Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

rollins, 15 Cze 2010, 14:25

>wieczorem postaram się sprwdzić jakąś kamerą czy faktycznie ta dioda świeci...

Dioda może świecić, natomiast uszkodzony może też być odbiornik (fotodioda). W każdym razie wydaje mi się, że gdzieś czytałem, że jeśli ten układ nie działa prawidłowo, to magnetofon nie odróżnia rozbiegówki od taśmy magnetycznej i zaburza to jego działanie.

Kto jest cierpliwy, ten znajdzie za grosze...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MaciejLK, 15 Cze 2010, 14:33

>Dioda może świecić, natomiast uszkodzony może też być odbiornik (fotodioda). W każdym razie wydaje

>mi się, że gdzieś czytałem, że jeśli ten układ nie działa prawidłowo, to magnetofon nie odróżnia

>rozbiegówki od taśmy magnetycznej i zaburza to jego działanie.

No i sprawdziłem - dioda nie świeci... przy próbie nagrywania z telefonu też nic nei widać... chyba na początek sprawdzę napięcie na tej diodzie...

W moim Revoxie B 710 również nawala ta dioda. Do dziś dnia nie wiem, czy jej światło ma być widoczne "Gołym okiem", czy tylko na wyświetlaczach aparatów cyfrowych. Kiedyś obserwowałem ją przy pomocy aparatu foto w "komórce", i widoczne było światło. Podobnie jak wtedy gdy obserwuje się diodę na podczerwień w dowolnym pilocie. Ale teraz nie świeci wcale. Magnetofon działa poprawnie, ale system odwijania rozbiegówki działa w zależności od jej rodzaju. Poprostu na niektórych kaseteach jest OK, a na innych nie...

Myślę, że światło emitowane przez tą diodę jest już bardzo słabe lub czasem w ogóle go nie ma.

Tak więc czeka mnie jej wymiana.

musiko - decyzja należy tylko i wyłącznie do Ciebie. Chcesz to zrób z tej Diorki dawcę. Ale jeśli fajnie gra i są szanse na pełną sprawność, to zostaw sobie ten magnetofon.

no ja właśnie myślę o jej wymianie... tylko najpierw muszę sprawdzić czy jest na niej w ogóle napięcie... bo może to nie wina diody... chociaż to mniej prowdopodobne

Witam!

Coś dla Nak-owców : instrukcje, serwisówki, broszury, etc. do ściągnięcia:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gdyby ktoś chciał tutaj jest serwisówka:

Ukryta Zawartość

A ja potrzebuję user manual:-)

Ukryta Zawartość

Mam gdzieś plik tekstowy z adresami na serwer rapidu do różnych manuali. Jest ich tam duża ilość. Jak będę przy swoim kompie to mogę udostępnić.

Wojtek

Wojtek

witam,

ma ktoś może "service manual" do Nakamichi DR 1???

zależy mi na w miarę czytelnym skanie bo to co znalazłem w sieci jest po wydrukowaniu słabo czytelne.....

pozdr.

Mam pytanko do kaseciarzy .

Czym jest spowodowany fakt że wszystkie moje 3 kaseciaki -takie zwykle ,nic specjalnego -grają sporo ciszej niz np . szpulowce ,nie mówiąc o Duplikatorach?.

Podłączone do tych samych wejść co szpulaki ,kaseciaki daja dużo słabszy sygnal wyjsciwy .

Wskażniki przy nagrywaniu i odtwarzaniu cykaja Normalnie -że tak napiszę .

dulon184, 18 Cze 2010, 13:44

>Mam pytanko do kaseciarzy .

> Czym jest spowodowany fakt że wszystkie moje 3 kaseciaki -takie zwykle ,nic specjalnego -grają

>sporo ciszej niz np . szpulowce ,nie mówiąc o Duplikatorach?.

>Podłączone do tych samych wejść co szpulaki ,kaseciaki daja dużo słabszy sygnal wyjsciwy .

>Wskażniki przy nagrywaniu i odtwarzaniu cykaja Normalnie -że tak napiszę .

Kaseciaki maja duzo nizsza dynamike, kilka dB robi roznice.

== Stare Sony ==

Ukryta Zawartość

post-16802-100000034 1276867492_thumb.jpg

post-16802-100000035 1276867492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojteks.

dzięki za odpowiedz . Zapomniałem napisac że jednego kaseciaka -JVC- juz naprawiłem ,teraz walcze z kaseciakiem Nordmende .

Nie ma napiecia na silniczku głównym -czyli napędowym i nie świeca wskażniki . Silniczek sprawdzony innym zasileniem -jest dobry .

GDZie szukać?

CUD jakiś?

Kaseciak zaczął normalnie kręcic .czyli przewija w obie strony ,kręci na play ,ale oświetlenie całe nie działa .cały tor odczytu jest nieczynny .Wskazniki nie dzialaja . Wyjąłem jeden z bezpieczników i wszystko jest bez zmian . czyli jak napisałem wyżej . Wyjęcie drugiego całkowicie wyłącza wszystko .

Co może być nie tak ?

dulon184 - to fakt, że decki kasetowe mają niższą dynamikę. Jednak przede wszystkim niektóre decki mają słaby sygnał wyjściowy. Różnice są bardzo duże ! I tak np. Pioneer CT 737 mkII ma bardzo słaby sygnał na wyjściu. I nawet stare "Vintage" jak Akai GX-F80 też grał bardzo cicho. To samo było z Braunem C2. Jednak przeważnie stare decki z lat 70-tych miały wysoki i często regulowany poziom sygnału na wyjściu. U mnie nie ma różnicy w głośności pomiędzy Sony TC 229SD a szpulowym Sony TC 765. Optonica RT 3838 też ma bardzo mocny sygnał wyjściowy.

Kasjel, 18 Cze 2010, 16:27.

Dzieki za wyjąśnienia odnośnie sygnału wyjściowego .Mój JVC KD -A 5 tez ma regulowane wyjście sygnału ,ale i tak jest stosunkowo cicho w porownaniu do szpulakow..

Aktualnie badany nordmende chyba tez ma regulowane wyjście sygnału ..tylko za cholerę nie wiem czemu nie zasilania calego ukladu elektronicznego .jak pisalem mechanika dziala . Z elektronika dupa blada .

Obadalem wszystkie wtyczki ,posprawdzałem czy jakis kabelek się nie urwał . Jak narazie nic nie wpadło mi w oko .Ingerencji w elektronike rowniez nie zauważyłem .

Tylko pod jednym dużym kondem w zasilaniu jest dość ciepło .jak paluszka potrzyma kilka sekund to zaczyna parzyć.

Może to ten drań sie spalił ,czy jak to się zwie? .

Piotr111111, 18 Cze 2010, 10:46

>witam,

>ma ktoś może "service manual" do Nakamichi DR 1???

>zależy mi na w miarę czytelnym skanie bo to co znalazłem w sieci jest po wydrukowaniu słabo

>czytelne.....

>pozdr.

Może poradzimy sobie bez serwisówki. W czym tkwi problem? POZDRAWIAM:)

A oto mój "naleśnik" czyli Sony TC 136SD po naprawie i renowacji. Myślałem że będzie grał znacznie gorzej od wyższych modeli. Ale brzmi naprawdę super !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dulon184, 18 Cze 2010, 16:47

Nominalne napięcie wyjściowe (odpowiadające poziomowi 0dB na wskaźnikach) wynosi w różnych magnetofonach od ok. 300mV do ok. 1V - stąd duże różnice w głośności sygnału.

Kasjel piękny ten "naleśnik".

Ja wreszcie dokupiłem do mojego Technicsa M45 amplituner.

Technics SA-424, teraz deck ma chyba godny jego wzmak.

Brzmi jeszcze lepiej niż do tej pory a i wizualnie pasuje. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale 505 należy już do "wyższej" linii razem z 605 i 608R - przede wszystkim mają inny mechanizm, jak mi się wydaje, i bardziej zaawansowaną elektronikę (wzmacniacz zapisu klasy AA, układ HX-Pro), no i automatyczny wybór typu taśmy. 605 i 608R mają wyświetlacz mniej więcej taki jak 405 (tylko chyba większy), i dokładniejszy licznik, pokazujący co ćwierć obrotu szpulki (czego 405 nie ma), i wyglądają lepiej od 505, który ma wskaźnik diodowy zaledwie 5-punktowy (podobnie jak 305) (szósta dioda to "minus nieskończoność i świeci stale), a ponadto mają dbx, w odróżnieniu od 505.

To teraz ja jeszcze dodam swoje trzy grosze dodając kolejny model w górę, RS-B705. Modele RS-B605 i 608R faktycznie bardzo ładnie są wyposażone. Automatyczny wybór rodzaju taśmy, DBX, trójkolorowy wielki wyświetlacz..., a 705 - jeszcze wyższy i trzygłowicowy... na pierwszy rzut oka "bida z nyndzą" - brak DBX-a, wyświetlacz nieco mniejszy, dwukolorowy i co ciekawy ręczny przełącznik wyboru taśmy. Maksymalna prostota i brak wypasów. A za tą prostotę i manualność ja go właśnie bardzo cenię. :)

Ciekawa "kopiarka" Sony, ma chyba wszystko co czlowiek moze wymyslic, wyszukiwanie/programowanie nagran, bias, dolby B/C, poziom nagrywania przy kopiowaniu, itd, itp.

TC-WR11ES = gra/nagrywa zupelnie niezle

potem ladny Aurex

Ukryta Zawartość

post-16802-100000072 1277183694_thumb.jpg

post-16802-100000073 1277183694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ładny Aurex.

A moja sierotka popewexoska ;) zaczęła wczoraj popiskiwać. Dźwięk jak zużyty pasek klinowy w aucie.

Była okazja otworzyć i pooglądać środek. Pierwsze wrażenie to prawdopodobnie nie ruszane śruby, czyżby nie był rozbierany przez tyle lat... , w środku zero kurzu i brudu - brak otworów w obudowie i dobre spasowanie. No ale piszczy... pasek wygląda dobrze wiec sprawdzam pracę bez paska - popiskuje, mamy winowajce - bolczyk z rolka wystający z silnika. Małe smarowanko i po kłopocie, przy okazji reszta zębatek dostała nowy smarek :) Sierotka wróciła na półkę i już ponownie cieszy moje ucho.

Pozdrawiam miłośników małych szpulek ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi