prostszy, produkowany przez wiele lat bez większych zmian ale z różnymi oznaczeniami modelu, z dwoma mechanizmami sterowanymi mechanicznie.

RAF, 28 Paź 2007, 14:19

>Witam:)

>

>Poszukuje magnetofonu z pojedynczym capstanem, trójgłowicowy. Czy są takie? POZDRAWIAM:)

Grundig CF 5500 taki posiadam - super maszyna.

Dość trudny do upolowania na ALLEGRO.

Na E.Bay są ale większość sprawnych osiąga ceny ok 60-70 EUR oraz wysyłka od ok 20 do 30 EUR wiec nie tanio.

Sprzedawcy niechętnie je wysyłają do Polski , trzeba sie dogadywać wówczas można licytować.

Pozdrawiam.

Witam

Kolega mój zakupił sobie wysoki model adaptera firmy project.Na dniach bedzie posiadał lampowy pre.Nagram kilka płyt na tasiemke ( DUAL C844 oraz BRAUN c2).I zobaczymy jakie efekty beda.Nagranie na DUAL C 830 ( tasma XL-S II) obnazyło wiele braków tego starego decka gdy zródłem był wysoki model CD CEC....Co najlepsze lepiej poradził sobie dwugłowicowy dual C 820.Mysle ze wyregulowany BRAUN( pod tasme xl-sII ) nagra najlepiej ,no bo jak wiadomo jestem fanem BRAUN...;-)

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi