Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie za bardzo jest tam jak coś poprawić... Tam nie ma normalnie zrealizowanego toru audio. Żadnych potencjometrów PLAY/REC LEVEL, BIAS. Wszystkie regulacje są zapisane w EPROMIE i ich zmiana następuje w menu serwisowym z pomocą taśm testowych. Tak że w naszych warunkach raczej d..a blada. Tak samo mają wszystkie nowe Technicsy RS-BX701, 747, AZ6, AZ7, i RS-TR373, 474, 575. Taki mały suprise ;)

Ale kondy można powymieniać, a EEPROM - ja go rozgryzę :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale powiem Wam, że nawet moja 990`tka nie ma tego jednego co ma 747 - wkładam kasetę a kieszeń sama się zamyka hehe

Ma jeszcze inne bajery .

Dwie prędkości przewijania i sam zwalnia ( wydaje mi się że nie jest to mądre i dobre dla kaset ) no i auto kalibrację .

Ale brzmieniowo ...

Sam się przekonaj . Swoją opinię o nim już napisałem .

Szkoda też tych ładnych wskaźników ze starszych wersji

A ja też mam 747 i 701 ;) Bo ja lubię Technicsy.

Ciekawi mnie AZ7

Znalazłem zdjęcia jeszcze takiego cusia ...

Ciekawy deck .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13108-0-45642500-1467575647_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To automatyczne zamykanie strasznie mnie denerwuje bo czasami kaseta nie wskoczy w kieszeń idealnie jak człowiek robi to po raz n-ty odruchowo a już się zamyka .I stres że coś się rozleci ,kasetę wpychać czy wyciągać . Dla mnie samoczynne automatyczne zamykania to przerost formy nad treścią.

To automatyczne zamykanie strasznie mnie denerwuje bo czasami kaseta nie wskoczy w kieszeń idealnie jak człowiek robi to po raz n-ty odruchowo a już się zamyka .I stres że coś się rozleci ,kasetę wpychać czy wyciągać . Dla mnie samoczynne automatyczne zamykania to przerost formy nad treścią.

cenna informacja. Trochę się czaiłem na CT-A7 w dobrej cenie, mimo braku kalibracji to jednak kawał fajnego decka. W tej sytuacji dałeś mi do myślenia.

CT-A7 to widzę piękny magnetofon. To tylko taka użytkowa drobnostka i mnie nie zniechęciła by do kupna tak fajnego decka zwłaszcza w fajnej cenie.

nie posiada ów CT-A7 żadnej kalibracji, nawet biasu, i to jest zasadniczy hamulec.

Ciekawi mnie AZ7

W sumie nic specjalnego. Schyłkowy okres firmy. Wykonanie jak dla mnie fatalne. Widać rękę księgowego. Trzy głowice, jeden wałek przesuwu i dwa silniki. Elektrycznie otwierana i zamykana kieszeń. Automatyczna kalibracja bez możliwości ręcznej korekty, ale działa nie najgorzej.

Główną zaletą tego magnetofonu jest cienkowarstwowa głowica odtwarzająca. Na panelu czołowym jest przycisk, pozwalający na odtwarzanie sygnału wprost z tej głowicy z pominięciem korekcji i układów Dolby, Działa to dosyć ciekawie.

O brzmieniu nie będę się wypowiadał, bo to kwestia subiektywna. Ale na tle innych decków nie jest tak źle jak się powszechnie uważa. Ale oczywiście RS-B100 to nie jest.

AZ7 ma głowicę odtwarzającą nowego typu jak napisał Bum. AZ Head (amorphous Z). Cienkowarstwowa głowica ma większy zakres częstotliwości oraz płaską charakterystykę, dodatkowo utrzymuje się niska impedancja. Dodatkowo, nie wolno jej demagnetyzować (w instrukcji jest napisane, że nie wolno, a nie, że nie trzeba). Za to głowica zapisująca to zwykła amorficzna, którą należało by co jakiś czas z demagnetyzować. Czy tak właśnie jest? Słuchałem jednego modelu AZ7 i tam faktycznie dało się usłyszeć niedosyt wysokich - co innego materiał nagrany na innych deckach, ale też nie do końca... Kiedyś kupię sobie AZ7, tak żeby mieć na pamiątkę...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Z chęcią bym znowu postawił regał i kupił kolekcje deckow ale skąd wziąć czas żeby się nimi zająć o słuchaniu nie wspomnę.

Ostatnio pojawia się sporo Nakamichi . Żeby one nie były takie brzydkie ...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Główną zaletą tego magnetofonu jest cienkowarstwowa głowica odtwarzająca. Na panelu czołowym jest przycisk, pozwalający na odtwarzanie sygnału wprost z tej głowicy z pominięciem korekcji i układów Dolby, Działa to dosyć ciekawie.

...

Czy w przedwzmacniaczu, do którego doprowadzony jest sygnał z głowicy odtwarzającej, nie ma korekcji charakterystyki częstotliwościowej sygnału?

post-3254-0-28139600-1467618081_thumb.jpg

GM

muda44,

Mam tego JVC (czy może poprzedni model, różniący się minimalnie, przynajmniej zewnętrznie - TD-V6 czy KD-V66). To bardzo dziwny magnetofon, jeśli spojrzy się na jego konstrukcję i wyposażenie, co zresztą jest dość charakterystyczne dla wielu modeli JVC.

Ten model ma układ Discrete 3 Head, czyli trzy całkowicie rozdzielone głowice, co ma zmniejszać przenikanie sygnału itd. Rozwiązanie stosowane w nielicznych najlepszych deckach. Tor zapisu jest zrealizowany w technologii DC, co ma zmniejszać szumy. Transformator zasilania jest ustawiony pod takimi kątami, żeby nie wnosił zakłóceń. Itd. Czyli jakby dbałość o czystość sygnału. A jednocześnie bardzo prosty mechanizm dwusilnikowy, jednowałkowy, i brak jakiejkolwiek regulacji toru zapisu, kalibracji nagrywania czy choćby ręcznej regulacji prądu podkładu na słuch. Więc cała para z tych wyrafinowanych i kosztownych rozwiązań idzie w gwizdek.

Innym takim dziwnie wyposażonym modelem JVC był TD-V521. W sumie prosty model dwugłowicowy, nie wyposażony w żadne wyrafinowane rozwiązania, ale mający mechanizm dwuwałkowy. Po co?

Czy w przedwzmacniaczu, do którego doprowadzony jest sygnał z głowicy odtwarzającej, nie ma korekcji charakterystyki częstotliwościowej sygnału?

Ukryta Zawartość

GM

W porównaniu z głowicami magneto-indukcyjnymi głowica magneto-rezystywna ma charakterystykę liniową. Ale zapis na taśmie i tak nie jest liniowy. Więc i tak trzeba go pewnie skorygować. Może inna będzie ta korekcja ale na pewno będzie.

AZ7 jest gorzej wykonany od 747 ?

Tak. Ma plastikowy front panel, ma mechanizm taki jak w nowych Technicsach czyli taki sobie. Ale działa sprawnie i nie sprawia kłopotów. Ale czuć w nim już inne czasy - gorsze czasy.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

W porównaniu z głowicami magneto-indukcyjnymi głowica magneto-rezystywna ma charakterystykę liniową. Ale zapis na taśmie i tak nie jest liniowy. Więc i tak trzeba go pewnie skorygować. Może inna będzie ta korekcja ale na pewno będzie.

Na każdej kasecie pisze jaka jest stała czasowa deemfazy, czyli jest obowiązkowa korekta 120us albo 70us EQ

Nie wiem czy robiono coś ekstra (w trakcie odczytu), nie spotkałem się, od czasów unitry ;)

J.

Dzwonil do mnie już sprzedawca, magnetofonik przyjedzie jutro,postaram się go najpierw rozebrać i porobić fotki. Obaczyłem także instrukcje serwisową, faktycznie, część ustawień jest zapisywana w pamięci - ale wszystko można poustawiać, także nie jest tak źle.

PS: Fajnie by było sobie, na bazie jakiegoś dobrego mechanizmu, zbudować magnetofon nagrywający sygnały testowe na całej szerokości taśmy - jak by się udało kupić głowicę...

Obaczyłem także instrukcje serwisową, faktycznie, część ustawień jest zapisywana w pamięci - ale wszystko można poustawiać, także nie jest tak źle.

No tak ale nie jest to takie "ustawianie" po naszemu - jemu trzeba zadać sygnał wzorcowy i on sam to ustawi. Ale z tego co mam z nimi doświadczenie to raczej nie wymagają poprawy. Trzymają parametry. Tam ten tor jest mocno "scalony". Pewnie dzięki temu nie rozstraja się bo jest mniej elementów zmieniających parametry w czasie i nikt w nim nie grzebał ;) Ale dźwiękowo pewnie trochę na tym traci. W moim kopia jest równa oryginałowi. Ale jak wcześniej pisałem poziom wyjściowy jest bardzo niski i przy porównaniu z oryginałem nie przechodzącym przez decka trzeba mieć na uwadze że subiektywnie traci na dynamice a to tylko jest ciszej ;) Zwróć uwagę jak bardzo jest tu ATC ciekawe. Ono ma jeszcze trzy profile do wybrania. Lo, Hi i Std a oprócz tego ręczny bias. Gdyby AZ7 tak miał to byłoby już mistrzostwo.

Edytowane przez sk-victor

No tu nie ma zmiłuj niestety, ale dobrze, że nie ma zabezpieczenia w stylu - specjalny kod uzyskiwany tylko dla serwisu np. :)

Ukryta Zawartość

GM

Z tego co mi wiadomo nie ma. Glowica ma liniową charakterystykę.

Ukryta Zawartość

Kiedyś to już pisałem. Każdy z nas powinien mieć AZ6 lub AZ7. To pomnik - jedyny na świecie taki deck - ostatni zryw mający unowocześnić umierającą technologię.

Kiedyś to już pisałem. Każdy z nas powinien mieć AZ6 lub AZ7. To pomnik - jedyny na świecie taki deck - ostatni zryw mający unowocześnić umierającą technologię.

AZ7 to ja kupię, właśnie ze względu na ostatni, który wyszedł na rynek :)

No tak ale nie jest to takie "ustawianie" po naszemu - jemu trzeba zadać sygnał wzorcowy i on sam to ustawi. Ale z tego co mam z nimi doświadczenie to raczej nie wymagają poprawy. Trzymają parametry. Tam ten tor jest mocno "scalony". Pewnie dzięki temu nie rozstraja się bo jest mniej elementów zmieniających parametry w czasie i nikt w nim nie grzebał ;) Ale dźwiękowo pewnie trochę na tym traci. W moim kopia jest równa oryginałowi. Ale jak wcześniej pisałem poziom wyjściowy jest bardzo niski i przy porównaniu z oryginałem nie przechodzącym przez decka trzeba mieć na uwadze że subiektywnie traci na dynamice a to tylko jest ciszej ;) Zwróć uwagę jak bardzo jest tu ATC ciekawe. Ono ma jeszcze trzy profile do wybrania. Lo, Hi i Std a oprócz tego ręczny bias. Gdyby AZ7 tak miał to byłoby już mistrzostwo.

Widziałem, opscalowany jest cały, tym bardziej czekam na niego z utęsknieniem :) Jutro będę słuchał tej "nowoczesności" :)

Słuchajcie, skończyły mi się elektrolity o wartości poniżej 1uF, czy zamiast elektrolitów mogę wstawić ceramiki? Ja wiem, że pewnie to zależy w jakiej aplikacji będą działać - rozumiem, że mam wstawić schemat najlepiej?

Edytowane przez neomammut

AZ7 to ja kupię, właśnie ze względu na ostatni, który wyszedł na rynek :)

Naprawdę ostatni zryw to Pioneer ct-s670s Nigdy go nie widziałem na allegro

3głowicówka z przyzwoitym napędem + przetwarzanie dźwięku na DSP (cyfrowo)

Np. EQ 70/120us w cześci cyfrowej, korekcje przed zapisem też cyfrowo itp.

J.

Naprawdę ostatni zryw to Pioneer ct-s670s Nigdy go nie widziałem na allegro

3głowicówka z przyzwoitym napędem + przetwarzanie dźwięku na DSP (cyfrowo)

Np. EQ 70/120us w cześci cyfrowej, korekcje przed zapisem też cyfrowo itp.

J.

No tak tu w Pioneerze obróbka cyfrowa sygnału jest. A Technics z kolei wykorzystał technologię MR którą opracował z Philipsem pod kątem DCC i zaoszczędził na Dolby S.

Widziałem kiedyś CT-S670D na Allegro i chciałem kupić, ale był za drogi dla mnie. Mechanizm ma chyba taki, jak CT-S550S, więc niczego nie urywa, ale sądząc po dwukasetowym "W606DR", który mam, w tym trzygłowicowym efekt redukcji szumu taśmy powinien być jeszcze lepszy, i to na każdej taśmie, nawet bez Dolby B, C czy S.

No tak tu w Pioneerze obróbka cyfrowa sygnału jest. A Technics z kolei wykorzystał technologię MR którą opracował z Philipsem pod kątem DCC i zaoszczędził na Dolby S.

Pioneer też zaoszczędził;) Modele z DSP nie maja dolby S. Patrzyłem na schemat jak zrobili dolby, zrobili je analogowo już po wyjściu z DSP

(a liczyłem, że zaszaleją i dolby też będzie cyfrowo, niestety nie - zostawili klasyczny układ scalony)

J.

Układ DSP i magnetofon brrrr :)

Zanim sygnal z głowicy trafi do DSP niestety musi być wzmocniony analogowo (pewnie napięcia nie zagrały)

i pułapke BIAS chyba też zrobili analogowo a na końcu klasyczne dolby i jakieś układy do wyjścia.

No więc pomysł fajny ale nie wszystko się udało się zrobić ładnie.

J.

• Pokaż nowe odpowiedzi