Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

discomaniac71 wszystko przede mną wytłumaczył dokładnie.

Właśnie moje pytanie jest o to które z cech różniących te dwa sprzęty powodują że jeden jest lepszy od drugiego. Czy ważniejsza( bardziej przydatna ) jest manualna korekcja czy może Dual Capstan na pokładzie i pełny automat ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Właśnie moje pytanie jest o to które z cech różniących te dwa sprzęty powodują że jeden jest lepszy od drugiego. Czy ważniejsza( bardziej przydatna ) jest manualna korekcja czy może Dual Capstan na pokładzie i pełny automat ?

Kwestia preferencji.

Kwestia preferencji.

Te zazwyczaj wychodzą w trakcie użytkowania ;) W takim razie trzeba losowo wybrać jeden z nich a nuż się trafi na ten bardziej odpowiedni.

sorki że tak się wtrące w wypowiedzi kolegów

ale pełny automat nie zawsze jest w stanie dobrze skalibrować taśmę

ja tam wole ręcznie wsio robić

dlatego miałem 737 mkII (musze go sprzedać) a teraz się przesiadam na Teac V5010

Rafał według mnie to Dual Capstan i ręczna kalibracja, i porządne głowice żeby nie trzeba było ich wymieniać

Czy taki magnetofon był seryjnie produkowany czy to tylko przeróbka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdziłem , faktycznie istniało takie cóś .

Jednak dziwadło .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cezary S.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To prawda. Jak kalibracja to tylko w pełni ręczna i najlepiej rozdzielona na oba kanały. Dlatego nigdy nie kupię CT-93 choć bardzo mi się podoba.m

To prawda. Jak kalibracja to tylko w pełni ręczna i najlepiej rozdzielona na oba kanały. Dlatego nigdy nie kupię CT-93 choć bardzo mi się podoba.m

Jest jeszcze jeden drobny powód dla którego go nie kupimy :) Ale w sumie CT93 ma przecież ręczny bias i to w sumie najważniejsze. Level przy Auto Ble nie wymaga korekty.

Lubię kiedy gra muzyka...

Panowie czy możecie przypomnieć zasady obowiązujące podczas wymiany pasków napędowych w magnetofonie Pioneer CT 939mkII ? Ja nie potrzebuję takich informacji ale jest ktoś komu na tym zależy a nie może w prosty sposób zarejestrować się na forum ponieważ wygasło jego stare konto. Wiem że są tu gdzieś nawet jakieś zdjęcia dotyczące ustawienia tego koła z krzywkami ale może pamiętacie lepiej gdzie tego szukać ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Panowie czy możecie przypomnieć zasady obowiązujące podczas wymiany pasków napędowych w magnetofonie Pioneer CT 939mkII ? Ja nie potrzebuję takich informacji ale jest ktoś komu na tym zależy a nie może w prosty sposób zarejestrować się na forum ponieważ wygasło jego stare konto. Wiem że są tu gdzieś nawet jakieś zdjęcia dotyczące ustawienia tego koła z krzywkami ale może pamiętacie lepiej gdzie tego szukać ?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2770882.html#13376726

http://www.audiostereo.pl/magnetofon_126669.html/page__view__findpost__p__2074565

GM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GM

Dziękuję w imieniu osoby zainteresowanej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem na świeżo po robocie CT-959. Dawno tego nie robiłem i też musiałem się zastanowić ;) Generalnie na każdym kółku są znaczniki i wystarczy wszystko na znacznikach zgrać i bez zabawy żadnej zadziała.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jest jeszcze jeden drobny powód dla którego go nie kupimy :) Ale w sumie CT93 ma przecież ręczny bias i to w sumie najważniejsze. Level przy Auto Ble nie wymaga korekty.

Niestety wymaga i to niemal przy każdej autokalibracji a przerobiłem ich kilka.

Panowie a co polecilibyście dla początkującego adepta magnetofonowego? Nie oczekuję od sprzętu wodotrysków, bardziej zależy mi na bezawaryjnej i bezproblemowej pracy sprzętu oraz muzykalnym brzmieniu. Budżet 300-400.

Panowie a co polecilibyście dla początkującego adepta magnetofonowego? Nie oczekuję od sprzętu wodotrysków, bardziej zależy mi na bezawaryjnej i bezproblemowej pracy sprzętu oraz muzykalnym brzmieniu. Budżet 300-400.

Nie ma bezawaryjnej i bezproblemowej pracy na trzydziestoletnim sprzęcie. Nawet gdyby był zafoliowany w oryg.kartonie.

Mój wybór to TA 2570 Onkyo.

Niestety wymaga i to niemal przy każdej autokalibracji a przerobiłem ich kilka.

Niech Ci będzie ;) I tak go nie kupimy...

W tym budżecie można znaleźć naprawdę niezły magnetofon. Wielu z nas szuka uszkodzonych za nieduże pieniądze, ale na pewno nie Ty. Onkyo, polecane przez Uszyka ma wiele bardzo pozytywnych opinii, ale były kłopoty z silnikiem pomocniczym w mechanizmie. Są wśród nas dużo bardziej doświadczeni koledzy ode mnie, którzy mieli w swoich rękach dużo magnetofonów i na pewno coś dobrego doradzą. Pierwsze co przychodzi na myśl to jakiś Pioneer lub Sony. Z modeli nie mogę niestety nic polecić, bo nie posiadałem żadnego magnetofonu tych firm. Z drugiej strony, cieszy mnie, że "początkujący adept" szuka magnetofonu z takiego pułapu cenowego a nie jakiegoś chłamu z mikrowieży. W ogóle, że ktokolwiek szuka magnetofonu! Przecież to przeżytek :D. Ha ha Ciekawe dlaczego tylu ludzi, zamiast iść spać, siedzi i pisze na tym Forum? Zainteresowani doskonale znają powód...... Pozdrawiam!

stereo-hifi com

Panowie, była kiedyś kaseta CC 240? Nie sądzę.

240min to pikuś przy takiej kasecie:

20130818230510-ded6ad39.jpg

CC240 z pewnością nie istniała w przeciwieństwie do DAT'a.

Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Kupiłem

Ukryta Zawartość

Znowu zabawa będzie ;) Kiedyś miałem F-770 fajne urządzenie. Pamiętam ze autokalibracje miał wręcz doskonałą. Ten jest jeszcze ciekawszy.

Ukryta Zawartość

Panowie, była kiedyś kaseta CC 240? Nie sądzę.

Ukryta Zawartość

Długi wykład o długościach kaset. Istniały C180, z tekstu wynika, że dłuższe były niewykonalne.

J.

Ukryta Zawartość

Istniały C180, z tekstu wynika, że dłuższe były niewykonalne.

J.

Gdy był popyt na "długość" to przemysł nie był w stanie wytworzyć podaży (czyt. odpowiednio wytrzymałe podłoża). Gdy teraz mamy możliwości to popytu już nie ma. Zresztą problem 'długości" rozwiązano przy pomocy autorewersu,decków dwukieszeniowych i zmieniaczy.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ta panienka bije wszystkich na łeb. Zgrywa mp3 z wejścia mikrofonowego.

https://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Cassette#Tape_length

Długi wykład o długościach kaset. Istniały C180, z tekstu wynika, że dłuższe były niewykonalne.

J.

Tak właśnie myślałem.

Gdy był popyt na "długość" to przemysł nie był w stanie wytworzyć podaży (czyt. odpowiednio wytrzymałe podłoża). Gdy teraz mamy możliwości to popytu już nie ma. Zresztą problem 'długości" rozwiązano przy pomocy autorewersu,decków dwukieszeniowych i zmieniaczy.

Właśnie blogerzy youtube nie znają pojęcia autoreverse. Jednemu z nich po...bało się z VHS i twierdzi, że były kasety 240 minut. Ale i tak panienka jest najlepsza ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi