Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Mam prośbę do Was.Mógłby mi ktoś zrobić zdjęcie samej sprężynki w kieszeni od Akai GX-65,bo mi wyskoczyła i nie wiem jak ją założyć. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Kasjel, 29 Gru 2009, 21:12

>ke_raj - wszystkie dolegliwości o których wspominasz, powodują raczej efekt tzw. "Pływania" taśmy

>po głowicy. Jeżeli jednak magnetofon odtwarza prawidłowo, i tylko co jakiś czas trzeba regulować

>skos. To by świadczyło o złym zabezpieczeniu śrubki regulacyjnej skosu, bądź nie zabezpieczeniu jej

>wcale.

W sumie jak najbardziej słuszna uwaga ;). Choć zdarza się, ze któryś z mankamentów jest "stały", bo dany element tylko raz na jakiś czas ustawia się nie tak, jak powinien. Zresztą sam opis usterki nie ułatwia diagnozy.

ke_raj -na odległość, to zawsze jest problem z diagnozowaniem. Ale trzeba próbować i pomagać sobie.

Nigdy nie wiadomo, komu uda się trafić w dziesiątkę :-))

adam2948, robiłem zdjęcia ale bez rozbierania maszynki, tak na szybko bo mam ją w tej chwili mało dostępną. Nie za wiele na nich widać ale jeżeli chcesz prześlę ci je na skrzynkę mailową, bez kompresji aby były wyraźniejsze.

Wojtek

Wojtek

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Panowie !!! Czas leci, a my wciąż jesteśmy wierni naszemu hobby. Minęło już parę latek, jak piszemy w wątkach magnetofonowych. Bywały różne sytuacje....burze, drobne nieporozumienia a może nawet małe wojny. Coś nam jednak nie pozwala się rozstać na zawsze. I oby tak było jak najdłużej ! Tego Wam życzę, również w tym Nowym Roku 2010 !!!

Kasjel

Wszystkiego dobrego

Kasjel nie przejmuj sie bedzie jeszcze okazja na Optonike

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 1 Sty 2010, 12:35

>... Licytuję właśnie magnetofon, który nie jest tak "audiofilski" jak

>ta Optonica, ale jest dokładnie taki jaki lubię !

I tą informacją strzeliłeś sobie właśnie w kolano. :-)

GM

Witam wszystkich na forum

Jak w opisie o mnie - interesuje sie sprzetem audio, zbieram winyle oraz kasety

Jestem maniakiem firmy AKAI na potrzeby mojego hobby posiadam :

AKAI GX-F51 [Deck]

AKAI HX-R5 [deck]

AKAI GX -7 [deck]

oraz decka TECHNICS RS BX626 - czy jest ktos na forum kto ma doswiadczenie z sprzetem AKAI

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-24346-100006430 1262432245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No piękne są Twoje magnetofony Akai i nie tylko. Jeżeli jesteś fanem tej firmy, to powinieneś chyba pomyśleć o GX 75 lub GX 95. Może interesują cię tylko lata 80-te ???

Witam!

Miałem kiedyś AKAI HX-R5 z tej srebrnej serii ze zdjęcia powyżej.To był pierwszy mój "lepszy" deck po debiutanckim Technicsie RS-B 205. Wtedy to nabrałem szacunku do tej marki. Miał niesamowicie szybki i precyzyjny układ auto-reverse. Mechanika tego decka i kultura praca to dla mnie miłe wspomnienia do dzisiaj. Pomimo, że nie miał głowic GX to był to solidny kawał kaseciaka.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Zastanawiałem się nad deckiem AKAI GX-75MKII ale osobiście bardziej wizualnie podoba mi sie sprzęcik z lat 80 tych, podoba mi sie takze Nakamichi Dragon oraz LX3 ale troszkę szkoda kasy tym bardziej ze już mam 4 deki ...i malo miejsca na moje hobby

Srebrnego to widziałem na niemieckim Ebaju tylko AKAI GX65 nigdy 75MKII

Co to HX-R5 prosty ale bardzo dobry deck, jak kolega wspomniał szybki revers ponadto bardzo dobre parametry - sam nagrywałem parę kaset i jakość nagrań bardzo dobra - jako źródło dźwięku prawie zawsze śluzy mi gramofon

na koniec fotka mojego decka razem z wzmakiem AM-u7 ale w kolorze black pearl

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o lata 80-te, to miałem kiedyś Akai GX-F80. Był cholernie ciężki i doprowadziłem go do znakomitego stanu. Ale nie byłem zadowolony z brzmienia tego decka. Miał słaby sygnał na wyjściach i nie posiadał nawet zewnętrznej regulacji "Bias", choć był przecież trójgłowicowy.

Oooo! To o tym decku mowa !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to może AKAI GX-F91 srebrny i jeden z lepszych jak nie najlepszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to może AKAI GX-F91 srebrny i jeden z lepszych jak nie najlepszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to prawdopodobnie problem układu - lub kaseta jest do kosza - rzadko to się zdarza, ale czasem ... kilka razy trafiłem niekalibrowalne kasety .... popatrz też na uszkodzenia mechaniczne kasety.

Jaką kasetę kalibrowałeś?

Przepraszam, że wejdę w słowo, ma ktoś może kasetę z lusterkiem?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 3 Sty 2010, 19:48

>Przepraszam, że wejdę w słowo, ma ktoś może kasetę z lusterkiem?

Ustawiasz wysokość głowicy? Niestety nie mam, ale zrobiłem ostatnio coś a'la kaseta z lusterkiem, tylko bez lusterka. Sprawdza się przy ustawianiu wysokości głowicy, jeśli po włożeniu tego "czegoś" do kieszeni kasety, widać bezpośrednio głowicę.

GM

post-3254-100006240 1262545753_thumb.jpg

gregor7411 - ja w 757 mam podobny problem, tylko że z biasem. Na większości (ale nie na wszystkich) dobrych kaset muszę maksymalnie zwiększać prąd podkładu, aby nie było zbyt dużo wysokich tonów. A może po prostu źle kalibruję kasety, choć tutaj sprawa wydaje się dziecinnie łatwa. Włączam przycisk kalibracji i ustawiam parametry zgodnie ze znacznikami na wyświetlaczu. Czyli chyba wszystko ok?

• Pokaż nowe odpowiedzi