Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Doszedłem do wniosku, że najlepsze będzie Onkyo TA-2870. Poszukuje jakiegoś przyzwoitego magnetofonu co by mi się dobrze komponował z TX-8270

Choć teraz przeglądam forum i TA-2870 nie zbiera pochlebnych opinii..

Tylko 2570. Żaden inny.

A TA-2550 wart uwagi?

TA-2570 ma bardzo dobre opinie u większości właścicieli, ale ceny trzymają się wysoko. Zdarzają się okazje, ale trzeba mocno szukać i być cierpliwym. TA-2550 trafia się nierzadko w dobrych cenach i sprawny, więc chyba warto poszukać. O brzmieniu musiałby się wypowiedzieć ktoś kto go miał. Nie wierzę, aby była tak wielka różnica w dźwięku pomiędzy oboma, żeby TA-2550 się nie zainteresować.

stereo-hifi com

Dzięki za chęć pomocy przy wyborze kaseciaka . Niestety nic z tego co doradziliście nie wybrałem , albo sprzęt szybko zniknął . Jedyne co mi wpadło w oko to Denon DR 320 , amorficzne głowice . Czy ten sprzęt jest wart 350 zł ? czy jednak nie pchać się w to ? .

...albo sprzęt szybko zniknął...

Bo tu trzeba mieć szybkość geparda i zwinność gazeli ;) Poszukiwaczy ciekawych decków w dobrych cenach jest całe mnóstwo i coraz więcej a fajne urządzenia są coraz droższe i jest ich coraz mniej ;)

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

I znowu wtopa ! Zamiast Sony TC-K5 będzie wizyta na Policji :-((

Co się stało?

Ja właśnie nabyłem Onkyo TA 2550 za 187,50zł z przesyłką. Czy zgarnąłem go komuś sprzed nosa na aukcji?

Jak przyjdzie to podzielę się zdjęciami :)

Kami3n147

Gratuluję! Wziąłeś za ułamek ceny TA-2570. Nie licytowałem.

Audiotetryk

Skoro ktoś zmusza Kasjela do wizyty u niebieskich to stało się COŚ. Poczekamy, może nam powie kto go tak wkurzył i czym.

Ja, odpukać, ostatnio nawet na OLX trafiam na dobrych ludzi.

Nick już sobie odnalazłem i zapisałem.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Kami3n147

Wziąłeś za ułamek ceny TA-2570.

Sęk w tym, że to TA-2550, zdaje sobie sprawę, że to gorszy model, ale bolałaby mnie kieszeń jak miałbym kupić TA-2570. Mam nadzieje, ze 2550 nie jest dużo gorszy od 2570?

Tymczasem mój Kenwood KX-7060S 3Head 3Motor z Dolby S napakowany elektroniką, którego kupiłem w idealnym stanie za 90zł w grudniu 2015.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-37970-0-94518300-1502477193_thumb.jpg

post-37970-0-59506500-1502477195_thumb.jpg

post-37970-0-10533000-1502477217_thumb.jpg

post-37970-0-76560700-1502477242_thumb.jpg

post-37970-0-04861400-1502477245_thumb.jpg

post-37970-0-75170900-1502477282_thumb.jpg

post-37970-0-55476600-1502477291_thumb.jpg

post-37970-0-88913800-1502477310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko 2570. Żaden inny.

TA-2800 to bliźniaczy model, tylko chyba jeszcze rzadziej się pojawia niż 2570.

Edytowane przez pat_69

Ostatnio podreperowałem trochę forumowemu koledze Onkyo TA 2570 to przesyłka zwrotna z sprzętem zginęła gdzieś w "przezacnej" firmie In Post i właściwie nie wiem jak się to skończy. Potem kupiłem tego Sony TC-K5 i właśnie przed chwilą dostałem odpowiedź od sprzedającego ale dopiero po zgłoszeniu sprawy do Allegro, że nie minęło jeszcze 7 dni które zastrzegł sobie na wysyłkę przedmiotu. I nic że nie odpowiadał na maile. I nic że podany przez niego nr. telefonu w ogóle nie istnieje. Oczywiście ważne jest tylko to że siedem dni jeszcze nie minęło.....

Znowu jestem "pod wozem" i dojdzie do tego że za chwilę nic nie będzie chciało mi się robić bo "za duże ryzyko". No kuźwa jakaś paranoja !

Edytowane przez Kasjel

Co się stało?

Ja właśnie nabyłem Onkyo TA 2550 za 187,50zł z przesyłką. Czy zgarnąłem go komuś sprzed nosa na aukcji?

Jak przyjdzie to podzielę się zdjęciami :)

W katalogu Onkyo na r.1990/91 który posiadam, na drugim miejscu po TA 2570 jest TA-2760. Potem 2750.

2640,2630 i 2620 nie miały już logo Integra.

W niem. czasopiśmie Stereo 2570 był oceniany jako"Excellent z trzema gwiazdkami" a w Audio jako :Spitzenklasse z czterema uszkami"

Natomiast TA 2750 w czasopiśmie Audio był oceniany jako"Mittelklasse z trzema uszkami" a w Stereo jako"Sehr gut z dwiema gwiazdkami.

Myślę że TA 2550 to taki odpowiednik 2750 tylko starszy model.

2570 to taka powiedziałbym "wyrocznia, punkt odniesienia"

Był chyba pierwszym tej klasy deckiem który stanął w szranki z Dragonem i dorównywał mu kroku. Często nazywany Dragon killer

Wiem że tych "Dragon killerów" było wielu, ale był to wyzszy pułap cenowy.

Obiektywnie, mam kilkanaście decków Onkyo, w tym również 2570 i 2550.

Różnica nie jest wielka, ale jednak jest i to słychać. 2570 gra bardziej naturalnie, głębiej, mniej dodaje od siebie.

Oczywiście każdy ma inne uszy i inaczej może to interpretować

Również sprzęt towarzyszący ma znaczenie

Z tych Onkyo które posiadam najlepiej gra wg mnie 2066, nastepnie na równi 2570 i 2700.

Reszta trochę lub bardziej odstaje

Mi w 2570 bardzo brakuje ręcznego biasu. Bardzo. Kolejna paskudna rzecz to wyświetlacz koszmar. Projekt jakiegoś szaleńca. Świeci jak choinka, pokazuje jakieś bzdurne informacje ale rzeczy podstawowej czyli typu taśmy już nie.

W kwestii wyświetlaczy to dla mnie wzorem są wyświetlacze w Technicsach RS-BX707 i wzwyż. W nich z kolei brak czerwonych segmentów powyżej 0dB.

Miałem TA 2570. Dobry. Przegrywał w bezpośrednim porównaniu z AKAI GX 75. Niedawno zaryzykowałem i kupiłem inny model, TA 2070. I muszę powiedzieć, że był to dobry wybór. Bardzo dobra kalibracja, automatyczna , z dodatkową korekcją BIASu oraz rec LEVEL. Deck zdecydowanie lepszy od TA 2570 i według mnie lepszy od AKAia. " Przegrywa" według mojej opinii z Nakamichi BX 300- ten jest dla mnie punktem odniesienia.

Celowo o 2070 nie pisałem bo go nie posiadam, a jedynie słuchałem. I rzeczywiście jest lepszy.

Nie pisałem tez o 2090 bo jet jeszcze lepszy ale równiez go nie posiadam tylko słuchałem.

Co do porównań 2570 i GX 75/95 to tak się nie da.To dcki o całkowicie odmiennym graniu

Akai jest bardziej analityczny, ostry, rzekłbym cyfrowy jak płyta CD

Nak BX-300 to wogóle inna półka, mam ich 2szt i grają genialnie.

chociaż są też inne, które nie grają gorzej, a czasami nawet lepiej:)

sk-victor

Jeżeli chodzi o wyświetlacz w 2570 to rzeczywiście choinka, w czarnym wygląda to okropnie, natomiast w srebrnym nie razi aż tak w oczy.

Szkoda że nie zrobili tego patentu co np w 2700 gdzie można wyświetlacz przygasić albo wogóle wyłączyć

Edytowane przez upiorek77

Wróciłem właśnie z długiej wycieczki po Mazowszu i w Centrum Nauki Kopernik znalazłem takie coś. To deck firmy MBO. Pewnie późne lata 70. Był w części gdzie była prezentacja sprzętu do rejestracji obrazu i dźwięku. Ciekawe czemu akurat taki pokazali? A obok jak przechodzi taśma z sygnałem audio w projektorach filmowych z lat 60-70. A tutaj wielu skarży się, że mechanizm CC jest skomplikowany. To zdjęcie z muzeum sztuki filmowej z Łodzi. No i te głośniki. TAkie bym sobie wstawił w mieszkaniu w bloku i straszył sąsiadów.

Ukryta Zawartość

post-62227-0-14509900-1502696167_thumb.jpg

post-62227-0-67297600-1502696719_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dariusz_61729

A jednak dotarł do mnie ten Sony TC-K5 :-) Mogę powiedzieć że wszystko dobrze się skończyło bo deck jest w bardzo dobrym stanie wizualnym i wszystko wskazuje na to że nigdy nie była odkręcana pokrywa górna więc magnetofon należy do tych "nie grzebanych". Ledwo udało mi się odkręcić śruby mocujące tą pokrywę. W środku czyściutko aż pachniało :-)

Zgodnie z opisem na aukcji w tym decku nie włącza się przewijanie, ale....nie zawsze. Czasem działa bezproblemowo a potem nagle przestaje. Następnie znowu coś się naprawia i tak w kółko....

Usterka mechaniczna jest wykluczona bowiem wtedy gdy nie działa to przewijanie to również silnik ani drgnie. Sprawdzę czy pojawia się napięcie zasilające silnik podczas gdy akurat przewijanie nie chce działać. Dziwny ten Allegrowicz który sprzedał mi ten magnetofon. Zupełny brak kontaktu, jakieś nie istniejące numery telefonu podaje, opóźniona wysyłka ale sam towar to absolutnie nie mogę narzekać.

Uff, już pachniało niezłą aferą. Podejście do klienta jak w dawnych polskich filmach z czasów PRL.... Nie rozumiem takiego działania. Nieważne, najważniejszy jest magnetofon, który do Ciebie dojechał.

Posiada sterowanie mechaniczne. Silnik cały czas nie pracuje, jest załączany poprzez zwarcie odpowiedniego stycznika. Przejrzyj mechanizm i zobacz który stycznik jest zwierany po wciśnięciu klawisza przewijania. Trochę tlenków przez tyle lat się na pewno znajdzie.

Mechanizm podobny do mojego Sony TC-K60 i sugeruję się jego działaniem. U mnie też czyściłem wszystkie styczniki w mechanizmie, bo nie zawsze wszystko działało.

stereo-hifi com

Ostatnio w jednej z podłódzkich "szklarni" z niemieckim złomem, napotkałem Yamahe k-30, a że nigdy nie miałem dwukasetowca (poza boomboxami), a dodatkowo lubie sprzet Yamahy - więc ja zgarnąłem za 4 dyszki. Utytłana była niemiłośiernie, ale po sprawdzeniu na miejscu, oba mechanizmy ruszyły, wiec postanowiłem ja przygarnąć. W garażu u rodziców podłączyłem ją pod stary wzmacniacz Unitry, po wyczyszczeniu głowic jak na moje ucho grała przyzwoicie. Juz sie cieszyłem, kiedy to po jakiś 20 minutach, w lewej kieszeni kaseta zaczęła zwalniać, aż finalnie, po kilku sekundach, stanęła na amen :/. Zdjąłem obudowe, silnik capstanów od tej kieszeni gorący aż parzył, ten od drugiej prawie zimny ( a grały obie kieszenie "na raz"). Poczekałem aż ostygnie, kolejny test i nadal nie kręci :/ . Napięcie po właczeniu play normalnie do niego dochodzi, stabilne nieco ponad 12 v, wiec diagnoza jest raczej oczywista... silnik sie upalił, nie jest zatarty, można go z lekkością obracać palcami.... Z tego co na szybko popatrzyłem w sieci, w Polsce nikt takiego silnika nie oferuje, w Niemczech sa ,ale z wysyłką około 100 pln, więc "nieco" nieadekwatnie do wartości maszyny. Z uwagi na jego budowę, raczej nie uda się go rozłożyć aby wyczyścić komutator i szczotki, wiec pozostaje wymiana, albo używanie tylko drugiej kieszeni. W sumie maszyna gra, jako sprzet do garazu na czas dłubania przy motocyklu i tak jest fajny, ale może komuś z was poniewiera się wśród skarbów silnik o oznaczeniu MMA 6B2LWF ?, kwestie finansowe oczywiscie do dogadania. Z góry dziękuje.

Witam wszystkich forumowiczów.

Mimo że za młodu miałem do czynienia z magnetofonami i kasetami a teraz od kilku lat znowu do tego wróciłem to dopiero teraz natrafiłem na to forum. Czytam od początku strona po stronie. Wszystko jest ciekawe. Jestem jednak dopiero na stronie 87.

DO tej pory operowałem raczej na polskich magnetofonach i mam raczej słabe pojęcie o tym co potrafią inne "dzieła sztuki"

Do tego jestem wypaczony zachwytem jakiego doznałem kiedyś na widok i przesłuchanie technicsa u kolegi. Mnie na taki sprzęt nie było stać. Musiał to być jakiś dobry model ale na zawsze pozostało u mnie że każdy technics gra wyśmienicie. Oczywiście teraz wiem że to nieprawda.

Dla ciekawości byłem tym pokoleniem amatorskich Dj którzy nie zaznali smaku płyty gramofonowej a byli przed erą powszechności CD. Zatem imprezy robiło się na kasetach.

Mam do was prośbę o odpowiedź który z wymienionych decków jest godny uwagi

Planuję kupić 2 decki oraz jednego podwójnego. W zasadzie mało jest rekomendacji co do dubli. Ważna jest dla mnie jakość odtwarzania, nagrywania ale także solidny niezawodny mechanizm oraz ewentualny dostępny serwis i części zamienne

Wymieniam te które są obecnie dostępne na allegro

1) Sony TC-K600ES

2) Onkyo TA 2044, TA 2550, TA 2750, TA 2850, TA 2520, TA 2830

3) Sony TC-V901 (dwukasetowy)

4) 3 HEAD Sony TC-K411

5) Kenwood KX-660HX

6) Denon DRM-555

7) Pioneer CT 757

8) Akai DX 49

Oczywiście gdyby ktoś z was chciał zbyć jeden ze swoich magnetofonów to jestem otwarty na propozycje.

Edytowane przez sido

każdy technics gra wyśmienicie. Oczywiście teraz wiem że to nieprawda.

Planuję kupić 2 decki oraz jednego podwójnego. W zasadzie mało jest rekomendacji co do dubli. Ważna jest dla mnie jakość odtwarzania, nagrywania ale także solidny niezawodny mechanizm oraz ewentualny dostępny serwis i części zamienne

Co do dwukieszeniowych decków to na Forum dobrą opinią cieszą się... Technics-y - np. dwa często spotykane modele: Technics RS-TR555 czy Technics RS-TR515 (co prawda kółko dowijania gubi zęby ale od czasu do czasu można na nie trafić w sklepach internetowych czy aukcjach). Jeśli zaś nie Technics a coś z wyższej półki to Koledzy pewno jeszcze coś innego podpowiedzą :-)

Witam wszystkich forumowiczów.

Mimo że za młodu miałem do czynienia z magnetofonami i kasetami a teraz od kilku lat znowu do tego wróciłem to dopiero teraz natrafiłem na to forum. Czytam od początku strona po stronie. Wszystko jest ciekawe. Jestem jednak dopiero na stronie 87.

DO tej pory operowałem raczej na polskich magnetofonach i mam raczej słabe pojęcie o tym co potrafią inne "dzieła sztuki"

Do tego jestem wypaczony zachwytem jakiego doznałem kiedyś na widok i przesłuchanie technicsa u kolegi. Mnie na taki sprzęt nie było stać. Musiał to być jakiś dobry model ale na zawsze pozostało u mnie że każdy technics gra wyśmienicie. Oczywiście teraz wiem że to nieprawda.

Dla ciekawości byłem tym pokoleniem amatorskich Dj którzy nie zaznali smaku płyty gramofonowej a byli przed erą powszechności CD. Zatem imprezy robiło się na kasetach.

Mam do was prośbę o odpowiedź który z wymienionych decków jest godny uwagi

Wymieniam te które są obecnie dostępne na allegro

1) Sony TC-K600ES

2) Onkyo TA 2044, TA 2550, TA 2750, TA 2850, TA 2520, TA 2830

3) Sony TC-V901 (dwukasetowy)

4) 3 HEAD Sony TC-K411

5) Kenwood KX-660HX

6) Denon DRM-555

7) Pioneer CT 757

8) Akai DX 49

Oczywiście gdyby ktoś z was chciał zbyć jeden ze swoich magnetofonów to jestem otwarty na propozycje.

Witaj. Jeśli chodzi o magnetofon dwukieszeniowy to zalicytuj Sony TC- WR 870 w dziale "uszkodzone". Po wymianie pasków będzie jak nowy. A jeśli chodzi o deck z trzema głowicami to jeśli masz więcej pieniędzy kup Akai GX - 75 który jest dostępny za 600zł w bardzo ładnym stanie. A jeśli masz ich dużo mniej to widzę Denona DR-M 24HX w uszkodzonych. Ma problem z przewijaniem więc pewnie tylko idler do wyczyszczenia lub wykombinuje się tylko jakąś nową oponkę na idler i będzie OK. Ja mam na sprzedaż najwyższy model dwukieszeniowej Aiwy AD-WX999 która jest sprawna i bardzo ładnie wygląda ale jak wszystkim wiadomo ten model brzmi co najwyżej średnio.....niestety :-( Edytowane przez Kasjel

Tak. Polecam WR870. Sam mam i jak na jednogłowicowca bardzo fajnie gra. Świetnie sprawdza się jako wół roboczy. Wkładasz ustawiasz by odtwarzało non stop i przy 2x100 minut masz prawie 2 godziny muzyki. Nagrywam na Pioneerze (CT-S740S), a odtwarzam na Sony. WR870 gra bardzo jasno, wysoko, ale dynamicznie. Polecam jak się ma używkę od razu ż wymienić też rolki dociskowe. Bo stare strasznie kołyszą dźwięk i źle taśma wchodzi na głowicę. Rolki są na Alledrogo. 13mm. Ale jeśli chcesz uzyskać coś więcej niż poruszające się membrany, to szukać coś od Sony z serii ES lub Pioneera z przełomu lat 80-90. Te akurat znam.

Edytowane przez Dariusz_61729

Można do tej listy dodać Akai GX-65. Paski i rolki dostępne, można go też upolować za dobre pieniądze. Nie posiadam takiego modelu, ale opinie ma niezłe u innych.

stereo-hifi com

Witaj. Jeśli chodzi o magnetofon dwukieszeniowy to zalicytuj Sony TC- WR 870 w dziale "uszkodzone". Po wymianie pasków będzie jak nowy. A jeśli chodzi o deck z trzema głowicami to jeśli masz więcej pieniędzy kup Akai GX - 75 który jest dostępny za 600zł w bardzo ładnym stanie. A jeśli masz ich dużo mniej to widzę Denona DR-M 24HX w uszkodzonych. Ma problem z przewijaniem więc pewnie tylko idler do wyczyszczenia lub wykombinuje się tylko jakąś nową oponkę na idler i będzie OK. Ja mam na sprzedaż najwyższy model dwukieszeniowej Aiwy AD-WX999 która jest sprawna i bardzo ładnie wygląda ale jak wszystkim wiadomo ten model brzmi co najwyżej średnio.....niestety :-(

Dziękuję za sugestie. Widziałem tego Akai. Co do dwukieszeniowca, trochę boję kupować uszkodzone sprzęty bo może okazać się że jest więcej do roboty choć oczywiście jest to zawsze za ułamek ceny. Jakbym znał jeszcze dobry serwis w okolicach Gdańska, Tczewa to może bym się odważył. Będę o tym myślał. A czy jako właściciel Onkyo polecisz krtóryś z wymienionych?

Tak. Polecam WR870. Sam mam i jak na jednogłowicowca bardzo fajnie gra. Świetnie sprawdza się jako wół roboczy. Wkładasz ustawiasz by odtwarzało non stop i przy 2x100 minut masz prawie 2 godziny muzyki. Nagrywam na Pioneerze (CT-S740S), a odtwarzam na Sony. WR870 gra bardzo jasno, wysoko, ale dynamicznie. Polecam jak się ma używkę od razu ż wymienić też rolki dociskowe. Bo stare strasznie kołyszą dźwięk i źle taśma wchodzi na głowicę. Rolki są na Alledrogo. 13mm. Ale jeśli chcesz uzyskać coś więcej niż poruszające się membrany, to szukać coś od Sony z serii ES lub Pioneera z przełomu lat 80-90. Te akurat znam.

A czy wymieniony Sony TC-K600ES jest godny polecenia?

Panowie pacjent onkyo TA6711

Problem taki ze przy nagrywaniu efekt jak by bas gdzies uciekal, efekt podobny do tego jak sie wtyczki na gniezdzie rca nie docisnie, a jak na wzmacniaczu wcisnie sie przycisk mono basu wogule nie ma i pojawia sie efekt jak by lekkiego poglosu. Przy odtwarzaniu kasety nagranej na innym decku jest wszystko ok. Dobrze tez jest gdy sygnal przechodzi tylko przez magnetofon na opcji monitor.

Albo jest cos ze wzmacniaczem zapisu albo slynny przelacznik tc4066bp ktory w tym modelu tez jest robi jakies numery.

Ktos ma jakies sugestie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Gebels

2570 to taka powiedziałbym "wyrocznia, punkt odniesienia"

Był chyba pierwszym tej klasy deckiem który stanął w szranki z Dragonem i dorównywał mu kroku. Często nazywany Dragon killer

Wiem że tych "Dragon killerów" było wielu, ale był to wyzszy pułap cenowy.

Obiektywnie, mam kilkanaście decków Onkyo, w tym również 2570 i 2550.

Różnica nie jest wielka, ale jednak jest i to słychać. 2570 gra bardziej naturalnie, głębiej, mniej dodaje od siebie.

Oczywiście każdy ma inne uszy i inaczej może to interpretować

Również sprzęt towarzyszący ma znaczenie

Z tych Onkyo które posiadam najlepiej gra wg mnie 2066, nastepnie na równi 2570 i 2700.

Reszta trochę lub bardziej odstaje

A jak na tym tle wygląda TA 2850? wyposażenie raczej takie jak powinno być ale czy dźwięk za tym nadąża?

Witaj. Jeśli chodzi o magnetofon dwukieszeniowy to zalicytuj Sony TC- WR 870 w dziale "uszkodzone". Po wymianie pasków będzie jak nowy. A jeśli chodzi o deck z trzema głowicami to jeśli masz więcej pieniędzy kup Akai GX - 75 który jest dostępny za 600zł w bardzo ładnym stanie. A jeśli masz ich dużo mniej to widzę Denona DR-M 24HX w uszkodzonych. Ma problem z przewijaniem więc pewnie tylko idler do wyczyszczenia lub wykombinuje się tylko jakąś nową oponkę na idler i będzie OK. Ja mam na sprzedaż najwyższy model dwukieszeniowej Aiwy AD-WX999 która jest sprawna i bardzo ładnie wygląda ale jak wszystkim wiadomo ten model brzmi co najwyżej średnio.....niestety :-(

Niestety tego Akai GX - 75 już nie widzę . Denon jeszcze jest i można by się zainteresować. Daje znaki życia zatem jest do zrobienia. Sony niestety z obciętym kablem i nie wiadomo w jakim stanie. Znajomy elektronik jak obcinał kabel w jakimś sprzęcie to oznaczało że sprzęt nadawał się jedynie do wyrzucenia i dlatego obcinał kabel aby nikt z tym się nie męczył. Oczywiście można wziąć części ale żeby reperować na nowo to raczej nie.

Czy można szukać oprócz poleconego decka dwukasetowego Sony innego podobnego do niego modelu? Generalnie mam sentyment do marki sony. Cokolwiek nie miałem z tej marki służyło mi latami.

Znajomy elektronik jak obcinał kabel w jakimś sprzęcie to oznaczało że sprzęt nadawał się jedynie do wyrzucenia i dlatego obcinał kabel aby nikt z tym się nie męczył.

Za granicą obcinali kable czasami jak mieli głowicę brudną ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi