Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie kogoś zainteresuje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zawsze jak widzę tego TASCAMa to przypomina mi się aukcja sprzed paru lat gdy poszedł za 130zł ... a ja go obserwowałem do ostatniej minuty z marudzącą żoną na karku, że już mam tyle tego i po co mi następny ...

Wesołych Świąt!

Nikx

I do mnie dzisiaj przyszedł Mikołaj :)

Kurcze, wspomnienia z przeszłości ożyły na nowo :) Pzyszedł do mnie Technics RS-B605. Poniżej parę fotek, oczywiście przed czyszczeniem. Dałem za niego 45zł a jest w stanie bardzo dobrym. Jedyne uszkodzenie, to małe wgięcie u dołu kieszeni, widoczne na zdjęciu, głowice wyglądają pięknie, wyświetlacz również. Przeczyściłem tor taśmy i zrobiłem parę próbnych nagrań bez redukcji szumów oraz używając Dolby B, C oraz ciekawostki dla mnie - dbx. Nagrań dokonałem na UX-S używając płyty testowej Audio. I tak:

- bez dolby - jak na dwudziestoparoletni deck to w miarę poprawnie, słyszalny lekki szum, ale o jakiejkolwiek dynamice to zapomnijmy. Nagrywałem na róznych poziomach wysterowania. Tak do 0 - +2dB w miarę brzmiało, ale przy wyższym wysterowaniu dźwięk szłyszalnie się zniekształcał.

- dolby B - nie wiem, po co to w ogóle wynaleziono, bo degraduje dźwięk a redukcja szumu... no cóż, redukuje trochę szumu ale również i dźwięk

- dolby C - najlepiej odtwarza dżwięk przy nagrywaniu do +4dB. Dźwięk w miarę OK, dynamika w porządku, ale słychać wyraźnie, że dźwięk jest kompresowany, brak przestrzeni itd

- no i nowum dla mnie - dbx - Nie wiem, czy to normalne, ale nie zmieniając poziomu wysterowania gałką, po przełączeniu na dbx (przy ustawianiu nagrywania), sygnał od razu jest silniejszy o 2 dB od dolby. Najlepiej brzmi to przy wysterowaniu na 4 - 6 dB a nawet w porywach do 8dB. Dynamika jest super, zero szumów, ale dźwięk jakiś sztuczny, dwuwymiarowy. Dobrze to brzmi przy próbkach dynamicznego rocka, ale już przy wokalach a'capella to już porażka... No cóż, tu tylko ciekawostka :)

Ustawiłem w Technicsie głowicę, jak w moim Pionierze CT-900S i porównałem dźwięk. No cóż, nie było co porównać bo Pionek go zabił:) Nie było kompatybilności dolby. Bez redukcji szumów, Pionek odtwarzał kasetę nagraną przez Technicsa lepiej niż on sam. No ale nie będę tu pisał o Pionierze.

Nie znam się na strojeniu decków, może da się go wyregulować aby grał idealnie - nie wiem. Pamiętam, jak przeszło 20 lat temu grał jego niższy kolega RS-B505. Na Dolby C wymiatał nieziemsko (tak przynajmniej go zapamiętałem). Jakkolwiek, to co przyniósł mi Mikołaj, to kawałek niezłego decka, pięknie wykonanego, nieźle grającego (może będzie lepiej) a wspomnienia z przeszłości - bezcenne :)

Ukryta Zawartość

post-23574-100007143 1261600519_thumb.jpg

post-23574-100007144 1261600519_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sabat

To fajnie że się cieszysz naprawdę gratki niezłe fotki za 45 zł hehe to jak za darmo hmmm jak pomyśle ile wydałem na magnetofony to aż mnie nieraz zastanawia ale co człowiek kiedyś się natuptał do sklepu nałaził żeby tylko popatrzeć bo stać na to nie było a ,, miły " sprzedawca niezachęcał swoim wilczym wzrokiem do rozmowy , takie były czasy jestem święcie przekonany z moich obserwacji że większość naszego rocznika bedzie wracac do kasety ,szpuli LP .

To tak jakby mnie ktoś zabrał to hobby czarno to widzę choć to nie jedno co lubię ale jest w tym magia a potwierdza to ten wątek stworzony przez społeczność która kocha te klimaty

Kasjel załozył temat który jest taki niezgłębiony , jak kiedyś rozmawiałem z jednym z konstruktorów Tandbega powiedział że to nie ważne że taśma ma szumy wprowadza swoje do dzwięku coś z nagrania odejmuje ale daje coś czego w cyfrowym nagraniu się nie znajdzie mianowicie głębię nieskończoność jak w LP studyjne mastery ostatno słuchalem Ave Maria włosy na glowie dęba stają.

Właśie to jest wspaniałe w tych naszych maszynach że nic nie ma od do ściśle nie ma odciecia jak w CD , pasmo zaczyna się łagodnie i łagodnie opada jak dynamika wszystko ma swoją plastykę i o dziwo możemy na to wpływać zastosujemy lepsze mikrofony ,taśmę i już mamy lepsze rezultaty , to tyle moich przedświątecznych wywodów

Chciałbym złozyc wszystkim z Was szczere życzenia świateczne

Spokojnych zdrowych ciepłych co można napisać więcej ??? AAAA prezentów pod choinką i wielu miłych chwil czego życzę Wam wszystkim

Jeśli kogos obraziłem kiedykolwiek to przepraszam Kasjel myślę że się nie gniewasz

audiomagia.blogspot.com

Muszę dodać że też dostałem prezent ale jeszcze do mnie nie dotarł więcej napiszę po odbiorze w wątku Marka41 bo to ten gatunek ale się cieszę :)

audiomagia.blogspot.com

Bardzo ładne są te Technicsy z starszej serii RS-B***. Napewno bardziej solidne od późniejszych RS-BX***. Jeśli ktoś jeszcze chciałby zrobić sobie prezent pod choinkę, to jest Pioneer CT-F850 w przyzwoitej cenie (wiadomo gdzie).

Sabat, poziomy wysterowania o których mówisz są kosmiczne ;) +8dB? Po co Ci tak wysokie poziomy?

Jest tak, jak napisałeś przy nagrywaniu bez redukcji szumów - do +2dB można nagrywać, dalej pojawiają się słyszalne zniekształcenia. Naprawdę nie ma sensu ani moim zdaniem potrzeby przekraczać tego poziomu. Im głośniejszy sygnał, tym bardziej zniekształcony i tym węższe pasmo od góry.

Nie wiem jak to jest, ale ja nie używam praktycznie wcale żadnego układu redukcji szumów i nie mam problemów z dźwiękiem, nie brakuje mi dynamiki, nie ma za dużego szumu. Może kwestia indywidualnej tolerancji na szum?

Eeeh, wcale nie są kosmiczne! Ten Technics jest skalowany wg zera VU, więc +8dB to tylko ok. +4dB wg IEC, a więc zupełnie dopuszczalny poziom dla taśm metalowych i innych z wysokim MOLem.

Poza tym, Dolby C ma układy zapobiegające nasyceniu taśmy zbyt silnymi sygnałami, i jakoś podobnie działa też dbx w zakresie wysokich wysterowań - w przeciwieństwie do sygnałów słabych (które są podbijane przed zapisem), sygnały bardzo silne są sciszane przed zapisaniem na taśmie i potem wzmacniane przy odczycie, co zapobiega przesterowaniu taśmy i pozwala zapisywać z wysokim poziomem. Technics w instrukcjach zalecał wysterowywanie przy korzystaniu z dbx-a i taśmy metalowej do +8 dB i nawet do +12 dB w chwilowych szczytach!

O własnie, jak napisał mój przedmówca - Technics musi mieć inaczej wysterowane wskaźniki, bo na moim Pionku 2+4 to na tym Technicsie ledwo do zera dojeżdża. Zresztą, przy niższym wysterowaniu szumy są zbyt duże - trochę czesu porobiłem próby przy róznych poziomach. Poniżej, to co mówi instrukcja tego decka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spokojnych, radosnych i bezstresowych Świąt Bożego Narodzenia ! Korzystajcie z wolnego czasu, i słuchajcie ulubionej muzyki z tych małych szpulek, i dużych szpul :-))

Dołączam do życzeń, wesołych spokojnych świąt dla wszystkich forumowiczów, no i dużo wrażeń związanych z magnetofonami oczywiście ;)

Na poprawę humoru można też zobaczyć, jaki dowcipny jest nasz były forumowy kolega jeśli chodzi o ceny na swoich aukcjach:

Ukryta Zawartość

Wszystkim życze tak dobrego humoru ;)

Ukryta Zawartość

Wszystkim z tego wątku, oraz zaglądającym tutaj, zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Życzę Wszystkim Kolegom z forum zdrowych i wesołych Świąt i taaaaaaaaakich prezentów pod choinką :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również składam Wszystkim życzenia Wesołych Świat Bożego Narodzenia i wszelkiej pomyślności w 2010 roku, dużo zdrowia, szczęścia i spokoju w tym zwariowanym świece i pełnego odprężenia przy słuchaniu muzyki z naszych wspaniałych grających sprzętów :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi