Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 606 i całkowicie zgadzam się z adamstan. Fajna elektronika i marna mechanika. 806 ma jeszcze więcej ciekawej elektroniki, ale nie znam go "osobiście". O ile zorientowałem się z opisów, dodatkowy silnik w 806 nie służy poprawie transportu taśmy, a jedynie otwieraniu i zamykaniu kieszeni kasety. Szkoda.

Panowie mam problem z moim Onkyo TA- 2070. Magnetofon miał przegląd i naprawę sygnału na source bo zanikał sygnał.Teraz jest ok. Ale mam dziwny problem . Zacząłem testowo sobie nagrywać na różnych kasetach z wykorzystaniem utworu zatytułowanego 9/11 Johna van der Veer .Jest to 3 nagranie samplera 6 Naim.

Na kasetach typu I jest stereofonia taka jak z cd. Podobnie na metalach.

Natomiast nagranie na chromie mam jakby odwróconą stereofonię. Gitara która jest po lewej stronie odtwarzana lokuje się między środkiem a prawą stroną. Sprawdziłem na TDK , Maxellu i Basfie chromach.

Druga sprawa- jak nagrywam na chromie lub metalu w/g kalibracji bez dolby to sygnał na monitor jest

gorzej niż na source. Przy odtworzeniu lepiej wybrać przełącznik na normal . Choć jeśli by miało być prawidłowo to jeśli odtwarzam chromówkę nagraną na tym magnetofonie to powinienem wybrać chrom nie normal? Tylko że wtedy dźwięk jest lekko stłumiony.

Nagrywając na normalach np na tdk D sygnały source/ monitor są do siebie prawie identyczne .

Jakieś sugestie .

Edytowane przez dzeus67

Magnetofon miał przegląd i naprawę sygnału na source bo zanikał sygnał

Niestety ale ja bym już dziś nie zaufał nikomu obcemu kto robiłby przegląd mojego magnetofonu. Sam dopiero niedawno zdobyłem taśmy serwisowe więc się lekko uniezależniłem od osób trzecich. Jakieś 2 lata temu oddałem swoją Aiwę AD-S950 w ręce jednej magnetofonowej koronowanej głowy (przez wzgląd na miłą i ciekawą pogawędkę z nim pozwolę sobie nie robić mu więcej wsi). Zależało mi żeby chociaż ten jeden konkretny magnetofon był ustawiony przez kogoś zgodnie ze sztuką. Poziomy odczytu i nagrania jakoś ustawił. Prąd podkładu dla metalu (w tym modelu to w zasadzie punkt wyjścia dla reszty) i żelaza też. Za to dokumentnie spieprzył korekcję prądu podkładu właśnie dla kaset chromowych co się objawiało przesterem nawet na niższym poziomie nagrania. Wyszło to po jakimś czasie bo po jego odbiorze i nagraniu paru żelazówek magnetofon trafił na roczną odstawkę. Nie wiem jak jest u Ciebie. Zobacz czy też masz oddzielne regulacje dla konkretnych rodzajów taśm. Moja S950 tak właśnie ma. Model niższy, który też mam czyli F850 regulacje te ma jeszcze skonsolidowaną dla wszystkich rodzajów. Z samą kalibracją też wychodziły cuda wianki bo po skalibrowaniu według wskaźników brzmienie nagrania nijak się miało do źródła. A to z powodu tego, że zgodnie z serwisówką same wskaźniki dla obu tonów też się reguluje według wzorcowej taśmy żelazowej o enigmatycznym oznaczeniu producenta TTA-602 (lub zamiennik TTA-119K). I osobiście chętnie dowiem się jakiej bo na razie zrobiłem to pod Maxella UR, a i tak jest o niebo lepiej niż było wcześniej.

Kontaktowałem się już z serwisem i mają zerknąć w service manual aby sprawdzić co można zrobić.

Mam go już z miesiąc po regulacji lecz dopiero teraz naszło mnie aby pobawić się w nagrywanie.

Były tu wpisy o taśmie Panasonic EP i postanowiłem zrobić porównania dla kilku kaset zelazowych.

Przy okazji dla porównania użyłem też chromówki no i okazało się że to co nagrane kompletnie jest poprzestawiane w stosunku do oryginału.

Teraz nagrałem na TDK MA i gitara jest po lewej stronie tak jak wcześniej na żelazowych i jak jest na cd . Natomiast na TDK SA-X i Maxell XLII gitara wędruje na środek lub bardziej na prawo.

Czekam na jakieś porady aby nakierować serwis.

Od rana testowe nagrywania i efekt jest cały czas ten sam.

Czyli serwis musi coś podregulować bo nagrywając na na chromowych maxellach i tdk scena przesuwa się na prawo i słychać że dźwięki z lewej strony są stłumione. Na żelazówce i metalu scena jest ok.

Edytowane przez dzeus67

troszkę w magnetofonach siedziałem, ale nie jestem szpecem. Mogę się tylko domyslać co może być powodem, jak nagrywasz na chromie, to wskaxnik wysterowania pokazuje niższy poziom względdem sygnału nagrywanego w lewym kanale???

Może być tak, że gdzies na płycie elektroniki są potencjometry do regulacji poziomu nagrywania dla kazego typu osobno.

Edytowane przez fader_audio

Może być tak, że gdzies na płycie elektroniki są potencjometry do regulacji poziomu nagrywania dla kazego typu osobno.

W tym modelu tak właśnie jest. Dla każdego rodzaju taśmy są na płycie głównej po dwa osobne potencjometry do regulacji poziomu nagrywania każdego kanału. Wzmacniacz w torze odczytu ma tylko dwa punkty regulacji, osobny dla każdego kanału ale już bez podziału wg rodzaju taśmy.

W.

Wojtek

Dzwoniłem do speca co robił magnetofon i jestem umówiony na regulację . Mówił że zerknął w schemat i są właśnie osobne potencjometry dla każdego typu taśmy od nagrywania.

Co do wskaźnika to pokazuje idealnie zarówno przy kalibracji jak i odtwarzaniu nie ma spadku .

Witam, znowu ja :) Onkyo sprawuje się świetnie. Jednak tym razem szukam dobrego szpulaka do 100-150 zł najlepiej polski ale nie koniecznie. Czekam na Proszę o porady pozdrawiam.

dzeus67, pracy przy Twoim Akai jest na 3 minuty. To częsty przypadek "rozjeżdżania się" zapisu dla typu I, II i IV.

To regulatory prądu podkładu na małej płytce z boku. Dostęp tylko od spodu.

Dzwoniłem do speca co robił magnetofon i jestem umówiony na regulację . Mówił że zerknął w schemat i są właśnie osobne potencjometry dla każdego typu taśmy od nagrywania.

Co do wskaźnika to pokazuje idealnie zarówno przy kalibracji jak i odtwarzaniu nie ma spadku .

to raczej będzie co innego, ale jak umówiłes się na regulacje to pewnie temat zostanie opanowany, może być to co napisał Ocasek.

Witam, znowu ja :) Onkyo sprawuje się świetnie. Jednak tym razem szukam dobrego szpulaka do 100-150 zł najlepiej polski ale nie koniecznie. Czekam na porady pozdrawiam.

mi również by się marzył jakis szpulowiec, ale taki z górnych lotow. Lecz zachcianki nie realizuję bo przypuszczam, że cięzko teraz dostać pustą szpule a cena pewnie niska też nie jest.

fader_audio ja kupiłem 5 szpul z taśmą za chyba 12zł 13 cm ale na alledrogo są chyba teraz pustw szpule na licytacji :)

to jakies konkretne szpule???

Przy okazji miał ktos do czynienie ze szpulowcem UHER Royal De luxe??? Mam takiego na strychu, no i oczywiście powinien byc jeszcze klasyk z prl m1204 z unitry jak dobrze pamietam symbol.

to jakies konkretne szpule???

Przy okazji miał ktos do czynienie ze szpulowcem UHER Royal De luxe??? Mam takiego na strychu, no i oczywiście powinien byc jeszcze klasyk z prl m1204 z unitry jak dobrze pamietam symbol.

Ja posiadam Uhera Royal de Luxe C w idealnym stanie wizualnym. Niestety mam problem z zdobyciem głowic w dobrym stanie. Ostatnio zakupiłem cały mostek z głowicami ale okazały się być one w gorszym stanie niż przypuszczałem. Wykonałem z powodzeniem szlif tych głowic, ale jakość dźwięku i tak wydaje mi się być zbyt słaba. To bardzo stary magnetofon i należało by chyba wymienić wszystkie kondensatory by zagrał jako tako. Jego wadą jest też to, że wskaźniki wysterowania nie funkcjonują w czasie odtwarzania.

PS,- Jeśli ktoś ma na sprzedaż mostek do Uhera Royal de Luxe to jestem zainteresowany.

u mnie w tym uherze coś sie pochrzaniło z nagrywaniem, nagrywa jakoś bardzo pozniekształcany dźwięk. odtwarzanie działa dobrze.Powędrował na strych i tam sobie lezy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ja dobrze widzę ???????

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

A ja ciągle takiej szukam. Widze że cena takiego urządzenia przekracza wartość każdego decka którego posiadam stąd wnioskuje, że jeszcze długo będę szukać (chyba, że przerzuce się na sprzęt wyższej klasy co pozwoli mi racjonalnie uzasadnić taki zakup ;).

Czasami niektórym licytujacym na allegro odbiera rozum albo stan konta mają większy niż IQ. To moja prywatna opinia po tym co widzę na portalach aukcyjnych. Czasami ludzie są w stanie zapłacić kilka razy więcej niż coś jest warte i od jakiegoś czasu ma już jakąś stałą cenę a nawet wcześniej ten sam przedmiot był wystawiany za grosze i nikt nie chce kupić. Dziwne.

Czy ręczny demagnetyzer nie jest lepszy i bardziej uniwersalny? Ja rozumiem że ta kaseta jest trudno dostępna ale cena zwala z nóg.

Niedawno w rozmowie z kolegą który zbiera magnetofony i ma tą kasetę to wycenił ją na 100 . A tu proszę już prawie 4x tyle.

Z drugiej strony zrobiła się moda na analog i vintage a ludzie dla mody są w stanie wiele zapłacić.

Świadczą o tym ceny magnetofonów i kaset które skoczyły chyba z 500%

Edytowane przez dzeus67

Ukryta Zawartość

Czy ja dobrze widzę ???????

też taką posiadam, kupiłem z jakies 3 może 4 lata temu za 35zł

Ukryta Zawartość

Z moich dotychczasowych doświadczeń jeśli chodzi o aukcje Allegro wynika, że magnetofony i kasety ani nie drożeją ani tanieją. Po prostu zachowania Allegrowiczów są nieprzewidywalne ! Raz licytują coś tam jak wariaci, a potem za 50% tej ceny nie chce nikt kupić w opcji "Kup Teraz". Ileż to ja razy widziałem jak licytacja kończyła się wyższą kwotą niż cena w opcji "Kup Teraz" która była dostępna na samym początku aukcji gdy jeszcze nikt nie wziął udziału w licytacji. Tu tak naprawdę znaczenie mają drobiazgi np. dobrze zrobione zdjęcie lub pora zakończenia aukcji bądź jaka jest pogoda w chwili zakończenia aukcji. Jeśli powyższe okoliczności zostaną spełnione to sukces sprzedającego jest gwarantowany. Natomiast kupić można korzystnie w okresie np. wakacyjnym gdy ludzie raczej wydają pieniądze na wczasy lub remonty w domu a nie elektronikę.

Jeszcze niedawno dobre modele magnetofonów można bezproblemowo kupić za około 150 zł. Teraz to już od 250 do 350 albo grubo więcej .Sam kupiłem Nakamichi za stówkę i się wahałem czy tyle dać i nikt nie licytował,a teraz handlowcy zawodowcy walą od razu z grubej rury 500 do 800 lub więcej i czekają na chętnego. A w razie czego mają z czego spuścić. Jak ktoś nie obserwuje tylko wejdzie w danym czasie bo chce sprzedać, to będzie się wzorował na tych zawyżonych cenach i tak pomału ceny są windowane do góry.

No cena faktycznie z kosmosu, rozumiem dać 400 stówki za dobrą kasetę do kalibracji, ale tutaj przecież można ją zastąpić z powodzeniem ręcznym demagnetyzerem za 100 zł, za pomocą którego zdemagnetyzujemy cały tor a nie tylko głowicę. Z drugiej jednak strony, kto bogatemu zabroni :)

Witajcie,

Tak sie zastanawiam, tylu tu fanów deckow, a dlaczego nikt nie kupił Aiwy XK-S9000, która była wystawiona niedawno wiadomo na jakim portalu, a aukcja sie wlasnie skonczyla bez ofert kupna? Trzeba się czegoś bać w tym modelu?? Ktoś go słyszał z Was?

Jestem fanem Aiwy, ale ten model troche za drogi niestety:(

Może ktos z Was chociaż sie doświadczeniami podzieli?

Pozdrawiam serdecznie

• Pokaż nowe odpowiedzi