Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zużycie silnika napędzającego idler jest bardzo prawdopodobne. Miałem to samo w Onkyo TA 2570. Podczas przewijania silnik zawsze pracował idealnie. Niestety podczas odtwarzania zatrzymywał się. Jest to skutek zużycia szczotek i komutatora. Przy wolnych obrotach szczotki nagle znajdują nijako "martwy punkt" na komutatorze i silnik zatrzymuje się. Podczas szybkich obrotów w czasie przewijania silnik pracuje jak gdyby z rozpędu.

A ja wymieniłem sobie właśnie silnik w Teacu V5000. Operacja zakończyła się powodzeniem bo magnetofon odtwarza bardzo ładnie. Szczegółami się nie zajmowałem bo mam już dzisiaj dosyć. Dziękuję koledze sk-victor za pomoc, czyli za nowiutki silnik który okazał się mieć właściwe obroty jak dla tego typu magnetofonu.

Zużycie silnika napędzającego idler jest bardzo prawdopodobne. Miałem to samo w Onkyo TA 2570. Podczas przewijania silnik zawsze pracował idealnie. Niestety podczas odtwarzania zatrzymywał się. Jest to skutek zużycia szczotek i komutatora. Przy wolnych obrotach szczotki nagle znajdują nijako "martwy punkt" na komutatorze i silnik zatrzymuje się. Podczas szybkich obrotów w czasie przewijania silnik pracuje jak gdyby z rozpędu.

A ja wymieniłem sobie właśnie silnik w Teacu V5000. Operacja zakończyła się powodzeniem bo magnetofon odtwarza bardzo ładnie. Szczegółami się nie zajmowałem bo mam już dzisiaj dosyć. Dziękuję koledze sk-victor za pomoc, czyli za nowiutki silnik który okazał się mieć właściwe obroty jak dla tego typu magnetofonu.

Dzięki Kasjel!

Faktycznie,tak może być.

Przewija znakomicie a przy Play/Rec zatrzymuje się. I to prawie zawsze w tym samym miejscu.

To jedno z dwóch przekleństw tego mechanizmu Sankyo, a raczej jego silników. Podobno nadają się one do regeneracji, tzn. można wymienić szczotki, ale sam tego nigdy nie próbowałem.

Z okazji zbliżajacych się Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim wszytkiego najlepszego. Wytrwałości, cierpliwości w dążeniu do swoich celów ( wymarzonych decków).

Wojciech.

A swoją drogą polecam firmę NAKAMICHI- naprawdę warto. Cichy już niedługo będzie sie cieszył DRAGONEM. Myślę, że deck wart swojej ceny. Może kiedyś też zapoluję.

Ja tez chcialbym złożyć życzenia Wesołych Zdrowych i Spokojnych Świąt no i życze wielu dobrych magnetofonów i ładnych kaset pod choinką :-)

Ja bardzo chetnie pisze sie na Nakamichi :-)

W tym jednak przypadku to nie tor przesuwu, anie rolki ani nic w prowadzeniu.

Jak po monitorze jest OK to albo kaseta niskiej jakości i siada zaraz po nagraniu albo jednak tor przesuwu . Miałem tak w jednym Pioneerze chociaż był jak nowy i takie też miał rolki . Po prostu ustawiał taśmę jak mus ie chciało

Spokojnych, Zdrowych i Wesołych Świąt -Wam i Waszym najbliższym życzę.

ps

Nak coraz bliżej, ale chyba dziś nie trafi do mnie jeszcze :-)

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Jak po monitorze jest OK to albo kaseta niskiej jakości i siada zaraz po nagraniu albo jednak tor przesuwu . Miałem tak w jednym Pioneerze chociaż był jak nowy i takie też miał rolki . Po prostu ustawiał taśmę jak mus ie chciało

No tak ale jak wezmę dobrze grającą kasete to zawsze gra dobrze - nie ma przypadku. A tak na marginesie kupiłem własnie do CT-S820 zestaw nowych rolek w North. Komplet wyszedł 170zł - chora cena trochę ale cóż...

Zdrowych, Spokojnych i Analogowych Świąt dla Wszystkich !!!!!!!

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

A tak na marginesie kupiłem własnie do CT-S820 zestaw nowych rolek w North. Komplet wyszedł 170zł - chora cena trochę ale cóż...

co ja mam powiedzieć, jak za rolki do revoxa 710 dałem 70 EUR ??

nie ma droższych rolek na całym ebayu.

nawet do Naka kosztują niecałe 50.

www.cichykot.com

Ja też wszystkim wam życzę przede wszystkim zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, dużo prezentów pod choinką i wielu wspaniałych chwil spędzonych z rodziną i ulubioną muzyką oczywiście z magnetofonów.

co ja mam powiedzieć, jak za rolki do revoxa 710 dałem 70 EUR ??

nie ma droższych rolek na całym ebayu.

nawet do Naka kosztują niecałe 50.

Ja miałem zapłacić 183zł za nowe rolki do Revoxa B710 bo tyle wychodziło po przeliczeniu na E Bay,u. Ciekawe czy zdrożały lub jest to kwestia kursu euro. Ostatecznie zrobiłem sobie sam i to bardzo dokładnie. Tyle że magnetofon padł jakieś trzy godziny od zakończenia pracy.

PS,- Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym czasie nasze cacka przynosiły nam wyłącznie radość z słuchania muzyki i absolutnie się nie psuły :-)

Ja miałem zapłacić 183zł za nowe rolki do Revoxa B710 bo tyle wychodziło po przeliczeniu na E Bay,u. Ciekawe czy zdrożały lub jest to kwestia kursu euro

myślę, aczkolwiek mogę się mylić, że patrzyłeś na rollki do Voxa 710 MkII, i one teraz kosztują chyba 45 EUR.

jak mówię, jedyna co kosztują 69,95 EUR to rolki do revoxa 710.

cała reszta rolek do różnych magnetofonów w granicach 30-55 EUR

nie wiem czym to jest spowodowane, tym, ze w Revoxie sa różnej wielkości ?

---

i jeszcze listonosz zdążył przynieść przed chwilą.

15 zeta za sztukę, SA produkcja USA, a sony made in UE, ale to też z tych starszych wersji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.cichykot.com

No tak ale jak wezmę dobrze grającą kasete to zawsze gra dobrze - nie ma przypadku.

Jak rolki źle ciągną to tak jest że jedne kasety idą OK a inne różnie łapie . Kaseta jest też częścią toru przesuwu taśmy .

Czasem nowe rolki nie pomogą . Spróbuj pod lewą rolkę podłożyć - nakleić kawałek taśmy izolacyjnej tak żeby minimalnie zwiększyć docisk .

i jeszcze listonosz zdążył przynieść przed chwilą.

Na allegro masz Sony Metal XR . Ostatnie wypusty ale to jednak metal i są tanie

Najlepszego Panowie

Teac V5000 którego teraz kupiłem. Założyłem mu paski takie jakie miałem i jest dobrze, ale na wszelki wypadek zamówiłem nowe na Allegro u sprzedawcy "Elektronik DK".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

życzenia Świąteczne dla Was i Waszych Rodzin: obyście nam tak zdrowi byli, uśmiechnięci i niech Wam się w życiu wiedzie jak najlepiej!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kasjel, ładny ten Teac.

Muda44 -jakoś te sony mi nie leżą, nie wiem czemu, bo styczności żadnej z nimi nie miałem, ale nie pasują mi.

za tą cenę wolę jakiś ekstra chrom.

a z metali zaszalałem i za 120 zeta TDK MA-XG kupiłem, te z zielonym paskiem, one są przepiękne.

www.cichykot.com

Teac V5000 którego teraz kupiłem

Dla mnie takie skrzyżowanie Sony TC-K9XX ES z Yamahą ;)

Muda44 -jakoś te sony mi nie leżą, nie wiem czemu, bo styczności żadnej z nimi nie miałem, ale nie pasują mi.

za tą cenę wolę jakiś ekstra chrom.

Kupiłem ich kilka . Bardzo dobre i świeże kasety . Dobry metal jest lepszy od najlepszego chromu - jeżeli deck sobie poradzi ;)

a z metali zaszalałem i za 120 zeta TDK MA-XG kupiłem, te z zielonym paskiem, one są przepiękne.

I delikatne

Kupiłem ich kilka . Bardzo dobre i świeże kasety . Dobry metal jest lepszy od najlepszego chromu - jeżeli deck sobie poradzi ;)

masz mnie na sumieniu, 5 szt wzięte :-)

swoja drogą na amazonie 10 szt = 30 usd.

jak się sprawdzą ,ruszę kumpla w stanach.

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Dla mnie takie skrzyżowanie Sony TC-K9XX ES z Yamahą ;)

Podobieństwo do Yamahy nie polega tylko na tych bursztynowych wyświetlaczach fluorescencyjnych.

Ten magnetofon gra zupełnie jak Yamaha KX 670 którą miałem. Nie mój gust niestety, nie mój gust....

Podobieństwo do Yamahy nie polega tylko na tych bursztynowych wyświetlaczach fluorescencyjnych.

Ten magnetofon gra zupełnie jak Yamaha KX 670 którą miałem. Nie mój gust niestety, nie mój gust....

Mam KX 650 , kupiony dla tego właśnie wyświetlacza gdzie licznik jest czerwony a wskaźniki bursztynowe . Swietne jak dla mnie połączenie ...

Wszystkim wszystkiego najlepszego życzę; a co dla Nas najlepsze wszyscy wiemy...

Zdrowia, pogody ducha i wiele radosnych chwil przy kręcących się szpulkach !

W.

Wojtek

Wesołych Świąt!

Oby w nadchodzącym roku wszystkie decki grały jak trzeba a te wymarzone stanęły na waszych półkach w "dobrych cenach" !

Poniżej świąteczna Scotch'owa fotka mojego autorstwa dla tych,

którzy nadal kochają widok obracających się rolek kaset a świąteczny zapach Maxell'i miesza się w ich domach z zapachem kapusty i smażonego Karpia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Także Wszystkim życzę Wesołych Świąt!

nikx ładne zdjęcie - jest klimat. :)

Kasjel, jeżeli chodzi o brzmienie KX-670. Przypominam sobie, że grała dość jasno (czasami wręcz ostro) z takim jakby cyfrowym nalotem - w sensie brzmienie mało analogowe, chłodne. Masz podobne odczucia?

Edytowane przez Mad_Man
  • Pokaż nowe odpowiedzi