Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

"rafał996"- ja kupiłem u tego sprzedawcy. Czy to ten sam ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mało brakowało a spadł bym z fotela, z wrażenia ! Jakość dźwięku taka że szok !

Ciekawe dlaczego taka taśma nagrana z CD brzmi lepiej od samego CD ? Pojawia się taka głębia dźwięku, dynamika naprawdę super ! Oczywiście są też i minusy, czyli lekki szumik. Ale do tego my magnetofoniarze jesteśmy przyzwyczajeni :-)

Ale szumik ma swój urok, tak jak trzaski na winylu. Najlepsza była niskoszumowa taśma Stilon Gorzów. Niskoszumowa tylko z nazwy, bo szumiała jak górski potok.

Do Kasjel'a:

Do magnetofonów takich jak TC 765 teoretycznie lepiej używać taśm o grubości >= 35 um, jednakże w większości przypadków taśmy 25 um także dobrze się sprawdzają, nie należy tylko narażać ich np. na gwałtowną zmianę kierunku przewijania - rozciągnięta taśma gorzej przylega do głowicy. Używam jednak takich od 3 lat i nie ma żadnych problemów.

Do rafal'a996:

Twoje taśmy były przechowywane w złych warunkach (nieprawidłowo opakowane?) - wilgoć i/lub wysoka temperatura. Zakupiłem niedawno na Allegro nieużywaną taśmę studyjną ORWO 106 (na bobinie - 1000 m). Wygląda znakomicie, jednakże pasmo jest słyszalnie ograniczone od góry. Była dość dobrze opakowana, lecz niestety mogła wiele lat przeleżeć np. blisko źródła ciepła. Byłem bardzo rozczarowany, gdyż posiadam identyczną taśmę ORWO używaną, na której wszystko nagrywa się znakomicie. Taśmy Stilon (Agfa Gevaert) także sppisują się idealnie, gdy nie "znęcano" się na nich.

Niestety w przypadku tego typu nośników, przeważnie wiekowych, mamy do czynienia z dość sporym ryzykiem. Największe szanse, niemal stuprocentowe, że nośnik nas nie zawiedzie mamy wówczas, gdy jest sprzedawany w zafoliowanym pudełku.

Pozdrawiam.

No właśnie, prawdopodobnie były jednak źle przechowywane. Ale na oko i w dodatku ze zdjęcia na allegro poznać się nie da. Szczególnie, że wizualnie ta taśma wyglądała super, żadnych zniszczeń, równo nawinięta itd.

Ale sprawdziłem jeszcze i jednak moje były takie same zewnętrznie, ale jednak grubsze, prawdopodobnie 35 mikronów.

Taśmy magnetofonowe te najnowszej generacji poliestrowe wyjątkowo nie lubią temperatur ponizej 8 stopni Celsjusza, występuje wówczas tak zwane zjawisko pocenia się taśm

Ja już pewien czas temu zakupiłem okazyjnie 10 taśm 735 metrowych philipsa z pięknymi nagraniami z winyla z lat 70 i 80 -tych.Tasmy sa grubośći 25 mikronów.Na początku bardzo mi brudziły cały tor taśmy.Jednak po kilkuktotnym suszeniu podczas przewijania,wszystko wruciło do normy i teraz moge spokojnie odtworzyć dwie szpule i głowice są ledwie zabrudzone,ale nie ma to jeszcze żadnego wpływu na odtwarzanie.

Bardzo nie lubiłem ORWO za ich specyficzne brzmienie.Nagrania były wyostrzone i bez dobrego fundamentu basowego juz wolałem nasze Stilonki i ich głównie używałem.Nie miałem w latach osiemdziesiątych dużego wyboru.

Ja w tej chwili nie kupił bym taśm ORWO, nawet gdyby były nie używane i po 5zł za sztukę.

Zresztą nie ma takiej potrzeby, bo dość często pojawiają się na Allegro używane taśmy BASF lub AGFA w bardzo dobrym stanie i są stosunkowo nie drogie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Panowie, może i to forum nam się nie podoba po zmianach, ale całe szczęście, że nie ma tu moderatorów, którzy każde zdanie zmieniają, na innych forach jest to wręcz frustrujące.

Pozdrawiam

Najpierw przewijam taśmę kilkukrotnie tak aby ocierała się o czyszczące jej obydwie strony wałeczki filcowe. [M2405S ma takie proste ustrojstwo]Od czasu do czasu stosuję nawinięcie taśmy nośnikiem na zewnątrz,połączone oczywiście z czyszczeniem i pozostawienie taśmy w spokoju przez kilkanaście dni

ORWO czyste mam na talerzykach CD [360mb na jednym] inne taśmy na szpulach 13-tkach, których nie mam zbyt wiele CHEMITECH STILON robił taśmy: STILON/STILON, STILON/AGFA-GEVAERT LICENCE , STILLON/AMPEX

[czarna błyszcząca stona bez nośnika].

Pozdrawiam

Zbyszek

Męczę się dzisiaj z Dualem C 830. Coś niecoś zrobiłem, ale nie wszystko. Miał rację Korwin gdy pisał, że mechanizm napędowy jest w tym magnetofonie beznadziejny. Szczególnie taka duża i cienka zębatka, która napędza prawą szpulkę. Nie wiem co się dokładnie z nią dzieje, ale chyba wpada w takie drgania które przenoszą się na taśmę. I to po prostu słychać. Nie "zaskakuje" mi też klawisz "pauza". Niestety za cholerę nie mogę sobie przypomnieć, czy ten klawisz należało zawsze przytrzymywać, lub czy powinien zaskoczyć.

Dostałem kiedyś w prezencie od Lecha59 Scotch TAPE CLEANING FABRIC [CAT NO 610-1-150 PA CR], za co jestem Mu serdecznie wdzięczny przecięta na 4 ponieważ jest to 1 IN PAPER CORE i nawinięta na szpulę 1/4" służy mi do czyszczenia toru przesuwu taśmy a nawinięta na dwie niezbyt lekko obracające się rolki do obustronnego czyszczenia taśm stosuję też chamski system pensetowy z wąskiego kawałka plastiku formuję na gorąco na kuchence gazowej literę U z przedłużonymi ramionami następnie ją spłaszczam i na końce tej pensety nawijam tą taśmę.Między ramiona pensety łapię taśmę przed pierwszym z lewej strony kołkiem prowadzącym.

Pozdrawiam

Zbyszek

Słucham sobie Skorpio-Kelj Fel!Ciekawe czy ktoś z Was lubi muzykę rockową rodem z Węgier?Nagrania pochodzą z 1977 roku i mają piękne brzmienie i głębie.Słychać jak każde uderzenie perkusji czy głos wokalisty rozchodzi się po studiu.Po prostu wystarczy zamknąć oczy i widzi się cały zespół zmagający się ze swoimi instrumentami przed sobą.To były realizacje!Człowiek posłucha i chodzi parę dni uduchowiony.Ciekawi mnie na jakim szpulaku to było nagrywane?Jednak analog to jest potęga, do której próbuje się zbliżyć obecnie SACD.Oryginał jest na taśmie i wątpię czy cyferki oddadzą kiedykolwiek do końca jego magię...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

paul_67

29 Maj 2008, 19:31

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 53 / 168 / 0

Słucham sobie Skorpio-Kelj Fel!Ciekawe czy ktoś z Was lubi muzykę rockową rodem z Węgier?Nagrania pochodzą z 1977 roku i mają piękne brzmienie i głębie.Słychać jak każde uderzenie perkusji czy głos wokalisty rozchodzi się po studiu.Po prostu wystarczy zamknąć oczy i widzi się cały zespół zmagający się ze swoimi instrumentami przed sobą.To były realizacje!Człowiek posłucha i chodzi parę dni uduchowiony.Ciekawi mnie na jakim szpulaku to było nagrywane?Jednak analog to jest potęga, do której próbuje się zbliżyć obecnie SACD.Oryginał jest na taśmie i wątpię czy cyferki oddadzą kiedykolwiek do końca jego magię...

Analog to istotnie jest potega jednak sformulowanie ze sprobuje sie do niego zblizyc SACD jest tylko Twoja opinia. Jest masa swietnie grajacych analogowych CDkow gdzie wysmienicie brzmi zwykla plyta CD. SACD to martwy format. Roznice miedzy obiema warstwami w przypadku budzetowych odtwarzaczy sa bardziej zauwazalne niz przy drozszych konstrukcjach.

Ech.....to były czasy ! Łezka się w oku kręci. Okres gdy panował Jego Wysokość Analog !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi