Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

xtr71, 1 Kwi 2010, 07:30

>Witam

>Czy koś wie z jakiego materiału są zrobione głowice ALPS i węgierskie BRG uzwojenia czy nawijane są

>miedzią zwykłą czy beztlenową ?

>Pozdrawiam

Nie wiem dokładnie; podobno te ALPSy,które były montowane w magnetofonach Diory miały rdzenie z utwardzanego permaloju.

Ale, przede wszystkim, ALPS ALPSowi nierówny, bo w jednym z magnetofonów mam głowicę ALPS, a jakże, stożkową, której rdzeń wygląda inaczej niż w tych ALPSach znanych z Dior, i przypomina głowice amorficzne stosowane np. w Kenwoodach KX-880. Myślę, że firma ALPS produkowała różne głowice.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ło matko co to? :D magnetofon za ok 10000zł?? :)

Wygląda niesamowicie :)

Ukryta Zawartość

Bardzo ładny i drogi magnetofon - ja w sieci znalazłem coś takiego podejrzewam ze sluzy do robienia kopi kaset ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest to zwykły magnetofon ze stojakiem na kasety .Widać to przecież na 1 rzut oka :) ale superancki nie walają się CC wszędzie .

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

@akai

To taka podręczna półeczka na kilka kaset. Może tych ulubionych, najczęściej słuchanych? Ot, taki patent ktoś wymyślił.

Odnośnie wcześniej poruszonego tematu "oryginalnych" kaset. Niestety ale większość do niczego się nie nadaje na porządnym sprzęcie. Ja sobie zdaję sprawę, że taśmę ładowali tam najtańszą, aby obniżyć koszty i chromu nie mam się co spodziewać (chociaż czasem takie były obudowy, z wycięciami - ale co w środku?). Mam oryginalnych taśm jeszcze ok. 150 więc próbka do badań dość znaczna i jakość tych nagrań robionych w Polsce woła o pomstę do nieba. Często, jak piszecie, jedna strona jest nagrana inaczej niż druga - jednej można słuchać, drugiej już nie da rady. Nie jestem aż tak zaawansowany by stwierdzić czy to akurat azymut głowicy czy ktoś coś przestawił i spierniczył przy kopiowaniu. Na walkmanie lub starych prostych radiomagnetofonach nie słyszałem jak fatalnie te taśmy nagrano. Na lepszym sprzęcie już słyszałem i słyszę dalej :(

Miałem kilka szeroko pojętych kaset "zachodnich" (oryginalnych, czyli kupionych z nagraniem) i jakość w stosunku do polskich jest nieporównywalna. W Polsce najprawdopodobniej kopiowano z jednej taśmy "zachodniej" (a nie z CD czy winyla), na kompletnie rozregulowanym i wyeksploatowanym sprzęcie. Jest to możliwe, patrząc jak u nas niektórzy podchodzą do biznesu. Byleby coś tam się nagrało i sprzedać frajerom za ciężkie pieniądze. Pamiętam jak pojawiły się oryginalne kasety to kosztowały około 60-70 tys. zł za sztukę wobec wcześniejszych 15-20 tys. za pirata w kiosku ruchu :)

A czy znaczenia nie miał fakt, że największym producentem kaset została firma TAKT, wcześniej "pirat" nr 1 na polskim rynku? Lub inne firmy z parkiem maszynowym i doświadczeniem w branży (Starling, Phonex itp.)? Jakość dla nich to była rzecz wtórna a magnetofony pewnie mieli wyeksploatowane do cna.

Ciekawostka: miałem kiedyś, w ostatnich tygodniach przed wprowadzeniem ustawy o prawie autorskim, pirata będącego podróbą innego pirata :) TAKT miał już taką "renomę" na naszym rynku że pojawiła się wytwórnia "TAK!" z takim samym logotypem (te prostokąty postawione na wierzchołku).

Witam!!

Jak by ktoś poszukiwał transformatorów o różnym napięciu to pisać PW,znalazłem gościa który przewija

za bardzo małe pieniądze.Właśnie odebrałe od niego transformator 230V na 110V 100W z uzwojeniem wtórnym za 30zł.Pozdrawiam

znalazłem archiwalne konkluzje recenzji decków z HIFI WORLD - temu magazynowi można wierzyć ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eeech... tyle fajnych decków dookoła, a ja ma coraz większe problemy z ich zbieraniem. Druga lepsza połowa się zaczyna nieco buntować. No i jak to pogodzić panowie?

eskwadrat, 1 Kwi 2010, 23:07

>Eeech... tyle fajnych decków dookoła, a ja ma coraz większe problemy z ich zbieraniem. Druga lepsza

>połowa się zaczyna nieco buntować. No i jak to pogodzić panowie?

Z ta druga polowa to bardzo roznie, daj pomalowac jajka i Wesolych Swiat Panowie.

Kasjel, kupiłeś? Miałem kiedyś czarnego D900 niestety nie mogłem dać sobie rady z jego naprawieniem - padł układ sterowania. W końcu wkurzyłem się i sprzedałem ...

Servisówka do niego to ciężka sprawa - sam kiedyś szukałem ...

"nikx" - no właśnie chyba układ sterowania w nim padł, bo ciągle włączony jest "Play". Inne funkcje się włączają, ale trzeba trzymać wciśnięty guzik. Z tym że po umyciu mechanizmu przestał kręcić prawą szpulką przy odtwarzaniu. A zrobiłem już przy nim wiele. Teraz utknąłem w martwym punkcie.

Narazie był bym szczęśliwy, gdyby ktoś mi wytłumaczył jak napędzana jest prawa szpulka podczas odtwarzania w Hitachi D 900 ??? Oglądam ten mechanizm po lupą i świecę latareczką.....i nic nie widzę. Strasznie skomplikowany jest ten mechanizm.

Nadzorca2 - widzę, że sprzedajesz RS-B85. Piszesz że działa rewelacyjnie. Kupiłeś go nie tak dawno i mówiłeś, że jest całkowicie rozjechany... Wyregulowałeś go? Jeśli jest tak rewelacyjnie, to po co się go pozbywasz? Zostaw go sobie, bo naprawdę rzadki model.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja mialem podobne problemy ze sterowaniem w etiudzie tez caly czas chodzil na play, a jak sie przytrzymalo to dopiero cos sie dzialo innego.

Ja mialem uszkodzone sterowanie. Siedzial tam jakis scalak UCY.... cos tam.

Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,

pełnych wiary, nadziei i miłości.

Radosnego, wiosennego nastroju,

serdecznych spotkań w gronie rodziny

i wśród przyjaciół

oraz wesołego "Alleluja" życzy...Marian z Rodziną

Pragnę życzyć Wam, zdrowych, słodkich i pogodnych świąt, Waszym maszyną śliskiej i technicznie sprawnej drogi, a nośnikom stałej temperaturki :) 3majcie się!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mam dość automatycznego słownika!

MASZYNOM miało być....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Pogody, słońca, radości,

W niedzielę dużo gości,

W poniedziałek dużo wody

- to dla zdrowia i urody,

Dużo jajek kolorowych,

świąt wesołych, no i zdrowych.

Życzy Jacek.

Wszystiego dobrego na nowej drodze.

Pozrawiam Jarek

ps. Moja zona tez Danuta i dokladnie tez 10 kwietnia bralismy slub - ale to juz troche czasu minelo.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Pogodnych i radosnych Świąt Wielkanocnych ! Korzystajcie z wolnego czasu, i umilajcie sobie wypoczynek słuchając muzyki z swoich pięknych magnetofonów !

Witam!

Pamiętacie jak ostatnio odebrałem od Pana Leszka Grundiga CT-905? Powiedział, że jest wyregulowany, mam kasetę testową Hany, plus jest taki, że sygnał jest nagrany na całej szerokości taśmy, włożyłem kasetę i patrzę na oscyloskop a tam kreska, ale taka: "". Czyli nie dobrze, głowica źle ustawiona, pod złym kątem - teraz powstaje pytanie, czy Pan Leszek nie zobaczył, czy może..... - już nie wiem co mam o tym myśleć....

Magnetofony są już wszystkie poustawiane tak, że mogę kasety używać wymiennie.

Zostały mi jeszcze dwa:TC-K990ES (aktualnie kalibrowany) oraz TC-K555ES (wymiana pr`ek).

Za to Kenwood KX-4520 mi szfankuje, dokładnie licznik, chyba fotodetektor się zepsuł, ma ktoś może serwisówkę, informację na temat schematu?

Zdrowych Świąt Wielkanocnych , Spokoju , Wytrwałości , Uśmiechu i w ogóle wszystkiego najlepszego Wszystkim z tego wątku życzę :)

MAG

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi