Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Susanne Vega Live za chwilę nagrywamy ?

Za 13 minut w 3PR Polskiego Radia wystąpi Susanne Vega ze studia Agnieszki Osieckiej jakość widzę bedzie lepsza niż kompaktowa sygnał nadawania zwięksyli dziś popołudniu z 78dB na 92dB teraz oby żadnych przydżwięków n.p.świetlówkowychze studia nie było, bo z nagrania dupa

Magnetofony wszelkiej maści do pracy pokażcie co potraficie nagrać

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może dla tego słyszę ten dupiany przydżwięk z sceny lekko w lewą stronę (tuner ma dynamikę 100dB0 Chociaż raz jak im się na Chorągwicy po burzy zoś popieprzyło (30km) to wyświetlał mi 104dB 3 metrowa antena na dachu z zyskiem kierunkowym 16dB robi też swoje (0 wzmaków antenowych bardzo purystycznie do Tunera)

Susane się nagrywa, jeszcze raz dzięki za wczorajsze porady, (wpływ zabawy biasem słychać bardzo wyraźnie, a co do nastaw, to poziom biasu musiałem trochę zmiejszyć względem pozycji zero, pomimo, że taśma chromowa :).

A co do sygnału z Trójki, to jest w porządku. Na początku przez kilka minut dziwnie "pierdziało" delikatnie, ale poprawili. Jednak sposób w jaki to nagłaśniają nie do końca mi pasuje - wszystko jakieś takie napakowane w przód.

Przy 70dB u mnie tragedii nie ma, ale świergot cichutki słychać... Reszta bardzo fajnie. Gdyby nie ten dudniący wokal na dole Susan... Czy tak jest, czy tylko u mnie tak dudni?

Nie wiem jak oni to robią w tej Tójce, ale charakterystyczny świergot to jak dla mnie towarzyszy Tójce odkąd pamiętam (mieszkałem w Trzech miastach w różnych częściach Polski i zawsze występuje). A co do przybasowienia to chyba nie tylko u Ciebie.

Ja w linii prostej do studia im Agnieszki Osieckiej mam mniej niż 2 kilometry,ale nadajnik jest w odległości około 30km.Potwierdzam zakłucenia na poczatku koncertu.ale zanim się zdażyłem porządnie wkurzyć poprawili.

Nagrywałem na JVC-BR-ERA.Jakośc zapisu identyczna z sygnałem z amplitunera.Szkoda,że wszystkie stacje tak nie nadają.Po wysłuchaniu koncertu na żywo ,przez pewien czas nie moge słuchać normalych audycji,szczególnie z komercyjnych stacji.Różnica w jakości jest bardzo wyrazna.Oby więcej takich koncertów.

Chruper, 28 Paź 2007, 20:57

Na początku przez kilka minut dziwnie "pierdziało"

>delikatnie, ale poprawili. Jednak sposób w jaki to nagłaśniają nie do końca mi pasuje - wszystko

>jakieś takie napakowane w przód.

Faktycznie pierwszy utwór chyba jakimś limiterem potraktowali bo było nieciekawie.Słuchałem na przemian; na swoich kolumnach Sansui SP55000x i słuchawkach Sony MDR-7509HD milej było na głośnikach, fajnie jak na koncercie (kolumny 98dB efektywności niskotonowiec 39,5cm)To napakowanie do przodu wynikało z tego że mniej nagłośniali efekty z publiki jak dla mnie lepiej, choćby te bladogasnace oklaski na początku utworów-mogło wkurzać. Dzisiaj nijakać taka niedorobiona nieżyłowiowa ta publiczność była, pewnie 3/4 sali to same wipy g. się znajace na jej piosenkach. Gitarka Susann piknie brzmiała talerzyki też niczego sobie po 21 repertuar trochę w dyskotekowym stylu się zrobił (jeden utwór) ale jakoś przebrnąłem.

Ogólnie SZOK ! naruszona została ramówka !!! nie wyciszyli aż 15 minut po 22 dali audycję na antenie bez wyciszenia .Czyżby w Trójce odwilż polityczno kulturalna po IV RP ? i święto dla muzyki a polityka i reklamki won? Tak trzymać panowie muzyka w radio przedewszystkim Wojtek Mann dał klasę i nie zagadał artystki dziękuję Mistrzu

Panowie realizatorzy sprawdzcie sobie na scenie kabelki po kabelku bo cicho ale brumi począwszy od zapowiedzi Pana Mana poprzez cichsze fragmenty muzyki i przerwami między utworami jakieś parę miesięcy temu było OK .Sygnał nadawania dalej silny czyli 92dB jutro wracamy pewnie do 79-81dB :(

Pozdrawiam

Rafaell

>> Rafaell "Dzisiaj nijakać taka niedorobiona nieżyłowiowa ta publiczność była, pewnie 3/4 sali to same wipy g. się znajace na jej piosenkach"

o co chodzi z tymi wpisami?

MaciejJK jako magnetofonu z autorewersem używam Denona, to chyba jedyny dek który spotkałem z autorewersem,

co mnie tak do szału nie doprowadza niedokładnością odtwarzania, albo trafiłem w idealnym stanie, co fakt nawet nie ma jednej rysy na nim,ten akurat ma dwa silniki i tak jak napisałeś rozdzielone kieszenie wyświetlaczem,nawet panel przedni aluminiowy. (DRW 660) jestem z niego zadowolony,tylko nie mogę do niego pilota uniwersalnego dostrioić,bo pilot chyba jest pod jednokasetowca.

Pozdrawiam!

Chruper, 28 Paź 2007, 23:36

Sory za OT co do reakcji publiki ale na innych koncertach Trójki z naszymi mniej znanymi krajowymi wykonawcami publika była żywiołowa współpracowała z wykonawcą i bawiła się świetnie tylko tyle

Pytanie techniczne

Ponieważ ten przydżwięk,świerkot jednak w różnych miejscach kraju był słyszany czy według Was to jest w samym studiu Osieckiej czy jak przy transmisji ze studia Fitelberga jest na łączach na drodze studio reżyserka Trójki

pzdr

Cześć, mam ostatnio problem techniczny z moimi dwoma deckami Pioneera ... Zaczęło się to w mim CT 757 a wczoraj włąsnie podczas nagrywania Susan na CTS740S. W czym problem?

Po włożeniu kaset i skalibrowaniu ... podczas nagrywania (a także odtważania) auomat wybierający typ kasety zaczyna wariować pomiędzy typem II a IV; Idzie kaseta (typ II) i na chwilę pojawia się typ IV - a na kasecie pojawia się mały trzask (podczas nagrywania). Już podczas problemu CT757 rozkręciłem go - myslalem, że to ten (mechaniczny czujnik) wybierający typ gdzieś na stykach jest przybrudzony - ale nie - wszystko wydaje się być OK. Rano rozebtrałem 740 i podobna sprawa - wszystko wygląda OK!? Mcie jakieś sugestie? Dwa decki w ciągu miesiąca - ta sama sprawa ... dziwne ...

Rafael.Właśnie słucham konceru jeszcze raz na słuchawkach.U mnie żadnego przydzwięku nie ma.Z tego co pamietam,a byłem w tym studio już dośc dawno,to nie ma tam żadnych swietlówek.Wygląda,ze problemy powstają,albo na łączach,albo już bezposrednio w nadajnikach.

No i musze sie poprawić.Rafael pisał o przydzwięku,więc nasłuchiwałem warkotu około 50hz.Nic takiego nie ma,ale jest rzeczywiscie cichy dzwiek,cos jakby swierszcz,tylko o wyższej częstotliwosci.Nie jest to stały sygnał,czasami sie zmienia.Nie wyglada mi to na świetlówke,bardzej na jakąś interferecje.Co ciekawe na początku słuchałem końcowej czesci koncertu,a ten pisk,czy świst jest wyrazniejszy na jego początku.Tak więc Rafael,to wina studia tutaj na miejscu.Gratuluje słuchu,ja wczoraj słuchając po cichu na kolumnach nie zwróciłem na to uwagi.

=>Marek-41, 29 Paź 2007, 14:20

>Gratuluje słuchu

Możesz do mnie mówić MISTRZU ;D

Oczywiście żartuję jutro do mnie przychodzą nowe dwa profesjonalne wzmaki słuchawkowe firmy Lake People

PHONE-AMP G99 oraz PHONE-AMP G93

Jak ktoś się pisze na odsłuchy w centrum Krakowa to proszę o info na PW całkiem możliwe że od piątku dało by radę to zrobić (załatwiam salkę trochę problemy ale przebrnę chyba)

Pozdrawiam

Rafaell

Rafael.Ta historia niech bedzie dowodem z jaką wiernością i jaką dynamiką nagrywa JVC BR-ERA.Nic z sygnału nie zostaje utracone.Powodzenia,

josef, 29 Paź 2007, 19:36

>Rafaell - co gdzie i jak? czy piątek pasuje? chętnie poznam nowych ludzi i ogólnie krakowskie

>spotkania ostatnio wzięły w łeb :(

Tak? A ja w ubiegłym tygodniu byłem na fajnym odsłuchu u Koobala. Opowiadał mi, że był ostatnio na odsłuchu u Bartka.

Jeżeli masz ochotę, to zapraszamy do nas. Zrobiliśmy małe spotkanko, i niewykluczone że będą kontynuacje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

josef, 29 Paź 2007, 19:36

Ja jestem otwarty; piątek sobota lub niedziela ale najlepiej jakby to machnąć w jeden dzień wolny n.p. sobotę może byśmy się w 8 godzin zmieścili nie wiem kto co przytarabani,ile osób przyjdzie może nikt? sprzęt taki jakiś nie tego audiofilski tylko studyjny. Ja mam mieć te Lake People dwa modele, AKG K701 pozbyłem sie bo ich mimo że mojemu synowi się bardziej od Sony podobały ja nie mogłem słuchać. Aktualnie mam te Sony MDR 7509HD i Shure E4c które wysłuchać może max 3 osoby tyle mam pianek jednorazowych.CD mam takie jakie mam czyli 22 letni Technics SL-P1200 który nie wszystko czyta,dobrze by było jakby ktoś swój referencyjny CD przyniósł i jakieś swoje ukochane słuchawki no i oczywiście płyty,moze jakieś kabelki.Magnetofon tez mógłby być mile widziany .Lake People ma trzy wyjścia :XLR zbalansowane,niezbalanzowane i Cinch tak że można próbować wielu kombinacji .Ja właśnie lutuję najtańszy kabelek IC jest to bliskie mojej koncepcji żeby z niczego zrobić przynajmniej coś,dla bardziej wymagajacych mam także Linna za 300zł według mnie po co przepłacać ,dla fanów Klotza i Beldena mogę też wziąść te kable. każdy ma jednak inne preferencje.Gramofonu JVC nie zdążę uruchomić bo nie mam czasu naprawić śledzenia rowka i kasy na przyzwoita wkladkę T4P.

Josef najlepiej jakby to było wszystko w słuchawkach wysokich lotów żeby tego wątku nie zaśmiecać umawianie się i takie tam a reszta na PW

Pozdrawiam

Rafaell

kiedyś obiecałem rozbierane fotki decków ... nadażyła sie okazja czyszczenia styków (automatycznego wyboru taśmy). W dwóch deckach w okresie 1 miesiąca ta sama usterka ...

Pierwszy na stół poszedł Pioneer CT 737 ... czujnki zlokalizowane i udrożnione ... :)

Ukryta Zawartość

post-4300-100001144 1193689185_thumb.jpg

post-4300-100001145 1193689185_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych - te styki są pod tymi dwoma sprężynkami (ostatnie zdjęcie) przed silnikiem napędowym.

Podczas pstrykania ukradłem żonie obiektyw makro i pstryknąłem kondki - trochę sztuki na koniec :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drugi na stole Pioneer CTS740S - dziewicze śróby - pierwsze otwarcie w jego życiu ;)

Ta sama usterka czyszczenie styków ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100001140 1193689920_thumb.jpg

post-4300-100001141 1193689920_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda że to 740 nie jest w środku podzielone na 3 części wzmacniającymi konstrukcję przegrodami, tak jak we wcześniejszych seriach z kieszenią na środku.

Jezęli kogoś to interesuje to na ebay.de wystawiono CT-95, cena już urosła do prawie 300 Ojro a do końca pozostało 5 dni. Kiedyś na alegro widziałęm jak ktoś nabył ct-95 w bdb stanie za 1200zł. Rozmawiałem potem ze sprzedawcą tego magnetofonu telefonicznie, myślałem że to handlarz przywożący dobre sprzęty z zachodu, a to był poprostu kolekcjoner sprzedający swoje zabawki po latach ich magazynowania. Większość z jego ofert szła za ponad lub dobijała do 1000zł - takie miał magnetofony..

• Pokaż nowe odpowiedzi